naar het nieuwtjes overzicht

Muider Nieuwtjes

JANUARI - APRIL 2007




21 april 2007

De gemeenteraadsvergadering van 19 april

Hockeyvelden
Het ging weer over de hockeyvelden : inspreker Glansbeek kreeg gedaan wat een gewoon burger nooit lukt, en wist een ingekomen brief van de hockeyclub inhoudelijk besproken te krijgen. Een kennelijk goed voorbereide actie, want Sandra Deuling (D66) had er al een passende motie voor. Waar op de commissievergadering de hockeyclub nog tevreden was met een grasveld, eisten ze nu, zich kennelijk rijk rekenend met de motie van D66, opnieuw een kunstgrasveld in het bos. Die motie sneuvelde natuurlijk: met PvdA en VIB tegen. Zoals zo vaak, en je kunt je afvragen of Sandra de hockeyclub uiteindelijk niet schaadde met haar partij-propagandische toespraak en motie. Beetje dom.

Jachthaven
Ook de PvdA had een motie: de pas opgerichte WSV-Muiden nadrukkelijk betrekken bij de planvorming rond de aan te leggen jachthaven. Nadat wethouder Hesterman nogmaals geduldig had uitgelegd dat dat zeker de bedoeling was, maar nu nog even niet : eerst moet onderzocht worden of die jachthaven wel überhaupt haalbaar is, trok PvdA de motie in.

Alle agenda punten : jachthaven, woonvisie en toekomstverkenning Muiden en Voorkeurrecht gemeente werden conform het collegevoorstel aangenomen. De vergadering was al vóór half tien afgelopen, zodat er ruimschoots tijd was voor na-borrelen.


17 april 2007

De raadsvergadering van 22 maart 2007

We waren er niet bij, en citeren lukraak uit de notulen:

Het accomodatiebeleid, door Dick 'Zorgvuldig' Methorst:
Er werd een voorstel in stemming gebracht om het COF-gebouw en het PTT-gebouw te verkopen, onder voorbehoud van toestemming van de raad. Dick 'Zorgvuldig' Methorst had het allemaal nog eens goed nagerekend, en was in zijn wiek geschoten toen hij beschuldigd werd van 'gegoochel met cijfers':
"De heer Methorst zegt dat hij een woord van protest wil laten horen over de wijze waarop de wethouder en de heer Hylkema het CDA beticht van het gegoochel met cijfers. Er wordt gezegd dat men de stukken niet heeft gelezen en snel wat cijfers bij elkaar goochelt en dan met gegevens komt.
Hij wijst op het feit dat alle cijfers die hij genoemd heeft door het college zijn afgegeven. Als hij ermee goochelt of onwaarheden vertelt dan staat dit in hun eigen cijfers. Hij heeft niets verzonnen. Hij heeft alleen weergegeven hoe het is en geprobeerd om duidelijk te maken waar het om gaat. Als er dan gezegd wordt dat hij daar onzorgvuldig in is of dat het CDA vestzak broekzak verhalen heeft dan kan het college ervan verzekerd zijn dat hij dit absoluut gelezen heeft. Hij kan het college verzekeren dat hij de stukken altijd leest en de cijfers altijd uitzoekt. Hij doet dit niet in twee minuten maar heel zorgvuldig, net zoals de ambtenaren heel zorgvuldig met de zaak omgaan. Hij accepteert niet dat er gesuggereerd wordt dan het CDA niet zorgvuldig met de cijfers om zou gaan en goochelt met cijfers. Naar aanleiding van de woorden van de heer Hylkema zegt hij dat hij wil uitleggen hoe het gaat met de kazerne en wat men daarmee kan doen, ook ten aanzien van de gelden."
Terzijde : De heer Methorst heeft ook inzage gehad in de Open Begroting van KNSF

Over het in stemming brengen van het voorstel:
"De voorzitter stelt voor het punt als volgt te lezen: "Akkoord te gaan met verkoop van COF- en voormalig PTT-gebouw onder de toezegging van het volgen van een spoedprocedure zodat de raad zijn instemming kan geven op de verkoop."
Zij denkt dat de oorspronkelijke tekst juister is, dus : onder voorbehoud gunning van de raad en daarachter te zetten, waarbij zo nodig een spoedprocedure mogelijk is. Zij hecht er zeer aan, dat men hetzelfde bedoelt. Zij wil expliciet in de tekst opgenomen zien dat er bedoeld wordt dat het college het aan de raad voorlegt via een spoedprocedure en daarover binnen drie dagen reactie krijgt of de raad akkoord gaat met het voorstel dat het college voorlegt.
Zij wil niet meer in discussie. Zij brengt het voorstel in stemming.
Mevrouw Runderkamp en mevrouw Waanders en de heer Portengen stemmen voor. De heer Methorst stemt tegen en legt een stemverklaring af. Als er andere cijfers gaan komen dan moeten dezp bij de beslissing erbij gevoegd zijn. De heer Hylkema stemt voor. Mevrouw Nell en de heer Vlaanderen stemmen tegen. Mevrouw Deuling stemt tegen met dezelfde stemverklaring als de heer Methorst De heer Mackay en de heer Bökenkamp stemmen tegen. Mevrouw Bazuin voor en de heren De Bruin en Ratelband stemmen voor.
De voorzitter concludeert dat het voorstel is aangenomen met zeven stemmen voor en zes stemmen tegen."

Over het voorstel een openbaar toilet te maken in "de Kazerne":
"De heer Winnubst zegt dat de indruk wordt gewekt dat het college maar wat bedacht heeft. Hier en daar een toilet. Hij is gefrappeerd door de deskundigheid op alle gebied van deze raad. Hij wijst op de historie. Het is duidelijk dat het college werd geconfronteerd met een ontwikkeling waarvan het college vond dat men het zeker niet zo moest uitvoeren als er al anderhalf jaar over gepraat is. Hij wil graag inzage geven in de tekeningen die er lagen. De raad zal het met hem eens zijn dat wat toen voorlag niet een oplossing bood voor de problematiek die blijkbaar opeens niet meer blijkt te bestaan nu het college komt met een - goede oplossing van een lang aanwezig probleem. Hij wijst op de toiletkarren en de verhalen van honden die gewassen zouden worden in toiletkarren door omwonenden en andere zaken die er zich afspeelden. Hij heeft zelf de toiletkarren bezocht. Hij kan zich voorstellen dat er weinig bezoek was. Het was geen aangenaam verpozen. Hij zegt dat het college een probleem moet oplossen. Het college neemt aan dat dit jarenlang een probleem is geweest. Het college heeft dit op een zodanige wijze gedaan dat iedereen die zich daarmee bemoeid heeft zei dat het tegen deze kosten met die voorziening moest. Iedereen roept nu dat het niet meer nodig is. Het college krijgt uit de haven nog steeds signalen dat er wel degelijk behoefte is aan een goede douche- en toiletvoorziening. Het college voorziet daarin adequaat tegen minimale kosten en met een mooie uitvoering. Dit wil het college voorleggen. Het is natuurlijk gewenst dat een exploitatie dan kostendekkend is. Als men voor dit soort voorzieningen de exploitatie kostendekkend moet maken dan kan men wel ophouden.

Het is een toilet en geen kermisattractie.
Dit soort zaken is niet als een soort vermakelijkheid kostendekkend te exploiteren. Het is een toilet en geen kermisattractie. Men zal moeten aanvaarden, als men dit de burgers en de bezoekers wil bieden, dat het niet kostendekkend kan. De gemeente zal de muntjes op een rationele manier verstrekken. Het is ook voornamelijk ingegeven om enige sturing te hebben op het gebruik. Men moet niet de illusie hebben dat men alles kan regelen. De gemeente moet zorgen voor adequate voorzieningen voor 220.000 toeristen per jaar. Het wordt in dit kader gedaan. De raad moet het aan het college laten uit welk potje dit precies moet komen. Het college zal voor dit verantwoording afleggen in de voorjaarsnota. (...)

De voorzitter gaat tot stemming over.
De dames Bazuin, Runderkamp en Waanders en de heren De Bruin, Hylkema, Portengen, Ratelband stemmen voor. De dames Deuling en Nell en de heren Bökenkamp, Mackay, Methorst en Vlaanderen stemmen tegen. Het voorstel is met zeven stemmen voor en zes stemmen tegen aangenomen."
Zoals zo vaak.


10 april 2007

De commissievergadering (MZ) van 5 april 2007

“Heeft u al met het COF gesproken?” vroeg Petra Nell, duidend op het voornemen van de gemeente het gebouwtje dat nu in gebruik is bij het Comité Openbare Feesten te verkopen. Wethouder Roy Hesterman kon Petra gerust stellen : er is gesproken, het was een positief gesprek, er zal een nieuwe locatie worden aangeboden, en het COF is beloofd dat de verhuizing 'budget-neutraal' zal zijn. Het gaat hun dus niets kosten.
Met betrekking tot het regio-nieuws viel te melden dat de regio, met name Hilversum, wenst te profiteren van de aanstaande vergrijzing : met het opzetten van een 'bejaarden-industrie' valt er nog wel wat te verdienen aan welgestelde oudjes. De wethouder zit in de werkgroep die het allemaal moet onderzoeken.

Jachthaven
Het 'piece-de-resistance' van de vergadering waren de plannen voor de nieuwe jachthaven. Er was een lijvig discussiestuk geschreven, dat u vindt op de gemeentelijke website. Daarin staat onder meer dat er een projectgroep wordt gevormd, en dat het uiteindelijke projectresultaat een gezamenlijk resultaat van alle betrokkenen moet zijn (de gemeente Muiden, KNZ&RV, provincie Noord-Holland en Flevoland, Rijkswaterstaat, Waternet en KNSF-Vastgoed). Watersportvereniging voorzitter Sander Sterk sprak zijn verbazing erover uit de juist opgerichte WSV-Muiden niet meepraat. “Dat komt nog wel” zei wethouder Hesterman, “eerst de haalbaarheid checken met de huidige 'stake-holders'” Verder wilde Guus Kroon dat de wethouder inging op een kennelijk slordig artikel in de Gooi- en Eemlander (wat wethouder Hesterman natuurlijk wijselijk niet deed) en was de Bruine Vloot bij monde van Pieter van Buitene blij met de voorgenomen uitbreiding, maar zei daar weinig belang bij te hebben. Meldenswaardig is dat de provincie niet gelooft in de zegenrijke invloed van de luwtebaai : bij westenwind zal die allerminst luw zijn. Ook stoorde men zich aan de houding van IJburg met betrekking tot 'natuurcompensatie' : heel brutaal laten die Amsterdammers ons weten dat de natuur die al eeuwen bij ons voor de deur ligt nu ineens door hun verschuldigde compensatie voor IJburg is.


5 april 2007

De commissievergadering (RZ) van 4 april 2007

Hockeyclub Muiderberg krijgt z'n zin
(foto: Matthijs Wink)

Honderden kindertjes waren opgetrommeld door hun ouders om de eis van de Mixed Hockey Club Muiderberg om een tweede veld te mogen aanleggen kracht bij te zetten. Nadat zij vóór de Kazerne het nodige kabaal hadden gemaakt, stormden zij de kazernezaal binnen om met hun schelle stemmetjes de volwassen aanwezigen een doofheid en barstende koppijn te bezorgen. Hun luidkeels door lawaai-ratels ondersteund motto was : 'we willen hockeyen”, hetgeen bevestigd werd door het opschrift op een circa elf meter (hij leek wel dertig meter) lange hockeystick, die aan ons gemeentebestuur werd aangeboden. Voorzitter Jan Portengen was zo wijs de behandeling van de brief van de hockeyclub naar voren te halen. Toen bleek dat de hockeyclub van hun aanvankelijke eis om een kunstgrasveld in het bos aan te leggen afzag, en genoegen neemt met het geschikt maken van een stuk weiland voor de edele hockeysport.
(foto: Matthijs Wink)

Dat viel bij alle commissieleden in goede aarde: Flip de Groot (D66) : “we kunnen deze mensen toch niet met lege handen weg laten gaan” (jawel, Flip, dat deed je met het KNSF-terrein ook – red.), Eric Mackay (VVD): “zie eens hoe groot het maatschappelijk belang is”, Diederik de Bruin (VIB) : “we willen niet kappen, maar staan positief tegenover dit idee” , Dick Methorst : “wij zijn altijd al voor de sport” en Jan Hylkema (PvdA) wist : “jammer dat jullie niet eerder met dit idee zijn gekomen, en er altijd niet op gestaan hebben dat je een kunstgrasveld in het bos kregen.” Wethouder Winnubst kon niet anders dan loyaal de wens van de raadscommissie uitvoeren, maar is wél aan de wet gebonden. Er moet dus nog wel een procedure doorlopen worden. Op z'n vroegst kan er in het najaar op het nieuwe veld gehockeyed worden. Als er geen bezwaarschriften zijn.

De commissie kletste daarna wat door : over de Maxisweg, waar ondanks een snelheidsbeperking tot 30 km/h (wel een beetje veel van het goede – in verband met de aanleg van het fietspad) de connexxion-bussen met 95 km/h overheen scheuren (wel een beetje veel van het slechte), en over het huisjeskamp (zie Klarabel), waar geen aanleiding is om een bestemmingswijziging te vrezen. Ronald S. van Santbrink eiste onmiddellijk antwoord op zijn brief over de IBA's. De belangrijkste mededelingen waren dat de behandeling van het Programma van Eisen KNSF-terrein niet doorging (zie later), en dat de gemeente Diemen een plannetje heeft voor de aansluiting van IJburg op de A9. Dat plannetje ligt ter inzage op het gemeentehuis.

De toekomstverkenning Muiden waarin een schets wordt gegeven met de mogelijk scenario's voor de demografische ontwikkeling van Muiden, en hun consequenties voor de woningbouw, en het voorzieningen niveau werd in het algemeen een oppervlakkig stuk gevonden. In deze vorm is het zeker geen basis voor beleid, en dit stuk behoort alleen 'ter kennisgeving te worden genomen'. Wethouder Fred Winnubst : “de nodige diepgang zult u moeten aantreffen in het beleid. Dit stuk is slechts een stuk gereedschap.” Sandra Deuling wilde nog weten wat dat stuk gereedschap gekost had en wie dat betaald had. “Niet veel” wist Winnubst.

De woonvisie Muiden sloot bij het vorige stuk aan. De PvdA wilde bij monde van Gregor Heemskerk minstens 30% sociale woningbouw in alle nieuwbouw, dus ook het KNSF-terrein, Ferry Holzhaus (directeur KNSF-vastgoed, die altijd van de partij is) begon te briesen, en Ben Hagens (VVD) nam het voor Ferry op.

Stand van Zaken KNSF-terrein / Bloemendalerpolder
Over het KNSF-terrein deed de wethouder geen mededelingen : er loopt een kort geding, de zaak is onder de rechter, er komt een tussen vonnis op 17 april en dat gaan we afwachten. Met betrekking tot de Bloemendalerpolder wist de wethouder dat de verantwoordelijkheid voor de voorlichting nu geregeld is. Het Rijk had zich voorgenomen 210 ha van de Bloemendalerpolder aan te kopen in het kader van de investeringsgelden voor het landelijk gebied, maar nadat 50 ha was aangekocht veranderde de plannen : het geld is nu 'bestemmingsloos' naar de provincie doorgesluisd. Gevreesd moet worden dat het de Bloemendalerpolder niet te goede zal komen, en het college zal er alles aan doen om dat te voorkomen.

WVG Muiderberg

Het college neemt zich voor een voorkeursrecht (recht van eerste koop voor de gemeente Muiden) te vestigen op een gebied in Muidenberg, gelegen tussen de spoorweg en de kern van Muiderberg, op minimaal 150 meter van de A6, en pal naast de compostfabriek (zie illustratie). De spoordijk biedt een goede mogelijkheid voor een geluidswal, maar voor woningbouw vond men het gebied niet bij voorbaat geschikt. De raadcommissie vond de WVG toch wel een goed idee, te meer daar door uitruil elders woningbouw mogelijk zou worden.

Van der Vliet terrein
De wethouder sprak hoopgevende woorden : er heeft constructief overleg plaatsgevonden met de heer Ad van der Vliet, binnenkort komt er een beslissing, en heffen we het glas. Om de 'delicate afwikkeling niet te verstoren' liet hij het daarbij. Ad zat in de zaal met zijn duimen omhoog.


9 maart 2007

De commissievergadering van 8 maart 2007

Op de commissievergadering van 8 maart 2007 werden vier inhoudelijke punten behandeld : het accommodatiebeleid, de openbare toiletvoorziening, de overkapte bankjes (ook wel de verkapte JOP's) en het krediet wonen, welzijn en zorg (WWZ). Dick Methorst bracht ook nog een vijfde punt op de agenda : de voortgang bij de voorjaarsnota. De grote Kazernezaal zat helemaal vol : er was veel publieke belangstelling voor het accommodatiebeleid en de 'verkapte JOP's'.

Het accommodatiebeleid
Het heikele punt voor de in rode COF-jasjes gestoken leden van het Comité Openbare Feesten was een zinsnede in het raadsvoorstel : 'het op de markt brengen (dat wil zeggen verkopen) van het COF-gebouw'. Karel Wiegert, voorzitter van het COF, maakte zich hierover grote zorgen, want het COF heeft het gebouwtje gratis van de gemeente ter beschikking gekregen, en in ruil daarvoor onderhouden ze het gebouwtje.
Het was eerst de bedoeling dat in het COF-gebouwtje de openbare sanitaire voorzieningen zouden komen.
Dat gaat niet door, omdat het nu de bedoeling is dat deze in 'de Kazerne' komen. Daarmee wordt het voor de gemeente mogelijk het gebouwtje af te stoten. Mogelijk, maar wellicht niet wenselijk. Er ontstond een discussie over stukken waarvan Erik Pieter Vlaanderen zei dat die alleen maar begrijpelijk waren als je kennis heb van vertrouwelijk overleg, zg. 'Bila-tjes'. Dit bilaterale overleg heeft plaatsgevonden naar aanleiding van geruchten dat het eventueel verkopen van het COF-gebouw onrust heeft veroorzaakt. Ondanks dat wethouder Hesterman dacht dat dat niet het geval was, bleek deze onrust weldegelijk aanwezig, met name, uiteraard, bij het COF. Het gebouw kost hun nu elf euro per jaar, en volgens COF-fer Dick Rozedaal 'kom je nergens voor dat bedrag klaar'.

Onderbouwing slordig
Maar er is voor de gemeente een goede reden om het gebouw te verkopen : de vloer is in zeer slechte staat wegens vochtoverlast, en de muur met het naastgelegen gebouw vertoont een stevige scheur. Er komt dus groot en kostbaar onderhoud aan.
Dát kwam als verrassing, want de raadsleden ontvingen een inventarisatie van de onderhoudsstatus per gemeentelijk eigendom. En deze status vermeldt voor het COF-gebouw 'redelijk' . Dat is dus in schrille tegenstelling tot de werkelijkheid, en je zou je kunnen afvragen of de gemeenteraad wel een beleid kan vaststellen als ze zo slecht (zelfs geheel onjuist) geïnformeerd worden.

Reden voor uw webmaster om - tijdens de commissievergadering - eens vluchtig te kijken of dit een incident was, of dergelijke misinformatie ook elders in de opsommingen voorkwam. Dat bleek, met name bij de tabel van baten en lasten van de gemeentelijke eigendommen, weldegelijk het geval. Dick Methorst had uitgerekend dat de gemeentelijke accommodaties nu bij elkaar € 440.000 kosten. Muideninfo is van mening dat dit getal slecht onderbouwd is, en niet erg serieus genomen dient te worden. Het vermoeden bestaat dat de kosten en baten van de diverse accommodaties in het verleden (al dan niet uit de losse pols) vastgesteld zijn, en niemand ooit de moeite heeft genomen daar eens kritisch naar te kijken. Een lichtpuntje is echter dat het college dit kennelijk ook beseft, want de bijlage bij het raadsvoorstel zet een 'aanpassing van het exploitatieoverzicht en/of bepalen waarden' op de agenda.
Voor het vaststellen van het beleid niet zo zeer interessant wat een accommodatie kost, maar wat de besparingen zijn wanneer deze accommodatie wordt afgestoten. Omdat er lasten en baten over de accommodaties worden 'uitgesmeerd' is dat niet hetzelfde.
Een weloverwogen beleid lijkt op dit moment nauwelijks mogelijk.

Naast het COF-gebouw overweegt de gemeente ook nog het voormalige PTT-kantoor te verkopen. Bizar, want het is enige jaren geleden aangekocht voor 'een maatschappelijk bestemming'. Makelaar Vlaanderen was duidelijk in zijn element bij dit onderwerp. Hij stelde voor het gebouw te (laten) taxeren, en het dan aan een maatschappelijke instelling (arts, gezondheidscentrum) te verhuren voor de rentelasten. Bij eventuele verkoop dient de gemeenteraad toestemming te geven, 'onder voorbehoud gunning' heet dat in makelaarstaal. Anders komt er misschien een 'parenclub' in, zei hij, en het publiek verstond 'paardenclub'. Die hebben we al in Muiderberg, terwijl wij in Muiden al onze 'parenclub' REVO hebben, legde Erik Pieter in zijn reactie op dit misverstand uit.

De discussie ging nog een uurtje voort, waarbij Anna Waanders opmerkte dat het 'accommodatiebeleid al járen in uitvoering is' en Henk Bökekamp er aan bijdroeg dat 'er vele foute voorstellen in het verleden gedaan zijn'. Jan Portengen stelde voor nog eens een aparte avond over dit onderwerp te organiseren. Wethouder Roy Hesterman bevestigde dat het stuk als 'aanzet' of 'beginpunt' bedoeld is. Wordt dus vervolgd.

12-maart-2007
De openbare toiletvoorziening
Een toeristenstad als Muiden kan eigenlijk niet zonder openbare sanitaire voorziening. Eerst was deze in het COF-gebouw gepland, maar 'de Kazerne' biedt veel meer ruimte. De sanitaire voorziening moet de mobiele noodvoorziening vervangen, waar nu de watersporters gebruik van maken. Er moet ook een invalidentoilet in komen. Er is nu nog onduidelijkheid over openingstijden en exploitatie. Het laatste deed Dick Methorst verzuchten dat het in ieder geval 'budgetneutraal' moet zijn. De kosten worden geschat op € 42.500, tezamen met het invalidentoilet, plus maandelijks € 500 voor het schoonhouden. Gezien de doorlooptijd van de diverse procedures zullen de werkzaamheden voor de voorziening niet voor half mei starten.

De overkapte bankjes (ook wel de verkapte JOP's)
Erik Pieter Vlaanderen wenste de behandeling van dit punt in drieën te knippen:
1 : het principe van de overkapping
2 : de uitvoering
3 : waar komen ze?
Deze suggestie viel niet in goede aarde, omdat de raad over het principe van de overkapping al een besluit had genomen. Toen was het woord aan de insprekers:
Frank Spil, uit Muiderberg, wonend aan de Purperreiger, was woedend over de locatie in Buitendijke, naast een speelterreintje voor jonge kinderen. Deze zullen door de 'hangjeugd' worden verdreven. Controle door de politie is onmogelijk, want die moeten daarvoor uit hun auto komen (!), en dat doen ze niet graag, en sociale controle door de buurt is al even onmogelijk, wegens het gevaar dat je ruiten worden ingegooid als reactie, of je auto vernield. Dat de overkapte bakjes ander publiek dan hangjeugd zullen aantrekken is belachelijk, zeker op deze plaats, en zeker gezien de vele teksten in het raadsvoorstel met betrekking tot 'politie controle'. Frank is zelf jongerenwerker, en weet waarover hij spreekt.
Dat de bankjes geplaatst zouden moeten worden op de surveillance-route van de politie is werkelijk te gek voor woorden : 'de omgekeerde wereld', vond een andere inspreker uit Muiderberg. Deze voegde er aan toe dat het plaatsen op de surveillance-route van de politie ook niet veel voor stelt : regelmatig worden er bushokjes op het pad van Hermandad vernield. Diezelfde inspreker zag niet in welk probleem er nu opgelost wordt met de investering van tienduizend euro per bankje, temeer daar de jongeren zelf hebben laten weten de plek niet te willen. Hij stoorde zich er ook aan dat de hangplek zich vlak bij de slaapkamers van de naastgelegen huizen bevindt.

Wil van der Berg uit Muiden leverde commentaar op de 'ontmoetingsplaats' tegenover het oude postkantoor. Zij had begrip voor de reacties van de buurt, maar ook voor de hangjeugd, die zij een betere plaats gunde dan een bankje. In deze 'oplossing' zag zij niets, evenmin als mevrouw Gomez, die tot 5-6 uur 's morgens overlast ondervindt van de jeugd bij het postkantoor. Mevrouw Gomez vroeg zich af of de groep van vaak twintig hangjongeren wel allemaal op één bankje passen. Ook zij betreurde het ontbreken van een jeugdbeleid in Muiden.

Daarna was de beurt aan de raadscommissieleden. Anna Waanders (VIB) begreep dat het wéér over JOP's ging, hoewel de bankjes voor 'iedereen bedoeld zijn'. Zij begreep de scepsis van het publiek. De PvdA noemde de overkapte bakjes ronduit 'verkapte JOP's' en was dus tegen. Ook de VVD vond het voorstel 'gewoon een uitvoeringsvorm van een JOP'. Dick Methorst dacht dat de jongeren weldegelijk op hun gedrag aanspreekbaar waren, en dat de ouders op het gedrag van hun kinderen aangesproken dienen te worden.

Na al deze kritiek verdedigde wethouder Roy Hesterman zich door de zeggen dat hij niets anders deed dan een raadsbesluit 'tot overkapping van vier bankjes' uitvoeren en dat er tijdens de procedure gelegenheid genoeg was voor inspraak en bezwaar. En zo gaat het wellicht toch niet door. Ook deze soap wordt vervolgd….

Over het krediet wonen, welzijn en zorg (WWZ) kunnen we kort zijn: Muiden is door de provincie tot voorbeeldgemeente uitgeroepen, voert een programma uit dat twee ton per jaar kost, en ontvangt daarvoor twee ton subsidie per jaar van de provincie. Iedereen vond dat prima.

De voortgang bij de voorjaarsnota was een punt dat Dick Methorst ter elfder ure op de agenda wist te plaatsen. Al aan het begin van de vergadering vond Anna Waanders dat hij daarvoor ruimschoots de gelegenheid had gehad op het 'seniorenconvent' (de vergadering van fractievoorzitters waar de agenda voor de raad(scommissie)vergaderingen wordt vastgesteld), waarop de heer Methorst haar ruw interrumpeerde. Het leek wel ruzie. Het gedrag van Methorst was voor voorzitter Sylvia Bazuin aanleiding om aan te kondigen dat 'ze heel streng' zou gaan worden. Anna bleef bij haar standpunt, vond een discussie zinloos omdat de voorjaarnota er nog niet is, en er dus een inhoudelijke discussie onmogelijk is. Toen het punt behandeld werd was duidelijk dat Anna de methodes van heer Methorst niet pikte. Ze ging even een sigaretje roken, en liet Methorst wat haar betreft in zijn vet gaar smoren.

Methorst hield de zoveelste klaagzang over de effectiviteit van het gemeentelijk apparaat. De wethouder verdedigde zich door te verklaren dat de afdeling financiën een tijdlang zonder behoorlijke leiding had moeten functioneren : nadat Femke Box naar Bussum vertrokken was, heeft de interim-leidinggevende gedisfunctioneerd, een nette manier om te zeggen dat hij twee weken lang uit het raam heeft zitten te staren.
Personeel gedraagt zich in het algemeen zoals van hen verwacht wordt. Als een politiek zwaargewicht alsmaar laat weten het ambtelijk apparaat incompetent te vinden, dan worden ze dat ook. Als het hoofd van de organisatie laat weten dat Muiden overgenomen moet worden door Groot Bussum omdat de ambtenaren het werk niet aan kunnen, dan kunnen ze het werk ook niet aan. Ambtenaren hebben zelfrespect en kunnen op twee manieren reageren : óf ze gaan de uitdaging aan en laten de critici een poepie ruiken, óf ze vertrekken naar een grotere gemeente die hun wél op waarde weet te schatten. En waar ze niet bloot staan aan misplaatste kritiek.
Enfin, Dick Methorst was boos omdat ondanks gedane toezeggingen het concept van de voorjaarnota hem niet nagezonden was. Niet leuk, maar kennelijk overmacht.


26 februari 2007

Over de raadsvergadering van 22 februari 2007

Anticipatie Overeenkomst Bloemendalerpolder
U weet het allang : op 14 februari werd de anticipatieovereenkomst getekend en op 22 februari werd zij in de raad besproken. Alle raadsleden vonden dat dat niet de schoonheidsprijs verdient, wethouder Winnubst vond dat ook, maar wees de raad erop dat het tekenen van dergelijke overeenkomsten een bevoegdheid is van het college : “al hebben we weldegelijk naar u geluisterd in de commissie, en geconcludeerd dat we gerust konden tekenen” Niemand maakte er nog een woord aan vuil. Anna Waanders (VIB) had nog een motie in gedachte, en zonder mee te delen wat deze precies behelsde werd deze al teruggetrokken zonder ooit ingediend te zijn.

Communicatie
Een andere motie leidde echter wél tot felle discussies. In deze motie, van CDA, VVD en D66 ,stond dat de wethouder m.b.t, dit dossier de raad niet volledig of zelfs onjuist had geïnformeerd. Het college werd opgedragen alsnog alle relevante informatie te leveren. Jokken mag niet, en in feite was de motie dus een motie van wantrouwen. Een doodzonde.

Daarmee was zij volgens Frank Ratelband onacceptabel voor de PvdA. Erik Pieter Vlaanderen (VVD) zwakte de motie af, en hield het op “miscommunicatie” waardoor 'er wantrouwen ontstaat bij de burgers'. Dat het een stuk beter kon vond ook de PvdA bij monde van Jan Hylkema.

Dat vond ook de wethouder. In feite is de communicatie een verantwoordelijkheid van de stuurgroep, en in de stuurgroep zal hij 28 februari het communicatieprobleem aan de orde stellen. Veel informatie is vertrouwelijk, en omdat wethouder Winnubst slechts één van de tien leden van de stuurgroep is, is zijn invloed beperkt. Erik Pieter Vlaanderen was bereid de motie in te trekken, nu de wethouder er blijk van gaf de motie feitelijk te willen uitvoeren.

Ruzie
Dick Methorst (CDA) nam daar echter geen genoegen mee. Hij vertelde dat bij de ambtenaren bijvoorbeeld de inloopavond wél bekend was, en vroeg zich af waarom die informatie niet bij de wethouder is terechtgekomen. Omdat volstrekt duidelijk was dat een menselijke fout hiervan de oorzaak was, wenste Winnubst niet in herhalingen te vallen, en ging niet in op de door Methorst gestelde vraag. Het liep nog aardig uit de hand; tijdens het debat trad burgemeester Worm hard op en ontnam sprekers het woord. Erik Pieter Vlaanderen vond dit “een dieptepunt in de leiding van de burgemeester van de raadsvergadering”.

Ook de afgezwakte motie haalde het niet.

Rioolplan
Dick Methorst kan wél goed rekenen. Hij constateerde dat het rioolplan ondanks de tariefsverhoging voor het volgend jaar een tekort vertoont van een half miljoen euro. En hij stelde de vraag hoe men dat denkt op te lossen. Wethouder Winnubst zei dat dat wel in de voorjaarsnota duidelijk zal worden, maar Methorst nam daar geen genoegen mee: “ U vraagt : stem in met investering van 50 miljoen euro, en als ik dan vraag 'hoe betaalt u dat' dan is uw antwoord 'dat zullen we nog wel zien'”. Diederik de Bruin (VIB) vond dat er te veel onzekerheden waren om dit zo te kunnen stellen ; waarop Methorst riposteerde dat juist vanwege die onzekerheden hij wel een mandaat wil geven voor één jaar 'en dan zien we wel weer'. De wethouder raadde dit af en vroeg om het vertrouwen van de raad om de doordachte plannen uit te voeren en beloofde daar naar 'eer en geweten' de raad over te informeren. Uiteindelijk werd het rioolplan aangenomen met CDA, D66 en VVD tegen, en VIB en PvdA voor : 7 tegen 5 want Henk Bökenkamp ontbrak.

Foto's
Foto's maken tijdens de openbare raadsvergadering mag niet als dat niet vooraf aan de voorzitter is gevraagd, horen we van kabelkrant-verslaggever Matthijs Wink. Toen hij afgelopen donderdag wethouder Winnubst fotografeerde, werd hij er door de burgemeester, via de gemeentesecretaris, op gewezen dat dit niet is toegestaan als er vooraf geen toestemming is gevraagd. Matthijs Wink maakt al 20 jaar foto's tijdens raadsvergaderingen voor de kabelkrant, eigen gebruik en anderen.
Op welk wetsartikel de burgemeester zich beroept, dat kennelijk zoveel zwaarder weegt dan de vrijheid tot informatievergaring en de persvrijheid, werd niet duidelijk.

Homohuwelijken
De PvdA Muiden/Muiderberg is blij dat homo's in Muiden kunnen blijven trouwen. Zij dienen een motie in die iedere ambtenaar van de burgelijke stand verplicht alle huwelijken, dus ook tussen personen van hetzelfde geslacht, te sluiten. Weigeren mag niet. Burgemeester Worm impliceerde dat de motie 'Symboolpolitiek' was, want alle ambtenaren van de burgerlijke stand zíjn al bereid homo-huwelijken te sluiten. Anna Waanders (VIB) vond de motie tóch nuttig 'als signaal naar het nieuwe kabinet dat weigering op gewetensgronden toestaat'. De motie werd dus aangenomen, met VIB en PvdA voor.

Uit het persbericht van de PvdA:

“Met het aannemen van deze motie wordt voorkomen dat door een eventuele weigering van ambtenaren homo's in Muiden voor een gesloten deur komen te staan. “De gelijkheid van alle mensen, welke geaardheid ook, is voor ons belangrijker dan individuele bezwaren die ambtenaren kunnen hebben”. Op dit moment is er geen enkel probleem in Muiden. De vaste ambtenaren van de burgerlijke stand hebben geen enkel probleem met dit raadsbesluit.

“Wij willen hiermee een duidelijk signaal geven dat voor ons iedereen gelijk is, en dat eventuele nieuwe medewerkers zich zullen moeten realiseren dat dit het beleid in Muiden is.”, aldus Frank Ratelband.

Het verbaasde ons wel dat de liberale partijen D66 en VVD tegen de motie stemden.”

Meer over deze vergadering bij het onderwerp KNSF/Bloemendalerpolder. En bij Klarabel.



13 februari 2007

Ditjes en datjes van de Commissievergadering van 7 februari

Mosterd na de maaltijd?
Woensdag 14 februari 2007 vindt de feestelijke ondertekening van de anticipatieovereenkomst met betrekking tot de Bloemendalerpolder plaats in het Muiderslot. Loco-burgemeester Winnubst zal namens Muiden tekenen. Donderdag 22 februari 2007 is de behandeling in de raad. Sommigen vinden dat vreemd.

Slangentellers
Ben Hagens wil het naadje van de kous weten ten aanzien van parkeersituatie in de wijk Noord-West, en de kosten en het doel van het lopend verkeersonderzoek. Muiden is bedekt met 'slangentellers'. Dat is bedoeld om toekomstige ontwikkelingen (Bloemendalerpolder, KNSF) ook verkeerskundig verstandig te kunnen aanpakken, en ook het Schoutenterrein, zei Jaap de Zeeuw (adviseur van de gemeente).

Dorpsstraat Muiderberg
De Grontmij studeert en maakt vorderingen, zegt wethouder Winnubst bemoedigend. Eric Mackay is daar niet zo zeker van : de bewoners zijn niet enthousiast, evenmin als de initiatiefnemers: de middenstand. Jan Hylkema zegt dat er alleen maar problemen zijn met de verkeersveiligheid. Wethouder Winnubst zal nog gaan praten met de betrokkenen, en is positief gestemd. Het laatste loodje is de 'achterkant van de Dorpsstraat, grenzend aan het GA Heijnzeplein'. Wordt vervolgd…

Anticipatieoverkomst
Eric Mackay (VVD) is accoord, zolang er maar niet getoornd wordt aan onze uitgangspunten. Paul Dinant (VIB) ziet gevaren, die voordat er juridisch bindende afspraken gemaakt zijn, uit de overeenkomst gehaald moeten worden.
Gregor Heemskerk (PvdA) vindt de op de inloopavond getoonde plannen bijzonder slecht. Hij wil in ieder geval geregeld hebben dat de ontwikkeling van de Bloemendalerpolder weer aan die van het KNSF-terrein gekoppeld is, met de onherroepelijk afspraak van ten hoogste 600 woningen op het KNSF-terrein – ongeacht wat KNSF daarvan denkt - en eventueel compensatie van de woningaantallen in de Bloemendalerpolder. Hij voorziet dat een aanzienlijke provinciale- of rijksbijdrage nodig is want: 'uit een lokale ontwikkeling bovenlokaal groen financieren kan natuurlijk helemaal niet'. Er bleek weer onzekerheid over de woningaantallen te bestaan. Wethouder Winnubst zal de deur bij 4500 dicht doen.


5 januari 2007

Kerstfik brandde puik!



Al na een paar minuten was de brandweer gedwongen om het vuur met een tweetal motorspuiten onder controle te houden. Het ontging het publiek niet dat er zich bij onze vrijwillige brandweer een hevige interne strijd afspeelde: waar de collega's bezig waren het vuur onder bedwang te houden,
wierpen de meer pyromaan ingestelde vrijwilligers emmers vol olie op het vuur: waarop het vuur antwoordde met een "woeffff..." en een meters hoge paddestoel vuurwolk. En dan mogen wij niet eens onze barbecue opkietelen met een straaltje wasbenzine!
We moesten even in de kou wachten, en de kindertjes werden al wat ongeduldig, maar om zo'n tien over zeven ging de vlam erin. En in plaats van dat het vuurtje behoedzaam met een aanmaakblokje aangestoken werd, bracht onze dappere vrijwillige brandweer het vuur op gang met een dozijn emmers naar oliebollen ruikend vloeibaar goedje, dat brandde als een lier. Gelijk een in wasbenzine gedoopte poetsdoek klonk er een "woefff.." en ontbrandde de stapel kerstbomen, of liever, de nafta, met een meters hoge steekvlam. Zie de afbeelding aan de linkerzijde.



We misten een toespraak van onze Burgemeester.


U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: