naar het nieuwtjes overzicht

Muider Nieuwtjes

EERSTE HELFT 2008




23 mei 2008

Jaap Schulp raadslid

Erik Pieter Vlaanderen nestor

Anna Waanders is nu wethouder, en in de opengevallen plaats in de raad is Jaap Schulp voorgedragen. Na uitputtende bestudering van zijn 'geloofsbrieven' (een uittreksel van het bevolkingsregister, plus een verklaring met betrekking tot eventuele nevenfuncties) bleek daar geen bezwaar tegen. Tegenover de burgemeester legde Jaap tijdens de raadsvergadering van gisteren de belofte af (een verklaring dat hij zich niet heeft laten omkopen, en zijn functie naar behoren zal vervullen). Wij feliciteren Jaap, en wensen hem de wijsheid die bij zijn functie past.
Voor de heer Erik Pieter Vlaanderen had de burgemeester ook een wens. Anna was namelijk nestor van de raad, en er kwamen drie personen in aanmerking om haar op te volgen; in volgorde van ancienniteit:
1 Jan Hylkema (sinds 14-3-02)
2 Sylvia Bazuin (sinds 14-3-02)
3 Petra Nell (sinds 25-4-02)
4 Erik Pieter Vlaanderen (sinds 16-3-06, maar ook 3 jaar in de periode 1998-2002)
5 Dirk Jan Methorst (sinds 16-1-03)
Jan, Syl en Petra besloten deze gewichtige functie - waar het vice-voorzitterschap van de raad aan verbonden is - aan Erik Pieter te gunnen. Hij werd het met 12 tegen 1 stem: die ene stem werd op Dirk Jan Methorst uitgebracht. Toen de burgemeester Erik Pieter feliciteerde wensde zij dat hij 'die functie met waardigeheid zou vervullen'.
Anna droeg haar 'Nestorix' aan Erik Pieter over. Hij liet dit symbool met enige trots op zijn ruime borst spelden.


In spanning wacht Jaap af of zijn geloofsbrieven geloofd worden
Het is zover: Jaap legt de belofte af.


Jaap heeft zijn plaats gevonden

Trots pronkt Erik Pieter met de 'Nestorix' die hij zojuist uit handen van Anna Waanders ontving.





22 mei 2008

Opening 'Jeugdwerk de Kazerne'

Versa jeugdwerk Muiden is sinds januari gestart met activiteiten in de Kazerne in Muiden. Gisteren vond door burgemeester A.M. Worm - de Moel de officiële opening plaats. Voorafgaand aan de opening, en daarna, vonden er allerlei activiteiten voor de jeugd plaats, waar ook (sommige) aanwezige volwassenen aan deelnamen. Het programma behelsde jongleren, 'streetdance' (in de balletruimte), en percussie. Aanwezig waren onder meer een aantal raadsleden en de wethouder van sociale zaken, mevrouw Anna Waanders - van der Werf. Ook haar topambtenaar, de heer Igor Meuwese was aanwezig, maar verschuldigde zich voorafgaand ook de openingshandeling. Deze bestond uit het aanbrengen van de goudkleurige naam 'Jeugdwerk de Kazerne' op een schoolbord, door middel van een spuitbus en een sjabloon. Deze handeling werd verricht door de burgemeester, mevrouw Worm, en een onbekend gebleven jeugdige. Daarna deed de wethouder het nog eens dunnetjes over.
Tijdens de openingshandeling waren uitgebreide veiligheidsmaatregelen van kracht. De hoogwaardigheidsbekleders werden beschermd door een zware blauw plastic cape, en droegen chirugenhandschoenen. Alle benedenwinds staande toeschouders werden gemaand op te loeven - om verfschade te voorkomen. De met twee mens (onze wijkagent Gaston Otten en een onbekend gebleven vrouwelijke collega) aanwezige politie hield streng toezicht op het ordelijk verloop van de openingshandeling - waarschijnlijker is echter dat ze er voor de gezelligheid waren, en uit betrokkenheid.
In zijn gloedvolle inleiding veronschuldigde onze jeugdwerker Sjoerd Bouwman zich voor de afwezigheid van de directeur van Versa Welzijn, de heer Waagmeester. Deze zat vast. In de file.

Een fotoimpressie:

Jeugdwerker Sjoerd arriveert.

Igor moet nu écht weg.

Gloedvol betoog van Sjoerd


De openingshandeling - mevrouw Worm
deelt haar kennis met een jeugdige
het zaaltje waar de activiteiten zich
zullen ontplooien
Anna:
doet het dunnetjes over


De openingstijden van Jeugdwerk de Kazerne zijn:
Woensdagen van 18.30 tot 21.00 uur - Leeftijd 11 tim 16 jaar
Vrijdagen van 19.30 tot 22.00 uur - Leeftijd 12 tim 18 jaar
telefoon: 06-4637 6332 (op deze avonden)



21 mei 2008

Commissaris van de Koningin bezoekt Muiden

Persbericht gemeente Muiden:
De heer mr. H.C.J.L. Borghouts, commissaris van de Koningin in de provincie Noord-Holland brengt vrijdag 23 mei aanstaande een ambtsbezoek aan de gemeente Muiden. De commissaris zal zich op de hoogte laten stellen van het reilen en zeilen van de gemeente.

Het ambtsbezoek vloeit voort uit de 'ambtsinstructie' van de commissaris van de Koningin die hem verplicht met geregelde tussenpozen bezoeken te brengen aan gemeenten in zijn provincie en daarover – zo nodig – te rapporteren aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

's Middags wordt de commissaris van de Koningin op het gemeentehuis ontvangen door het college. Na kennismaking met het college van B&W staat een bezoek met de gemeente op het programma. Het gezelschap gaat om 13.00 uur naar Muiderberg en bezoekt daar de Kerk aan Zee. Vanuit de Kerk aan Zee volgt bij goed weer een wandeling naar dorpshuis de Rijver. Hier zal het gezelschap omstreeks 14.30 uur arriveren. In de Rijver zal een korte toelichting worden gegeven op de verbouwingsplannen.

Vanuit de Rijver vertrekt het gezelschap om circa 15.00 uur via het Kocherbos naar de Kazerne. Indien de tijd dit toelaat zal nabij het Kocherbos worden uitgestapt en is er gelegenheid tot rondwandelen.

Na de rondrit volgt om 15.30 uur in de Kazerne een gedachtewisseling met de gemeenteraad. Aansluitend om 16.30 uur vindt een ontmoeting plaats met enkele maatschappelijke organisaties. Daarbij zijn uitgenodigd: Stichting Weeskinderen Zhlobin, Vereniging Ontwikkelingssamenwerking Muiden en Muiderberg (VOMM) en de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen Muiderberg. Omstreeks 18.00 is het programma afgelopen.- Einde persbericht

Opmerkelijk is dat de commissaris zich op de hoogte laat stellen van het reilen en zeilen van de gemeente, maar in plaats van een bezoek aan het Kruitbos een bezoek aan het Kocherbos brengt, en in plaats van met de Stichting Stad Muiden spreekt met de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen. Het ontgaat Muideninfo welke prangende zaken zich met huisvrouwen en/in het Kocherbos afspelen. Het valt te hopen dat wethouder Waanders en Winnubst er in slagen een waarheidsgetrouwe versie van het probleem dat Muiden nu al vijf jaar in zijn greep houdt onder de aandacht van de Commissaris te brengen. Mogelijk slagen de beide wethouders erin om, ondanks de strenge regie van mevrouw Worm, eens een uitleg te krijgen van het standpunt van meneer Borghouts dat ondanks de excessieve druk en dreigementen van de provincie het stadje Muiden zélf volledig verantwoordelijk is voor de vernietiging van het Kruitbos.



7 mei 2008

Weesperweg afgesloten weekend 6-9 juni

Belijning wordt aangebracht
Op de commissievergadering van 7 mei maakte wethouder Winnubst bekend dat ten behoeve van het deze keer onuitwisbaar aanbrengen van de belijning op de Weesperweg deze vanaf vrijdagavond 6 juni 21:00 uur tot maandagochtend 9 juni vroeg afgesloten zal zijn. De makkelijke manier om in Weesp te komen zal dus niet lukken. Rijkswaterstaat zal omleidingsborden plaatsen. De belijning en afsluiting vindt in zorgvuldige eendrachtige samenwerking met de gemeente Weesp plaats, en beide gemeentebesturen doen hun uiterste best om alles gladjes te doen verlopen. Lees ook het persbericht van de gemeente(pdf).



1 mei 2008

Kuis Muiden

Tijdens de afgelopen feestweek stond voor 1 mei een 'echte workshop kunstschilderen met een heus naaktmodel' in het programmablaadje van het Comité Openbare Feesten. Het evenement zou in samenwerking met het Muider Kunstcollectief plaatsvinden in de feesttent op het Vestingplein.
Een heus naaktmodel, dat was heel wat voor Muiden, waar een week eerder nog in het gemeentehuis een schilderij uit de tijdelijke expositie van hetzelfde Kunstcollectief na de officiële opening van de tentoonstelling uit het zicht was gehangen, omdat het aanstoot zou geven. De op het schilderij afgebeelde dame was trouwens niet naakt, maar bloot en mollig. Ze lag lekker op haar rug in haar bikinietje te zonnen.
Geen wonder dat de verwachtingen in de feesttent hoog gespannen waren. Helemaal naakt!
De binnenkomst van het naaktmodel bracht een lachgolf te weeg. Ze (het was een meisje) werd met een touw om haar hals door boer Meester de tent binnengeleid. Ze liet een flinke flats vallen voordat ze stilstond om door een tiental amateur-schilders vereeuwigd te worden.
'Ze is nog maagd' zei boer Meesters.
'Boeh' loeide het naaktmodel.


30 april 2008

Terras van Ome Ko in Muiden een ramp

Bron: WatersportAlmanak

Het is misschien wel het meest legendarische terras voor de watersport: het Café van ome Ko in Muiden. Veel watersporters en andere toeristen nemen graag een plaatsje op het zonnige terras dat grenst aan de Grote Zeesluis van Muiden. Genieten van een biertje toekijken hoe andere watersporters in de sluis aanleggen en vooral glimlachen om de fouten die gemaakt worden, terwijl we allemaal wel eens dezelfde fouten maken met aanleggen in een sluis.

Perfecte locatie voor horecabedrijf
Kortom het terras van Ome Ko in Muiden is een perfecte locatie voor een bloeiend horecabedrijf. Helaas mag het niet zo zijn voor Ome Ko. Het bedrijf dat dit jaar 50 jaar bestaat en opgericht is door Jacobus van de Weijde maakt er als vanouds een verschrikkelijke puinhoop van. Standaard duurt de bediening op het terras al legendarisch lang, maar bij veel bestellingen worden ook nog eens fouten gemaakt. Maar uiteindelijk lukt het wel om de gewenste consumptie op de goede tafel te krijgen. Het personeel is uiterst vriendelijk en blijft glimlachend grapjes maken met de gasten maar ervaren horecamensen zijn het niet. Niet zeuren als je er heen gaat, want dat weet je van te voren..

Menukaart belooft veel, maar is een blamage
Erger wordt het als je de verleiding van de menukaart niet kunt weerstaan. Bitterballen kun je niet heel veel aanverknoeien, maar de rest is regelrecht een blamage. Varkenshaasspies Ome Ko klinkt veelbelovend, maar we hadden beter moeten weten. Als de vriendelijke dame voor onze tafel staat met 2 borden blijkt het voor de buren te zijn, echter de bestelling is niet helemaal doorgekomen, gevulde paprika is iets anders dan kippensateh. Excuus, grapje en weg gaan de borden weer. Na enige tijd is het dan zover: onze spiezen Ome Ko staan op tafel. Ziet er allemaal mooi uit aan de buitenkant. Maar vertrouw nooit op het eerste gezicht: de binnenkant blijkt rauw te zijn. De bediening gevraagd om dit weer mee te nemen en na twee minuten komt de jongeman glunderend weer naar buiten met dezelfde borden. “Volgens onze kok moet ossenhaas rood zijn van binnen meneer”. Inderdaad, maar dit is varkenshaas en de jongeman gaat weer terug naar de kok. Inmiddels hebben onze achterburen hetzelfde probleem. Krokant van buiten en van binnen rauw. “Doe mij maar een gehaktbal” besluiten ze.

Tien minuten later komt onze bestelling op nieuw en nu mooi gebakken, helaas krijgen we geen bestek en de frietjes zijn steenkoud. Uiteindelijk hebben we met bestek (zelf moeten halen) het vlees met de pindasaus gegeten en de smaak was redelijk. De achterburen hebben de gehaktballen weer teruggegeven, ander gasten liepen boos weg en volgens het bedienend personeel gaat dit al een hele tijd zo…

Jammer
Jammer dat het Café van Ome Ko niets begrijpt van het horecavak en klantvriendelijkheid, het is een gouden plaats om een briljant bedrijf te runnen, maar als je niet over de juiste kwaliteiten beschikt wordt het nooit meer wat met Ome Ko...

naar reactie van Ruurd Kleuver.


27 april 2008

Ton Sijbrands geridderd!

Op vrijdag 25 april werden in Muiden Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt aan inwoners die zich op verschillende terreinen zeer verdienstelijk hebben gemaakt.
Namens Hare Majesteit de Koningin zal Burgemeester Worm-de Moel vijf Muidense ingezeten decoreren.

De Klapwijker Ton Sijbrands is grootmeester dammen en is een fenomeen in binnen- en buitenland.
Op 5 juni 1965 versloeg hij wereldkampioen Wjatsjeslav Sjtsjogoljev. De Nederlandse kampioenschappen volgenden elkaar gauw op in 1967, 1969, 1970, 1971, 1973 en 1988. Hij werd vier keer Europees kampioen in 1967, 1968, 1969 en 1971, gevolgd door het wereldkampioenschap in 1972 – 1973.

Ton is vooral bekend vanwege het blindsimultaan dammen. Daarbij sluit Ton zich in een aparte kamer op, zonder dambord, en speelt hij louter met zijn geheugen een partij tegen ruim twee dozijn ervaren dammers. Vorig jaar nog wist hij zijn oude record te verbeteren door in 28 uur en 23 minuten van de 25 partijen er 21 te winnen en 4 remises te spelen.
De heer Sijbrands wordt gewaardeerd voor al het goede dat hij voor de damsport en voor Nederland heeft gerealiseerd en is benoemd tot Ridder in Orde van Oranje-Nassau.

Overige lintjes:
Mevrouw G.C. Guntenaar- Elffers (72) Mevrouw Guntenaar zet zich al sinds 1972, vanaf de opening van Florisberg, in als vrijwilliger voor dit woon-zorg centrum. Ook zet zij zich al twintig jaar trouw in voor Tafeltje-Dekje in samenwerking met de Nederlandse vereniging van Huisvrouwen Muiderberg.
Mevrouw Guntenaar-Elffers is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Dhr. L. Kuiper (62)
De heer Kuiper heeft 33 jaar gewerkt als kaakchirurg. Daarnaast heeft de heer Kuiper zich jarenlang actief ingezet voor verschillende verenigingen op sociaal maatschappelijk gebied, zoals: de Muidense tennisvereniging Amuda waarvan hij jarenlang voorzitter is geweest, de Rotary Weesp waarvan hij sinds 1993 lid is alsook de Muider IJsclub. Van 1994-1998 is de heer Kuiper actief geweest als gemeenteraadslid voor de VVD in Muiden en een jaar later als fractievoorzitter van de VVD.
De heer Kuiper is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Dhr. H.P.P. Bökenkamp (71)
Heeft zich als ondernemer in de Amsterdamse Pijp jarenlang ingezet als penningmeester in het bestuur van de Amsterdamse keurslagers (1983-1994). Hij heeft daarna geruime tijd verschillende (bestuurlijke) activiteiten verricht. Zo was hij van 1997-1998 voorzitter van de winkeliersvereniging en nam hij als voorzitter van de gezamenlijke ondernemersverenigingen deel aan het overleg met betrekking tot de Noord-Zuidlijn. Vanaf 2002 is de heer Bökenkamp betrokken geweest bij de Muidense politiek. Van 2002 tot 2007 was hij fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad van Muiden.
De heer Bökenkamp is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Dhr T.G. van Kan (61)
De heer van Kan is ondernemer en ontplooide activiteiten zoals voorzitter en oprichter Wildbeheereenheid IJmeer, inzet voor instandhouding historische Stadsvilla 'Casparus' in Weesp, voorzitter en hoofdsponsor Mixed Hockey Club te Weesp, voorzitter industrievereniging Weesp. Hij is de drijvende kracht achter de herontwikkeling industrieterrein Noord.
De heer van Kan is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.



19 april 2008

Vernieuwd P+R-terrein Maxisweg geopend

Muideninfo was er niet bij
Muideninfo was er niet bij, want we ontvingen gelijktijdig een uitnodiging om mee te varen op de “Rederijker” of de “Egelantier”: schepen van de vloot van de Muider Compagnie. En dan ligt de keuze voor de hand, niet waar? Reder Menno Hoekstra wilde met dit tochtje en een culinair hoogstandje weer eens aantonen dat zijn rederij 'een klasse apart' is. Of hij daarin geslaagd is, leest u hier.

Toch willen wij u, op basis van het persbericht van gemeente en provincie verslag doen (de herinrichting van het het parkeerterrein kostte ongeveer 7 ton euro, Muiden droeg daar zo'n ton euro aan bij):

Vrijdag 18 april is het P+R-terrein aan de Maxisweg in Muiden geopend door gedeputeerde Mooij van de provincie Noord-Holland en de wethouder Winnubst van de gemeente Muiden. Het P+R-terrein heeft ruimere en toegankelijker bushaltes gekregen. De aanrij- en vertrekroutes zijn verbeterd, er is een grote overdekte fietsenstalling geplaatst en het aantal parkeerplaatsen is uitgebreid van 85 naar 145.


De openingshandeling: links op de foto staat gedeputeerde Cornelis Mooij en rechts daarvan wethouder Fred Winnubst. Op de achtergrond Burgemeester A.M. Worm - de Moel:
De provincie Noord-Holland en de gemeente Muiden hebben in samenwerking met Rijkswaterstaat, de haltes voor de buslijnen en het P+R-terrein in Muiden opnieuw ingericht naar de kwaliteitsstandaarden voor hoogwaardig openbaar vervoer.
Het P+R-terrein dient als dagelijkse overstapplaats voor honderden mensen die gebruik maken van een groot aantal buslijnen, reizend tussen Almere, het Gooi en Amsterdam. Het vernieuwde P+R-terrein is een stap vooruit in de ontwikkeling van een hoogwaardig openbaarvervoernet (RegioNet) in de Noordelijke randstad.

RegioNet
Openbaar vervoer moet een goed alternatief zijn voor het autoverkeer. Daarom zoekt de provincie manieren die het reizen met de bus makkelijker en aantrekkelijker maken. RegioNet is één van de initiatieven. Samen met de Stadsregio Amsterdam en de provincie Flevoland werkt de provincie Noord-Holland aan hoogwaardige openbaarvervoerverbindingen waarmee u snel en comfortabel kunt reizen over afstanden van 10 tot 40 kilometer. De hoogwaardig openbaar vervoer bussen rijden frequent en van s'ochtends vroeg tot s'avonds laat. De bussen rijden zo direct en snel mogelijk door de vrije doorstroming via busbanen en prioriteit van de bus in het verkeer. De haltes zijn ruim, beschut en veilig en geven de reizigers continu actuele reisinformatie. Bestaande en toekomstige verbindingen, zoals de Zuidtangent, de Noord/Zuidlijn en treindiensten worden door RegioNet beter op elkaar aangesloten.



18 april 2008

Anna Wethouder!

Over de raadsvergadering van 17 april 2008

Het is tamelijk uniek dat een wethouder met algemene stemmen door de raad wordt gekozen. Het overkwam Anna Waanders, de oppositie stelde niet alleen geen tegen-kandidaten, maar stemde unaniem voor VIB-fractievoorzitter Anna Waanders. Kennelijk hebben ook CDA en VVD vertrouwen in deze nieuwe wethouder – D66 was afwezig. Over Anna en ook het afscheid van Eric Mackay als raadslid later meer.

De vergadering had een overvolle agenda, maar desondanks verliep zij behoorlijk vlot. Er werd gestemd over de motie van D66 en VVD over het KNSF terrein, waar eerder de stemmen over staakten, en uiteraard, omdat nu een oppositie-lid afwezig was, werd deze motie deze keer verworpen. Ook werden de 'woonplaatsen' Muiden en Muiderberg vastgesteld. Binnen de gemeente Muiden hebben de inwoners een adres in Muiden óf Muiderberg, en de grens ligt in de Noord- en Zuidpolder. Waar precies werd nu vastgesteld, en het college stelde voor de huidige praktijk te handhaven. Erik Pieter Vlaanderen vond dat niet logisch, en stelde voor een groot deel van de Noordpolderweg bij Muiderberg te trekken. Alleen hijzelf en Ben Hagens stemden voor dat voorstel, nadat het college had gewaarschuwd dat zo'n wijziging ingrijpende consequenties (adreswijziging) voor de inwoners zou hebben.
De punten over de brandweer (krediet aanvraag verbouwing brandweerkazerne Muiderberg en aanschaf tankautospuit) werden unaniem aanvaard. Het CDA stelde voor de oude tankautospuit aan een ontwikkelingsland te schenken, en na wat discussie beloofde het college dat voorstel te onderzoeken. Anna Waanders vroeg zich af of het voertuig wel APK-gekeurd was, maar burgemeester Worm wist dat daar in de meeste ontwikkelingslanden niet bijzonder zwaar aan getild wordt.

Ook het voorstel om de Muider roemer voor meer doeleinden in te zetten dan alleen sport haalde het zonder discussie of stemming, en de kwartaalrapportage over de inhuur van personeel werd voor kennisgeving aangenomen.

Over de milieurapportage was er meer discussie. Het CDA drong in moties aan op meting van de luchtkwaliteit en geluidsoverlast, de PvdA meende dat een plan van aanpak nuttiger is dan alleen maar meten, het VIB meende dat Rijkswaterstaat sowieso gaat meten, en wethouder Winnubst meende dat meten zeer kostbaar is, en weinig zinvol, en beloofde aan de raad voorlichting door een 'deskundige'. Dat laatste noemde Dick Methorst 'verbijsterend' omdat zijn voorstel nu juist was gebaseerd op de mening van een deskundige: de heer Stumpel van de GGD, die onlangs een lezing over dit onderwerp gaf. Daarover ontstond nog bijna ruzie, waarbij Ben Hagens (VVD) niet kon nalaten de wethouder eraan te herinneren dat hij de Muiderbergers beloofd had zich voor hun leefklimaat in te zetten. Na een schorsing werden de moties van het CDA toch overgenomen.

De woonvisie, het volgende punt, noemde Erik Pieter Vlaanderen 'geleuter'. Evenals op de commissievergadering nuanceerde de wethouder dit en vond het 'geleuter' als 'richtinggevend' toch nuttig: het leidde in de Bloemendalerpolder al tot meer goedkoper huizen (20% in plaats van 7%). De woonvisie werd aangenomen met 7 tegen 5 stemmen (VIB/PvdA voor).

Iedereen stemde in met een verlaging van de brandweerbegroting met 40.000 euro.

Toen kwamen de 'moties buiten de orde' aan bod: het CDA wenste dat de gemeente in samenwerking met (sport)verenigingen komt tot een 'gezamenlijke aanschaf' van defibrillatoren (zoals u weet: levensreddende apparaten om bij een hartstilstand het hart weer op gang te brengen). Het werd niet duidelijk wie deze zou betalen: het Recreatie Centrum Muiden en de Muider Sportvereniging MSV'68 hebben al zo'n apparaat aangeschaft nadat ruim een jaar geleden de gemeente nul op het request gaf.
Een andere motie (VIB) drong aan op het handhaven van kapvergunningen : er verdwijnen immers te veel bomen. Deze twee moties werden overgenomen door het college.
De VVD had een motie met betrekking tot de herinrichting van de Dorpsstraat. Kort gezegd kwam deze er op neer dat het dorpse en nostalgische karakter gehandhaafd moest blijven, en er bomen met een stamdiameter van minstens 20 cm geplant moesten worden. Petra Nell wees op de onmogelijkheid daarvan: zulke forse bomen zijn zeer moeilijk te verplaatsen. De motie werd verworpen met 3 tegen 9 stemmen.

Een toen kwam de verkiezing van Anna Waanders tot wethouder (met algemene stemmen), het afscheid van Eric Mackay als raadslid, en zijn opvolging door Hans Manten: de laatste op de kandidatenlijst van de VVD, die toch nog 9 stemmen kreeg.
Een foto-impressie uit de schaars verlichte kazerne:

Anna heeft nog pret als raadslid

En verheugt zich op het wethouderschap

Anna legt de belofte (of was het de eed?) af

Haar eerste toespraak als wethouder

Dick Methorst spreekt Eric Mackay toe, en verontschuldigt zich voor de verkiezingsnederlaag van het CDA waardoor Eric geen wethouder kon blijven.

Eric Mackay werd overladen met geschenken. Van D66 kreeg hij een krentenboom, heel toepasselijk, want Eric gaat een project in Den Helder doen om een boompark in te richten.

Tenslotte: het nieuwe VVD-raadslid Hans Manten.
Ook doet hij een project in Apeldoorn – en daar weten ze heel wat van bomen. Zoveel dat Eric als laatste daad als raadslid dat met de gemeente Muiden wilde delen. Met deze projecten heeft Eric het zo druk dat hij niet aan raadswerk toekomt.

Nieuwe wethouder & de portefeuilleverdeling

In de raadsvergadering van donderdag 17 april is mevrouw A. Waanders-van der Werf benoemd tot wethouder van deze gemeente. Zij gaat dezelfde portefeuilles behartigen als haar onlangs overleden voorganger, de heer Roy Hesterman.
De portefeuilleverdeling ziet er dus als volgt uit:

Mw. A.M. Worm-de Moel – burgemeester
Openbare Orde en Veiligheid; Beleidscoördinatie; Algemeen Bestuurlijke- en Juridische Zaken; Intergemeentelijke Samenwerking en Bestuurlijke Organisatie; Personeel en Organisatie; Informatisering; Representatie; Communicatie; Kunst en Cultuur; Monumentenbeleid, en Volksgezondheid.

Dhr. F.A.M. Winnubst – wethouder (1ste loco-burgemeester)
Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting; Milieu; Verkeer en Vervoer; Grondzaken; Beheer Openbare Ruimte, en Sport.

Mw. A. Waanders-van der Werf – wethouder (2de loco-burgemeester)
Maatschappelijke Aangelegenheden; Economische Zaken; Havenbeleid; Recreatie en Toerisme; Gemeentelijke Eigendommen; Onderwijs, en Financiën.

Voor wat betreft de portefeuillehoudersoverleggen in het gewest Gooi en Vechtstreek en in een enkele andere gemeenschappelijke regelingen wordt de verdeling aan de hand van de portefeuilles zoals hierboven staat gevolgd.



9 april 2008

Beleef Muiden!

Seizoensopening Muider Ondernemers
Op 9 april werd aan boord van de in de Groote Zeesluis gelegen 'Rederijker' (van de vloot van de Muider Compagnie) door de Muider Ondernemers Vereniging 'Muidenvesting.nl' het toeristisch seizoen geopend:

overzicht

detail - netwerkende ondernemers
Het ging er genoegelijk aan toe, zoals u ziet, en het sleutelwoord was 'netwerken'. Om dit te vergemakkelijken is de website van muidenvesting.nl aangepast. Op deze bijeenkomst werd voor het eerst de 'Netwerkbokaal' uitgereikt. De onderscheiding wordt toegekend aan leden die op een verrassende, vernieuwende en/of succesvolle manier samengewerkt hebben.

Beleef Muiden! 2008 staat dan ook in het teken van samenwerking. Netwerken is leuk, maar wordt pas interessant als het ook concrete resultaten oplevert.


8 april 2008

Nog bedankt, hoor!

Over de commissievergadering van 2 april 2008

'Nog bedankt voor uw complimenten voor de sanitaire voorzieningen voor de toeristen in de Kazerne, en uw complimenten voor het fraaie parkeerterrein aan de Maxisweg' sneerde wethouder Winnubst ironisch na de rondvraag tijdens de commissievergadering op 2 april: geen woord over deze zaken, maar wél bijna een uur lang een lading kritiek wegens het onverwachts en onverhoopt omleggen van enkele bomen wegens de renovatiewerkzaamheden aan de Dorpsstraat te Muiderberg. Boomdeskundige Marco Voogd sprak hier uitvoerig over in, hekelde het 'boombeleid' van de gemeente en schetste een beeld waarin de gemeente Muiden over enkele jaren ontbost zou zijn: nou ja, er wordt in ieder geval volgens hem geen recht gedaan aan het 'beschermd dorpsgezicht' van de Brink en omgeving. Raadslid Erik Pieter Vlaanderen (VVD) wist ludiek uit de hoek te komen: hij bood de wethouder een tweetal stenen aan: één oude steen, afkomstig uit de Dorpsstraat en één nieuwe die de gemeente voornemens is te plaatsen. De nieuwe konden echt niet, volgens Erik Pieter. In plaats van ter plekke gearresteerd te worden wegens verduistering van gemeentelijke eigendommen gaf de wethouder hem beleefd antwoord: die oude steentjes zijn niet meer te krijgen, terugplaatsen gaat ook niet, want het merendeel is beschadigd. Daarop wist Erik Pieter nog wel wat bedrijven waar ze wél te verkrijgen zouden zijn.

Zo dik als het stammetje van Erik Pieter
Terug naar die bomentoestand: alle commissieleden waren minder gelukkig met de twee bomen die in de Dorpsstraat geveld waren en nog minder met de twee bomen uit de Badlaan. De raadsleden hadden er van te voren rondgelopen, en aangewezen welke bomen wél en welke níet gekapt mochten worden. Dat was dus misgelopen. Er was wat gepalaver over het al dan niet benodigd zijn van een kapvergunning, en op de opmerking van Jan Hylkema (PvdA) dat hij het wel toch wel mee vond vallen met die ontbossing van Muiderberg reageerde D66-er Rietje Rijnja met: 'ik dacht dat je zoveel om bomen gaf, en nu doe je er zo luchtig over'. Een echte boomliefhebber bleek Erik Pieter Vlaanderen: In de discussie over de omvang van de terug te plaatsen bomen bood hij aan de omvang van zijn welgevulde dijbenen te gaan vergelijken met de nieuwe aanplant: zo dik als het stammetje van Erik Pieter zou tenminste hun stammetje moeten zijn. De werkzaamheden verlopen volgens plan zei de wethouder, en binnen het budget, en de afsluiting van de Eikenlaan (als opslagruimte) was echt de beste keus, op zorgvuldige wijze tot stand gekomen.

OZB-aanslag.
Erik Pieter Vlaanderen was er kort over: een beschamende puinhoop, met veel te hoge WOZ-waarden. Wethouder Winnubst had zich niet geprepareerd.

Woonvisie en Ruimtelijke Visie Muiderberg.
Het eerst genoemde boekwerkje wilde de commissie hoogstens voor kennisgeving aannemen, en er zeker niet mee instemmen. 'alle visie zijn niets waard als er krachten zijn die zich er niet van aantrekken' meende Paul Dinant (VIB), doelend op de macht van projectontwikkelaars en grondeigenaren. Amen.
Qua uitvoering kreeg het laatste document complimenten, qua inhoud wat minder. We zullen u de pagina-gewijze opsomming van de verschillende commissieleden besparen – u en wij beschikken immers niet over het document – maar willen wél kwijt dat verscheidene commissieleden aandrongen op inspraak procedures rond de praktische consequentie van dit boekwerkje. Wacht maar af.


1 april 2008

Anna wordt wethouder

De coalitiepartijen VIB en PvdA hebben besloten om Anna Waanders voor te dragen als nieuwe wethouder van de gemeente Muiden.
Door het overlijden van Roy Hesterman kwam deze positie vacant. De VIB stelt, gedwongen door deze trieste gebeurtenis, haar huidige fractievoorzitter kandidaat voor het wethouderschap. Anna Waanders kan de positie van wethouder parttime vervullen naast haar activiteiten als arbeidsbemiddelaar. De voorzitter van de VIB, Jaap Schulp, is bereid om de vrijvallende plaats als raadslid in te nemen.

De partijen die Anna voordragen hopen dat in de korte tijd die Muiden tot de fusie (1 januari 2010) nog rest dat het College met de nieuwe wethouder nog een aantal aansprekende resultaten zal behalen.
Kandidaat-wethouder Anna Waanders zal op haar eigen wijze - als zij door de raad tot wethouder wordt benoemd - zoveel mogelijk in de geest van haar voorganger werken. Uit haar woorden spreekt haar waardering voor Roy Hesterman. De nieuwe wethouder zal in de raadsvergadering van 17 april aanstaande worden voorgedragen.
Als Anna dan benoemd wordt tot wethouder zal Sylvia Bazuin haar opvolgen als fractievoorzitter.


13 maart 2008

Wethouder Roy Hesterman overleden

Op collega-wethouder Fred Winnubst rustte bij de aanvang van de commissievergadering van hedenavond de droeve plicht aan te kondigen dat vandaag Roy Hesterman is overleden. Na een minuut stilte werd de vergadering voor onbepaalde tijd geschorst. Veel van de commissieleden en het publiek waren vrienden van Roy, en bij allen dwong Roy respect af door zijn integriteit en plichtbesef. Tot op het laatst heeft Roy zijn verantwoordelijkheden als wethouder uitgeoefend, zelfs toen hij door zijn ziekte aan rolstoel en bed gekluisterd was.

Roy heeft gevochten voor zijn leven, hij verdient ons aller bewondering. Na een periode van verdriet zullen we met respect aan hem terugdenken.
Lees verder....

Zaterdag 8-maart-2008

Kris en Maartje dopen Kuikensloep

Vandaag vond om 17.00 uur de doop plaats van de net nieuw gebouwde kuikensloep van de kersverse Muidense roeivereniging Victorie. De al even kersverse eilandwachters van Pampus, Kris en Maartje, verrichtte de doop. De sloep is van een bijzonder type. In het algemeen zijn de sloepen waar mee geroeid wordt maar heel gewone scheepjes. Zo niet deze. Deze lichtgewicht polyester sloep is ontworpen op snelheid en roei-ergonomie. De ontwerper is een heer Kuiken, die het prototype in de negentiger jaren liet bouwen door de leerlingen van de technische school waar hij aan verbonden was. Meneer Kuiken runde daarnaast een fabriekje van polyester schepen, en toen het prototype hem beviel, maakte hij een mal van de 'Kuikensloep'. Kort daarna ging zijn fabriekje failliet, en emigreerde de heer Kuiken naar Australië. De mal nam hij niet mee, en deze belandde na wat omzwervingen in Deventer. Er werden een dozijn roeisloepen mee gefabriceerd. En recent dus deze van de Muider Roeivereniging 'Victorie'. Denk nu niet dat je met een snelle sloep – want dat is het – alles maar wint, want net zoals met zeilwedstrijden kent ook de roeisport een handicapsysteem. De sloep is vanochtend onderworpen aan de sleepproef waarmee deze handicap bepaald wordt. Wat niet meetelt in de handicap is de dekuitrusting. Ook deze is bij de sloep dik in orde, met bijvoorbeeld traploos instelbare voetsteunen. Zoals topatleten gebruiken. Een foto-verslagje:

Kris en Maartje stellen zich voor.

Achter dit gordijn gaat een supersloep schuil.

Na de doop neemt Kris het ervan,
voordat hij naar Pampus verbannen wordt.


Maartje, en de traploos instelbare super-voetsteunen.

De bevriende roeivereniging H28 maakt
zich gereed voor de proefvaart

De 'CANON' racet door het water, zelfs als de boeg nagenoeg
onder water verdwijnt door de gewichtige passagiers op het voordek

De roeidames toasten, naar we mogen aannemen op een behouden vaart.

7-maart-2008

Wethouder Roy Hesterman ernstig ziek

Voor havenzaken moet u bij de burgemeester zijn.

Op de commissievergadering Algemene Zaken vertelde de burgemeester, mevrouw A.M.Worm - de Moel, dat er voorlopig niet op gerekend wordt dat onze wethouder Roy Hesterman zijn taken volledig naar behoren zal weten te vervullen. Zoals iedereen intussen wel weet is Roy ernstig ziek. Desondanks zal hij op de achtergrond nog wel meewerken aan het bestuur van onze gemeente. Hij lijdt aan slokdarmkanker, maar in zijn geval leek de ziekte zich succesvol te laten bestrijden. Er zijn nu complicaties opgetreden, waardoor hij voor langere tijd afwezig zal zijn. Daarom is in het college van burgemeester en wethouders een besluit genomen over de waarneming van zijn portefeuilles. Onze andere wethouder, Fred Winnubst, zal voorlopig alle portefeuilles van zijn collega waarnemen met uitzondering van de portefeuilles “havenbeleid” en “toerisme/recreatie”. Deze portefeuilles zullen de komende tijd behartigd worden door de burgemeester, mevrouw A.M. Worm-de Moel.

De verdeling in totaliteit is nu als volgt.

Mevrouw A.M. Worm-de Moel – burgemeester
taakvelden: Openbare orde en veiligheid; Beleidscoördinatie; Algemeen bestuurlijke- en juridische zaken; Intergemeentelijke samenwerking en bestuurlijke organisatie; Personeel en organisatie; Informatisering; Representatie; Communicatie; Kunst en cultuur; Monumenten-beleid; Volksgezondheid en waarnemend: Havenbeleid; Recreatie en toerisme.

Fred Winnubst - wethouder
taakvelden: Ruimtelijke ordening en Volkshuisvesting; Milieu; Verkeer en Vervoer; Grondzaken; Beheer openbare ruimte; Sport en waarnemend: Maatschappelijke aangelegenheden; Economische Zaken; Gemeentelijke eigendommen; Onderwijs; Financiën.
Op 13 september 2007 versloeg Roy de voorzitter van de WSV Muiden tijdens het 'bungee-roeien'.



Wij wensen onze zieke wethouder de kracht om zijn akelige ziekte te overwinnen, en wensen hem van harte beterschap.

16-februari-2008

HET HAM BESTAAT 20 JAAR!


Ter gelegenheid van het 20 jarig bestaan van het Historisch Archief Muiden is er een speciale jubileumuitgave verkrijgbaar bij de Hoek en een etalage-tentoonstelling in de Sluisstraat in muiden te zien van 15 februari tot en met 29 februari 2008.

4-februari-2008

Valetijnsconcert voor Muider vrijwilligers

Bij vele instellingen en verenigingen zijn bijna dagelijks vrijwilligers te vinden. Zij zorgen voor net dat beetje meer. Of het nu gaat om de kinderen op school, de bewoners van een bejaardenhuis, bezoekers van het Muiderslot, of mensen en kinderen hier ver vandaan. Zij doen hun werk met liefde.

Het begint al aardig op een traditie te lijken, na de succesvolle avonden in 2006 en 2007, nodigen wij alle vrijwilligers ook dit jaar weer uit voor een Valentijnsconcert.

donderdag 14 februari 2008
Valentijnsconcert
aanvang 20.00 uur
Grote Kerk te Muiden.

Natuurlijk zijn muziekvereniging G.A. Heinze uit Muiderberg en Crescendo uit Muiden weer van de partij. Voor het koor is deze keer over de gemeentegrens gekeken, Het Weesper gemengd koor zal de zang voor haar rekening nemen. Het muzikaal programma blijft nog even een verrassing, maar zal bestaan uit een mengeling van bekend, vertrouwd, verrassend en nieuw.
Als gastvrouw weet Ties Hilgers keer op keer de juiste snaar te raken en er een gezellige avond van te maken.
Het organisatieteam van het concert is erg blij met de spontane aanmelding van Janneke Knijn en Ben Hagens. Met hun inbreng en enthousiasme versterken zij onze organisatie.

Het concert wordt de vrijwilligers aangeboden door;
Henk Bökenkamp, Sandra Deuling, Ben Hagens, Janneke Knijn en Dirk Jan Methorst



22-januari-2008

Kruitbos-wandeling populair

maar daalt op ranglijst.
De provincie organiseerde een verkiezing van de mooiste wandeling in Noord-Holland. De provincie stimuleert en subsidieert de aanleg en onderhoud van wandelpaden, maar moet wél weten waar u wilt wandelen. Vandaar deze enquete op www.watkiesjij.nu.
Ons Kruitbos is daarbij immens populair, en stond op 15 januari zelfs op de eeste plaats! Mocht u het Muider Kruitbos op de kaart willen zetten van de provincie dan bent u uitgenodigd op de website voor het Kruitbos te stemmen. Uw kinderen, vrouw, man, buren, enzovoorts kunnen natuurlijk meestemmen, als ze tenminste ook ooit eens zo in het Kruitbos willen wandelen:

Wandelen in het Kruitbos! Maar de paden kunnen wel wat beter...


De rangorde is nu (22-1-2008):
1. Schoorlse Duinen 14.8%
2. De duinen van IJmuiden 12.8%
3. Kruitbos Muiden 12.6%
4. Westerdijk in Hoorn 12.3%
5. Noordhollands Duinreservaat 9.1%



11 januari 2008

Willem Grift overleden

Willem Grift, schipper van de Liberté en accordeonist van de Muider Schippersband, is eergisteren op 54-jarige leeftijd overleden. Willem was in Muiden en ver daarbuiten vooral bekend onder zijn bijnaam, "Willem Trekkast". Lees verder...



8 januari 2008

Muider Roemer naar Muider Sportvereniging MSV'68

Gisterenavond heeft Burgemeester A.M. Worm – de Moel de "De Muider Roemer" uitgereikt aan de Muider Sportvereniging MSV'68. Henny Woering, trainster bij MSV'68, en tevens secretaris en Jan Bovenlander, voorzitter namen namens de vereniging de beker in ontvangst. “De Muider Roemer” is een wisselbeker, die jaarlijks wordt uitgereikt aan een persoon, vereniging, team of club, die een bijzondere prestatie heeft geleverd.

“De Muider Roemer” ging naar MSV'68 vanwege de inspanningen die deze vereniging levert aan het verbeteren van de gezondheid van 55-plussers. MSV'68 heeft het “GALM-project” (GALM=Gronings Actief Leef Model) gestart, waarbij 55-plussers op een aan hun specifieke wensen aangepast niveau in een gezellige en speelse omgeving bewegen, en daarmee hun conditie en gezondheid te verbeteren. MSV'68 heeft voor deze doel groep nu vier lessen, op maandagavond en woensdagavond, en een les op de dinsdagmiddag wordt nu opgestart. Meer informatie vindt u op www.msv68.nl.
Om de veiligheid van de oudere deelnemers te waarborgen, is er een AED (Defibrilator) aanwezig.

Burgemeester Worm reikt Roemer uit - foto: Diederik de Bruin

Daarnaast roemde de Burgemeester Henny Woering om haar atletische prestaties. Zij won onlangs in Italië bij de wereldkampioenschappen voor veteranen brons bij haar favoriete onderdeel, de zevenkamp. Henny was daarmee de best presterende Europese deelnemer.

Henny toont bij haar groep de Roemer

Welgekozen

In haar toespraak toonde Burgemeester zich verder verheugd over de geboorten in haar gemeente, en de welgekozen namen van de borelingen, die met de overhead projector gepresenteerd werden. Ook roemde mevrouw Worm de kwaliteit van leven in Muiden dat, zo zei ze, tot het beste in Europa behoorde. Mevrouw Worm onderstreepte het belang van een democratische instelling van bestuurders in dit verband.

Ook toonde de Burgemeester zich tevreden met de hervatting van de besprekingen tussen KNSF, wethouder Winnubst en alle fractievoorzitters. De sfeervolle achtergrond muziek werd dit jaar verzorgd door Henriëtte Wirt en Maike Peters.


U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: