terug naar alles over het knsf-terrein

De Trein Davert Door

Door Jan Bovenlander
Niemand had er natuurlijk echt anders gedacht, maar met het afwijzen van het referendum over het voorkeursalternatief voor de ontwikkeling van de Bloemendalerpolder en vooral, wat Muiden betreft, het KNSF-terrein heeft de meerderheid van de raad weer eens laten weten geen boodschap te hebben aan de gevoelens van het overgrote deel van de Muider bevolking, en natuurorganisaties. Met het afwijzen van het referendum bekent de raad bang te zijn voor de uitslag daarvan. Die komt dan wel in maart 2006 met de gemeenteraadsverkiezingen, zo was te horen.

Impressies van de raadsvergadering van 29 september 2005

De insprekers:

Guus Kroon maakte gehakt van de probleeminventarisatie met betrekking tot de verspeiding van explosieven die zijn collega historicus Kleuters conform de opdracht van KNSF schreef: ziehier zijn bijdrage in de 'Digitale Sluis';
Ikzelf stak een helpende hand uit naar de voorstanders van het bouwen op het KNSF door hen er op te wijzen dat het niet meenemen van een milieuvriendelijk alternatief in de m.e.r. uiteindelijk tot vernietiging door de Kroon van de huidige plannen zal leiden;
En Roy Hesterman gaf een toelichting bij het referendumvoorstel van de St. BVM.

Dick en Henk brengen boodschapper slecht nieuws om het leven.

Het was al raak bij de behandeling van de ingekomen en uitgaande stukken.
Dick Methorst van het CDA vond het nodig terug te komen op de waarheidsgetrouwe reconstructie van uw redacteur van de gebeurtenissen rond het Capgemini rapport toen de raad met overgrote meerderheid dacht in te moeten stemmen met de wensen van KNSF en het college. We hebben dit verhaal elders ondergebracht.

De hoofdzaak

De hoofdzaken van de avond waren natuurlijk de referendum aanvraag (pdf-15kb) van de St. BVM en het voorstel van het college(pdf-44kb) om de visie van het ontwerpatelier als richtinggevend tot en met de bestemmingsplan-ontwikkeling te beschouwen. Daar ging het referendum dan ook over. Een paar impressies:

Democraten 66 vallen door de mand.

Sandra Deuling: 'We zijn natuurlijk voor een referendum, want we hebben het zelf uitgevonden. Maar nu even niet, want dit gaat over de voorkeursvariant voor de m.e.r. en daar gaan we niet over'. Even later namen Sandra Deuling en haar partijgenote Rietje Rijnja een besluit over deze voorkeursvariant.

De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie stemde, bij monde van Henk Bökenkamp, daar mee in.

Anna Waanders van Voor Ieders Belang wees erop dat beide vorige sprekers zich moesten vergissen: de vraagstelling voor het referendum wordt immers bepaald door de raad, en dus kan die vraagstelling weldegelijk binnen haar bevoegdheden vallen. Ze wees er voor dovemansoren op dat de kwestie KNSF helemaal geen rol speelde bij de vorige verkiezingen maar wél (één van) de belangrijkste beslissing(en) is in het bestaan van Muiden: wat is er dan logischer dan de kiezer om raad te vragen?

Eric Hoetmer gelooft in Sinterklaas.

Eric Hoetmer wilde eerst niet het woord voeren, maar deed dat toch. “Weliswaar offeren we het Kruitbos op en wordt Muiden twee keer zo groot, maar zie eens wat we er voor terug krijgen: een eco-aquaduct, fraaie zichtlijnen, een gezonde middenstand' en zo verder, en zo verder…
Het is Eric Hoetmer kennelijk ontgaan dat het aquaduct een verkeerstechnische noodzaak is, die er hoe dan ook toch wel zal komen. Of dat dan ook een fraai ecoduct zal worden is maar de vraag. Even later stemde Eric Hoetmer tegen de motie die dit als voorwaarde stelde.

Dick wil doordaveren.

Het Christen Democatisch Appel wenste geen referendum 'omdat dat maar vertragend zou werken'. Hij had vertrouwen in de m.e.r. waarover hij zich had laten wijsmaken dat er ook andere varianten uit kunnen komen dan de door de opdrachtgever (de provincie) ingediende. Dat is echter onjuist, de m.e.r. is geen creatief proces. Alleen als de provincie daartoe een aanvullende opdracht aan de uitvoerder van de m.e.r. geeft, het ingenieursbureau DHV, is zoiets mogelijk.

PvdA : neem in ieder geval alternatief mee

De Partij van de Arbeid, die gewerkt had aan een alternatief dat nagenoeg overeenkomt met dat van de Vechtplassencommissie vond dat er tenminste méér dan één realistisch alternatief in de m.e.r. moest.

De stemming – Corrie kiest eieren voor haar geld

De burgemeester had genoeg gehoord en bracht het referendum voorstel in stemming. Alle partijen met 'Democratie' in hun naam waren tegen de uitspraak van het Volk, de rest, een minderheid van vier stemmen, vóór. Anna Waanders vroeg nog om een tweede termijn, die er immers niet gegeven werd, en meldde overstuur te zijn over de wijze waarop met de kersverse referendumverordening werd omgegaan. Corrie Ridder (publiek) kon zich niet beheersen en uitte haar misnoegen vanaf de publieke tribune. Ze boekte een succesje door onze immer op haar strepen staande burgemeester voor te zijn: “ja, ik ga al, u hoeft me er niet uit te sturen”.

Het raadsvoorstel: vertrouw me maar.

PvdA voorzag lange procedures waarbij juristen hun vingers zouden aflikken als de raad op deze weg doorgaat. Hylkema hekelde de afwezigheid van sociale woningbouw en onderschreef de opvatting dat de plannen kansloos zijn om de vereiste vergunningen te verkrijgen zolang er niet nagedacht is over alternatieven. Het referendum zal nu wel in maart 2006 in de vorm van gemeenteraadsverkiezingen plaats vinden. Het CDA vertelde dat de m.e.r. wel zal uitwijzen wat het beste is, het VIB leek dat niet te begrijpen want betuigde zich verheugd dat het CDA andere alternatieven wil meenemen, en we zullen u niet vermoeien met de rest van de tamelijk detaillistische besprekingen. De wethouder, Eric Mackay, maakte daar een eind aan: “vertrouw mij maar, het gaat over de tien punten waar iedereen zich in kan vinden”

Jan Hylkema mag niets van de burgemeester.

Voor de stemming wilde Jan Hylkema nog het woord. Anne-Marie Worm had hem er op kunnen wijzen dat hij al zijn beurt gehad had, maar in plaats daarvan kon zij de schijn van partijdigheid niet vermijden met wat wéér een verspreking leek te zijn: “Nee, meneer Hylkema, Ú mag niets

Met enige amendementen werd het voorstel aangenomen.
Inderdaad, met negen tegen vier.
Met dezelfde cijfers werd nog een jachthaven aan het wensenlijstje toegevoegd.

Raad wijst motie voorwaarde eco-aquaduct af

. De PvdA wenste dat wanneer de verlegde en verdiepte A1 (het eco-aquaduct) nu zo'n harde voorwaarde zou zijn voor de plannen van het ontwerpatelier, de raad er goed aan zou doen dat in een motie vast te leggen. Ook dit werd verworpen door CDA, VVD, D'66 en u weet het al: ex PvdA man Eric Hoetmer.

Raad wijst extra alternatief af.

Ook een motie inzake het laten meelopen van een tweede variant in de m.e.r. wees de raad met negen tegen vier af. De advocaten van de tegenstanders zullen smullen van zo'n kans voor open doel, zo had Jan Hylkema al eerder laten weten…


terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: