naar het nieuwtjes overzicht

Muider Nieuwtjes


Ontelbare Granaten, die ieder ogenblik kunnen afgaan.

DECEMBER 2005



27-december-2005
Sneeuw komt te laat
De bellen ontbraken, maar verder was alles zoals vorig jaar met de koets, die getrokken door twee paarden en met twee koetsiers op de bok de gasten voor het Kerstdiner bij Graaf Floris V op Tweede Kerstdag ophaalde bij de grote parkeerterreinen. Jammer dat de straten uitgestorven waren er geen sneeuw lag. Die daalde de volgende dag pas neer op Muiden.
Uitnodiging voor vandalen
Uitgerekend kort voor Kerstmis bleek de glasbak bij de Amsterdamsepoortburg zo afgeladen vol te zijn, dat de lege flessen vóór de bak moeten worden gezet, omdat er geen plaats meer voor was. Op Tweede Kerstdag waren het er al zoveel dat ze de doorgang naar het wandelpad langs de Singelgracht dreigden te versperren. Bij de kledingcontainers werd het beter aangepakt. Deze zijn al een tijdje afgesloten in verband met brandgevaar (door vuurwerk rond de jaarwisseling.) Op 3 januari kan men er weer kleding voor het goede doel in kwijt.
DWR wordt Waternet
DWR is een fusie aangegaan met het waterleidingbedrijf Amsterdam. De gefuseerde bedrijven gaan 'Waternet' heten. Anders dan in de Muider Nieuwtjes stond was het niet DWR (Waternet) maar de gemeente Muiden in wiens opdracht pas geleden de woonboot werd verwijderd die vele jaren illegaal in de Singelgracht lag. Naar verluidt wordt de boot niet gesloopt maar is deze verkocht aan een Muider ondernemer. Dat scheelt weer iets, want het verdwijnen van de woonboot kost de gemeenschap € 60.000.
Bomvol KNSF-terrein: fijn stof voor gesprek
Het is inmiddels duidelijk wat de PvdA afdeling Muiden/Muiderberg in haar huis aan huis verspreide en op de kabelkrant geplaatste Kerst - en Nieuwjaarswens bedoelt met 'minder fijn stof en lawaai' in 2006. Mocht er in de toekomst een aquaduct in de Vecht bij Muiden komen (wat overigens pas ver na het jaar 2006 het geval zal zijn) dan zal Muiden aanzienlijk minder overlast hebben van lawaai door de auto's op de A1 en ook van het zogeheten 'fijn stof' – dat is een verzamelnaam van allerlei, soms levensbedreigende stoffen in de lucht rond de autowegen, zoals de uitstoot van dieselmotoren. Pas wanneer deze overlast veel minder wordt of verdwijnt, is aan de Europese regelgeving op dit punt voldaan. Een aquaduct betekent dé oplossing. Maar een aquaduct mag volgens de PvdA niet betekenen dat de KNSF zijn gang kan gaan en het oorspronkelijke plan uitvoert om het Kruitbos te kappen en het KNSF-terrein bomvol te bouwen. De PvdA wil dat er 'naar Muider maat' gebouwd wordt. Daarmee wordt kleinschalig bouwen bedoeld. Er liggen verschillende berekeningen van deskundigen, waaruit blijkt dat vijfhonderd woningen op het KNSF-terrein in plaats van de bijna 1500 waar het CDA, de VVD en D66 achterstaan, de bouwkosten ruimschoots dekken, terwijl de KNSF er toch een flinke winst aan over kan houden. Zo zit het. Zég dat dan!
Muider kalender is welkom
Het CDA pakt het slimmer aan. Je kunt het met deze partij, die achter de bijna 1500 woningen op het KNSF-terrein staat, eens zijn of niet, je zult ze moeten nagegeven dat ze beter nadenken over communicatie met de burger. Het CDA heeft er in haar Kerst - en Nieuwjaarswens voor gekozen nog even met verkiezingspropaganda te wachten. In plaats daarvan is huis aan huis een jaarkalender met mooi plaatjes van Muiden en Muiderberg verspreid. Nu word je rond deze tijd van het jaar doodgegooid met kalenders, maar dit is een heel praktische. De kalender is vooral gericht op allemaal Muidense evenementen, zoals de Kerstboomverbranding. Ook alle commissie - en raadsvergaderingen staan erop aangegeven. Muider Nieuwtjes heeft dankbaar de belangrijke data voor het komende jaar overgeschreven. Alleen maandag 8 mei levert een vraagteken op. Daar staat 'Moederdag' bij, maar Moederdag valt toch altijd op een zondag? Zo zie je maar weer: zelfs het CDA maakt wel eens een foutje.
Waar blijft de VIB?
Zijn de VVD, het CDA en de PvdA al hoog en breed met hun kandidatenlijsten plus de beste wensen voor Kerst en Nieuwjaar naar buiten getreden: rond D66 en de VIB is het nog doodstil. Dat is nogal vreemd voor deze twee partijen die beiden de openbaarheid als een groot goed prediken. D66 ligt niet bepaald in de markt, maar Muiderberg en beslist ook Muiden zijn heel benieuwd naar wat er bij de VIB uit de bus komt. Er zijn verrassingen te verwachten, zo is voorspeld. Zouden er ook Muider kandidaten op verkiesbare plaatsen staan? Dat ligt voor de hand sinds de VIB heeft aangekondigd dat ze meer willen zijn dan alleen een dorpspartij.
Hooijmaijers: KNSF-plan is goed voor de Koninklijke
VVD gedeputeerde Hooijmaijers mag dan het beste met ons voor hebben (al vindt hij dat we niet moeten zeuren dat onze achtertuin volgebouwd wordt, dat doet-ie zelf ook niet – maar zijn achtertuin wordt dan ook niet volgebouwd), hij weet nog steeds niet dat Muiden een stad is. Op zijn website staat bij 12 december te lezen: 'Het werd een mooie dag op kasteel de Wittenburg, waar het jaardiner plaatsvond van de Koninklijke Nederlandse Zeil - en Roeivereniging. Weet u wel, de oudste van ons land en opgericht door een lid van het Koninklijk Huis. Eenieder moest verschijnen in vol ornaat, maar dat is logisch in deze organisatie vol tradities. De voorzitter hield een humoristisch en toch vlammend betoog over normen en waarden, daar kan Balkenende nog wat van leren zeg. Stijlvol en boordevol anekdotes, onderkoeld, het werd dus een bijzonder genoeglijke avond. En ze willen nog wat. De voorzitter vertelde mij dat de vereniging natuurlijk graag gebruikmaakt van de gastvrijheid van Muiden, maar dat al die boten dwars door het centrum jaar in jaar uit, omdat de logistiek niet anders geregeld is, toch wel veel overlast aan burgers bezorgd(!) en dus niet meer van deze tijd is, nietwaar. Men zou dus snel gebruik moeten maken van de ontwikkeling van de Bloemendalerpolder denk ik dan maar, en kijken of je niet een extra wegverbinding kan aanleggen waarmee de Koninklijke direct ontsloten wordt en een weg die dus om het dorp heengaat.' Misschien dat Hooijmaijers voor zijn beurt spreekt en inderdaad Muiderberg bedoelt, ook al willen ze in dat dorp niet geloven dat Haarlem hier net zo makkelijk een eind aan de groene oase zou willen maken als in Muiden – met instemming van de meerderheid van de huidige gemeenteraad. VVD, CDA en D66 stemden immers ook in met massale bouw naast de vesting, dus de weg is gebaand. Waarom zou, als de inwoners straks weer voor de huidige coalitie kiezen, Muiderberg niet in één moeite door 'op de kaart kunnen' komen door net als Muiden óók drie keer zo groot te worden?
Nieuwe voorzitter MOR
De baas van drukkerij ERLA in Diemen, Wim Gerritsen, woont al ruim een kwart eeuw in Muiden. Hij heeft zich laten overhalen om als opvolger van Hette Zijlstra het voorzitterschap van de Muidense Ondernemers Raad, de MOR, op zich te nemen. Evenals zijn voorganger is Gerritsen geen voorstander van massale bebouwing van het KNSF-terrein. Hij laat althans in de Gooi – en Eemlander weten: 'Muiden is een leuk stadje. Dat moeten we ook zo zien te houden.' Hij wil Muiden promoten en zich inzetten om de kleine winkeliers weer meer bij de MOR te betrekken. Klinkt goed.
Slim of slecht?
Als je vrijwilligers kunt strikken om gratis voor niets geld voor jouw handel te verdienen en je legt ze ook nog eens een contract voor, ben je dan slim of slecht? Waar gebeurd in Muiden. Ze zijn er trouwens niet ingetrapt.
Alles wordt beter'
'Volgend jaar word alles beter' staat met koeien van letters op de kabelkrant. Eén letter erbij en het wordt al meteen beter.
21-december-2005
Welkom in Muiden
Een jong stel dat onlangs achter in de Hellingstraat een woning kocht en druk bezig is met inrichten, dacht: laten we onze boot alvast in Muiden leggen. Hun kruisertje heeft hier nog geen dag geleden. Ze hadden hem vastgemaakt aan de woonboot van Henny van Setten, de boot die vele jaren illegaal in de Singelgracht heeft gelegen. Uitgerekend op de dag dat de neo Muiers aanlegden werd de woonboot afgevoerd naar Amsterdam voor de sloop of de verkoop. Wist het jonge stel veel! De volgende dag ontdekten ze dat mét de woonboot ook hún bootje verdwenen was. Al gauw kwamen ze er achter hoe de vork aan de steel stak. Gelukkig moest de uitvoerder van de DWR die beide boten had weggesleept, woensdag weer met zijn sleep- en werkboot naar Muiden toe om palen bij de oude ligplaats uit de grond te trekken. Het was dan ook een kleine moeite het kruisertje mee terug te nemen. Het dolgelukkige stel schrok toen ze ontdekten dat hun bootje de nodige opdonders had gekregen en boordevol water stond. Het zou toch niet lek zijn? Al hozend en peddelend zetten ze koers naar Ad van der Vliet, die nog een ligplaatsje kon inruimen. Een officiële plek, dat moet nu eenmaal in Muiden.
Bouwen levert stof en lawaai op
Begrijpen we het goed dat de PvdA de inwoners in zijn op mooi stemmig Kerstrood gedrukte Kerstgroet voor 2006 toewenst dat er minder gebouwd wordt in Muiden vanwege het stof en het lawaai? Daar moeten toch wel betere redenen voor te bedenken zijn!Een mistige boodschap en een gemiste kans. De PvdA moet maar gauw in de herkansing gaan, anders wordt er niet gescoord bij de raadsverkiezingen - in elk geval minder dan deze partij verdient gezien haar opstelling naar de inwoners en visie op de toekomst van Muiden.
Waar ging het ook al weer over?
Een jaar geleden pakte de PvdA het doeltreffender aan. De Kerstboodschap, die zowel op de kabel verscheen als huis aan huis verspreid werd, luidde letterlijk: ‘Beste inwoners. Hoogstwaarschijnlijk beslist de gemeenteraad begin volgend jaar of Muiden heel groot wordt of kleinschalig blijft. In Muiden, maar ook in Muiderberg, groeit het verzet tegen massale bouw. Meer woningen zijn welkom, maar geen duizenden en al helemaal niet ten koste van het natuurschoon, zoals het unieke bos op het KNSF-terrein. Voor de PvdA is de keus duidelijk. De overgrote meerderheid van de inwoners wil dat het vertrouwde eigen karakter van Muiden en de groene omgeving behouden blijven. Natuurlijk sluiten wij ons hierbij aan. Als vertegenwoordigers van de bevolking wordt er van ons verwacht dat we opkomen voor de inwoners van Muiden en Muiderberg. Dáár zijn we voor gekozen, níet om het beter te weten dan de kiezers. Wij zullen dan ook vanuit de oppositie blijven vechten voor een levendig en leefbaar Muiden. Namens de afdeling Muiden/Muiderberg van de PvdA wensen wij u prettige Kerstdagen en een gelukkig Nieuwjaar. Was getekend: De PvdA raadsleden Jan Hylkema en Eric Hoetmer (jawel, dezelfde Hoetmer die dit jaar overliep naar de VVD, vierde staat op de VVD-verkiezingslijst en tweede VVD- kandidaat voor een wethouderschap is.)
De coalitie pakt het slim aan
Wat er na de Kerstwens van vorig jaar gebeurd is, weten we maar al te goed. Dankzij de nieuwe wethouder Eric Mackay van de VVD werden er van de 1700 dure woningen die de KNSF en het oude college op het KNSF-terrein wilden, 350 stuks afgesnoept. Inmiddels staat het aantal vrijwel zeker op 1475, dat is dus tegen de 1500 - en nog slechts 225 minder dan de 1700 waar de inwoners van Muiden zich zo tegen verzetten. Bijna 1500, dat is massale bouw. Dat de kapvergunning door B&W is geweigerd wil allerminst zeggen dat er nu niet of minder gebouwd zal worden. Die vergunning komt er gewoon, alleen pas na de verkiezingen, want de coalitiepartijen begrijpen maar al te goed, dat de KNSF op dit moment zijn zin geven, fnuikend is voor de verkiezingsuitslag van deze partijen. Geen vergunning verlenen is net meer dan uitstel van executie. De coalitie pakt het sowieso slimmer aan dan de PvdA. Door (niet toevallig ineens samen met de provincie Noord – Holland) erop te hameren dat het aquaduct er moet komen omdat er anders niet gebouwd wordt, wordt de aandacht van de inwoners afgeleid en de bevolking in slaap gesust. Den Haag en niemand anders bepaalt of het aquaduct er komt, dus het is een loze belofte. Maar tien tegen één dat CDA, VVD en D66 er de verkiezingsstrijd mee ingaan. Een beetje staduitbreiding (dank je de koekoek: bijna drie keer de stad Muiden) moeten we maar voor lief nemen. De VVD heeft al een voorzet gegeven in hun duur ogende Kerstfolder waarin Muiden een ‘gezond en liefdevol 2006’ wordt gewenst en de gemeenteraadskandidaten van deze partij als ‘verjongd, vernieuwd en daadkrachtig’ worden gepresenteerd. Heel overtuigend, vooral als je de lijsttrekker Henk Bökenkamp ziet.
VVD: Volkspartij of Volksverlakkerij?
U mag het zeggen. Door voor bijna 1500 woningen op het KNSF-terrein te kiezen, heeft de VVD afstand genomen van het eerdere streven naar een kleinschalig Muiden, terwijl raadsleden toch geacht worden de spreekbuis van de inwoners te zijn – en wat de overgrote meerderheid er van denkt is inmiddels wel bekend. De VVD zegt geen ‘stedelijke allure’ te willen en erop aan te sturen dat minstens de helft van het KNSF-terrein een groen karakter behoudt. Dat lukt nooit bij zoveel woningen. Een rekensommetje: de helft van het KNSF-terrein is goed voor 35 ha. Bij de bouw van 1475 woningen betekent dit minstens 42 woningen per hectare, wat anderhalf keer zoveel is als in Mariahoeve en Klapwijk. Hoezo geen stedelijke allure? En hoezo recreatie en natuurbeleving waarover de VVD het in zijn folder heeft? De VVD schrijft wat de mensen horen willen en dat is in verkiezingstijd maar al te vaak iets anders dan de waarheid. Nog even geduld en we weten hoe groen, kleinschalig en anti- stedelijk ook het CDA en D66 zijn.
Wijsneuzigheid troef in verkiezingspoll
Af en toe druppelt er bij de verkiezingspoll van muideninfo weer eens een voorspelling binnen. Sommige toelichtingen zijn nogal wijsneuzig, zoals de laatste die erop staat. Hoewel de inzender(ster) wel eens dicht in de buurt kan zitten wat betreft zijn/haar einduitslag, geeft hij/zij gezien de onderbouwing van zijn/haar voorspelling blijk van een schromelijk gebrek aan kennis van zaken. Er staat ‘Als de PvdA in het college komt, zal er echt niet zoveel aan de KNSF/Bloemendalerpolderplannen kunnen veranderen. Nieuwe colleges zijn gehouden aan afspraken – convenanten - intentieverklaringen die door oude colleges zijn aangegaan. Nu zijn er om te beginnen rond deze plannen geen afspraken gemaakt of convenanten gesloten. Wel ligt er een door een raadsmeerderheid van CDA, VVD en D66 ondersteunde intentieverklaring, wat niet meer is dan een voornemen. In wezen dus een vrijblijvend iets. Het is helemaal niet gezegd dat een nieuwe raad hetzelfde voornemen heeft als de vorige. Het kon wel eens heel anders uitpakken. Zo zou de nieuwe raad wel eens kunnen besluiten de huidige bestemming ‘kruitfabriek’ voor het KNSF terrein niet in die zin te veranderen dat grootschalige bouw mogelijk wordt – maar alleen de mogelijkheid toestaan om te bouwen op Muider maat, bijvoorbeeld een nieuwe wijk van pak weg vijfhonderd woningen, wat trouwens al erg veel is, wil je de sociale structuur en het karakter van een klein stadje als Muiden niet aantasten. De inzender die het allemaal zo goed weet, zou niet alleen naar de kazerne moeten komen, maar vooral ook zijn/haar oor te luisteren moeten leggen bij de inwoners om er achter te komen wat er in Muiden leeft (dat laatste geldt overigens ook voor de politieke partijen, hoe vaak en hoe lang ze ook in de kazerne zitten.) Hoe het ook zij, mocht hij/zij winnaar van de poll worden en dus het etentje voor twee in de Klensput winnen, dan verdient hij/zij geen toetje.
Tariefharmonisatie betekent: veel meer betalen
Het klinkt harmonieus, dat ‘tariefharmonisatie’, maar bij Multikabel betekent het een tariefstijging van bijna twee euro per maand. Dat het kabeltarief zou worden optrokken was te verwachten. We kunnen sinds kort 43 in plaats van 28 zenders ontvangen en de kwaliteit van de ontvangst is beter geworden. Of het echter zo redelijk is, als wel op het eerste gezicht lijkt is zeer de vraag. Niet alleen is de verhoging van 1,95 euro fors en is 15,45 euro per maand voor de meeste mensen veel geld, Multikabel vergeet voor het gemak, dat de Muider abonnees jarenlang tekort is gedaan. We hadden minder zenders en een slechte ontvangst vergeleken bij de andere abonnees in Noord- Holland. Het zou redelijker zijn die achterstand te compenseren door een fikse korting dan met een ‘tariefharmonisatie’ aan te komen zetten. De stijging van het tarief zou nodig zijn voor grote investeringen in digitale diensten, waar het gros van de mensen net op zit te wachten, zo goed als we net uitbreiding van het aantal zenders hebben gevraagd. Indertijd greep burgemeester Smith persoonlijk in toen Multikabel probeerde Muiden een poot uit te draaien. Het zou een goede zaak zijn als het college van B&W ook nu op de bres staat voor zijn inwoners. En als dat niet gebeurt: welke politieke partij pakt het op? Het is dé kans om écht iets voor de kiezers te doen.
17-december-2005
Kerstmarkt niet groot, maar wel gezellig
De Kerstmarkt was iets drukker dan die van vorig jaar, ook al was er nauwelijks reclame voor gemaakt, reden waarom er zich bijna alleen Muiers lieten zien. Het waren er bijeengenomen aardig wat en het was wel zo gezellig, al die stadsgenoten onder elkaar. Het optreden van de Kerstband van Crescendo en de lekker swingde gospelgroep Vision uit Hilversum droeg bij aan de prettige sfeer. Anders dan aangekondigd, reed het pendelbusje naar de Maxis niet. Het was geen officiële koopzondag. Wel werden de arrenslee en de tram naar de Maxis ingezet. Als er volgend jaar meer kraampjes komen en er ook wat meer tamtam wordt gemaakt, zodat men ook vanuit de omgeving een kijkje komt nemen, maakt de Kerstmarkt na de aarzelende start van vorig jaar een flinke kans uit te groeien tot een wintertraditie die, net als in de zomer veel mensen naar Muiden trekt.
Kersthuis aan het Karveel
De bewoners die in het huis van de familie Heijnen aan het begin van het Karveel trokken, zijn blijkbaar zo blij met hun woning dat ze een uitbundige Kerstverlichting hebben aangebracht over de volle breedte van de voorgevel en in de tuin, kompleet met rendier en arrenslee. Als de Gooi – en Eemlander het ontdekt, komt er vast een foto van in de krant. Overigens zou zoveel verlichting nuttiger zijn aan de overkant, langs de Weesperweg. Daar is het zo aardedonker, dat veel voetgangers voor alle veiligheid 's avonds over het fietspad lopen, waarbij ze een aanrijding met of op zijn minst een scheldpartij van fietsers riskeren. Maar wat moet je anders? Er is al zo vaak vergeefs bij de gemeente op aangedrongen om het wandelpad te effenen, zodat je geen gevaar loopt een doodsmak te maken. Zeker in het donker (de lantaarns zijn om de haverklap stuk) is het hier gevaarlijk.
Explosies kwamen uit Weesp
Voor wie mocht denken dat er pas geleden weer allemaal bommen en granaten op het KNSF-terrein explodeerden: de knallen die in Muiden te horen waren kwamen uit Weesp, waar het feest ter gelegenheid van 650 jaar stadsrechten werd afgesloten met een daverend vuurwerk. Op het KNSF-terrein is niets meer ontploft sinds de voor de KNSF en de Tros vernietigende TV uitzending van 'De leugen regeert', waarin een journalistenpanel constateerde dat Twee Vandaag van de Tros met de uitzending 'Muiden staat op ontploffen' zich voor de kar van de vastgoedmagnaat heeft laten spannen. Wat er achter de schermen is gebeurd, mag Joost weten, maar de KNSF heeft het tot op dit moment bij een dreigement gehouden. De vastgoedmagnaat had aangekondigd de gemeente Muiden voor de rechter te slepen in de verwachting dat het besluit om geen (nog) kapvergunning te verlenen ongedaan zou worden gemaakt, maar dat is totnogtoe niet gebeurd. Wel heeft de KNSF de gemeente verzocht zich nog eens te verdiepen in de bevindingen van de onderzoeker die de KNSF zelf had ingeschakeld, maar dit wees de gemeente, blijkens het besluitenlijstje van B&W, van de hand. De eigen conclusies waren duidelijk genoeg: het ontploffingsgevaar is nihil en je hoeft geen bos te kappen om explosieven op te sporen.
Nieuwe, dure bussluis heeft geen nut
Je kunt beter aan de Amsterdamschestraatweg wonen dan langs de Zuidpolderweg. B&W wil, zodra de VRI, de 'zelfdenkende' verkeerslichteninstallatie aan weerszijden van de sluisbrug er staat, de Zuidpolderweg tijdens de ochtendspits bij wijze van proef een half jaar openstellen voor doorgaand gemotoriseerd verkeer. Kennelijk verwacht de wethouder dat er dankzij de nieuwe verkeerslichten geen of in elk geval veel minder sluipverkeer zal zijn, zodat afsluiting in de ochtendspits niet meer nodig is. Maar blijkbaar is hij daar nu ook weer niet zo heel zeker van, anders zou hij onlangs niet met trots de komst van de nieuwe bussluis in de Amsterdamsestraatweg hebben aangekondigd. Dat de oude bussluis vervangen is door een nieuwe, kan immers alleen maar betekenen dat er nog steeds sluipverkeer door Muiden naar de A1 verwacht wordt. Toch wel vreemd, want de VRI werd ooit aangekondigd als het ideale middel om sluipverkeer te weren, zelfs beter dan paaltjes voor de sluisbrug - ook al kosten die maar een fractie van wat de VRI kost. Maar wat kan er anders voor reden zijn voor het aanleggen van de nieuwe bussluis dan angst voor sluipverkeer, ook al is zo'n sluis peperduur en ook nog eens gevaarlijk voor automobilisten, die niet op de hoogte zijn van de situatie ter plekke, zoals onlangs weer eens bleek? Als je vertrouwen hebt in je eigen anti - sluipverkeerbeleid zou je toch die bussluis eruit moeten gooien en daarmee het weinige lokale verkeer de mogelijkheid bieden net als vroeger over de Amsterdamsestraatweg naar de A1 te rijden, en niet zoals nu via de Maxisweg (met als voordeel dat de drukste weg van Muiden, de Weesperweg, niet langer meer extra zwaar belast wordt.) En als je het nog steeds niet vertrouwt met het sluipverkeer kun je de Amsterdamsstraatweg helemaal afsluiten voor gemotoriseerd verkeer, bijvoorbeeld met bloembakken. Ja, helemaal, óók voor de bussen, want die rijden niet meer over deze weg sinds op 11 december hier de bushaltes zijn opgegeven. En als er geen bus rijdt, is er ook geen bussluis nodig. Connexxion laat Muider Nieuwtjes weten dat de busmaatschappij op dit punt geen blaam treft. Connexxion kiest de route en overlegt daarover met de gemeente. En de wethouder maar trots en tevreden zijn over wat hij bij Connexxion allemaal voor Muiden bereikt heeft. Hoezo slechte coördinatie? Wat te denken van deze oplossing: hou zodra de nieuwe verkeerslichten aan weerszijden van de sluisbrug er staan, net als op de Zuidpolderweg ook op de Amsterdamsestraatweg een proef waarbij een half jaar vrij baan gegeven wordt aan het al dan niet aanwezige sluipverkeer. Dan is de eventuele overlast tenminste eerlijk over Oost en West verdeeld.
Wie graag loopt, is dik tevreden met de bus naar Amsterdam
Vraag: heeft de wethouder nu echt wel reden om gelukkig te zijn met de nieuwe dienstregeling van Connexxion die volgens hem zo gunstig voor Muiden en Muiderberg uitpakt? Wat betreft de 110 die de 136 tot aan Muiden vervangt, heeft hij zeker gelijk. Deze nieuwe lijn rijdt overdag elk half uur (welk een weelde!) vanaf het station Naarden/Bussum via Muiderberg en langs onder meer de halte Mariahoeve en het P&R terrein door naar Weesp. Dat is beslist een vooruitgang. Daar komt bij dat de halte Brandweerkazerne is aangehouden, ook al moet de bus hiervoor een lus maken over de rotonde bij de Amsterdamsepoortburg. De chauffeurs van de 110 moeten trouwens nog aan de nieuwe route wennen. Als je het een beetje treft, kun je voor slechts één strip vanuit Muiden naar het station Weesp. Anderen vinden dat het twee strippen moet kosten – wat wel eens juist kan zijn – maar er zijn ook chauffeurs die het op drie strippen houden en dat is weer rijkelijk veel voor zo'n kort ritje. Beslist een vooruitgang is ook dat je met de nieuwe 101 en 102 snel naar het Gooi (ziekenhuis Gooi Noord) kunt, en dat je daarvoor bij het begin van het P&R terrein kunt opstappen, net als op de vele bussen met bestemming Almere. Maar wie vanuit Muiden met de bus naar Amsterdam wil en niet van lopen houdt, heeft sinds 11 december een probleem. Het is een hele wandeling om over het parkeerterrein langs de Maxisweg bij de busafslag van de A1 te komen, want daar moet je zijn om in te stappen. Gelukkig is wandelen gezond, zij het aangenamer op een zomerdag dan op een gure winterdag. Een bijkomend voordeel is dat je op eigen kracht alvast een eind op weg bent naar Amsterdam, al zul je dat aan de prijs van de rit niet merken. Ook de chauffeurs van de vele bussen die deze ver van de vesting gelegen halte aan doen, hebben een probleem. Er staat soms zo'n lange rij wachtende bussen dat de slagboom open moet blijven. De eerste auto's die van de openstaande slagboom gebruik maken zijn al gesignaleerd. En dan heb je nog de Muiers die in Diemen moeten zijn. Die zijn allerminst gelukkig met de nieuwe regeling, want sinds de elfde december laat Connexxion Diemen links liggen.
Op tijd vertrekken dankzij de tijdhaltes
Twee haltes in Muiden: die voor de bussen naar het Gooi en Almere aan het begin van het P&R parkeerterrein en die voor de bussen naar Amsterdam bij de slagboom aan het eind van dit terrein, zijn zogeheten tijdhaltes. Dit houdt in dat de bus niet later, maar vooral ook niet vroeger mag vertrekken dan is aangegeven op het bord. Dat is maar goed ook, want sinds jaar en dag hebben Nederlandse buschauffeurs de gewoonte eerder van de tussenliggende haltes weg te scheuren om toch vooral op tijd te zijn bij de eind - of tijdhalte. Soms vertrekken ze zelfs vijf minuten vroeger. Protesteren bij Connexxion heeft geen zin. Blijkens de speciale tijdhaltes heeft deze busmaatschappij zich bij de realiteit neergelegd. Het is voor buspassagiers zaak minstens vijf minuten vroeger bij de bushalte te zijn dan de dienstregeling aangeeft. Overigens bleken op de eerste dag van de nieuwe dienstregeling de chauffeurs van de 110 geen dienstregelingboekjes te hebben meegekregen, hoewel het de bedoeling is dat ze deze nuttige boekje verkopen. Ook De Hoek had er een aantal aangeschaft, maar was er al snel doorheen. Jeroen Brandsen staat niet te trappelen om grote aantallen aan te schaffen, want hij kan er mee blijven zitten. In consignatie nemen is er niet bij.
Hoe rijdt het Maxis pendelbusje?
Muider Nieuwtjes is er niet achter kunnen komen hoe het nu precies zit met de route van het pendelbusje Muiden P&R terrein – Maxis (de 113.) Dat dit busje alleen rijdt als de 102 de Maxis niet aandoet (dus alleen op de koopavonden en op zaterdag en zondag) is nu wel duidelijk, zo goed als duidelijk is dat je om op de 102 te stappen eerst het P&R terrein over moet. Op het routekaartje van lijn 113 op internet staat een dikke doorlopende streep over de Maxisweg. Over de Weesperweg en vervolgens de Amsterdamsestraatweg rijden is er ook voor dit voor Muiers bedoelde pendelbusje dus niet bij. Je moet zowel in - als uitstappen bij de halte op de hoek van de T-kruising Maxisweg - Weesperweg. Als je hier uitstapt is er niets aan de hand, maar als je instapt is er maar één snelle manier om over de Maxisweg naar de Maxis te komen, en dat is een levensgevaarlijke lus over de T-kruising. Je kunt kiezen: even ogen dicht en een schietgebedje of toch maar veilig naar de Maxis lopen of fietsen. Het busje zou de bocht ook over de Maxisweg zelf kunnen maken, maar dan moet de chauffeur eerst even kijken of er geen politie in de buurt is, want de weghelften zijn door een dikke witte streep gescheiden. Maar wie weet rijdt de 113 wel een stukje om, bijvoorbeeld via de rotonde direct achter het viaduct onder de A1. En alle passagiers maar schreeuwen dat ze niet naar Weesp, maar naar de Maxis moeten.
Brandweerkazerne aan de Amsterdamsepoort
De bushalte Brandweerkazerne, de enige in Muiden West, die nog door een bus wordt aan gedaan, wordt nog onverminderd aangeduid als 'Amsterdamse Poortburg'. Muiers weten wel beter, maar voor niet-Muiers is het verwarrend, temeer omdat ook de twee sinds 11 december vervallen haltes op de Amsterdamsestraatweg worden nog steeds worden aangeduid met 'Amsterdamsepoortbrug.'
Hoe zit het met die Dalkaartjes?
Overal is een folder over 'Dalkaartjes' van Connexxion in de bus gevallen. Er is geen touw aan vast te knopen, maar het gratis Dalkaartje in de folder is mooi meegenomen, temeer omdat de busreizen volgens dit voordeeltarief pittig aan de prijs zijn. Van Muiderberg naar station Weesp kost € 2,50, van Muiden naar station Weesp € 1,50. Daar staat tegenover dat je, althans volgens de folder, maar 53 eurocent hoeft te betalen, wil je van Naarden/Bussum naar Amsterdam.
OZB/RZB taxateurs mogen zelf zeggen of ze in de fout zijn gegaan
Voor één op de vijf belastingplichtigen in de gemeente Muiden heeft het muisje van de hoge OZB (RZB voor arkeigenaren) nog een staartje gekregen in de vorm van de reactie die ze ontvingen op hun bezwaarschriften tegen de getaxeerde waarde van hun woning of woonboot en/of tegen de op basis van deze waarde vastgestelde aanslag. Als er een hertaxatie wordt toegezegd, dringt zich de terechte vergelijking op met wat in de medische wereld een second opinion genoemd wordt. Het ligt voor de hand dat er voor een nieuwe diagnose (lees hertaxatie) een andere specialist opdraaft, maar de gemeente Muiden stuurt net zo vrolijk dezelfde taxateurs (TOG voor de woningen en Vis voor de arken) op de belastingplichtigen af om te beoordelen of het bezwaar wel gerechtvaardigd is. Nu kun je natuurlijk niet van deze taxateurs eisen dat ze keer op keer hun fouten en ongelijk erkennen. We zijn immers allemaal maar mensen en de bezwaarschriften zijn meestal niet bepaald vriendelijk van toon. De vraag is dan ook gerechtvaardigd of de aanpak van de gemeente om dezelfde taxateurs in te schakelen wel de juiste is. Ook bij vorige OZB/RZB rondes kregen dezelfde taxateurs de kans hun gelijk te bewijzen. Slechts een enkele belastingplichtige pikte de uitslag niet en liet de zaak voor de rechter komen. Waarom geen andere taxateurs ingeschakeld? Is te duur, zegt de gemeente. Dat de hertaxatie door dezelfde taxateurs de belastingplichtigen duur kan komen te staan, komt kennelijk niet bij het gemeentebestuur op. Of juist wel?
Onroerende objecten niet belast bij RZB-aanslag?
Met name de arkbewoners zijn verontwaardigd over de in veel gevallen maar liefst twee keer zo hoge aanslag Roerende Zaak Belasting. Helemaal nu bij nadere informatie blijkt, dat alleen het roerende object, de ark zelf dus, belast zou zijn omdat het om RZB, dus Roerende Zaak Belasting, gaat. Toch wordt naast de ark zelf ook alle onroerend goed: de grond met de tuin, de oever, het water, de vaste steiger en het schuurtje, in het taxatierapport opgevoerd als elementen die de waarde van de ark verhogen. Aangezien de hoogte van de aanslag in hoge mate mede gebaseerd is op de waarde van de verschillende onroerende objecten, valt niet te rijmen dat alleen het roerende object, de ark zelf, belast wordt. Het is dan ook een juridisch interessante strijdvraag of de absurd hoge aanslag wel zo terecht is. Maar ja, wie brengt het op om zich in de strijd te werpen? Eén ontmoedigende ervaring is genoeg om het hoofd in de schoot te leggen. Komt dat even mooi uit voor de gemeente!
IJmeer wordt waterpark, Muiden buitenspel
Het IJmeer moet in 2050 in een waterpark veranderd zijn, vinden Almere, Amsterdam, de provincies Noord-Holland en Flevoland, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en ANWB, de zeven opstellers van een plan waar twee jaar aan gewerkt is dat bij uitvoering vijf tot zes miljard euro gaat kosten. Binnen dit waterparkplan is rekening gehouden met buitendijks bouwen in Almere, waar 40.000 tot 45.000 nieuwe huizen moeten komen, de aanleg van een IJmeerbrug voor autoverkeer, en trein en wellicht ook een metroverbinding Almere-Amsterdam. Muiden doet niet mee met de grote jongens, ook al gaat het over Muidens 'grondgebied.'
De Beuk snapt meer van kerstbomen dan van de MER
Was de raad het maar net zo eens over de toekomst van Muiden als over de Kerstboomverbranding, die dankzij een unaniem gesteunde motie na vijf jaar afwezigheid weer terugkeert in stad en dorp (het volksfeest is gepland aan het eind van de eerste week van januari.) Het was natuurlijk ook te gek, dat gezeur over het gevaar voor het milieu door een brandende stapel kerstbomen in een stadje dat permanent onder een deken van gevaarlijke uitlaatgassen van de A1 ligt. Henk Bökenkamp, de fractievoorzitter van de VVD gaf er blijk van meer te begrijpen van wat er bij vreugdevuren komt kijken dan van de procedure rond de ontwikkeling van het KNSF-terrein en de Bloemendalerpolder. Wat het eerste betreft: als indiener van de Kerstboommotie wees hij de burgemeester er op dat B&W ontheffing kan verlenen van het betreffende artikel in de APV. Wat in de Gooi- en Eemlander stond, namelijk dat de burgemeester een gouden greep deed door het OM te bellen, waarbij ze te horen kreeg dat het college ontheffing mag verlenen, klopt dus niet: dat wist ze al van de Beuk. Wat de toekomst van Muiden betreft is de lijsttrekker van de VVD, die nog maar kort geleden zwoer bij kleinschaligheid en nu achter de bijna 1500 dure woningen ten koste van het Kruitbos staat, echter heel wat minder op de hoogte. 'Zijn' wethouder Eric Mackay moest hem in de laatste commissievergadering voor de zoveelste keer uitleggen, wat de MER inhoudt: een rapportage van de te verwachten effecten op het milieu bij verschillende invullingen van het KNSF-terrein en de Bloemendalerpolder. Je kunt uit de MER conclusies trekken: meer niet. Bökenkamp knikte ijverig. Hij is vast van plan om het te onthouden voor de volgende keer.
Muizenfort wordt loopgravenmuseum
De plannen(pfd-537 kb) staan al een tijdje op muideninfo.nl dus voor de meeste commissieleden was het geen nieuws wat Guus Kroon erover in de kazerne vertelde. Het goede nieuws was dat de raad het wel ziet zitten om op zo kort mogelijke termijn een deel van het Muizenfort zowel binnen als buiten in te richten als een uniek museum, dat minstens 3000 bezoekers per jaar trekt. Aanvankelijk had de gemeente bezwaren, vooral omdat het ambtelijk apparaat al zo zwaar belast is, maar men zwichtte toen bleek dat de provincie dankzij de inspanningen van Hette Zijlstra een subsidie van € 50.000 wil verlenen – genoeg om zo snel mogelijk aan de slag te gaan. De Stichting Herstelling, een van de gebruikers van het fort, is bereid om er omgerekend € 25.000 aan werkzaamheden in te steken. De bedoeling is dat het unieke loopgravenmuseum in de zomer van volgend jaar al open gaat. Jan Hylkema had graag gezien dat ook het bezoekerscentrum van de Stelling van Amsterdam, waar Pampus kandidaat voor was (Pampus viel af omdat het 's winters te geïsoleerd is) in het Muizenfort zal worden ondergebracht, maar daar was de wethouder niet warm voor te krijgen: te duur in deze tijd van bezuinigingen.
Meer blauw geeft veiliger gevoel
De raadscommissie was het er, niet voor de eerste keer, over eens: zolang er niet meer blauw op straat verschijnt in Muiden (lees: zolang er geen tweede wijkagent komt) zal het gevoel van onveiligheid hier eerder toe - dan afnemen. Uit eigen politieonderzoek is gebleken dat de inwoners van de gemeente Muiden zich minder veilig voelen dan de anderen in de Gooi - en Vechtstreek.
Oliebollen bij de friettent
Als je lekkere frietjes kunt bakken, kun je ook lekkere oliebollen bakken, redeneert snackbar de Loper en gooit, ons een knallend uiteinde toewensend, een assortiment oliebollen en appelflappen in de strijd. Zolang in het vuur van het concurrentiegevecht met de bakker nu maar niet het frituurvet voor de frietjes en de snacks ingezet wordt voor de bollen en de flappen is daar niets mis mee.
9-december-2005
Per bus, arrenslee of tram naar de Maxis
Naast erheen lopen of fietsen of er per brommer, motor of auto heengaan - met de boot zou ook nog kunnen - zijn er zondag maar liefst drie andere mogelijkheden om bij de Maxis te komen. De 11de december is de eerste dag van de nieuwe Connexxion dienstregeling. Het is tevens koopzondag in het Maxis winkelcentrum. Dit betekent dat aanstaande zondag voor het eerst de Maxis pendelbus (lijn 113) zal gaan rijden. Maar omdat het dan Kerstmarkt is in Muiden, kun je ook de arrenslee of de tram naar het Maxisterrein nemen.Wat dit precies inhoudt weet de organisatie niet te vertellen, maar het gaat wèl door, zo wordt verzekerd en het is gratis. Als nu Connexxion maar niet meteen stopt met de 113 omdat er al meteen op de eerste dag geen belangstelling voor is.
Vrede op aarde, ho maar
Gerrie van Wijk had de kazernezaal voor de laatste raadsvergadering in een warme Kerstsfeer aangekleed. Gij kreeg hiervoor een applaus van de raad en de publieke tribune plus een kruik Schipperbitter van de burgemeester, maar dat het deze avond nu vrede op aarde was; dat niet bepaald. Het begon al met inspreker Harry Mock die het niet zo geslaagd vond om hamerstukken ook als hamerstukken op de agenda aan te kondigen. Burgemeester Anne-Marie legde hem uit dat dit gedaan was voor een efficiënter verloop, maar dat begreep hij ook wel – het ging hem meer om het psychologische effect ervan. Vervolgens wilde hij uitpakken over de kerstboomverbranding die Muiden en Muiderberg zo nodig missen, maar de burgemeester kapte zijn betoog af, zoals ze deze avond meer sprekers het woord (en de lust om nog wat te zeggen) ontnam. De kerstboomverbranding stond niet op de agenda, terwijl Harry Mock dacht dat het wel onder het punt 14, het milieujaarprogramma zou vallen. Niet dus. Met het resolute ingrijpen van mevrouw Worm was haar toon voor de raadsvergadering gezet: zakelijk, op het harde af.
Hele raad wil kerstboomverbranding, B&W niet
De burgemeester riep door haar optreden verzet op, maar het verzet tegen het verbod op kerstboomverbranding was alleen maar ingegeven door een vurige wens van de raadsleden. Ze willen dat de inwoners weer net als vroeger hun ogen kunnen uitkijken op een georganiseerde superfik en hart en handen kunnen warmen aan de vlammengloed. Ondanks een schorsing om er het nog eens onderling over te hebben, kreeg burgemeester Worm geen enkel raadslid mee met haar pleidooi om eerst met het gewest te praten over de wens van Muiden om in stad en dorp een enorme stapel kerstbomen in de hens te steken - omdat er immers in het verleden afspraken met hetzelfde gewest zouden zijn gemaakt om dit nu juist níet te doen. Unaniem werd een motie aangenomen, waarin er bij B&W op werd aangedrongen bij de eerstkomende gelegenheid als proef de grote verbranding toe te staan. Er werd zelfs hoofdelijk gestemd, waarbij verschillende raadsleden bloedserieuze stemverklaringen aflegden. Het college heeft de macht om van de APV af te wijken, maar of burgemeester en wethouders dit ook zullen doen, is de vraag. Met name Anne-Marie Worm is geen tiepje dat zich makkelijk opzij laat zetten.
Kou aan de lucht
Er was meer recalcitrantie. Zo vertikte Jan Hylkema het om in te stemmen met de voorgestelde airconditioninginstallatie van € 120.000 in het gemeentehuis. Niet omdat zijn PvdA de ambtenaren een aangenaam werkklimaat zou misgunnen, maar omdat het onduidelijk is wat er in de toekomst met het gemeentehuis gaat gebeuren, nu een gemeentelijke herindeling steeds dichter bij lijkt te komen. Ook de VIB en Riet Ruijzendaal waren tegen. Ze wilden er geen koude drukte over maken, maar hadden zich door deskundigen laten vertellen dat er betere oplossingen zouden zijn dan de voorgestelde. Een voorgaande keer was Dick Schulp, die de gang van zaken rond het nieuwe gemeentehuis (het koekblik zoals hij noemt) na acht jaar nog steeds dwars zit, eveneens tegen, maar nu ging hij met tegenzin akkoord. Het ongenoegen over het feit dat de klimaatbeheersing niet al meteen bij de bouw goed geregeld was, werd door de hele raad gedeeld. Wethouder Mackay betoogde dat airconditioning nu eenmaal nodig is en dat het gebouw, ongeacht de toekomstige bestemming, nog jaren meen zal gaan.
Angst voor de strijkstok
Ook met het voorstel om per inwoner een euro ter beschikking te stellen voor Pakistan ging de raad niet zonder slag of stoot akkoord. De rampen gaan maar door en tot hoever moet je gaan met hulp uit de gemeenschapskas, vroeg Eric Hoetmer zich af. Andere raadsleden als Schulp en Bökenkamp (die de directiesalarissen voor goede doelen organisaties onder vuur nam) waren bang dat er veel aan de strijkstok blijft hangen. Schulp zou de VOMM wel willen inschakelen om er zeker van te zijn dat het geld wel goed terecht komt, maar ging eraan voorbij dat de VOMM niet op aankoop en distributie van tenten is ingericht. De burgemeester zei wel vertrouwen te hebben in de nationale actie giro 800800 maar beloofde voor alle zekerheid nog eens te informeren.
€ 50.000 voor Pampus
Het voorstel om Pampus € 50.000 subsidie te verlenen als bijdrage in het waterdicht maken van het binnenfort was al evenmin een hamerstuk. D66 zat er tegenaan te hikken, maar voor deze partij gaf uiteindelijk het cultureel en toeristisch belang van Muiden de doorslag. Uiteindelijk was alleen de VVD tegen het voorstel. Ze wilden wel bijspringen, maar met minder.
0de ontwerp begrotingswijziging
Wel weer een hamerstuk was de vaststelling van de 0de ontwerp begrotingswijziging 2006. Heet dat zo, nulde? Ja zo heet het.
De Vecht Aardkundig Monument?
De motie van Jan Hylkema om de provincie te vragen de Vecht en Aetsveldsepolder die aangewezen is als 'Aardkundig Monument' eerder officieel als zodanig te benoemen om zodoende Rijkswaterstaat in de wielen te rijden met de A6-A9, kreeg meer steun dan een oppositiepartij dezer dagen in Muiden mag verwachten. D66 voelde wel voor de motie van de PvdA. Elke kans moet worden aangegrepen 'ook al zet het maar één zode aan de dijk' vond Sandra Deuling. Wethouder Mackay voelde echter nattigheid. Als de Vecht aardkundig monument is, mag er geen spa in de grond, terwijl het onontkoombaar zal zijn om te graven wil je een eco-aquaduct in de Vecht verwezenlijken – en dat willen we toch graag met z'n allen. Toen Jan Hylkema hierop wilde reageren, kapte de burgemeester, die de motie in stemming wilde brengen hem zo nadrukkelijk af, dat het nog een tijdje duurde, eer hij kon aankondigen zijn motie te willen in te trekken. Hij was het met Mackay eens. Eerst maar eens bij de provincie informeren hoe het zit met de Vecht als aardkundig monument.
Onder aan de lijst, maar nog niet gezien
De geruchten die Muider Nieuwtjes bereikten, kloppen aardig met de werkelijkheid wat de kandidatenlijst van het CDA betreft. Op één punt na. Petra Nell staat, in tegenstelling tot wat Muider Nieuwtjes in eerste instantie veronderstelde, als nummer twee op de lijst. Ze staat daarmee een plaats hoger dan Jaap Meijer, die naar je aannemen veiligheidshalve, op de derde plaats staat. Mocht hij geen wethouder meer worden omdat de huidige coalitie het moet afleggen tegen de huidige oppositie, dan zal hij toch wel in de raad komen – tenzij het CDA heel erg afgestraft wordt. Opvallend is dat Gerrit Ruiter weer kandidaat staat, zij het op een plaats waar hij het van voorkeursstemmen moet hebben. Het is allerminst uitsloten dat Gerrit flink wat stemmen krijgt, misschien wel voldoende voor een zetel - wat dan weer consequenties zou hebben voor de hoger geplaatsten. Dick Schulp bungelt helemaal onder aan de lijst van het CDA. Hij zegt dat hij het voor gezien houdt, maar wie hem een beetje kent zal weet wel zeker dat hij het prachtig zou vinden als hij zoveel voorkeursstemmen vergaart, dat hij net als Joop van Roon van de PvdA indertijd toch verkozen wordt, zodat hij kan zeggen: 'Ik ben slechts een dienaar van het volk en het volk wil mij nu eenmaal'. Overigens heeft Joop van Roon zich nooit op zijn uitverkiezing voorgestaan. Joop vond het echt welletjes. Hij werd lijstduwer uit solidariteit. Alleen vergat hij dat, als je kandidaat bent, je ook gekozen kunt worden en dat kwam hem slecht uit. Van Roon zat nog twee jaar in de raad eer het hem echt teveel werd en hij opstapte.
Bedankt Louis
Ene Louis, die bij SC Muiden voetbalt en die getrouwd is met een eindredacteur van de Tros, zou met een sensationeel verhaal over de levensgevaarlijke toestand op en rond het KNSF terrein, dat vergeven zou zijn van granaten die op springen staan, Twee Vandaag hebben ingeseind. De Tros stond voor schut, pr-man Ton Elias stond voor schut en de KNSF stond voor schut. Bedankt Louis, je had Muiden geen grotere dienst kunnen bewijzen, maar of SC Muiden het ook zo leuk vond, is de vraag.
8-december-2005
Muider kerstboom uit Muiderberg
Tot in de kleine uurtjes is de brandweer bezig geweest met het plaatsen van de kerstboom op de sluis. Althans, dat hebben ze thuis verteld. Het was een heel karwei, maar het is dan ook een hele grote – en ook beslist mooie – boom. De Muider kerstboom komt ergens uit een Muiderbergse tuin vandaan. Zo zie je maar weer dat we niet voor niets één gemeente zijn. Overigens: in het (steeds prettiger leesbare) gemeentelijke informatieblad staat dat de boom komende zaterdag geplaatst wordt, wat voor verkeersstremming op de sluisbrug tussen 10 en 2 uur met zich mee zou brengen. Dat is dus al achter de rug, maar wie weet wat er nog gebeurt, want er zal wel een hijskraan aan te pas moeten komen om de boom op te tuigen met lampjes. Voor wie zelf nog een kerstboom moet kopen en denkt dat er een kerstbomenmarkt wordt gehouden op het terras van Floris V: deze kerstbomen zijn allemaal bedoeld als versiering.
Fleurries &Frutsels
Een paar dagen was het ‘Bloemen zonder naam’ in de Naarderstraat. Maar inmiddels staat op de gevel van bloemenwinkel van Sharon ‘Alexander Fleurries & Frutsels’. Dezelfde naam staat ook op het vers geopende filiaal in de Dorpsstraat in Muiderberg, maar dan zonder ‘Alexander’ erbij. Het was trouwens heel druk op de openingsdag ondanks de concurrentie van de benzinepomp die ook in bloemen doet.
Stoep schreeuwt om bestrating
Nuon heeft de opgebroken stoepen van de klinkerstraat op de hoek van het Vestingplein en de Naarderstraat, waar twee moffen ontploft waren, weer dichtgegooid, wat iets anders is dan bestraat. En nu maar duimen dat de gemeente er snel bij is om het werk goed over te doen voordat er ongelukken gebeuren.
Fred Winnubst op twee, niet op vier
Het stond nogal ongelukkig in het persbericht van de PvdA, met als prompt gevolg dat het verkeerd in de pers terechtkwam, maar de ledenvergadering van deze partij is niet afgeweken van de voordracht van het bestuur voor de kandidatenvolgorde op de verkiezingslijst. Dit houdt in dat Fred Winnubst, bekend als actief lid van de Nee-meermin, niet op plaats vier, zoals in de media stond, maar op plaats twee staat - en naar je mag aannemen dus sowieso in de raad zal komen. Wie gedacht had dat er een Muiderbergse coup had plaatsgevonden, waarbij Gregor Heemskerk uit dat dorp stuivertje heeft gewisseld met de Muier Winnubst, zit er dus naast. Ook klopt de veronderstelling niet dat de leden Winnubst op plaats vier wilden als truc. De redenering was dat hij op plaats vier dankzij zijn strijd tegen Kruitburg op zoveel voorkeursstemmen zou kunnen rekenen, dat de PvdA er volop van zou profiteren en net als zeven jaar geleden met vier man terug zou keren in de raad. Mán, want de eerste vrouw, Anja Runderkamp staat pas op plaats vijf. Als er vier PvdA raadsleden komen dan zouden dat Jan Hylkema uit Muiderberg, Fred Winnubst en Jan Portengen, beiden uit Muiden en de Muiderberger Heemskerk zijn, die overigens al net zo’n fervent voorstander van een kleinschalig Muiden is als de anderen. Mocht er een PvdA-VIB coalitie komen, wat niet bij voorbaat uitgesloten is, dan ligt het voor de hand dat een van de vier PvdA kandidaten wethouder (waarschijnlijk van Ruimtelijke Ordening) wordt. In dat geval zou Anja Runderkamp in de raad komen, want in het duale stelsel zijn wethouders geen raadslid meer, waardoor de andere kandidaten een plaats opschuiven.
Henk Bökenmap boegbeeld van VVD
De leden van de VVD hebben hun grootste troef weer in de strijd gegooid. Henk Bökenkamp gaat ook in de nieuwe raadsperiode van vier jaar als fractievoorzitter de liberalen met trefzekere hand door de Muider politiek leiden. Er zijn voorzichtige stemmen opgegaan die de huidige wethouder Eric Mackay, eveneens uit Muiderberg, als een wellicht betere leider zien, maar kennelijk beschouwt de meerderheid Eric als een onervaren jonkie, wat zeker het geval is in vergelijking met good old Hank. Maar misschien wordt er binnen de VVD stilletjes op gehoopt dat Mackay wethouder blijft, desnoods in een coalitie met PvdA en/of VIB. Een nieuwe figuur in de raad, maar niet in de commissie, zal als ze gekozen wordt, de Muidense Carmen Werneke zijn. Misschien krijgt ze nu ook een nieuwe microfoon zodat we haar kunnen verstaan. Carmen staat op de derde plaats dus ze zal wel in de raad komen, zeker als Eric wethouder wordt. Deze kans - in de raad komen, laat staan wethouder worden - is heel wat minder groot, en ook minder verdiend, voor een andere Eric. Bedoeld wordt Eric Hoetmer die, nadat hij met zijn snackbar was gestopt en een vergeefse gooi naar het wethouderschap had gedaan, een reuzenzwaai maakte: hij stapte op als PvdA raadslid en werd lid van de VVD – en is nu dus raadskandidaat, maar dan wel op de vierde plaats. In de krant vertelt Hoetmer dat hij zich niet meteen bij de VVD aansloot (wel bij de coalitie), omdat hij dat niet eerlijk vond tegenover de kiezers die in 2002 op hem stemden. Je zou je kunnen afvragen of het ook eerlijk tegenover zijn oude partij was. Net als alle PvdA raadsleden had hij ervoor getekend dat hij bij vertrek uit de fractie zijn plaats zou afstaan aan de volgende PvdA – kandidaat. Door als eenmansfractie door te gaan, pleegde hij dus in feite contractbreuk. Daar zit de VVD kennelijk niet mee, als het maar voorkeursstemmen oplevert. Eric is een vrolijke en aardige man dus die zal hij wel krijgen. Alleen zullen het er beslist niet zoveel zijn als in zijn PvdA tijd. Zelfs al zou de VVD vier zetels vergaren, en zelfs al zou Eric virtueel naar de derde plaats opschuiven omdat Mackay wethouder wordt, dan nog is het zeer de vraag of hij in de raad komt, want weer een andere Eric kruist zijn pad, namelijk Eric Pieter Vlaanderen, altijd goed voor voldoende voorkeursstemmen om op eigen kracht een plaats in de raad te veroveren. Zeker deze keer, want het standpunt van E.P.Vlaanderen – althans het standpunt dat hij momenteel naar buiten brengt – over de KNSF en kleinschaligheid van Muiden komt verdacht dicht in de buurt van dat van de PvdA en de VIB. VVD - stemmers die hem vertrouwen en willen dat Muiden kleinschalig blijft, zullen daar blij om zijn. Dwarsligger E.P. is hen welkom, aangezien hun partij onder eminente aanvoering van Bökenkamp voor Kruitburg gaat. Als geheide VVD-ers zullen zij nog liever op Eric Pieter stemmen dan op Jan Hylkema en de zijnen of het afvallige VVD - raadslid Anna Waanders, de eerste vrouw van de VIB. Er is nog meer aan de hand bij de VVD. Janneke Knijn (ook voor kleinschaligheid, maar helaas niet toen het erop aan kwam) staat op plaats zeven. Ze houdt het kennelijk voor gezien. En Ben Hagens uit Muiden, zoon van de bekende tante To, en ook al voor kleinschaligheid, staat op vijf – dus onverkiesbaar. In de krant wordt hij Ben Hangens genoemd. De VVD hoopt zeker dat Ben voorkeurstemmen van hangjongeren oplevert.
VIB komt met ‘verrassingen’
De VIB doet geheel tegen haar gewoonte in geheimzinnig over de kandidatenlijst, waarover de leden zich nog moeten uitspreken. Er staan ‘verrassingen’ te wachten, dat willen ze wel kwijt. De VIB moet in Muiderberg allereerst concurreren met de VVD, maar in Muiden zouden alle partijen wel eens ‘last’ van de VIB kunnen krijgen, want de Muiderbergse belangenpartij is al geruime tijd over de grenzen van het dorp getreden, wat onder meer mag blijken uit het feit dat ze de inwoners van Muiden van harte bijvallen en steunen in hun strijd om Muiden kleinschalig te houden. Bovendien beschikt de VIB over sympathisanten in Muiden, die donders goed op de hoogte zijn van wat er in het stadje speelt. Wat de verrassing ook zal zijn (het gerucht wil dat een oud-raadslid kandidaat staat die indertijd keihard door zijn partij aan de kant werd gezet omdat hij het vertikte mee te doen aan politieke spelletjes ten koste van het algemeen belang); het zal zeker niet het afhaken als raadslid van tweede vrouw Sylvia Bazuin zijn. Ook dit gerucht ging een tijdje geleden, maar het kon al snel ontzenuwd worden. Een politicus van een andere partij kwam er mee aanzetten. De wens zal de vader der gedachte geweest zijn, maar het is ook mogelijk dat de betreffende politicus er niet veel van begrijpt, zoals hij ook niet veel van de KNSF begrijpt, althans hij haalt de huidige vastgoedmaatschappij en de vroegere kruitfabrikanten door elkaar.
Uit de politieke geruchtenmachine
Het CDA heeft zijn verkiezingslijst nog niet klaar, of in elk geval nog niet naar buiten gebracht, maar dat houdt de geruchtenmachine niet tegen (inmiddels achterhaald, de lijst is bekend) Zo vernam Muider Nieuwtjes uit doorgaans welingelichte en betrouwbare bron dat fractievoorzitter Dirk Jan Methorst uit Muiden de lijst zal aanvoeren (wie had anders verwacht?); dat de huidige wethouder Jaap Meijer uit Muiderberg twee staat, het huidige raadslid Petra Nell uit Muiden op de derde en commissielid Arie Mastenbroek, Muiderberg, op de vierde plaats. Oplettende lezers missen twee bekende namen, te weten die van de huidige raadsleden Dick Schulp en Henk Steffens. Beiden zouden op een onverkiesbare plaats staan, van wie Steffens op eigen verzoek. Gezien de landelijke trend van het kiezersverlies voor het CDA en de plaatselijke KNSF-perikelen liggen de kaarten voor het CDA hier niet wat je noemt gunstig, maar naar het schijnt heeft de Muidens/Muiderbergse afdeling een slim wapen in de strijd gegooid. Volgens zeggen staan er net zoveel kandidaten op de lijst als mag (er is sprake van dertig mensen). En als het niet waar is helpt Muider Nieuwtjes ze hierbij aan een idee. Het voordeel van het CDA boven de andere partijen is, dat het CDA de kerkbanken maar hoeft af te gaan om de kandidaten binnen te laten stromen. Niet dat al die trouwe volgelingen een schijn van kans maken om in de raad te komen, maar als hun naam op de lijst staat, zullen vrienden, familie en kennissen graag bereid zijn een voorkeursstem op de betreffende kandidaat uit te brengen. Dat zijn allemaal stemmen voor het CDA. Tel uit je winst – of in dit geval: beperk je verlies.
Bolwerk D66 wankelt
Tenslotte D66. Ook deze partij heeft nog geen kandidatenlijst vrijgegeven, maar de doorgaans welingelichte, betrouwbare bron meldt dat Sandra Deuling, Muiderberg, de lijst aanvoert, dat Rietje Rijnja, Muiden, tweede staat en wethouder Flip de Groot drie. Ooit was Muiden een bolwerk van D66 – we hadden zelfs een D66 burgemeester, de geliefde Barend Ferman - maar straks mogen ze al blij zijn als ze hier nog één zetel halen – ook al hebben ze naar eigen zeggen anders dan de D66 afdeling Weesp, die af moest haken wegens gebrek aan raadskandidaten, in Muiden en Muiderberg liefhebbers genoeg voor een raadszetel. Of het zal helpen? Van het oude, groene, strijdbare ‘schoolmeesters D66’ van Vera den Hartog, Joop Lahnstein, Betty Mock en Gijs van Hall is weinig over. Wethouder Flip de Groot blijft 1500 woningen op het KNSF-terrein stug kleinschalig noemen. Ook zou hiermee het Kolpron rapport worden gevolgd. Ook fractievoorzitter Sandra Deuling staat pal achter het KNSF-plan, Kruitbos of niet. Ze doet reuze haar best, maar komt te laat met haar milieubetogen. Helaas is Rietje Rijnja te laat in de raad gekomen om haar kleinschaligheidsstandpunt nog waar te maken. Maar wie weet.
Hou de schaal van Richter in de gaten op 7 maart
Iedereen zal moeten beamen dat het huidige college ‘daadkrachtiger en slagvaardiger’ is dan het vorige met de wethouders Leupen, Schulp en van der Steen. Vooral Eric Mackay houdt van spijkers met koppen en doet daarmee goede zaken voor zijn partij. Ook is de stuwende kracht van de nieuwe burgemeester mevrouw Worm goed merkbaar. Er wordt hard aan gewerkt om nog voor de komende gemeenteraadsverkiezingen een aantal dingen rond te krijgen. De successen van hun wethouders zullen de coalitiepartijen, geef ze eens ongelijk, natuurlijk met de nodige tam tam in de verkiezingsstrijd gooien, maar of het de inwoners zal doen vergeten dat de coalitie zich in principe bereid heeft verklaard om de natuur van het KNSF-terrein in te ruilen voor massale woningbouw, mag in hoge mate betwijfeld worden. Immers, anders dan de oppositiepartijen, hebben CDA, VVD en D66 de toch duidelijke signalen van de inwoners, die in overgrote meerderheid voor een kleinschalige stadsuitbreiding op het KNSF terrein zijn, naast zich neergelegd en zich daarmee als regenten opgesteld. Zij menen te weten wat goed voor ons is. Zeven jaar geleden was een heel wat kleinere aanleiding (de plaats van het nieuwe gemeentehuis) genoeg voor een politieke aardverschuiving. Nu gaat het om niets minder dan de toekomst van Muiden.
Geen sponsors, geen ijsbaan
Het kunstijsbaantje van acht bij vijftien meter, dat de MOR van 11 december (de Kerstmarkt van komende zondag) tot en met 8 januari op het terras voor Ome Ko wilde, komt er niet. Te weinig sponsors. Er was al toestemming van B&W en er was ook een tweede en zelfs een derde keus, namelijk het noordelijk deel van Vestingplein en het parkeerterrein tussen de Amsterdamsepoortbrug en het kantoor van makelaar Streefkerk.
Geen Flip en Rietje Hamerstuk
Het mag dan wel praktisch zijn de onderwerpen op de raadsagenda onder te verdelen in ‘hamerstukken’ en stukken die discussie kunnen opleveren, maar als dat ook nog eens zwart op wit in de raadsstukken staat, zoals nu gebeurt, roept dat toch de vraag op of de raad dit alsjeblieft mag uitmaken. Hoezo hamerstuk? Een twintigtal bewoners van de Herengracht, hebben (al dan niet terecht, laten we dat in het midden houden) het moeilijk met de aanleg van een nieuwe steiger. Ze voeren een hele rits argumenten aan, zoals bedorven uitzicht, het aantasten van het karakter het stadsgezicht en de Vechtmonding, afbreuk aan het monumentaal karakter van het Muiderslot, bedreiging van veiligheid en privacy van leden van het Koninklijk huis (de Groene Draeck), overlast door afmeren van partyschepen en het aantrekken van meer autoverkeer door meer ligplaatsen. Als je dan leest dat het onderwerp als ‘hamerstuk’ voor de raad gekwalificeerd wordt, moet je dit als betrokkene wel in het verkeerde keelgat schieten. Het is zeker geen Flip en Rietje Hamerstuk.
Praten op Muider maat
In het teken van ‘De Ommekeer’, het voorstel voor een betere, efficiëntere aanpak van de commissievergaderingen, is op het gemeentehuis alvast een belangrijke stap genomen. Bij elk agendapunt staat een ‘streeftijd’ aangegeven, waarbinnen het onderwerp behandeld dient te worden. Als ze dáár nu maar niet uren over gaan discussiëren.
Fusie verandert Muiden niet, maar Kruitburg doet dat wel
Burgemeester Anne-Marie Worm verwacht niet dat Muiden verandert als we ooit mochten fuseren met bijvoorbeeld Weesp (een mogelijke ontwikkeling waarbij ze overigens meer waarde toekent aan zorgvuldigheid dan aan snelheid zoals Gedeputeerde Staten, die volgens haar ‘ruw’ met de materie omgaat.) Om haar standpunt te staven haalt ze graag en terecht het enorme verschil in karakter tussen Muiden en Muiderberg als voorbeeld aan. Die twee plaatsen hebben toch ook sinds jaar en dag binnen één gemeente hun eigen identiteit behouden. Inderdaad, we hoeven niet bang te zijn dat Muiden Muiden niet meer is, als we samengaan met Weesp en/of andere buurgemeenten. Maar er loert wel een ander gevaar. Het wezen van Muiden zal wel degelijk worden aangetast als het stadje door de enorme bult die er op het KNSF-terrein bij dreigt te komen, ruim twee keer zo groot wordt. Dat zal geen geleidelijk en kleinschalig proces zijn, zoals bij de wijken die er na de oorlog in Muiden bij kwamen. De bedoeling is dat Kruitburg in hoog tempo wordt gebouwd. Alleen zijn de woningen niet bestemd voor modale Muiers, ook al hebben er heel wat informatie opgevraagd. Met name voor onze eigen starters en senioren zijn er in Kruitburg niet of nauwelijks betaalbare huizen te verwachten. Dit betekent dat een grote groep nieuwe inwoners, die van buiten de gemeente komt – dat zijn dus degenen die zich een huis in Kruitburg kunnen veroorloven – getalsmatig de grootste groep inwoners van het dan ruim twee keer zo grote stadje zullen vormen. Dat zij de overhand krijgen, zal onherroepelijk een enorme doorwerking hebben in de lokale politiek en het verenigingsleven. Niet dat een vernieuwing perse verkeerd hoeft te zijn, maar het is gewoon niet waar dat Muiden Muiden blijft, zoals voorstanders van Kruitburg zo graag geruststellend beweren. Alleen het huidige decor blijft (hopelijk – want er komen duizenden auto’s bij) overeind. Je hoeft geen sociologie gestudeerd te hebben om tot de conclusie te komen dat als Kruitburg doorgaat het gebeurd is met Muiden zoals we het kennen en koesteren.
Cijfers evaluatie parkeerbeleid diep geheim
Er zijn dit jaar, het eerste jaar dat alleen nog de eerste parkeervergunning gratis is, zo’n 3200 parkeervergunningen de deur uitgegaan. Muider Nieuwtjes had er graag wat meer over willen weten voor zijn lezers (Muideninfo.nl trekt dagelijks tussen de vier - en de vijfhonderd bezoekers.) Interessant is bijvoorbeeld hoe dit aantal van 3200 zich verhoudt ten opzichte van vorig jaar. Verwacht werd namelijk dat het aantal aanvragen flink wat lager zou zijn, omdat er nu immers voor de tweede, derde en volgende vergunningen betaald moet worden. En dat zou meer vrije parkeerplaatsen in de vergunningsgebieden moeten opleveren. Zowel in de vesting als in Mariahoeve (in de andere wijken was het nog vrij parkeren) was het in de voorgaande jaren soms een heel probleem om ondanks een vergunning je auto in de buurt kwijt te kunnen. Ook is het interessant te weten hoeveel Muiderbergers een vergunning hebben aangeschaft en hoeveel bedrijven een of meer vergunningen hebben gekocht en welke soort. Maar het valt niet te achterhalen. Hoewel Muider Nieuwtjes geduldig de evaluatieresultaten heeft afwacht voor deze cijfers, wil wethouder Jaap Meijer ze niet vrijgeven. Hij waakt er over als over een staatsgeheim. Waarom en in wiens belang? Het is niet te verwachten dat hij informatie achterhoudt omdat hij iets te verbergen heeft. De kans is groter dat het gewichtigdoenerij is. Nog waarschijnlijker is het dat hij de cijfers nodig heeft om tegen verkiezingstijd te geuren met zijn geweldige verkeersbeleid. Conclusie: de wethouder opereert dan in eigen belang, of in elk geval in het belang van zijn politieke partij. Ook al zou een beroep op de wet openbaarheid van bestuur binnen de kortste keren de gewenste cijfers opleveren, en al zou even ‘aan de bel trekken’ bij het collegelid dat communicatie in de portefeuille heeft waarschijnlijk hetzelfde effect hebben, toch wil Muider Nieuwtjes het er maar bij laten. De man wil zich nu eenmaal graag waarmaken. Hij gaat zijn gang maar. Zo belangrijk is het allemaal nu ook weer niet.
Muider bofkont hapt niet toe
Een al wat oudere heer met een Duits accent stopte met zijn Mercedes op de hoek van Nooitgedacht en de Zuidpolderweg en zei tegen een passerende Muier dat deze een enorme bofkont was. De heer had een deel van de kledingcollectie waarmee hij naar een beurs was geweest bij zich en wilde die kwijt voor een habbekrats. De Muier mocht een keus maken. Maar de Muier rook onraad en zei geen tijd te hebben. Dit speelde zich een maand geleden af. Afgelopen vrijdag stopte dezelfde man met dezelfde Mercedes en dezelfde babbel bij dezelfde Muier. Die wist toen zeker dat het zaakje stonk. Deze keer noteerde hij het kentekennummer en belde dat door naar de politie. Niet dat hij de man zijn handel misgunde, maar omdat hij niet tegen liegen kan.


U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: