naar het nieuwtjes overzicht

Muider Nieuwtjes


Frisse wind?

2011




Het Jan Kerstenpad

De raadsvergadering van 22 december begon bijzonder feestelijk. Het ere-lid en voorzitter van de Tuindersvereniging West Batterij, de overleden heer Jan Kersten (naar ons 'In Memorium') werd geëerd door het nieuwe pad langs de natuurboulevard in zijn geheel naar hem te vernoemen. Ook het vervolg van deze weg, in de gemeente Diemen, zal zijn naam dragen. Daarmee wordt Jan op passende wijze eer aangedaan. Het naambord werd op de raadsvergadering feestelijk aan zijn familie overhandigd.


Jan Kersten is op 4 december 1929 geboren in Muiden.
Hij heeft van 1951 t/m 1990 bij de Kruitfabriek gewerkt. Hij is begonnen als medewerker van de Technische Dienst en heeft zich gaandeweg opgewerkt tot Hoofd Technische Dienst.
In 1985 heeft hij op verzoek van de Kruitfabriek de tuindersvereninging “de Westbatterij” opgericht, die de tuinen langs de dijk langs de dijk beheert.
Jan Kersten was 20 jaar voorzitter van deze vereniging en de laatste jaren ook erelid.
Als eerbetoon voor zijn goede diensten voor de vereniging heeft de tuindersvereniging het pad langs de dijk het ”Jan Kerstenpad” genoemd.



Muiden in 2012 onder preventief financieel toezicht

21 december 2011

De gemeente Muiden wordt in 2012 vanwege de financiële positie door de provincie Noord-Holland onder preventief financieel toezicht gesteld.

Dat hebben Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland dinsdag 20 december besloten. De financiële positie van de gemeente Muiden is volgens de provincie al een aantal jaren zwak. Ook de komende jaren ontbreekt het volgens GS aan begrotingsevenwicht.

Het toezicht op de gemeentefinanciën is een wettelijke taak van provincies. Jaarlijks beoordeelt de provincie daartoe de begrotingen van alle gemeenten in Noord-Holland. Bij gemeenten waar het begrotingsevenwicht ontbreekt of als twijfelachtig wordt beoordeeld, worden begin december gesprekken op bestuurlijk niveau gehouden. Vervolgens besluiten GS voor 1 januari welke gemeenten voor het komende jaar onder preventief toezicht worden geplaatst. Het preventieve toezicht geeft de provincie meer ruimte om samen met de gemeente het financieel evenwicht op de begroting te herstellen. De begroting, en de wijzigingen daarop, behoeven vooraf de goedkeuring van GS. Ook worden de contacten met de gemeente geïntensiveerd.

Naast Muiden staan in de regio ook Bussum, Naarden en Weesp al langer onder toezicht. Dit is echter vanwege de betrokkenheid bij een mogelijke herindeling, net als de gemeenten Harenkarspel, Zijpe en Schagen in de kop van Noord-Holland. Bij de nieuwe fusiegemeente Hollands Kroon is er financieel toezicht omdat in die gemeente voor 2012 nog geen begroting beschikbaar is. De verwachting is wel dat de nieuwe gemeenteraad die begin 2012 zal vaststellen.



De raadsvergadering van 22 december 2011

Op de raadsvergadering van gisterenavond ging de aandacht meer uit naar onderwerpen die niet op de agenda stonden dan onderwerpen die er wél op stonden. Onder meer het bestemmingsplan voor Fort H en de structuurvisie, met daarin opgenomen het onderwerp van de toekomstige locatie van de sportvelden, stonden wél op de agenda, de onverwachte steun van de gemeente aan KNSF als verhuurder van de volkstuinen (lees hier verder) en een gevoelig liggend verzoek aan de formateurs om vóór 1 januari 2012 er met diezelfde KNSF 'tot een oplossing te komen' (lees hier verder) met betrekking tot het probleem dat Muiden al acht jaar in een greep houdt stonden niet op de agenda. U vindt een verslaglegging van beide onderwerpen elders, door het volgen van de links.

Fort H
Het bestemmingsplan werd vlotjes door de raad geloosd. Wethouder Henny Timmerman vertelde gelukkig te zijn met het overleg dat plaats gevonden had tussen uitbater Roy Moolhuizen en de buurt over de verwachte overlast, waarin, volgens haar, overeenstemming is bereikt. Daarmee gaf ze ook aan dat dat aspecten van Openbare Orde en Handhaving in deze zaak cruciaal zijn, een mening die ook door inspreker Jan Bovenlander werd geuit. Wethouder Timmerman kan mogelijk wel mee gekregen hebben dat er overeenstemming zou zijn tussen de buurt en Fort H, een buurtbewoner verzekerde Muideninfo echter dat dat nog maar de vraag is: Moolhuizen zou beloven 'zo weinig mogelijk' overlast te geven, de buurt wil gewoon 'geen overlast'.

Met de structuurversie werd ingestemd, en er werd besloten de indieners van zienswijzen te beantwoorden. De structuurversie werd echter niet vastgesteld, omdat dat nu juist één van de onderwerpen is waarover in het formatieproces nog afspraken moeten worden gemaakt. Zoals de locatie van de sportvelden.



Informatiewandeling Vestingwallen zaterdag 19 november 2011

Toelichting op plannen Vergroten Belevingswaarde Vestingwallen Muiden

Op zaterdagmiddag 19 november kun iedereen tussen 12.30 uur en 16.30 uur meewandelen met een aantal vertegenwoordigers van het projectteam dat zich bezighoudt met het vergroten van de belevingswaarde van de vestingwallen Muiden. Tijdens de wandeling worden maatregelen toegelicht en met u besproken. De wandeling start bij de Westbatterij en eindigt bij het Muiderslot. U kunt de gehele route meelopen om het gehele verhaal op de verschillende locaties mee te krijgen, maar u kunt zich ook beperken tot meewandelen in deelgebieden die voor u het meest van belang zijn. Het volgende wandelprogramma wordt gevolgd:

12.30 uur Westbatterij
  • Korte toelichting op totale project “Vergroten Belevingswaarde Vestingwallen Muiden”
  • Toelichting op maatregelen omgeving Westbatterij
  • Wandelen van Westbatterij naar Amsterdamsepoortbrug
    13.15 uur Hoek Amsterdamsepoortbrug/Amsterdamsestraat/ Burg. de Raadtsingel
  • Korte toelichting op totale vestingwallenproject
  • Wandelen en praten/toelichtingen over de vestingwal tussen Amsterdamsestraat en Fermanplantsoen/Weesperweg
    14.30 uur Speelplek Kloosterstraat
  • Korte toelichting op totale vestingwallenproject
  • Wandelen en praten/toelichtingen over de vestingwal tussen Speelplek Kloosterstraat en Vestingplein
    15.30 uur Vestingplein (t.h.v. Muizenfort)
  • Korte toelichting op totale vestingwallenproject
  • Wandelen en praten/toelichtingen over de vestingwal tussen Vestingplein en Muiderslot (tot 16.30 uur)

    Bij zeer slecht weer kan het programma worden aangepast, maar in principe wordt er gewoon gewandeld.

    Project Vergroten Belevingswaarde Vesting Muiden Het project “Vergroten Belevingswaarde Vesting Muiden” is een van de projecten die voortvloeit uit het Groenbeleidsplan Muiden. De plannen richten zich op het vergroten van de herkenbaarheid en de zichtbaarheid van de vestingwallen en de Westbatterij en het beter benutten van de toeristisch-recreatieve mogelijkheden. Het accent ligt op aanpassing van het groen, het verbeteren van wandelmogelijkheden en informatie. De gemeente werkt in dit project samen met de provincie Noord-Holland.

    De wallen van de Vesting Muiden krijgen een duidelijker gezicht en stralen straks meer eenheid en openheid uit. De waterkant wordt meer zichtbaar waardoor de vormen van de wallen beter tot hun recht komen. Ook de wandelroutes vanaf de parkeerplaatsen en entreeplekken rondom Muiden worden aangepast en op sommige plekken verlegd waardoor er, naast de bestaande routes naar het Muiderslot, de sluis en Pampus, ook een natuurlijke aansluiting op de vestingwallen ontstaat. Met enkele informatieborden en een gemarkeerde wandelroute wordt ingespeeld op de beleving en het verhaal van de vestingwallen zelf. De toegangen van de vestingwallen, zoals het Fermanplantsoen, Fort H, Vestingplein en de Westbatterij worden voorzien van enkele rustplekken met informatiepanelen. De omgeving van de Westbatterij wordt daarnaast ook verder opgeknapt. De toegangsweg is al opnieuw geasfalteerd en het omliggende gebied al meer open gemaakt. Het gebied wordt verder ingericht als aantrekkelijke rust- en verblijfplek gecreëerd waar je kunt genieten van de karakteristieke Westbatterij en haar historie, het spectaculaire uitzicht over het IJmeer en de haven van Muiden. Het parkeren wordt op deze plek verder gereguleerd met de realisatie van enkele parkeerplekken

    Rondom de Westbatterij en het strand wordt de openbare ruimte opgeknapt tot een fraaie entree van de Vesting Muiden en herkenbaar scharnierpunt tussen de Stelling van Amsterdam en de Hollandse Waterlinie. Dit prachtige stukje Muiden is straks één van de parels van de Natuurboulevard en vormt een attractieve rustplek bij het Waterkeringpad dat op de dijk loopt. Met het opknappen wordt een prachtige rust- en verblijfplek gecreëerd waar je kunt genieten van de karakteristieke Westbatterij en haar historie, het spectaculaire uitzicht over het IJmeer en de haven van Muiden. Hiermee wordt tegelijkertijd het wildparkeren van auto's op deze plek gereguleerd en tegengegaan. Naast de gemeente en provincie Noord-Holland leveren ook het Waterschap Amstel, Gooi & Vechtstreek en het project Natuurboulevard een bijdrage aan het opknappen van de omgeving van de Westbatterij.

    Concrete uitvoeringswerkzaamheden beginnen naar verwachting in de eerste helft van 2012. De gemeente houdt betrokkenen en belanghebbenden via de gebruikelijke informatiekanalen op de hoogte van de voortgang en de inhoudelijke uitwerking.



    Remkes brengt bezoek aan Muiden

    Een verslag

    Commissaris van de Koningin Remkes had zich voorbereid op een discussie over bestuurskracht en integriteit. Hij bracht vrijdag 28 oktober een bezoek aan de gemeenteraad, echter, de vragen die gesteld werden gingen ergens anders over.
    Jan Hylkema (PvdA) vroeg Remkes wat hij dacht van het standpunt van de regering dat de Provincie zich zou moeten bezinnen op het KNSF-dossier, zowel Methorst (CDA) als Erik Pieter Vlaanderen (VVD) wilden weten hoe de Provincie nu staat in het dossier Bloemendalerpolder en de aanleg van sportvelden, en Sandra Deuling (D66) vroeg zich af wanneer de Provincie nu eens over de brug kwam met die 5 ton/jaar die toegezegd was in het kader van het fusieproces. En ze wilde ook weten hoe de Provincie in het KNSF-dossier stond, want “jullie hebben immers een overeenkomst gesloten?”


    CvdK Johan Remkes
    Om met het laatste te beginnen – want dat deed Remkes ook – voor wat betreft KNSF ligt de bal bij de gemeente. De hoogte van de claims kan alleen maar een glimlach op het gelaat van Remkes toveren, maar de aanvullende intentie overeenkomst – en daar gaat het om – is door de gemeente getekend, en niet door de Provincie. De Provincie in niet van plan financieel er bij betrokken te worden, maar wil wel alle andere vormen van bijstand verlenen. Gemakshalve was Remkes kennelijk vergeten, en Jan Hylkema herinnerde hem daaraan, dat de aanvullende intentieverklaring in 2005 onder zeer zware druk van de Provincie is getekend.
    [ Destijds heeft wethouder Mackay herhaaldelijk en met grote nadruk verklaard dat wanneer de raad niet zou instemmen met het akkoord (de aanvullende intentieverklaring en de 1475 woningen die daarin staan) “de Provincie de regie zou overnemen, en Muiden niets meer in te brengen zou hebben.” Voor veel, zo niet de meeste, raadsleden was dat een doorslaggevend argument. Sandra Deuling liet nu misschien impliciet doorschemeren dat dat mischien wel niet zo verstandig is geweest. Misschien. Red. Muideninfo ]
    Remkes wilde voor wat betreft de Bloemendalerpolder Muiden als volwaardige partner in de stuurgroep, waartoe Muiden de afgesloten overeenkomsten onvoorwaardelijk zou moeten medeondertekenen. Jan Hylkema zag dat niet zitten, want “ook het huidige akkoord is ondeugdelijk en legt te veel risico bij de gemeenten”.

    Voor wat betreft de sportvelden zijn er een aantal beperkingen. Maar als Muiden binnen de provinciale planologische uitgangspunten met een deugdelijk plan komt zal de Provincie meewerken. Erik Pieter Vlaanderen wenst voetballen in de Brediusdriehoek en hockey in Muiderberg-Oost en dacht dat dat binnen die beperkingen wel kon. Jan Hylkema zei dat Muiden al gekozen had, maar dat die keuze door de Provincie werd afgewezen. Methorst viel hem bij: “we hebben gekozen voor sport op de Brediusdriehoek, maar die bestemming is door de Provincie afgekeurd”. Nu zou dat eventueel anders liggen, zei Remkes. Een probleem is echter de eigendomssituatie, het eigendom is recent door Rijkswaterstaat aan het Rijks Vastgoedbedrijf over gedragen.

    Het fusieproces duurt volgens Remkes veel te lang. Hij heeft begrip voor de gevoelens die in Naarden en Bussum leven, met name met betrekking tot KNSF. Van die 5 ton die Deuling noemde weet hij niets af, maar Muiden heeft de morele steun van de provincie als de gemeente een rekening aan Binnenlandse Zaken zou sturen.

    Erik Pieter Vlaanderen wenste steun voor zijn plan om een gedeelte van de bouwclaim van KNSF in de Bloemendalerpolder of Gemeenschapspolder onder te brengen. De Provincie kan hem niet daarbij helpen, ze bezit daar geen gronden. Muiden moet er met de grondeigenaar uitkomen. Erg realistisch vond Remkes dat plan niet, volgens hem worden de problemen er niet mee opgelost. Voor alle partijen moet de intentieverklaring van 2005 uitgangspunt zijn.

    Sandra Deuling bracht de lokale brug ter sprake: Remkes “dat probleem is nieuw voor mij”. Charles Wiss drong aan op een behoorlijk openbaar vervoer, en inderdaad: de Provincie heeft, in het kader van bezuinigingen die samenhangen met een korting op het Provinciefonds, op het OV bezuinigd.

    Roddel en achterklap.
    Maar Remkes wilde toch nog even praten over het integriteitsdossier. “Waar blijft jullie verslag?” vroeg hij, waarop de burgemeester gehaast verklaarde dat de zaak “gisteren in de raad besproken was, en het verslag eraan komt”. Remkes vond dat rijkelijk laat voor een zaak waar al in april over gerapporteerd werd. Hij kan natuurlijk nu al alles gedetailleerd en waarheidsgetrouw nalezen op Muideninfo.
    Jan Hylkema achtte de term “roddel en achterklap” beledigend, en wees erop dat Methorst op basis van het onderzoek zou moeten opstappen al raadslid. D66 maakte van deze gelegenheid gebruik om op hun morele superioriteit te wijzen: “wij doen niet aan roddel en achterklap”. Remkes riposteerde dat de onderzoekers deze terminologie gebruikten en niet hij.
    Hylkema miste een schot in open doel. Hij wees Remkes er niet op dat het hem nu juist daarom ging: de onderzoekers kregen zeer sterke aanwijzingen van belangenverstrengelingen of corruptie en lieten na dit te onderzoeken. En juist omdat Remkes (voormalig minister van Binnenlandse Zaken) onderzoeker Van Zunderd (voormalig hoofd KLPD) selecteerde kan hij zich dat aantrekken.



    Project Maxisweg feestelijk afgerond

    Vrijdag 23 september is het succesvol verlopen project Maxisweg feestelijk afgerond. Onder toeziend oog van onder meer medewerkers van Projectbureau IJburg en Connexxion zei verantwoordelijk wethouder Winnubst blij te zijn dat het werk zo succesvol is verlopen en dat de weg, wegbermen en belijning gereed zijn ruimschoots voor het invallen van de winter.

    Daarna was het woord aan de heer van der Veldt, projectleider Gemeente Muiden. Deze verklaarde tevreden te zijn over de samenwerking met de medewerkers van Projectbureau IJburg. Het overleg met deze partner ging niet altijd van een leien dakje, maar is er wel altijd begrip geweest voor elkaar standpunten. Uiteindelijk heeft dat ertoe geleid dat in plaats van het oorspronkelijk gezamelijke projectteam de gemeente Muiden de regie ging voeren. Daartoe werden van te voren uiteraard wél duidelijke afspraken gemaakt.

    Aannemingsbedrijf MNO Vervat Wegen verdient een compliment voor het in korte tijd uitvoeren van de werkzaamheden. Met de inzet van veel materieel en mankracht is dit gelukt. Er was namelijk afgesproken dat het werk, en dus ook de volledige afsluiting, maximaal één week mocht duren. Op de laatste werkdag (zondag) werd de markering bij mooi droog en zonnig weer aangebracht. Missie geslaagd.
    Waarom nu die dubbele doorgetrokken streep?

    De weg is verbeterd, en nu mag je er niet meer inhalen. Wat zit daarachter?
    We hebben dat de heer Albert van der Veldt, de projectleider, gevraagd. Het blijkt dat hier gewoon de richtlijn is gevolgd. Dus zonder na te gaan of de weg gevaarlijk zou zijn, geldt gewoon voor dit soort relatief korte verbindingswegen altijd een inhaalverbod. Als je de richtlijn volgt. Da's niet verplicht, maar de meeste gemeenten doen dat. Maar je moet dan wel 80 km/h rijden, zei Albert.



    17 september 2011

    Muidertrekvaart op herhaling

    Methorst en Thesingh poetsen image op

    'Je was er zelf bij' en 'je hebt zelf voor gestemd' kregen Methorst en Thesingh te horen. Zij wilden de ligplaatsenverordening met betrekking tot de Muidertrekvaart nog eens bezien op de commissievergadering van 15 september 2011. Methorst(CDA) en Thesingh(VVD) wonen ook nog eens niet geheel toevallig aan deze Muidertrekvaart. Toen hun buren met een petitie kwamen aanzetten wilden ze wel gebruik maken van hun bevoorrechte positie als raadslid. Sandra Deuling (D66) vond het 'betreurenswaardig dat er een besluit genomen is dat zoveel protest oproept' en kreeg ook van Jan Hylkema te horen dat zijzélf dat besluit had genomen. Dat kon ze natuurlijk niet ontkennen, maar ze zei ervan uitgegaan te zijn dat de wethouder dat besluit enorm zorgvuldig had voorbereid. Sandra weet kennelijk niet dat zij dát als raadslid nu juist dient te controleren. De insprekers, Faas Klopper en Esther van der Heide (bewoners van de Amsterdamsestraatweg) hadden menig bezwaar tegen onder meer de hoogte van het liggeld, dat in geen verhouding zou staan tot de geboden faciliteiten, en de plicht de boot 's winters te verwijderen. Wethouder Vera van Etten kwam de insprekers tegemoet door te verklaren dat komende winter 'niet gehandhaafd zal worden'. Bovendien is het de vraag of de ligplaatsen überhaupt doorgaan, omdat de eigenaar van het water, Waternet, dat wellicht helemaal niet wil toestaan.

    Het achteraf terugkomen op vermeende dwalingen van de raad, en het door de burgers achteraf piepen over gemeentelijk beleid, begint een Muider traditie te worden. Eerst met het parkeerbeleid, nu met die ligplaatsen.
    Methorst en Thesingh stemden voor beide besluiten, kennelijk is hun drang naar populariteit bij de buurtgenoten groter dan hun bekwaamheid om bij stemmingen evenwichtig en weloverwogen te kiezen.



    16 september 2011

    Ties Hilgers verlaat Muiderslot – Bert Boer opvolger

    Per 1 januari wordt Bert Boer directeur van de Stichting Rijksmuseum Muiderslot.
    De voorzitter van de Raad van Toezicht van het Muiderslot, Henk Hagoort, noemt de heer Boer een uitstekende opvolger van mevrouw Hilgers – Michiels van Kessenich. “Het  Muiderslot is in zijn carrière een logische volgende stap waarbij zijn ervaring met zowel de museumwereld als met marketing prima aansluit bij de ambities van het Muiderslot om het publieksbereik te vergroten”, aldus de heer Hagoort. De heer Boer is momenteel nog werkzaam als Hoofd Marketing en Communicatie bij de Nederlandse Museumvereniging waar hij onder meer verantwoordelijk is voor de Museumkaart. Daarvoor was hij Hoofd van de afdeling Communicatie/Ledenservice bij de KNZB en werkte hij als Marketing Manager bij NOC*NSF.
    Bert Boer volgt mevrouw Ties Hilgers op, die deze functie vervulde sinds 1999.
    In de afgelopen jaren verwezenlijkte mevrouw Hilgers onder meer de derde restauratie van het kasteel. Hiermee werd het slot voor tachtig procent ontsloten voor het publiek. De afsluiting van dit project werd in 2006 gevierd met de feestelijke heropening van het Muiderslot door H.K.H. Koningin Beatrix.
    Recent slaagde mevrouw Hilgers erin een totaalbedrag van 1.1 miljoen euro bijeen te krijgen via sponsoring, voor de realisatie van het Waterschild. In dit bijzondere, grotendeels verzonken paviljoen, waarvoor de eerste spade eind augustus de grond in gaat, zal de functie van water als Vriend en Vijand in relatie tot het Muiderslot op speelse wijze tot uitdrukking komen.
    Het Muiderslot ontwikkelde zich onder leiding van mevrouw Hilgers tot een boeiende omgeving met het gebruik van nieuwe, interactieve en digitale middelen. Ook werd een Vriendenstichting opgericht waarvan de businessclub een belangrijk onderdeel vormt. Het Muiderslot zal zich in de komende jaren in toenemende mate richten op een meer commerciële benadering van de markt. Hierbij zal het kasteel ook als exclusieve en besloten vergaderlocatie nadrukkelijker gepositioneerd worden.



    12 juli 2011

    Feestelijk opening na restauratie gemeentelijk monumenten

    6 juli was het zover: het Muizenfort en de Kazerne waren opgeknapt, dat kostte Muiden 600.000 euro, en de genodigden vierden een feestje. Muideninfo was erbij.
    Onderstaande foto's geven u een beeld van de feestelijkheden, onderstaande tekst is een scan van een deel de uitnodiging om de opening mee te maken.

    Stadshistoricus en nep-wapenliefhebber
    Guus Kroon is best tevreden over deze klus

    Met een donderende klap werden de gebouwen heropend

    Al deze noeste werkers waren bij het klusje betrokken
    Bouwkundig onderzoek toonde aan dat een grondige opknapbeurt van de drie monumenten dringend noodzakelijk was. Met behulp van subsidie van de provincie Noord-Holland en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in het kader van het Besluit rijkssubsidiering instandhouding monumenten (BRIM) is de restauratie mogelijk gemaakt. De gemeente Muiden heeft zelf ruim zeshonderdduizend euro bijgedragen. Voor de komende jaren zijn de gebouwen nu weer in goede conditie gebracht.
    Het Muizenfort dateert uit 1874 en is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. De dakranden, het metselwerk en het natuursteen zijn hersteld en vervangen en het houtwerk is opnieuw geschilderd. De vochtige aanslag op de gevel is nu aanzienlijk gereduceerd.
    De Kazerne, gebouwd in 1876, is onderdeel van de Stelling van Amsterdam en de Hollandse Waterlinie. Nu de steigers zijn verdwenen is duidelijk te zien wat het voeg- en metselwerk en herstel van het houtwerk bij de ramen heeft opgeleverd. De voorgevel maakt dat dit historische gebouw weer de uitstraling heeft gekregen die het verdiend. De Echomuur zat vol scheuren, beschadigde stenen en de stuclaag bladderde af. Gedurende de restauratie is de muur gedeeltelijk opnieuw opgebouwd met oude stenen en is het stucwerk aan de binnenzijde van de muur hersteld. Daarnaast zijn enkele bomen weggehaald die te dicht bij de muur groeiden. Met de restauratie is een zeldzaam voorbeeld van een architectonische recreatieve attractie uit de 19e eeuw weer zichtbaar. Na de muur zal ook het binnenterrein van de Echomuur worden opgeknapt, in het kader van Natuurboulevard. Het is straks nog beter mogelijk de echo zelf te ervaren en de attractiewaarde van de plek wordt vergroot. Wanneer dit geheel is afgerond zal hier afzonderlijk nog aandacht aan worden besteed.


    31 mei 2011

    “Vroeg of laat komt het goed”

    Bundel reisverhalen door Otto Holzhaus

    Otto Holzhaus wijdde zich jaren geleden aan de 'keutels', eerst op papier, en later op Muideninfo in digitale vorm. Zeer tot onze spijt kwam daar een eind aan. Nu weten wij dat daar wél wat tegenover staat: een bundel reisverhalen die, op z'n zachts gezegd, zeer de moeite waard zijn. Die korte verhaaltjes werden eerder al geplaatst op het ere-podium van de Nederlandse korte verhaalkunst: de achterzijde van het NRC-Handelsblad. “Reishonger. Knagende reishonger. Dat krijg je van deze stuk voor stuk sterke verhaaltjes” weet Youp van 't Hek: en zo is het maar net, tenminste als je net zo in elkaar zit als Youp, Otto en Gerarda. En dat kan heel verschillend zijn, want uit de verhaaltjes blijkt hoe Otto en zijn vrouw Gerarda tegenpolen zijn: Otto is maar al te vaak het slachtoffer van zijn op hol geslagen fantasie – en zijn sombere voorspellingen – en Gerarda denkt nuchter dat het allemaal niet zo'n vaart zal lopen – en krijgt onveranderlijk het gelijk aan haar zijde. Trouwens, als dat anders zou zijn, zou Otto nooit zijn reisverhalen hebben kunnen navertellen. Zo vreest Otto al in het eerste verhaal niet levend de Sahara te verlaten, en heeft Gerarda het volste vertrouwen in de goede afloop van hun avontuur. En waar Otto vreest ongewild drug-koerier te zijn, maakt Gerarda zich geen zorgen: het pakje bevat inderdaad niets anders dan lingerie.

    De presentatie was in Amsterdam, bij de literaire reisboekhandel Evenaar op 't Singel. Daar kreeg Yvonne Kroonenberg het eerste exemplaar overhandigd door Marius van Campen van de uitgeverij Gottmer

    De omslag van de bundel

    U kunt uw eigen exemplaar voor slechts 10 euro verkrijgen via internet of bij de boekhandel. In Weesp bij de Boekenark en in Muiden bij Primera de Hoek. Doen! U gaat daar geen spijt van krijgen.


    24 mei 2011

    Domme communicatie rioleringswerkzaamheden leidt tot misverstanden.

    Wij verzoeken u vandaag en morgen (ook 's avonds) zo min mogelijk water te gebruiken omdat de huisaansluiting afgesloten is” lazen de bewoners van de Fluit vandaag op een huis-aan-huis bezorgde flyer. Haastig werden er emmers water klaar gezet, want iedereen begreep dat het water afgesloten zou worden. Alleen diegenen die in februari de bewonersbijeenkomst hadden bezocht begrepen dat niet de waterleiding, maar het riool afgesloten werd. Dom misverstand, veroorzaakt door de firma Insituform die de renovatie uitvoert.
    Overigens op een ingenieuze wijze: eerst wordt er een soepele buis in het riool aangebracht (zie foto), en wanneer deze op zijn plaats zit, wordt deze met heet water tegen de binnenwand van het riool gedrukt en verhardt deze. Dan zijn de huisaansluitingen op het riool dus afgesloten. Daarna boort een robot de huisaansluitingen weer open. Waar deze robot moet boren is van te voren bepaald: toen al die grote, gele rioolzuigwagens in de weg stonden. Want uiteraard moet het riool wél een beetje leeg zijn voordat er gemeten kan worden en voordat dat binnencondoom kan worden aangebracht.


    (De tekst was zo beter begrepen : “Wij verzoeken u vandaag en morgen (ook 's avonds) zo min mogelijk water af te voeren op het riool, omdat dit afgesloten is”- graag gedaan)


    21 maart 2011

    Houtkap eilandjes leidt juist tot meer overlast vogels

    Eilandjes geschikt gemaakt voor broedvogels

    Op de eilanden De Drost, Warenar en (een gedeelte van) Hooft zijn alle begroeiing (en bomen) tot de grond zijn teruggesnoeid om te voorkomen dat vogels gaan nestelen in de bomen of de begroeiing op de eilanden en vervolgens verstoord worden door de aanleg van de warmtetransportleiding door het IJmeer. De vogels zullen hierdoor uitwijken naar speciaal daarvoor geplaatste en geschikte broedplaatsen en de begroeiing zal gewoon weer gaan uitlopen. Er is waarschijnlijk geen deskundige aan te pas gekomen, want een ornitholoog laat ons weten dit een 'interessante actie ' te vinden:
    "Vermoedelijk zullen er op deze eilanden in beboste toestand maar heel weinig vogels gebroed hebben. Dit geldt dan met name voor De Drost en Warenar. Zangvogels hebben een hekel aan grote wateroppervlakken en mijden deze het liefst. Daarnaast denk ik dat de beschikbare hoeveelheid voedsel vrij gering is, gezien eenvormige vegetatie op die eilanden. Enkele jaren geleden heb ik eens in het voorjaar een soortgelijk eiland in het IJmeer, bij Amsterdam, bezocht. Geen vogel te zien of te horen.
    Wat er nu gebeurd is, is dat de eilanden (blijkens de foto's) vakkundig geschikt zijn gemaakt voor grondbroedende kolonievormende vogels, zoals Meeuwen en Sterns. Zij zien hier een veilige broedplaats, namelijk vossen -  en hondenvrij. Bovendien - en dat geldt vooral voor de Sterns, die voornamelijk vis eten - is er voedsel genoeg.
    In een Natura 2000 gebied waar het hier om gaat en dat als doelgroep visetende watervogels heeft, is deze ontwikkeling alleen maar toe te juichen.
    Hoe dit voor de Nuon uitpakt valt nog te bezien. Als er vogels gaan broeden op die kale vlakten, en dat is heel goed mogelijk, dan mag de Nuon dat niet zo maar verstoren.

    Jan Timmer, Vogelwerkgroep Amsterdam



    14 maart 2011

    Illegale houtkap in IJmeer?

    Surfers klagen over gevaarlijke situatie

    Nu de windsurfers weer hun hobby opvatten op het IJmeer wacht hun daar een onaangename verrassing. Het IJmeer liggen behoorlijk veel grote boomstammen, die de watersportliefhebbers maar ternauwernood kunnen vermijden. Eén surfer heeft al materiele schade opgelopen door een botsing met een vijftien centimeter dikke boomstam. Opvallend was ook dat de eilandjes voor de kust van Muiden, De Drost, Warenar en (een gedeelte van) Hooft geheel ontdaan waren van alle bomen en begroeiing. Uit nader onderzoek blijkt dat deze, in verband met de aanleg van de warmteleiding van de PEN-Centrale naar Almere Poort, verwijderd werden, zo meldt aannemer FERNHOUT op zijn website.

    Daar staat dat de eilanden De Drost, Warenar en (een gedeelte van) Hooft, in opdracht van de NUON en onder goedkeuring van Staatsbosbeheer, worden ontdaan van alle bomen en begroeiing. In het voorjaar zal 'boven' deze eilanden een warmtetransportleiding aangelegd worden. Het is onduidelijk of de aannemer letterlijk 'boven' bedoeld, of misschien 'ten noorden van', zoals op de tekeningen ook is aangegeven. In het laatste geval is het onduidelijk warvoor de kap nodig was. Om te voorkomen dat deze werkzaamheden door broedende vogels worden gehinderd wordt nu alvast de boel gekapt, zo vervolgt de aannemer. Wat een rotbeesten zijn die vogels toch, om zomaar houtvesters te hinderen! Zou het niet andersom zijn?


    Het eiland vóór de kap (foto van website aannemer)

    Het eiland tijdens de kap (foto van website aannemer)

    In totaal wordt meer dan 23.000m2 aan begroeiing verwijderd met bosmaaiers, kettingzagen, kraan, ponton, sleepboot en versnipperaar. En kennelijk wordt er nogal wat in het IJmeer gedumpt. De windsurfers laten ook nog weten dat in de Milieu Effecten Rapportage (MER) geen sprake is van boomkap.
    Van een gemeentelijk kapvergunning lijkt geen sprake te zijn, waarmee het de vraag is of het hier een illegale houtkap betreft.
    De gemeente Muiden kon ons niet direct duidelijkheid over deze kwestie verschaffen. Muideninfo wordt daar nog over teruggebeld, en dan weet u het ook.

    Gemeentelijke APV niet van toepassing op eilandjes
    De gemeente laat ons weten dat op de eilanden De Drost, Warenar en (een gedeelte van) Hooft in opdracht van de NUON en, na goedkeuring van Staatbosbeheer, alle begroeiing (en bomen) tot de grond zijn teruggesnoeid om te voorkomen dat vogels gaan nestelen in de bomen of de begroeiing op de eilanden en vervolgens verstoord worden door de aanleg van de warmtetransportleiding door het IJmeer. Het betreft een maatregel die is voorgeschreven in het kader van natuurwetgeving. De vogels zullen hierdoor uitwijken naar speciaal daarvoor geplaatste en geschikte broedplaatsen en de begroeiing zal gewoon weer gaan uitlopen. Een en ander is uitgevoerd ten behoeve van de aanleg van de warmtetransportleiding van de NUON.
     
    Gelet op het feit dat Staatsbosbeheer eigenaar van de gronden is en de houtopstand geregistreerd staat bij het Bosschap, is de vergunningsplicht voor het vellen van houtopstanden in de Algemene plaatselijke verordening Muiden niet van toepassing (artikel 15 Boswet). De werkzaamheden zijn inmiddels afgerond. Het beheer van het water is in handen van Rijkswaterstaat.

    Of de houtvesters inderdaad zo slordig waren dikke boomstammen in het water te dumpen zoekt de gemeente nog uit.




    5 maart 2011

    Hartelijk afscheid Anna Waanders

    Op donderdagmiddag 3 maart vierde Anna Waanders, in de Rijver, haar afscheid als wethouder. En zoals voor de hand ligt voor een ieder die Anna kent: het was bere-gezellig. Er was een éénmans bandje, dat de bezoekers uitnodigde tot karaoke – slechts één was zo dapper – er waren uitermate lekkere hapjes en belangrijker: erg veel mensen die op Anna gesteld zijn. En een aantal van die mensen hielden, zoals dat behoort, toespraken. Die toespraken werden op hun beurt weer aan elkaar gepraat door Marjolein Schadé, onze gemeentesecretaris. Trouwens, haar voorganger Gert Aalten was er, met zijn vrouw, ook. Gert heeft het nu nog drukker dan in Muiden, want in Putten bestiert hij onder meer het plaatselijk CDA (veroverde 25,4 % van de stemmen bij de Provinciale Staten verkiezingen) en een historisch genootschap, aan het gebruik van zijn bij zijn afscheid gekregen kettingzaag komt hij niet toe. Maar we dwalen af.
    Onze interim-burgemeester Marleen de Pater voerde, met Fred Winnubst als een soort Hekkink op de achtergrond, het allereerst het woord. Dat van Hekkink – een bekende persiflage van Koot en de Bie – was maar een grapje dat Marleen maakte. Anna ontving een smaakvolle tas als afscheidsgeschenk. Wethouder Fred sprak haar daarna toe, op zijn bekende ingetogen, droog humoristische wijze. En tot slot Sylvia Bazuin, die refereerde aan Anna's voorliefde voor stripverhalen, in het bijzonder voor Asterix en Obelix, als een symbool voor het plaatsje Muiden, in onze strijd tegen hogere boze machten. Waar de VIB begonnen was als lokale Muiderbergse partij werd zij groot in Muiden door haar opstelling in het conflict met KNSF. Aan Anna heeft het niet gelegen dat we er nog steeds niet uit zijn, want zoveel is duidelijk: Anna is geen ruziezoeker, maar een verbinder, en rustzoeker.
    Muideninfo wenst Anna alle goeds voor de toekomst. We hopen haar nog vaak te zien.


    27 februari 2011

    Fietspad Natuurboulevard ondanks regen feestelijk geopend

      Zaterdag 26 november is in de stromende regen het fietspad over de IJmeerdijk tussen de Maxis en Muiden geopend. Bij de opening waren onder andere wethouder Fred Winnubst , gedeputeerde Rob Meerhof en wethouder Grondel van Diemen aanwezig. Het fietspad maakt het voor recreanten maar ook voor inwoners van Muiden aantrekkelijker om van Amsterdam/Diemen naar Muiden te komen. Voor de voetgangers die liever niet verhard lopen is er nog steeds een onverhard pad. Fietspad en voetpad wisselen elkaar af op de dijk en er onder. Ondanks de regen was de belangstelling groot. Staatsbosbeheerdirecteur Annemiek Roessen toastte met aanwezige omwonenden en voorbijgangers op de opening van het Natuurboulevard fietspad. Het Weespertrekvaart Mannenkoor zorgde voor sfeer en de boswachter van Staatsbosbeheer liet belangstellenden het gebied zien.
     Rob Meerhof benadrukte het belang van de Natuurboulevard voor de omwonenden. Meerhof: “De provincie Noord-Holland vindt het belangrijk dat iedere Noord-Hollander binnen 10 minuten in het groen kan zijn. Daarom investeren we in zowel de aanleg van de Natuurboulevard als de ontsluiting met het fietspad.”
     
    De provincie betaalt 70% van de Natuurboulevard. De rest van de financiering wordt door andere partijen bijeen gebracht. Voor de aanleg van het fietspad hebben ook gemeente Amsterdam en Europa bijgedragen. De gemeente Muiden neemt het beheer van het fietspad voor haar rekening.


    het regende pijpenstelen

    Rob Meerhof fietst het pad open

    In het kader van de Natuurboulevard worden er nog meer voorzieningen gerealiseerd langs de oever van het IJmeer. Een doorgaande route verbindt deze met elkaar, met de toegangswegen en met de bebouwing van IJburg, Muiden en Muiderberg. De voorzieningen zijn gericht op recreatie in harmonie met de omgeving. Denk daarbij naast de realisatie van het fietspad aan uitkijkpunten, kleine oeverplekjes en picknickplaatsen en het herstel van de Echomuur in Muiden. In 2013 moet de Natuurboulevard zijn voltooid.



    22 februari 2011

    Raadsleden VVD maakten reclame voor '(ex?)gangstermeisje' Driessen

    Al geruime tijd staat er een levensgrote meningsuiting van SCMuiden in de Brediusdriehoek, goed zichtbaar vanaf de Maxisweg. “SCMUIDEN: POLITIEK KOM UW BELOFTEN NA” roept het kloeke reclamebord u toe.
    De raadsleden van de VVD zagen hun kans schoon daar iets aan toe te voegen.
    Hans Thesingh en zijn kompanen Erik Pieter Vlaanderen en Marlon van der Meer besloten gebruik te maken van dit eerder door SCMuiden geplaatste bord om reclame te maken voor hun eigen partij, en wat meer is: voor 'gangstermeisje' Laila Driessen, die eerder, in vereniging, de gemeente de zeggenschap over de Brediusdriehoek ontnam, en er als statenlid, in samenspraak met fraude-verdachte Hooijmaijers, er ook voor pleitte de gemeente de zeggenschap over het KNSF-terrein te ontnemen. Dat leverde haar het predikaat 'gangstermeisje' op. Laila wilde huizen bouwen in de Brediusdriehoek, en vond sportvelden daar ongewenst.
    Maar nu vertelde voetbalbestuurder en raadslid Hans Thesingh aan Muideninfo dat ze nu ineens wél voor sportvelden in de Brediusdriehoek zou zijn. En Erik Pieter bevestigde dit: “Laila is om, dit bord is bedoeld om haar te belonen”.


    Mogelijk is deze plakactie van achtenswaardige raadsleden wel geoorloofd – als zij toestemming hebben van de pachter van het weiland is er formeel niets aan de hand. Zij is wél strijdig met het 'gentlements-agreement' dat voor dit soort uitingen de gemeente aanplakborden ter beschikking stelt, en de politieke partijen zich in ruil onthouden van 'wildplakken'.

    1 maart 2011: Intussen is de VVD-reclame verwijderd. Bovenstaand artikel heeft kennelijk geholpen.


    24 januari 2011

    Jan Kersten overleden

    Jan Kersten is overleden, en daarmee is een stukje Muiden gestorven.
    En een stuk geschiedenis van de Kruitfabriek. Want Jan heeft zich tot in de laatste maanden voor zijn overlijden ingespannen om de politiek en iedereen die daarvoor belangstelling had eerlijk en vanuit zijn rijke ervaring te informeren over de geschiedenis van de Kruitfabriek, en indianenverhalen daarover naar het rijk der fabelen te verwijzen. Dit artikel in het Algemeen Dagblad van 29 maart 2005 is daar een goed voorbeeld van. Muideninfo – en ik meen daarmee ook voor een groot deel van de Muider gemeenschap te spreken - is hem veel dank verschuldigd voor zijn openheid en deskundigheid. In de vorm van vele gespreksaantekeningen blijft daarvan iets bewaard. Destijds droeg dit plaatje bij aan het voorkomen van een ontijdige teloorgang van het hele Kruitbos.
    Een paar jaar geleden werd Jan ernstig ziek, en balanceerde wekenlang op het randje van de dood. Allen die hem nastonden waren blij dat Jan zijn ziekte overwon.
    Jan zag dat als een cadeautje: hij speelde in reservetijd, zo vertelde hij, en genoot daarmee, met zijn familie en vrienden, extra van het leven.
    Jan speelde een belangrijke rol bij de bijeenkomst ten gelegenheid van oprichting van de Stichting “Erfgoed Kruitpad Muiden”, waarvan de echtgenoot van zijn dochter Hetty, Ron Timmers, bestuurslid is. Voor die gelegenheid schreef Jan het "Kruitlied".


    Jan Kersten voert het woord op de bijeenkomst van de Stichting “Erfgoed Kruitpad Muiden”. In zijn hand het "Kruitlied".


    Jan is 81 jaar geworden. Hij overleed op vrijdag 21 januari.
    Muideninfo wenst zijn vrouw Karin, en alle familie, sterkte bij het verwerken van dit verlies. Muiden zal Jan met liefde en waardering herinneren.
    Jan Bovenlander.



    . 21 januari 2011

    D66 vraagt wethouder om opheldering hockeylocaties

      De fractie van D66 Muiden heeft wethouder Winnubst schriftelijk om opheldering gevraagd over de stand van zaken rond een nieuwe hockeylocatie voor de HCM. In de gemeenteraad is in oktober vorig jaar unaniem besloten dat er een onderzoek zou plaatsvinden naar de locatie voor het nieuwe hockeyveld. Daarbij zouden drie varianten bekeken worden: een extra veld in het Kocherbos, een veld in Muidenberg-oost of een veld in Muiden-oost. In de raadsvergadering is daarbij afgesproken dat de wethouder de gemeenteraad wekelijks zou rapporteren over de voortgang rond dit onderzoek. Winnubst heeft inmiddels al 2 ½ maand op dit dossier niets van zich laten horen, aldus het persbericht van D66
     
    Wethouder Winnubst heeft de gemeenteraad op 29 oktober voor het laatst geïnformeerd. "De drie dossiers betreffende de hockeylocaties zijn in zoverre gereed dat ze de basis kunnen vormen voor intern gemeentelijk beraad. Op woensdag 3 november volgt er ambtelijk overleg met vertegenwoordigers van de provincie" vertelde de wethouder aan de gemeenteraad. Sinds genoemde datum is er richting de raad geen enkele rapportage meer geweest. De fractie D66 is benieuwd naar de voortgang op dit dossier.



    . 12 januari 2011

    Hans Kliphuis overleden

    Afgelopen zondag is Hans Kliphuis op 76-jarige leeftijd overleden. Wij kennen haar vooral als de secretaris van de PvdA en door alles wat ze deed voor de samenleving. Zo was ze onder meer betrokken bij de volkstuinvereniging, Amnesty en de Vereniging Ontwikkelingssamenwerking Muiden-Muiderberg.
    “Wij hebben een vriendin verloren, een voorbeeld van medemenselijkheid en sociaal gevoel”, zegt PvdA-voorzitter Hette Zijlstra.
    Muideninfo kan dit beamen, en wensen een ieder bij haar nabij stond veel sterkte met het verwerken van dit verlies.



    . 4 januari 2011

    De gemeentelijke nieuwjaarsreceptie.

    Iedereen was er. Ook mevrouw Worm, hier in gesprek met de nieuwe burgemeester. Het bleef gezellig. Mevrouw De Pater hield een nieuwjaarstoespraak, tijdens dewelke zij de Muider Roemer uitreikte aan een bestuurslid van de Stichting Muider Hardzeildagen, Ruurd Kleuver, want: “Zonder twijfel hebben de Hardzeildagen onze gemeente als watersportstad op de kaart gezet.”

    Worm in gesprek met De Pater

    De Pater weegt Roemer alvorens deze aan Kleuver te overhandigen




    U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
    U belandt dan op ons reactie formulier: