naar het nieuwtjes overzicht

Muider Nieuwtjes

EERSTE HELFT 2010




8 juni 2010

Provincie nept Muiden.

Subsidie voor energiebesparing blijkt fooi

“Het door de provincie toegekende bedrag voor de subsidie duurzame energiepakket 2010 is inmiddels al volledig benut” meldt het informatieblad van mei 2010. In het vorige informatieblad werd de subsidie aangekondigd, insiders wisten al eerder van het bestaan van deze subsidiemogelijkheid, die milieubewuste en/of zuinige woning-eigenaren honderden euro's kon opleveren. Die insiders zijn bijvoorbeeld energieprestatieadviseurs. Namens hun klanten namen deze contact op met de gemeente zodra de regeling bekend werd gemaakt. En toen al bleek het budget uitgeput. De gemeente was daar ook niet zo gelukkig mee. Er bleek voor de hele gemeente Muiden door de Provincie (verantwoordelijk gedeputeerde Bart Heller, u weet wel, van Groen Links) een bedrag van 3000 euro beschikbaar te zijn, en voor Weesp 7000 euro. En dat is natuurlijk zo op, want er zijn altijd wel lieden die voorkennis hebben. Ook hieruit blijkt de overheid niet écht energiebesparing te willen stimuleren. Sterker nog, het verwerven van subsidie lijkt op zijn best op een rat-race, te winnen door ingewijden.


Gedeputeerde Bart Heller, die door Erik Pieter Vlaanderen in de raadscommissie
"Gifkikkertje" werd genoemd naar aanleiding van zijn plannen met de Bloemendalerpolder.



7 juni 2010

In Memoriam Willem Kaarsgaren.

Twee weken geleden, op 22 mei 2010 is raadsgriffier Willem Kaarsgaren drie weken na zijn 57ste verjaardag overleden. Wij wisten dat hij ziek was, maar toen hij onlangs op een commissievergadering verscheen hoopten wij op een herstel. Het heeft niet zo mogen zijn, de sluipmoordenaar die longkanker heet heeft Willem uit het leven doen wegrukken. Muideninfo heeft zeer met zijn ziekte meegeleefd.

Willem Kaarsgaren was van zeer grote waarde voor onze plaatselijke democratie. Als Muideninfo een beroep op hem deed voor nadere informatie om u mee van dienst te zijn, werkte Willem altijd vlot en correct mee, ook als dat een niet te verwaarlozen beslag op zijn tijd legde. Dat maak je in de arrogante bestuurscultuur die de overheid soms kenmerkt wel eens anders mee! Willem ging echter op natuurlijke en wellevende wijze met alle burgers en bestuurders om. Hij was ook de motor achter humoristische vondsten. Denk bijvoorbeeld aan het afscheid van Gert Aalten waar hij verkleed als Neptunes Muiden een onvergetelijk middag bezorgde.

De gemeente Muiden heeft met het overlijden van Willem een groot verlies moeten incasseren. Dat geldt natuurlijk nog sterker voor zijn vrouw Myrna en zijn kinderen Tessa en Jorrian. Muideninfo wenst hen veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

Willem verdient om met respect en liefde herinnerd te worden. Wij zijn geschokt maar zullen ons best doen aan Willem met vreugde terug te denken.



23 april 2010

Machteld Vlaanderen commissielid.

Burgemeester: gemeente Muiden bestaat nog 'in lengte der dagen'
Raadsvergadering duurde 21 minuten


De raadsvergadering van gisteren, 22 april duurde slechts 21 minuten, maar was zeer de moeite waard. Laatkomers werden opgevangen bij het traditionele wijn- en bier drinken aan de bar, waarbij de hapjes ontbraken. Die zouden verzorgd worden door het CDA.

Alvorens de vergadering te openen presenteerde mevrouw Worm een heus handgeknoopt tapijt. Dit was afkomstig van huisvlijt in Nepal, en zo droeg de gemeente Muiden een steentje bij aan de inkomenspositie van deze beklagenswaardigen. Het tapijt was fel rood gekleurd (wat onmiddellijk aanleiding vormde tot verkiezingspropaganda) was ongeveer zes bij zes meter groot en had een afbeelding van het Muider Stadswapen in het midden. Mevrouw Worm verwachtte dat ook de akoestiek zou verbeteren door de aanwezigheid van dit tapijt, maar het was onduidelijk of daarover bij een duur betaald bureau advies was ingewonnen. Maar dat was niet het meest opmerkelijke aan de toespraak van de burgemeester. Ze zei te hopen dat 'de gemeente Muiden tot in lengten der dagen van dit kleed zou genieten'. De gemeente Muiden wordt dus naar verwachting van mevrouw Worm nog niet binnen afzienbare tijd opgeheven.

Een andere opmerkelijke gebeurtenis vormde de benoeming van de dochter van Erik Pieter Vlaanderen tot commissielid. Machteld Vlaanderen vervangt de afvallige PvdA-er Eric Hoetmer, die naar de VVD overliep toen hij zich niet kon verenigen met het PvdA standpunt aangaande het KNSF-terrein.

Drie generaties Vlaanderen waren donderdagavond bijeen in de raadzaal van Muiden: vader Erik Pieter en haar grootmoeder die haar 88ste verjaardag vierde. Machtelds tante Marjo was ooit wethouder en haar vader is op dit moment het langstzittende raadslid.
Machteld Vlaanderen manifesteerde zich in haar studietijd eerder als kandidaat voor de VVD voor de Leidse gemeenteraad. Ze is nu aan het afstuderen in de rechtsfilosofie aan de Universiteit Leiden. Machteld loopt al sinds haar 14e rond bij de VVD. Machteld heeft, evenals haar vader, sympathie getoond voor het toenmalige VVD-lid Rita Verdonk, in de periode dat deze overhoop lag met haar partijgenoten. Vice-voorzitter Machteld Vlaanderen besloot zich terug te trekken als bestuurslid van de jongerenafdeling van de VVD, de JOVD, toen bleek dat ze haar medebestuursleden haar symphatiën niet deelden. Machteld zat in het campagneteam voor lijsttrekker van Rita Verdonk. Daarna heeft ze een poging gedaan haar eigen rechtse jeugdbeweging op te richten waarin ruimte zou zijn voor aanhangers van Rita Verdonk, Geert Wilders en Marco Pastors. Ze bleef lid van de VVD, en heeft bij de landelijke VVD in de Partijcommissie Onderwijs gezeten en heeft de Amsterdamse Masterclass en landelijke Kadercursus gevolgd.
In maart 2006, toen zij campagne voerde voor de Leidse gemeenteraad verkiezingen, nam zij het initiatief om met twee Leidenaren op ski-vakantie te gaan. Deze reis zou gratis aangeboden worden door het Frans Verkeersbureau en Pierre & Vacances, en de gelukkigen worden door een notaris en het lot bepaald. Je kan het op ski-vakantie slechter treffen dan met Machteld: zij is skikampioen en heeft in 2006 op de onderdelen reuzenslalom en freestyle laten zien wat ze kan. Zij wist goud in de wacht te slepen bij het nationaal skikampioenschap voor studenten in Frankrijk. Voordat Machteld de landelijke politiek in gaat wil ze meer politieke ervaring opdoen. Naar haar zeggen verwacht ze niet, als het ooit zo ver komt, daarvoor rijp te zijn voordat ze de middelbare leeftijd bereikt heeft.
Behalve in Leiden Rechtsfilosofie studeert Machteld in Amsterdam militair recht&krijgsgescheidenis. Ook hier hoopt ze binnenkort af te studeren. Ze is ook gecertificeerd makelaar.
In Muiderberg heeft ze 14 jaar bij de hockeyclub gezeten en ze gaat waarschijnlijk als vrijwilliger bij de Brandweer Muiderberg werken. Daarnaast neemt zij deel aan militaire oefeningen, als vrijwilliger bij defensie.

Link:
Website van Machteld
Machteld op linkedin

Nadat haar geloofsbrieven waren onderzocht, werd mevrouw Vlaanderen werd unaniem als commissielid benoemd. Dick Methorst wilde grappig zijn door een stembriefje uit de stembus te halen in plaats van het zijne er in te doen.
Nadat Machteld Vlaanderen de belofte had afgelegd, ging de vergadering door met het aangepaste plan voor de Vinkenplas en de Bliekwijk. Iedereen was akkoord.

Om 20:21 sloot de voorzitter de vergadering.


18 april 2010

Stichting Kruitpad wél ontvankelijk?

Handige zet in schaakspel om behoud erfgoed.

De Stichting Stad Muiden werd niet ontvankelijk verklaard bij haar pogingen om de monument status van het Kruitpad te verdedigen, lees: haar bezwaar tegen de plannen om de panden langs het Kruitpad af te breken. Dus moest er een stichting komen die vast en zeker wél ontvankelijk verklaard zou worden bij verdere procedures.

Persbericht:


Op 14 april 2010 passeerde notaris C. van de Griend te Weesp de oprichtingsakte met de Statuten van de Stichting Erfgoed Kruitpad Muiden. Het is het voorlopige sluitstuk van een initiatief dat vorig jaar vanuit de Muider bevolking is voortgekomen. Het ging daarbij om de cultuur- en natuurhistorische waarde van dit karakteristiekee deel van de gemeente te beschermen.
Het Kruitpad omvat o.a. de bebouwing en de bomen langs de Muidertrekvaart alsmede het terrein van de voormalige kruitfabriek “De Krijgsman”. Het Gemeentebestuur werd vorig jaar verzocht het geheel tot Gemeentelijk Monument te verklaren. Op juridische gronden werden de initiatiefnemers niet ontvankelijk verklaard, maar het Gemeentebestuur heeft ambtshalve de procedure doorgezet en op grond van het advies van de Provinciale Monumentenadviescommissie is in augustus 2009 besloten het Kruitpad tot eerste Gemeentelijk Monument te verklaren.
Sinds 2003 is er veel discussie rond de Ruimtelijke Ordening in de Gemeente Muiden. Zowel bij de herontwikkeling van het terrein van de kruitfabriek als bij de bouwplannen in de Bloemendalerpolder schuwen het Provinciaal bestuur en projectontwikkelaars niet om stevig politiek en juridisch geweld in te zetten bij het buitenspel zetten van Gemeentebestuur en inwoners. De nieuwe Stichting beoogt zowel de belangen van direct betrokkenen te beschermen als ook respect af te dwingen voor de nog aanwezige sporen van het verleden. Voornaamste doelstelling is om dit verleden te onderzoeken, in kaart te brengen en wat waardevol is te beschermen en zo mogelijk met een nieuwe bestemming te behouden. De Stichting komt voort uit de wens om wat vorige generaties hebben opgebouwd en beleefd niet respectloos te laten verdwijnen bij de (her)ontwikkeling van een groot deel van het grondgebied van de gemeente Muiden. Het bestuur roept de bewoners van de gemeente Muiden op dit initiatief zowel moreel als financieel te ondersteunen en wil graag in overleg treden met zowel de verschillende overheden als met de betrokken projectontwikkelaars. Ook wordt er contact gezocht met verwante organisaties op het terrein van cultureel en industrieel erfgoed.

De Stichting werd opgericht door Ron Timmers, Dik Verburg en Hetty Kersten.
Voorzitter is Jacob Veenhuijsen, verder bestaat het bestuur uit Ron Timmers en Marianne Verstijnen.
Het adres van de Stichting is Kruitpad 12, 1398 CP Muiden, website: www.kruitpad.nl.



10 april 2010

Schrijversavond succes!

De eerste was gisteravond meteen de beste: Wim Zaal nagelde de hele zaal aan hun stoelen met zijn verhaal over een potsierlijke jeugdliefde. Otto Holzhaus' verhalen, die hij deels samen met zijn vrouw Gerarda voordroeg boeiden als vanouds, en hadden hun eigen karakter, want 'alle schrijvers deden hun ding' zo had de organisatie beloofd. Hij reikte het 600-ste exemplaar van zijn bundel uit aan presentatrice Yvonne Kroonenberg - die ook schrijver is - en werd door haar als beloning met kussen overstelpt. Zijn zoon Bas Holzhaus droeg onverstaanbaar uit eigen werk voor, maar toen schoolmeester Guus Kroon het voorlezen van hem overnam bleken zijn verhaaltjes en gedichten knap, vernuftig bijna. Historicus Guus Kroon herinnerde ons aan de eerste grote ontploffing van de Kruitfabriek, in 1883 alweer, die de meeste aanwezigen vergeten waren. Trouwens, de laatste was in 1983, precies een eeuw later, maar die herinneren we ons nog wel. Sheila van der Velden bekende eigenlijk 'Shiela Fields' te heten, en Bert van der Veer leverde één van zijn diep-psychologische vertellingen.
Na afloop bleef nog gezellig in de kantine:

De Muider schrijvers Harry Mock en Otto Holzhaus nemen collega Yvonne Kroonenberg liefdevol op in hun midden

Harry Mock. De autobiografie van deze bekende Muiderberger verschijnt in september bij Elsevier.



29 maart 2010

Muizenfort weer open

Kom het Muider Muizenfort Museum (MMM) een handje helpen!

Op zaterdag 3 april opent het Muider Muizenfort Museum weer haar deuren voor het publiek. Met een vernieuwde expositie, multimedia-presentatie en een eindelijk geheel leeggegraven groepsschuilplaats begint het museum aan een volgend seizoen.

Gebleven zijn de geschiedenis van de vesting Muiden, van de Middeleeuwen tot aan de Tweede Wereldoorlog, de liniekijker, en het levensechte loopgravencirquit, met uitkijkkoepel en gevechtsopstelling. Pak een houten geweer en ervaar hoe het is om het fort te verdedigen!

Als u toch komt kijken, voor slechts € 2,50 (volwassenen) of € 1,50 (kinderen van 6 t/m 12 jaar) lees dan eens onze folder. Misschien wilt u wel vrijwilliger worden en zelf bezoekers ontvangen of rondleidingen geven? Het fort is elke zaterdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

De Stichting Muider Muizenfort Museum bestaat uit een kleine groep bestuursleden en een aantal enthousiaste vrijwilligers. Heeft u interesse om meer te weten of om wellicht een handje te helpen? Stuur een e-mail naar Guus Kroon bel 0294-264922 of kijk op onze website www.muidermuizenfortmuseum.nl


22 maart 2010

De Tuindersvereniging WestBatterij Muiden bestaat 25 jaar

Op 19 maart 1985 kwam het eerste bestuur van de TV WestBatterij bijeen in de kantine van de KNSF om besluiten te nemen over het lidmaatschap, de sleutel van het toegangshek en het Huishoudelijk Reglement. Dat was aanleiding voor het huidige bestuur om tuinders en vrienden van de vereniging uit te nodigen voor een feestelijke bijeenkomst op zaterdag 20 maart 2010 om vier uur 's middags in Stadscafé voorheen Gieling in de Weesperstraat om terug te kijken op het 25-jarig bestaan van de vereniging en een traditie van tuinen aan de voet van de Westzeedijk van meer dan een halve eeuw.
Bea Farenhorst van tuin 61 had voor deze gelegenheid een boekje met herinneringen samengesteld waarvan het eerste exemplaar zal worden uitgereikt aan de heer Fred Winnubst, wethouder Ruimtelijke Zaken van de gemeente Muiden.

In dat boekje tref je naast een voorwoord van voorzitter Aard Vedder, historische achtergronden van de hand van (wie anders dan) Guus Kroon, een overzicht van de achtereenvolgende bestuurders (met vergadernotulen!), de betekenis van maanfazen, “de grootste pompoen” en een handleiding bijenhouden, vele herinneringen van tuinders aan, van wie de eerste, van Jan Kersten, hier volgt:

“Jan vertelt dat de K.N.S.F. (opvolger van “De Krijgsman” van 1702) in 1971 de grond huurde van het Hoogheemraadschap en dat het bij elkaar genomen een tamelijk losgeslagen groepje tuinders was. Er moest maar eens wat structuur in komen dacht de K.N.S.F. en daar moest Jan voor zorgen. En dat heeft'ie gedaan!

Langs de tuinen liep in die dagen een modderig karrenspoor waarvan de ergste gaten zo nu en dan met puin werden opgevuld. Een grote verbetering was de verharding met afval van asfalt dat vrijkwam bij de vernieuwing van snelwegen. Het materiaal was gratis en de kruitfabriek stelde fl.6000 beschikbaar voor transport en het uitwalsen van de asfaltbrokken. Het resultaat was een grote verbetering. Maar nog mooier werd het toen op een dag tot verrassing van de tuinders op de oude weg een dikke laag nieuw asfalt werd aangebracht. Dat was een foutje in de planning. De weg had bij de Oostzeedijk moeten komen en niet bij de Westzeedijk. De tuinders waren er zeer content mee. Door de jaren heen heeft menig gezinslid meegeholpen met tuinen. Mevrouw Kersten was kampioen onkruidwiedster, ze kon daar het meeste geduld voor opbrengen. Maar ook hun zoon kon uit een bak aarde met zijn kindervingertjes alle ongerechtigheden verwijderen, zodat het daarna weer schoon teruggestort kon worden. Tips van Jan: Leg koffiedik op de worteltjes, dit helpt tegen de pier (larven van vliegjes) en zet er gelijk wat uitjes tussen. Leg wat halve sinaasappelschillen in de tuin, daar kruipen de pissebedden onder. Last van mollen? Ze houden niet van mottenballen of kamfer. Jan Kersten was voorzitter van de Tuindersvereniging “West Batterij” Muiden van 15 maart 1985 tot de jaarvergadering van 2003 en gewoon bestuurslid tot 2008.
Zijn gezondheid noopte hem te stoppen met tuinen in hetzelfde jaar. Menig tuinder mist Jan om zijn vriendschap, vakkundigheid, toewijding voor zijn tuin en als belangrijk sociaal middelpunt.”

Het werd een gezellige Muider bijeenkomst.


15 januari 2010

Jan Bruurs ontvangt provinciale vrijwilligersprijs

De Provinciale Statenfractie van de VVD Noord-Holland heeft ter gelegenheid van Valentijnsdag een aantal vrijwilligers die zich zeer hebben ingespannen voor de gemeenschap in het zonnetje gezet. Eén van hen is afkomstig uit de gemeente Muiden: Jan Bruurs is de vrijwilliger van het jaar geworden.

Jan is 25 jaar actief geweest als voorzitter van de Oranjevereniging. Jaar in jaar uit organiseerde hij de St. Nicolaasintocht, de verlichting van de IJsbaan en de feestweek rond Koninginnedag. Ook zorgde hij vele jaren met Annie Slokker voor de demonstratie van de enige gelijksprekende Echo ter wereld in het Echobos te Muiderberg.
Bij de uitreiking van de prijs was namens Provinciale Staten Lars Wieringa aanwezig en namens de plaatselijke VVD Erik Pieter Vlaanderen.  

Ook leden van het nieuwe comité, waaronder brandweerman Peter Wegman en Gert van Rooijen, waren bij de prijsuitreiking aanwezig.



24 januari 2010

Jacob heeft bezwaren Monumentstatus Kruitpad gelezen

en wijdt daar uitvoerig commentaar aan.

Wat is belangrijker, de vrijheid van meningsuiting of de openbaarheid van bestuur? vraagt Jacob zich af. Voor hem is dat geen keuze: hoe kan je vrij een mening vormen als je niet volledig geinformeerd ben? Nu Jacob dat enigszins is (hij heeft nog steeds niet de bezwaarschriften zelf mogen inzien) komt hij tot de conclusie dat de "bezwaarden" tegen de monumentenstatus bar weinig respect hebben voor wat er onder de Muider bevolking leeft, en nog minder voor de geschiedenis van Muiden. Maar ja, Jacob is historicus en wordt daarnaast geplaagd door rechtsvaardigheidsbesef. Na een becommentarieerde samenvatting van de bezwaren verzucht hij of hij nu de enige is die vindt dat het niet klopt dat een gekozen volksvertegenwoordiger op grond van zijn privé belang tot twee keer toe bezwaar maakt tegen de status van Gemeentelijk Monument voor één van de meest karakteristieke plekken In Muiden, terwijl dit besluit "raadsbreed" (dus ook met instemming van zijn fractie) werd aangenomen.
Hier hier het uitvoerig commentaar van Jacob.



13 januari 2010

Géén eenrichtings verkeer maar beperking parkeren

Conclusie informatieavond verkeersituatie kern Muiden

Het verkeer in de kern van Muiden is voor velen een doorn in het oog. Door de smalle straatjes kunnen auto’s niet of nauwelijks voor elkaar of voor fietsers en voetgangers uitwijken. Regelmatig ontvangt de gemeente klachten van burgers en hulpdiensten over de veiligheid, de leefbaarheid en de bereikbaarheid. Hier wil de gemeente dan ook iets aan doen. Op 13 januari hield de gemeente met betrekking tot de Sigelstraat en Weesperstraat een informatieavond in “de Kazerne” Burgers en bedrijven konden dan hun ideeën en/of oplossingen betreffende het gebied kenbaar maken. Op 27 januari is er een informatie avond voor de Zeestraat en Hellingstraat en omgeving.

De gesignaleerde problemen worden mede veroorzaakt door de vele en vaak ongelukkig geparkeerde auto’s. In het verleden is al vaker over deze problematiek gesproken, doch dit heeft tot nog toe niet tot een goede oplossing geleid. Op dit moment spelen in en rond Muiden een aantal ontwikkelingen op verkeersgebied, die voor het gemeentebestuur aanleiding zijn om ook de verkeerssituatie in de binnenstad ten westen van de Vecht nog eens aan de orde te stellen. Ook de herprofilering van een gedeelte van de Singelstraat in verband met de wateroverlast bij zware regenval komt hierbij aan de orde.

Op de informatieavond bleek het voorgestelde eenrichtingsverkeer bij debewoners niet in de smaak te vallen. In plaats daarvan wenst men het parkeren te beperken door een vermindering van het aantal parkeervergunningen. Zo wordt de buurt leefbaarder, vonden de buurtbewoners, en kunnen bewoners en bezoekers meer genieten van het aanwezige stadsschoon. Nu staan er in de Singelstraat en Weesperstraat 201 woningen, met 148 parkeerplaatsen. 23% van de bewoners heeft (alleen?) een bezoekerspas, en 15% helemaal geen vergunning.


4 januari 2010

WOB verzoek Stichting Stad Muiden

Jacob Veenhuysen, voorzitter van de Stichting Stad Muiden, heeft op 4 januari 2010 een WOB-verzoek ingediend om meer te weten te komen over de zienswijzen over (bezwaren tegen) de monumentstatus van de panden aan het Kruitpad. Jacob verlangt, met een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur inzage van de samenvatting van de zienswijzen, die vervat zijn in een notitie.


U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: