terug naar het overzicht

Over het Reilen en Zeilen van het Muiderslot

inhoud:22 juni 2013

Midzomeravond Muiderslot wordt traditie


Genieten van de Meiden van de Kade

Het valt te hopen dat volgend jaar het weer wat beter meezit - het was bewolkt, en zeker niet warm, maar het regende tenminste niet, het woei echter wel. Volgens Corry Gorter (communicatie Muiderslot) gaat de midzomeravond volgend jaar weer gewoon door: "het gaat een traditie worden".
Ondanks het matige weer was de midzomeravond een succes, zeker qua sfeer. Klein maar fijn. Van de picknicktafels waren er, even na achten, slechts twee bezet. In de kruidentuin trok het Muidense Shantykoor "De Meiden van de Kade" wat meer publiek, velen voorzien van het "verplichte" hoofddeksel. De Meiden, en vooral hun dirigent Vincent de Lange, zongen prachtig, begeleid door een drietal trekkasten.
Al evenzeer als op de Muidermarkt liet de gemeente verstek gaan, wethouders en burgemeester hadden niet de moeite genomen nog even een paar uurtjes in Muiden te blijven, en raadsleden schitterden eveneens door afwezigheid.
Annemarie Worm maakte dat weer enigszins goed, onze ex-burgemeester zong in het koor dapper mee!

Twee tafels bezet...

Freek de Jonge schreef, en Vincent zong "de Vondeling van Ameland".
Boudewijn de Groot zong het eerder: (de uitvoering van VIncent met z'n Meiden hebben we niet op You-Tube kunnen vinden)20 april 2012

Waterschild feestelijk geopend - Meteen Raak!


CvK Johan Remkes feliciteert Prins Floris met hun rake klap.
Voor de officiele opening nog even een toespraakje


Meteen raak was het toen de eerste Provinciale ambtenaar Johan Remkes, en de beschermheer van het Muidenslot, de heer Friso van Vollenhoven, samen op kundige wijze een houten ketting doorhakte teneinde de Vecht symbolisch te ontsluiten, en op donderdag 19 april met deze handeling het Waterschild voor geopend verklaarde.

Meteen raak is het in menig opzicht: nu al is het zowel leerzame als spectaculaire gebouw een doorslaand succes.
Pruimenbloesem
Na de openingsceremonie verscheen op het dak van het Paviljoen, dat de vorm van een middeleeuws schild heeft, een tak pruimenbloesem - waarmee een symbolische link wordt gelegd naar P.C. Hooft. Dit werd bewerkstelligd door water over het dak te laten lopen. Het dak is voorzien van een anti-graffiti verf waarvan het doel nu eens niet is graffiti te voorkomen, maar om het beton geen water te laten opnemen. In de anti-graffiti verf zijn uitsparingen gemaakt in de vorm van pruimenbloesem. Als het regent verschijnt een tak pruimenbloesem, en ook als het op andere wijze bewaterd wordt, want de regen wilde maar niet doorzetten op donderdag.

De beroemde schrijver-dichter Hooft verbleef in de zomermaanden op het kasteel om de warmte en stank van Amsterdam te ontvluchten. Brieven aan zijn vrienden ondertekende hij met 'tot in de pruimentijd', een verwijzing naar de pruimenboomgaard waar het Waterschild in verzonken ligt.

Water: het derde thema
Het Muiderslot had totnogtoe twee belangrijke thema's: de bouwer Floris V en de bewoner PC Hooft. Maar wellicht nog belangrijker is de rol van het Muiderslot als middeleeuwse waterburcht en sluitstuk van de Hollandse Waterlinies en van de Stelling van Amsterdam. Water is dus het derde belangrijke thema uit de geschiedenis van het Muiderslot. Voor dat thema was geen plaats in het slot zelf. Er werd een prijsvraag uitgeschreven teneinde dit thema gestalte te geven.

Die prijsvraag werd met vlag en wimpel gewonnen door buro3 architecten, met name door architecten Willemien van Duijn en Lieuwe Vos, die voor dit gewaagde ontwerp tekende. De jury viel er meteen voor. Het schild, de buitenkant, symboliseert de vijandschap met het water, de binnenkant vertelt over hoe water ook een vriend kan zijn. Na deze vertelling zorgt het stortbad voor de concretisering van deze gemengde gevoelens. Het water daalt neer uit een grote glazen bak in het plafond. Zolang je niet nat wordt, is dit glinsterende water oogstrelend. Een pomp zorgt ervoor dat het uitstortte water gerecycled wordt


Architect Willemien van Duijn staat ruggelings voor het imposante projectie scherm.
Zij fotografeert de waaghalzen die achter het waterscherm zijn gaan staan

“Nederland heeft een rijke historie met water, dat vaak als vijand, maar net iets vaker als onze vriend beschouwd mag worden” vertelde Bert Boer, directeur van het Muiderslot, in zijn openingstoespraak. “ Het Muiderslot symboliseert deze relatie. Rond 1285 werd het strategisch gebouwd aan de monding van de rivier de Vecht en aan de Zuiderzee en ter verdediging omringd door een slotgracht. Door de eeuwen heen werd het een vesting met vestingwerken, ook weer omringd door water, en onderdeel – het sluitstuk - van vier waterdefensie linies. Met dit Waterschild Paviljoen gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. Wij willen bezoekers de band van het kasteel met water laten beleven”.

De bezoeker die afdaalt in het Waterschild paviljoen krijgt op een imposant beeldscherm een animatie te zien die in zeven minuten negen eeuwen geschiedenis weergeeft. Daarna kan de bezoeker er voor kiezen achter het watergordijn te gaan staan. Voor kinderen is dat natuurlijk geen keuze: het watergordijn, dat uit een waterbak in het plafond neerdaalt is meteen een succes! Geen wonder, want het stortbad gaat gepaard met donder en bliksem.

Waterschildpad
Om bij het waterschild te komen volgen de bezoekers het Waterschildpad. De route is uiteengezet in een boekje, voorzien van een stickerval, speciaal voor de jeugd. Aan het begin daarvan staat een pomp om een fles te vullen. Dit water is niet bedoeld om te drinken – daar zijn de verfrissingen in de taveerne voor – maar om op diverse langs het waterschildpad mini-waterschildjes te bevochtigen. Er verschijnt dan, net als bij het grote waterschild, een afbeelding op de sterk op paddestoelen gelijkende mini-waterschildjes. Die afbeelding dient als aanwijzing om een sticker op de bestemde plaats in het boekje te plakken. Leuk en educatief!

De pomp aan het begin van het Waterschildpad

Het waterschildpad is verder aangeduid met kleine Waterschildjes

En dan is daar het Waterschild, geflankeerd door een roestvrij stalen Energieboom. Die staat overigens geheel los van het Waterschild-project,

Zo, onze laatste foto over de vorderingen met de bouw.
Nog even een leuninkje vastboren


De binnenzijde van het waterschild. Langs de geprofileerde en van een houtnerfpatroon voorzien betonnen wanden wordt met afbeeldingen verteld over de relatie van de Muiderslot met water. De jeugd vermaakt zich uitstekend. Bij navraag blijkt dat ze er nogal wat van op gestoken hebben.

Ontvangsten
Het uniek gelegen waterschild kan ook voor ontvangsten gebruikt worden. Hiervoor is het beeldscherm ook beschikbaar. Het paviljoen is daartoe voorzien van een pantry en sanitaire voorzieningen.

Tenslotte
In het Waterschild is 750 ton beton verwerkt. Het dak alleen al weegt 175 ton. De bekisting is grotendeels hergebruikt. Uniek is dat een staalconstructie ontbreekt.
Voor de beleving is IJsfontein verantwoordelijk.

Voor de financiering van ruim 1.2 miljoen euro tekenden de BankGiro Loterij, de provincie Noord-Holland, VSB fonds, ANWBfonds, Stichting de Commissie voor de inwendige restauratie van het Muiderslot, de Gravin van Bylandt Stichting en het Amicorum Comitia Muydae.
VolkerWessels sponsorde het project op het gebied van kennis, bouwbedrijf Mulckhuyse was verantwoordelijk voor de realisatie.

Het Waterschild is keurig op tijd opgeleverd en keurig binnen budget.


Ook tijdens de officiele opening waren de prominenten niet te beroerd om een nat pak te riskeren

(voor een deel van de foto's tekent Dick Rozendaal - www.muidenopdekaart.nl)


11 februari 2012

Bouw Waterschild vordert (4)Na 14 weken wordt het waterschild aan de binnenzijde afgewerkt. Het is koud, de bouwers proberen de warmte binnen te houden.
Hieronder nog een gezicht op het dak, vanuit een andere hoek.
15 januari 2012

Bouw Waterschild vordert (3)

Zo, nu is de bouw 10 weken geleden gestart. Het lijkt voorspoedig te verlopen. Het dak lijkt al klaar, nu nog even wat binnenhuisarchitectuur.7 november 2011

Koninklijke Onderscheiding voor directeur Muiderslot

Op donderdag 3 november 2011 heeft mevrouw B.E.J.H.I.E.M. Hilgers-Michiels van Kessenich, doorgaans Ties Hilgers, tijdens haar afscheid als directeur/bestuur van het Muiderslot rond 16.30 uur een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. Zij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Deze onderscheiding werd uitgereikt door waarnemend burgemeester mevrouw de Pater-van der Meer.


Muideninfo feliciteert Ties met haar nieuw verworven versierselen (foto: Dick Rozendaal www.muidenopdekaart.nl)

Ties ontvangt de onderscheiding vanwege haar beroepsmatige en vrijwillige (bestuurlijke) activiteiten op het terrein van onder andere cultuur, volkshuisvesting en ondernemerschap. Sinds 1999 is mevrouw Hilgers directeur van het Muiderslot en heeft zij met haar wijze van leidinggeven het Muiderslot weer op de plaatselijk, regionale, landelijke en zelfs internationale kaart gezet.
Tevens heeft zij sinds 1985 vele bestuurlijke activiteiten ontplooit. Zij heeft zich onder meer ingezet voor Stichting Combinatie Wonen te Rotterdam, Hal4/de stichting Digital Playground te Rotterdam en VNO NCW West Gooi en Vechtstreek.30 oktober 2011

Bouw Waterschild vordert (2)

Nu, vier weken na het slaan van de eerste paal is de bekisting aangebracht om de wanden te storten. De contouren van het gebouw worden duidelijk zichtbaar.24 oktober 2011

Muiderslot App komt beschikbaar voor Smartphone

Muiderslot verwelkomt honderdduizendste bezoeker

Vanaf december 2011 is er voor de Nederlandse bezoeker een Muiderslot App beschikbaar voor IPhone en Android. In het voorjaar van 2012 volgen versies in het Engels, Duits, Spaans en in het Chinees. Nu doen de bezoekers het nog met de negentalige internationale brochure van het Muiderslot. De plattegrond daarin inspireerde velen tot een fietstocht langs de Vecht vanaf NS station Weesp naar Muiden. De echte doorzetters kwamen op de fiets uit Amsterdam.

Zondag 23 oktober stond de honderdduizendste bezoeker van dit jaar voor de poort van het Muiderslot. Een verraste familie Vroegop uit Assendelft ontving uit handen van Saskia Wakker (coördinator secretariaat en kassa) gratis toegangskaartjes, consumptiebonnen, het Floris Memory spel en een boeket bloemen.

Jaarlijks ontvangt het Muiderslot gemiddeld zo'n 115.000 bezoekers. Het ziet er naar uit dat 2011 rond dit gemiddelde wordt afgesloten. Een belangrijke bijdrage leveren dit jaar de buitenlandse bezoekers. In het voorjaar van 2011 is het Muiderslot aan hen bekend als Amsterdam Castle Muiderslot met als doel meer toeristen uit Amsterdam naar Muiden te laten reizen. Hiertoe is onder andere samenwerking gezocht met de Gouden Sleutels, de vereniging van hotelconciërges van gerenommeerde hotels in Amsterdam en met touroperator Keytours. Ook lokale ondernemers uit Muiden en Weesp werden bij dit initiatief betrokken. Dit alles heeft geresulteerd in een significante toename van buitenlandse toeristen aan het kasteel. Gedurende de topmaanden juli en augustus was een kwart van de bezoekers afkomstig uit het buitenland. De meesten kwamen uit de Verenigde Staten van Amerika.


18 oktober 2011

Bouw Waterschild vordert (1)

Al twee weken na het slaan van de eerste paal door scheidend directeur Ties Hilgers zijn er duidelijk vorderingen bij de bouw van het waterschild. De ondergrondse bouwput toont duidelijk te contouren van het gebouw, de aannemer is nu bezig met het betonvlechtwerk, waarna het storten van de betonvloer zal plaatsvinden. Kijk maar:4 oktober 2011

Bouw Waterschild van start

Ties Hilgers slaat eerste paal
 
Donderdag 29 september om 16.00 uur werd de eerste paal geslagen voor de bouw van het Waterschild door Ties Hilgers, directeur van het Muiderslot.
De bouw van dit bijzondere, verzonken paviljoen is mogelijk dankzij sponsorgelden.
 
Het Waterschild, ontworpen door buro3  architecten uit Amsterdam, laat bezoekers kennis nemen van de geschiedenis van het kasteel in relatie tot het water, ' water als vriend en als vijand'. Bij de keuze van het ontwerp speelde ook Anne-Marie Worm, voormalig burgemeester van Muiden, als lid van de raad van advies en als jurylid, een rol. Alle overheden, waaronder Waternet, hebben zich zeer cooperatief opgesteld in de aanloopfase van dit project. Het gebouw wordt binnen de vesting gebouwd en is een museale toevoeging in de tuin van het Muiderslot. Het wordt een mysterieus gebouw dat half onder de grond komt te liggen, net als de Stelling van Amsterdam.
De Stelling van Amsterdam heeft als doel bescherming te beiden tegen militaire aanvallen, net als een schild, daarom heet het gebouw “waterschild” en is heeft het dak de vorm van een schild.
Via een trap daalt men af voor een hele speciale beleving waarbij water een grote rol speelt. Hoe, blijft nog even een verrassing!
Het ontwerp voor de inhoudelijke beleving werd gemaakt door ACT2 uit Amsterdam. Voor de uitwerking hiervan is IJsfontein uit Amsterdam verantwoordelijk.
Op de foto's: de heiopstelling, de charmante operator van deze heistelling, directeur Ties Hilgers, die zichtbaar genoot van zoveel mechanisch geweld, en een uitzicht op de receptie, waarmee het geslaagd indrijven van de heipaal werd gevierd. De top van de heipaal werd overigens tot 5 meter onder het maaiveld geslagen, wanneer de kuil voor dit ondergrondse gebouw gegraven wordt zit deze precies op de goede plaats. Er zijn dertig palen, die in een dagje geheid worden, aldus Arie Mulckhuyse, directeur van het gelijknamige bouwbedrijf.
Aannemer Mulckhuyse werkt wel vaker voor het Muiderslot.
  Het Waterschild biedt dankzij facilitaire voorzieningen ook gelegenheid tot het houden van ontvangsten voor groepen tot tachtig personen.
Eind maart zal de officiële opening plaatsvinden.


Deze fotomontage geeft een indruk van het uiterlijk van het voltooide waterschild.


Sponsoren van het project zijn: Amicorum Comitia Muydae, ANWB fonds, BankGiro Loterij, M.A.O.C Gravin van Bylandt Stichting, Provincie Noord-Holland, Stichting de Commissie voor de inwendige restauratie van het Muiderslot, Van Elten . Van de Griend Netwerk Notarissen, VSB Fonds en Volker Wessels.


16 september 2011

Ties Hilgers verlaat Muiderslot – Bert Boer opvolger

Per 1 januari wordt Bert Boer directeur van de Stichting Rijksmuseum Muiderslot.

De voorzitter van de Raad van Toezicht van het Muiderslot, Henk Hagoort, noemt de heer Boer een uitstekende opvolger van mevrouw Hilgers – Michiels van Kessenich. "Het  Muiderslot is in zijn carrière een logische volgende stap waarbij zijn ervaring met zowel de museumwereld als met marketing prima aansluit bij de ambities van het Muiderslot om het publieksbereik te vergroten", aldus de heer Hagoort. De heer Boer is momenteel nog werkzaam als Hoofd Marketing en Communicatie bij de Nederlandse Museumvereniging waar hij onder meer verantwoordelijk is voor de Museumkaart. Daarvoor was hij Hoofd van de afdeling Communicatie/Ledenservice bij de KNZB en werkte hij als Marketing Manager bij NOC*NSF.
Bert Boer volgt mevrouw Ties Hilgers op, die deze functie vervulde sinds 1999.
In de afgelopen jaren verwezenlijkte mevrouw Hilgers onder meer de derde restauratie van het kasteel. Hiermee werd het slot voor tachtig procent ontsloten voor het publiek. De afsluiting van dit project werd in 2006 gevierd met de feestelijke heropening van het Muiderslot door H.K.H. Koningin Beatrix.
Recent slaagde mevrouw Hilgers erin een totaalbedrag van 1.1 miljoen euro bijeen te krijgen via sponsoring, voor de realisatie van het Waterschild. In dit bijzondere, grotendeels verzonken paviljoen, waarvoor de eerste spade eind augustus de grond in gaat, zal de functie van water als Vriend en Vijand in relatie tot het Muiderslot op speelse wijze tot uitdrukking komen.
Het Muiderslot ontwikkelde zich onder leiding van mevrouw Hilgers tot een boeiende omgeving met het gebruik van nieuwe, interactieve en digitale middelen. Ook werd een Vriendenstichting opgericht waarvan de businessclub een belangrijk onderdeel vormt. Het Muiderslot zal zich in de komende jaren in toenemende mate richten op een meer commerciële benadering van de markt. Hierbij zal het kasteel ook als exclusieve en besloten vergaderlocatie nadrukkelijker gepositioneerd worden.5-augustus-2008

Prins Floris onthulde Florispaneel in Muiderslot

  Zijne Hoogheid Prins Floris van Oranje-Nassau (zoon van Pieter en Margriet van Vollenhoven) heeft op 1 augustus in het Muiderslot het Florispaneel onthuld. Prins Floris werd bij zijn bezoek aan het Muiderslot vergezeld door zijn echtgenote Prinses Aimëe.

  Op het Florispaneel dat in de Floriskamer in de westertoren van het kasteel hangt, staan afbeeldingen van Graaf Floris V door de eeuwen heen. Floris V ( 1254-1296) stichtte omstreeks 1285 het Muiderslot nadat hij het gebied rond Muiden onder zijn hoede kreeg. De oudste afbeelding op het paneel betreft een afbeelding van Floris V op een Hollandse penning, vermoedelijk geslagen tijdens zijn leven. De recentste afbeelding is van de huidige prins Floris. Het Muiderslot heeft dit grappig bedoeld.
  Na afloop van de onthulling, bezocht de prins met zijn echtgenote de musical Crisis op Camelot die door kinderen van NME foundation op het slotplein werd opgevoerd. Het is al de zesde keer dat het NME te gast is op het kasteel met wederom een wervelend spektakel. Dit jaar gaat het over Koning Arthur en een zoektocht naar de Heilige Graal.
De voorstellingen zijn er nog t/m 10 augustus.
 

Op de foto geeft Ida Schuurman, medewerker educatie uitleg over het Florispaneel aan het prinselijk paar. Zoek de prins en zijn lieftallige echtgenote! - Foto: Humphrey Daniëls.


16-april-2008

Meivakantie Muiderslot

voor kinderen door kinderen
Van 28 april t/m 2 mei geven de kinderen van de Jozefschool uit Muiden een speciale Kindertour door de Ridderroute van het Muiderslot.
Ze nemen bezoekers mee de Westertoren in, vertellen onderweg over de kerker, Floris V en koning Arthur en eindigen de tour op de zolder door samen met de bezoekers een lied te zingen over Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel.
De rondleiding door de Gouden Eeuw wordt tijdens de hele meivakantie, van 26 april t/m 12 mei, vervangen door de themarondleiding "Muiderslot en het water".
Hierin komen onderwerpen als de VOC en de Hollandse Waterlinie ter sprake.
Het jaarthema van het Muiderslot voor 2008 is water en op het terrein staat het mobiel informatiecentrum van de Hollandse Waterlinie, "Waterlinie op wielen".
Tijdens het weekend van 3 en 4 mei verzorgen Zwaard en Steen, school voor middeleeuwse Europese krijgskunsten en de Zwaardkunstvereniging Orde der Noordenwind openbare trainingen waar het publiek actief bij betrokken wordt.
Op 11 en 12 mei, het Pinksterweekend, zal Zwaard en Steen een klein kampement opslaan bij het Muiderslot waar een beeld gegeven wordt van het middeleeuwse leven. Er zijn demonstraties zwaardvechten, dolkvechten en worstelen en kinderen mogen natuurlijk ook zelf meedoen. Zelf voelen hoe zwaar een harnas is en je tegenstander uitdagen voor een gevecht in een heuse Kiddie battle!
  De Valkenier zal ook tijdens de hele meivakantie aanwezig zijn.
Voor openingstijden en tarieven: www.Muiderslot.nl14-april-2008

Musical Crisis op Camelot op het Muiderslot

Van 31 juli tot en met 10 augustus verzorgt de NME foundation haar jaarlijkse musical voor het hele gezin op de binnenplaats van het Muiderslot.
In Crisis op Camelot nemen de talenten van NME Kids on Tour je mee op een reis met muzikale hoogtepunten en langs fantastische historie.
Koning Arthur reist het hele land door op zoek naar dappere ridders. Wanneer hij die eindelijk gevonden heeft, krijgt hij van "hogerhand" de opdracht om de graal te zoeken. Deze tocht brengt hen langs donkere wouden, scheldende Fransen en gevaarlijk sprekende ridders.

De musical wordt in de open lucht gespeeld op de binnenplaats van het Muiderslot.
Een zwoele avondbries en rondvliegende vleermuizen zorgen voor een extra dimensie.

De aanvangstijden van de voorstellingen  zijn te vinden op de website van NME foundation. Via deze website kunnen ook kaarten voor de voorstelling worden gereserveerd.  www.nme-foundation.nl2-april-2008

Muiderslot ontwikkelt zich verder als podium voor de jeugd

  Het Muiderslot heeft sinds begin 2008 Imre Bésanger aangesteld om de podiumactiviteiten van het kasteel verder te ontwikkelen.

  Imre Bésanger, 27 jaar, studeerde geschiedenis aan de UvA en is oprichter van de Stichting Kwast. Met zijn theatergroep trad hij in juni 2007 op in de Ridderzaal van het Muiderslot met een dynamische, muzikale en humoristische voorstelling, die het publiek confronteerde met een uitgestorven theatertraditie. De heropvoering van het hofballet Ballet de la Paix van stadhouder-koning Willem III was een groot succes!
Directeur Ties Hilgers greep haar kans en bood Imre Bésanger een baan aan bij het Muiderslot voor de verdere ontwikkeling van diverse soorten podiumactiviteiten.
'Eén van de speerpunten in het nieuwe beleid is het bieden van kansen aan jongeren om het Muiderslot te gebruiken als podium voor hun creatieve/artistieke uitingen', aldus Ties Hilgers.
 
Imre Bésanger zal naast zijn eigen theateractiviteiten op het slot ook het podiumoptreden van andere partijen begeleiden en coördineren.
Vanaf 1 juni speelt hij met een compaan  iedere zondag op het kasteel zijn zelf geschreven watertheater voorstelling Muyder Spoockje, tweespraak tussen een Muyer en Amsterdammer over de vlucht van "dikke" drost Bicker, de vroegere slotvoogd en zoon van de toenmalige burgemeester van Amsterdam.
 
Eind juli zal het NME (Nederlands Musical Ensemble) voor de zesde keer met de Kids on Tour een nieuwe musical komen spelen op het kasteel: Crisis op Camelot.
Het NME biedt vanaf 2008 ook kinderen die van het VMBO komen een kans om een theateropleiding te volgen met de nieuwe opleiding op MBO niveau, Dutch Academy of Performing Arts.


19-maart-2008

Muiderslot weer dagelijks geopend

  Vanaf 1 april opent het Muiderslot weer dagelijks de poorten voor het publiek. Bij de ingang  zijn twee tourniquets geplaatst waardoor houders van een Museumkaart of een Muierpas voortaan direct het terrein kunnen betreden.
Het nieuwe reserveringssysteem voor de online kaartverkoop is nog in ontwikkeling. In de loop van het jaar zal dit boekingssysteem in gebruik worden genomen,  waarna ook de reguliere bezoeker van de tourniquets gebruik kan maken.
De Museumwinkel en de Taveerne hebben een nieuwe vloer gekregen en op dit moment wordt nog hard gewerkt aan de nieuwe bestrating van het toegangspad en de renovatie van de toiletgroepen.
Helaas moest voor de grote iepen aan de noordzijde van het kasteel een kapvergunning worden aangevraagd omdat zij de gevreesde iepziekte hebben. Een nieuw beplantingsplan voor de vestingwallen is in de maak.
 
Er staat veel op het programma in het nieuwe seizoen. Het jaarthema is Water en veel van de activiteiten zullen daar mee verband houden.
Voor meer informatie, prijzen en openingstijden www.muiderslot.nl.22-januari-2008

Muiderslot op 9 februari 2008 weer open

Wegens werkzaamheden sloot het Muiderslot de poorten van 7 januari tot en met 8 februari 2008.
De vloer van de museumwinkel en van de taveerne werd opnieuw gelegd en de toiletgroepen werden vernieuwd. Ook kreeg de entree bij de kassa een nieuwe en praktische vormgeving.

Als de poorten op 9 februari weer opengaan, zijn ook nieuwe toegangsprijzen van kracht. De gemeente Muiden verhoogde haar vermakelijkheden retributie waardoor het Muiderslot genoodzaakt is de prijzen met € 0,25 te verhogen.
Volwassenen betalen tot 1 april € 7,25, kinderen van 4 tot 12 jaar € 5,25. Vanaf 1 april € 8,75 respectievelijk € 6,25.
Het Muiderslot sloot 2007 af met een bezoekersaantal van maar liefst 151.298 personen en dat betekende opnieuw een toename in vergelijking met het jaar ervoor.

Voor meer informatie, prijzen en openingstijden www.muiderslot.nl.16-oktober-2007

Muiderslot interactieve routes genomineerd voor de VGI Innovatieprijs

De nieuwe, interactieve routes van het Muiderslot zijn genomineerd voor de VGI Innovatieprijs die op 11 oktober in Antwerpen zal worden uitgereikt.
Deze prijs van het VGI (Vereniging voor Geschiedenis en Informatica) wordt toegekend n een historische georiënteerde toepassing die op één of andere manier vernieuwend is De jury heeft vier applicaties genomineerd voor de prijs, waaronder de interactives van ontwerpbureau IJsfontein voor de inrichting van de vrije middeleeuwse routes door het Muiderslot

‘De routes bestaan uit voorwerpen, illustraties en interactieve exhibits, waarmee kennis die in de fysieke omgeving is opgedaan kan worden omgezet in een spel Er is gekozen voor een activerende didactiek zodat op verschillende plaatsen in het slot kinderen tegelijk kennis verwerven over de ruimte waar ze zijn en aan de slag kunnen met een uitdagende activiteit
Niet alleen houden de spellen kinderen op een goede manier bezig, maar ICT is hier uitstekend geïntegreerd in de museale omgeving en ontdaan van de typische ICT uitstraling
Fysieke en virtuele omgeving zijn op een zinvolle manier samengebracht en dat versterkt de museumervaring . De opzet voorkomt dat kinderen wegduiken in een computerspel maar richt hun aandacht naar de historische plek waar ze zich bevinden’, aldus het Juryrapport, dat in zijn geheel te lezen is op www. vgi-online.nl

In de herfstvakantie, van 13 t/m 28 oktober vindt speciaal voor alle kinderen het Ridderfeest op het Muiderslot plaats, naar het gelijknamige boek van Arend van Dam

Voor meer inlichtingen en openingstijden:
Stichting Rijksmuseum Muiderslot, Herengracht 1, 1398 AA Muiden, tel. 0294 256262, www.muiderslot.nl


8-januari-2007

Gemengde gevoelens over Kerstmarkt

Begin december nodigden Marie-Josee Hendriksz, Monique Verzantvoort, Lieke Methorst, Jolande Griffioen en Irene Dhert (het zgn. “Team Muiden Kerststad 2006”) u uit voor een “Kerstfair' op het Muiderslot. Het “Team Muiden Kerststad 2006” werkte samen met de Muider Ondernemers Raad. De Pers was, naar wij vermoeden, niet uitgenodigd, want Muideninfo was er niet bij. De uitnodiging voor de kerstmarkt was als volgt in een huis-aan-huis pamflet geformuleerd:

Zondag 17 december 2006, Kerstfair rond het Muiderslot.
Dit jaar een kleinschalige kerstfair op de Muider maat. Muziek, de kerstman en onze eigen horeca is goed vertegenwoordigd met kerstbier, glühwein, kaasfondue en nog veel meer. Ieder uur modeflitsen en een aantal chalets ingericht voor uw kerstinkopen. Met Muierpas en museumjaarkaart is de toegang gratis
.”

Wat er niet bij stond was dat zonder Muierpas of museumjaarkaart de toegang € 8,50 bedroeg.

De hoogte van dat bedrag vormde voor vele Muiers een onaangename verrassing. Ook had niet iedereen zin om voor dit bezoekje een Muierpas van € 10 aan te schaffen. Als je echter wilde weten of jouw huis of straat volgens de kerstman het mooist versierd was, moest je wel minstens € 8,50 per persoon uitgeven: de prijzen werden tijdens deze kerstfair uitgereikt .

De kerstmarkt was – naar verluid - op zich wel geslaagd. Ad van der Vliet laat ons naar aanleiding van onze oproep ("Wie laat ons eens weten wat hij (m/v) vond van de Kerstmarkt op het Muiderslot? We waren er niet bij!") weten:
"Ik vond de kerstmarkt en de gehele kerst aankleding van Muiden een ontzettend leuk en goed initiatief, maar was wel teleurgesteld over de enorm hoge entree kosten van ca. € 25,- voor drie personen die bij de poort van het Muiderslot afgerekend moest worden. Hiervoor had je dan wel ook toegang tot het Muiderslot, maar daar kwam ik nu niet voor. Jammer. Wellicht is het een idee om een volgend keer een collectebus te plaatsen zodat een ieder naar eigen believen iets kan betalen ter bestrijding van de kosten."
Wij stellen verdere reacties zeer op prijs.

Vervreemdt het Muiderslot zich van Muiden?
In ieder geval wel een beetje, denken sommige Muiers. Het lijkt erop dat ook bij gelegenheid van een Muier kerstmarkt in de Slottuinen het niet vanzelfsprekend is dat Muiers die zonder meer mogen bezoeken: net als iedereen moeten Muiers € 8,50 betalen om het terrein binnen te komen. Nu valt dat te billijken als het om regulier museumbezoek gaat: en het is heel aardig van de directie van het Muiderslot dat Muiers voor slechts € 10 een heel jaar lang mogen rondlopen in het Slot en de tuinen. Maar door deze regel onverkort te handhaven wanneer er een Kerstmarkt voor de Muiers wordt georganiseerd mist het Muiderslot de kans om lokale ambassadeurs te werven voor het Slot. Zijn er nog Muiers zijn die het Muiderslot nog steeds beschouwen als 'óns Slot'? Laat het ons weten!13-december-2006

Het Muiderslot in de winter

Van zaterdag 23 december tot en met zondag 7 januari opent het Muiderslot haar poorten voor een speciale winteropenstelling.

Middeleeuwse vrije routes
Het Muiderslot is een middeleeuws kasteel, gebouwd in 1280 door graaf Floris V. Juist in deze donkere dagen rond Kerstmis wordt in de vrije routes het middeleeuwse karakter van deze oude dwangburcht voelbaar. Ervaar aan den lijve de wind en de mystiek door het beklimmen van de torens en het dwalen over de weergang met het prachtige uitzicht over het winterlandschap.
Eigen wapenschild
Ga naar www.muiderslot.nl en maak je eigen wapenschild. Ridders zijn namelijk te herkennen aan hun vlag en wapenschild. Daarom wil de heraut van het kasteel alles weten over vlaggen en wapenschilden; dan weet hij precies wie over de slotbrug komt. Hij kan wel wat hulp gebruiken; neem daarom jouw wapen mee naar het Muiderslot voor het prachtige wapenboek van de heraut.
Rondleiding
De museale gedeeltes van het Slot zijn ingericht als woonvertrekken van de schrijver en dichter P.C.Hooft en zijn alleen met een gids te bezichtigen. Regelmatig starten er speciale winterrondleidingen door de Gouden Eeuw, de tijd waarin Hooft resideerde op het Muiderslot. De zalen worden gehuld in kaarslicht en zijn op authentieke wijze versierd met bloemen en groen. Er wordt verteld over de winterfeesten van toen en natuurlijk over de poëtische maaltijd van de gastheer, die zijn gasten 'lekkerneyen van geest' voorschotelde. U neemt een kijkje in de kraamkamer van het Muiderslot. Naast de spreekwoorden en gezegdes, hoort u nu ook allerlei bakerpraatjes.
Deze rondleiding is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Datum: Zaterdag 23 december 2006 tot en met zondag 7 januari 2007
Openingstijden:Alle dagen geopend van 12.00 tot 17.00 uur
De kassa is open van 12.00 tot 16.00 uur
De laatste rondleiding start om 15.30 uur
De routes zijn geopend tot 16.30 uur
Eerste kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten
Toegangsprijzen Kinderen € 5,- / Volwassenen € 7,- / Museumkaart geldig
Voor een rondleiding door de Gouden Eeuw geldt een toeslag van € 2,5016-oktober-2006

Het Muiderslot uit de kist

Spannende projectkisten voor basisscholen in de regio


Graaf Floris
Op donderdag 19 oktober wordt op het Muiderslot op feestelijke wijze het project 'Het Muiderslot uit de kist' gepresenteerd in de Ridderzaal. Ten behoeve van de basisscholen in de regio zijn projectkisten samengesteld door de stichting Cultuur te Gast in samenwerking met de educatief medewerker van het Muiderslot en enkele leerkrachten van de Jozefschool en de P.C. Hooftschool in Muiden. Initatiefnemer en projectleider is de directeur van de Oranje Nassauschool uit Muiderberg, de heer Bert van der Weijde. Het resultaat van een jaar voorbereiding bestaat uit drie spannende, boordevolle projectkisten, die door niemand minder dan Floris V zullen worden geopend! De presentatie vindt plaats in de Ridderzaal van het kasteel.

Unieke samenwerking
Bij het project zijn verder betrokken: basisscholen Oranje Nassauschool en de Vinkenbaan te Muiden, de Stichting Jeugdtheater Floris Muiden, Openbare Bibliotheek Muiden en de gemeente Muiden. Hiermee is een unieke samenwerking ontstaan tussen verschillende scholen en instellingen in de gemeente Muiden. Het project 'Het Muiderslot uit de kist' is met subsidie van de Provincie Noord-Holland in het kader van Actieplan Cultuurbereik Noord-Holland 2005-2008 gerealiseerd, met het oog op het bevorderen van de cultuureducatie in het basisonderwijs. Het middeleeuwse Muiderslot vormt in deze regio het meest inspirerende uitgangspunt voor de culturele vorming van kinderen. De projectkisten bereiden op creatieve wijze een bezoek aan het Muiderslot voor en plaatsen het kasteel en zijn bewoners in een breed en kleurrijk kader.

Projectkisten
De vier basisscholen in de gemeente Muiden (waaronder ook Muiderberg valt) zullen elk drie projectkisten ontvangen voor de verschillende leeftijdsgroepen binnen de school (onder-, midden- en bovenbouw). Ook scholen in de regio kunnen binnenkort intekenen op dit materiaal. De kisten bevatten een schat aan informatie, materialen en lesideeën op allerlei gebied: taal, spel en drama, onderzoek, creatief. Kinderen krijgen niet alleen de rijke geschiedenis gepresenteerd, maar gaan ook zelf aan de slag met opdrachten als: een muurkrant maken over het leven van Floris V (geïnspireerd op het beroemde wandkleed van Bayeux), wapenschilden beschilderen, een dansje doen, een onderzoek doen naar sporen van Floris V in Muiderberg, enzovoort.
De resultaten van deze opdrachten worden zoveel mogelijk geëxposeerd en uitgevoerd tijdens het bezoek aan het Muiderslot. Hiermee wordt een extra hechte band gesmeed tussen de kinderen van de scholen uit de regio met 'hun' Muiderslot. Het bezoek aan het Muiderslot krijgt een grote meerwaarde voor hen. De geschiedenis komt tot leven.

Thema's en tijdlagen
De projectkisten omvatten twee thema's en drie tijdlagen: het Muiderslot en zijn beroemde bewoners - de tijd van Floris V (Middeleeuwen) en de tijd van P.C. Hooft (17e eeuw) - en het Muiderslot aan het water - de tijd van de Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam (19e/20e eeuw). Dit schooljaar gaat een pilot-project van start waaraan de vier basischolen uit Muiden en Muiderberg deelnemen. Zij ontvangen ieder drie projectkisten (onder-, midden- en bovenbouw) die gewijd zijn aan één thema en tijdlaag: het Muiderslot – De tijd van Floris V. Deze drie kisten worden op donderdag 19 oktober gepresenteerd.

Filmkoffer
In het kader van het project is ook een filmkoffer ontwikkeld door de stichting Jeugdtheater Floris. Met behulp van een simpel uit te voeren draaiboek kan met een groep leerlingen een film worden opgenomen op het Muiderslot en een aantal andere locaties. De koffer bevat naast opname-apparatuur een collectie kostuums en attributen. Succes verzekerd.


29-juli-2006

Koningin opent vernieuwde slot

Het Muiderslot heeft een verbouwing ondergaan, waarmee nu 80% van het slot voor u toeganklijk is gemaakt. Eerder was dat 30%. Hare Majesteit Koningin Beatrix heeft op 28 juni het vernieuwde kasteel geopend.


31-oktober-2005

Hoge Raad vindt Muiderslot ook leuk

De Hoge Raad heeft het beroep in cassatie van de Stichting Rijksmuseum Muiderslot tegen de uitspraak van Hof over de heffing van vermakelijkhedenretributie ongegrond verklaard. Daarmee erkent het Hof dat men zich weldegelijk kan vermaken op het Muiderslot, en dat daarmee dat het heffen van deze vermakelijkhedenretributie niet onrechtmatig is.

In een persbericht laat het gemeentebestuur van Muiden weten verheugd te zijn over deze uitspraak. Men vindt het belangrijk dat deze uitspraak betekent dat er in de gemeentebegroting geen tekort ontstaat door het wegvallen van geraamde inkomsten. De uitspraak van de Hoge Raad in deze kwestie zal eveneens voor andere gemeenten van gewicht zijn, in die zin dat er 'een stuk duidelijkheid' is gecreëerd over het heffen van vermakelijkhedenretributies voor musea, aldus het College van de gemeente Muiden.

Of die allemaal zo leuk zijn als het Muiderslot, valt natuurlijk te bezien. Vooralsnog laat de directie van het Rijksmuseum weten in deze uitspraak geen aanleiding te zien het mooiste kasteel van Nederland nu saai te gaan maken. Integendeel, de geplande verbouwingen om een bezoek aan het Slot nog spannender en interessanter te maken gaan gewoon door. De uitspraak van de Hoge Raad heeft geen consequenties voor de toegangsprijs omdat het Muiderslot al jaren lang deze belasting afdroeg.


4-oktober-2005

Muiderslot brengt gehaast verwarming in orde

En legt slotgracht droog

Bezoekers van het Muiderslot hebben zich mogelijk verbaasd over het lage waterpeil in de slotgracht. Aan de zuidzijde van het kasteel werd duidelijk waartoe dit diende.

Er werden namelijk forse buizen aangebracht die de centrale verwarming van het kasteel moeten voeden. Er komt een nieuwe verwarmingsunit op afstand in het recente kassagebouwtje te staan, de buizen transporteren het verwarmingswater naar het kasteel. Er is haast bij, want op 20 oktober, als prins Floris, de jongste zoon van Pieter en Margriet, in het kasteel zijn bruiloft met een besloten diner viert, moet het karwei natuurlijk af zijn. En het kasteel behaaglijk. Het Muiderslot is dan gesloten, maar de volgende dag kunt u zich in dezelfde warmte koesteren als de koninklijke gasten.


8-mei-2005

Jaar van het Kasteel op het Muiderslot

Startsein voor de publieksactiviteiten

Op initiatief van de Nederlandse Kastelenstichting (NKS) is het jaar 2005 uitgeroepen tot het Jaar van het Kasteel. Naast bijzondere aandacht voor de eigen activiteiten van de kastelen heeft de NKS een aantal collectieve rondreizende kasteelactiviteiten geïnitieerd.
In het Muiderslot werd op 6 mei jongstleden het startsein gegeven voor het Jaar van het Kasteel. Ties Hilgers, kasteelvrouwe en directeur van het Rijksmuseum het Muiderslot heette de genodigden welkom vanaf een ingenieus opvouwbaar spreekgestoelte waarvan men, als je goed kijkt, ziet dat een stofzuigerpijp een essentieel onderdeel vormt. Behalve haar gasten voor hun komst, bedankte zij ook de maker van deze contraptie (Piet Hasenaar) voor zijn toewijding. Na Ties opende mevrouw drs. J.M.M. Kylstra-Wielinga, directeur Nederlandse Kastelenstichting het activiteitenprogramma in het kader van het Jaar van het Kasteel. Zij benadrukte naast informatie voor volwassenen het belang van educatie van de jeugd 'die immers de beheerders van de toekomst zijn'. Met dat doel voor ogen worden op 22 historische locaties in Nederland 're-enactments' gedaan: goed Nederlands voor natuurgetrouwe uitvoeringen van hoe 'het er toen aan toe ging'. Op het binnenplein van het kasteel gaf een groep troubadours daar een voorproefje van.
Op de cd-rom 'Heel veel kasteel' die door drs. M.J. M. Kock, projectleider ICT van de Stichting Leerplan Ontwikkeling geintroduceerd werd ondervonden de hoofdrolspelers Hugo en Lisa aan den lijve hoe het is in de middeleeuwen te leven. Deze cd-rom is bedoeld voor 10 tot 13 jarigen, en laat zien hoe deze twee tieners in een andere tijd Baldewijn ontmoeten. Om terug de keren naar de comfortabele 21-ste eeuw moeten Lisa en Hugo een kasteel bouwen, met een eerder uitgereikte bouwplaat. Het zag er gelikt en héél educatief uit, compleet met tijdbalk, een veelheid van onderwerpen, en hyperlinks naar relevante informatie op het internet.

Nog een indrukwekkende 're-enactment'
Daarna deed het Muiderslot een boekje open over haar 'masterplan' voor de grote ontsluiting en herinrichting van het slot. Speerpunt daarin is het aandacht vragen voor het Muiderslot als middeleeuws verdedigingswerk. De daarmee samenhangende verbouwingsplannen zullen er toe leiden dat in plaats van de huidige 30% dan 80% van het Kasteel voor het publiek toegankelijk zal zijn met een nieuwe route voor het publiek: de twee 'Floris V routes': de Ridderroute en de Torenroute. Er zal sprake zijn van een metamorfose die in nauwe samenwerking met, uiteraard, de Rijksgebouwendienst wordt uitgevoerd.
Maar er gebeurt meer: Het ministerie van OCW stelt de middelen beschikbaar om voor de werknemers in de kantoren omstandigheden te creëren die aan de eisen van deze tijd voldoen. Ook buiten gebeurt het één en ander: er komt bijvoorbeeld een nieuwe kassa en de geparkeerde auto's worden onder een pergola verstopt.
De genodigden namen na al deze toespraken hun drankje mee naar de tentoonstelling Kastelen: ankers en identiteit, gebaseerd op een selectie kasteeltekeningen van de achttiende-eeuwse kunstenaar Abraham Rademakers, en de voorstelling van de DVD productie van het Muiderslot in de Kapelaanskamer, die, onder meer, door een subsidie van de gemeente Muiden tot stand kwam. De DVD geeft een indrukwekkend overzicht van de geschiedenis van het slot .
Uit de persmap:
NIEUWE KASTEELPRODUCTEN
Het Muiderslot gaat in de toekomst een grotere keuze aan producten bieden. Op deze wijze worden bezoekers meer dan voorheen over het hele Slot en omliggende terrein verdeeld. De nieuwe producten komen voort uit de openstelling van gedeelten van het Slot die op dit moment niet voor bezoekers toegankelijk zijn.

PC Hooft gidsroute
Met dit product, die over de benedeverdieping (bel-etage) van de woonvleugels van het Het Hoge Huys voert beleven de bezoekers de cultuur, gewoonten en gebruiken van de Gouden Eeuw. Twee maal per uur kunnen 25 bezoekers, dus maximaal 50 personen per uur, van deze begeleide route genieten. De route duurt 50 minuten en eindigt, anders dan voorheen, in de Prinsenkamer. Tijdens deze route komen de bezoekers volop in aanraking met de museale collectie van het Muíderslot. De toegang is vanaf zes jaar en deelnemers aan deze route hebben gratis toegang tot de andere routes in het Slot.

Floris V route
Deze route is geheel nieuw en bestaat uit twee gedeelten: de Torenroute en de Ridderroute. Via deze routes beleven de bezoekers het échte middeleeuwse kasteel. Een vrije ontdekkingstocht met een veelheid aan historische thema's. In de route komen geen museale kunstvoorwerpen voor, tenzij voldoende voorzieningen voor conditionering en diefstal zijn getroffen. Kinderen onder de zes jaar hebben uitsluitend toegang onder begeleiding.

Muiderslot Tuinen
Dit product geeft toegang tot de omringende tuinen van het Slot. De belevingswaarde ervan wordt met verschillende nieuwe ~ verhoogd, vooral wat betreft de waarneming van het omliggende landschap en verbindingen met poëzie. Onderdelen van het product zijn ook de valkenier, de historische sier- en nutstuinen, de beeldenroute en de boomgaard die in ere wordt hersteld. Alle onderdelen van de Muiderslot Tuinen zijn voor elke bezoeker van de P.C. Hooft gidsroute of van de Floris V - route gratis toegankelijk.

Statenjacht 'De Utrecht'
Aan de grote steiger van het Muiderslot is het historische statenjacht 'De Utrecht' afgemeerd. waarmee de bezoekers drie meal per dag een zeilvaart over het IJsselmeer kunnen maken, de voormalige Zuiderzee. De vaart duurt ongeveer anderhalf uur. Kinderen tot 4 jaar onder begeleiding mogen gratis mee. Een vaartocht met 'De Utrecht' geeft gratis toegang tot de Floris V route en de Tuinen.

Muiderslot TOTAAL
Dit is voor de bezoekers het ultieme kasteelproduct dat als arrangement geheel inspeelt op een onvergetelijke dag 'Hollands Welvaren' in en om het Muiderslot. Alle producten die het Muiderslot te bieden heeft zijn erin verwerkt, dus de gidsroute, de vrije Floris V – route, de Tuinen en de zeiltocht. In het arrangement kan eventueel ook nog een lunch of diner in de vernieuwde Taveerne worden opgenomen.

STATENJACHT 'DE UTRECHT'
Het statenjacht 'De Utrecht' is het enige zeilende VOC replicaschip van Nederland. Het jacht is afgemeerd aan de steiger van het Muiderslot en is onderdeel van het productenpakket. Vanaf het moment dat de bezoekers aan boord ven De Utrecht stappen ondergaan zij de rijke Nederlandse zeilvaarthistorie. Een heuse zeiltocht over het IJsselmeer, de voormalige Zuiderzee, duurt ongeveer anderhalf uur en maakt de ervaring van een dag Hollands Welvaren compleet.

MUSEUMSHOP EN HORECA
Integraal onderdeel van de totaalbeleving zijn de horeca en de museumshop. De Taveerne, die aan 80 personen plaats biedt, wordt met bouwkundige aanpassingen en nieuw meubilair gerenoveerd. Tevens wordt de menukaart aangepast aan de behoefte van de bezoekers. De Taveerne is verder, vooral in combinatie met de Ridderzaal van het Slot, een locatie voor stijlvolle (culturele) bijeenkomsten op niveau.
Een nieuwe voorziening wordt verder de Muiderslot Museumshop annex Slotbinderij. Op dit moment ontbreekt een vaste winkel. De Museumshop, direct naast de Taveerne, en eindpunt van de PC. Hooft gidsroute en de Floris V - Ridderroute, biedt ruimte voor het schikken en verkopen van historisch bloemwerk. In de Museumshop zelf worden artikelen aangeboden, gedeeltelijk vanuit consignatie, waarmee een brede bezoekersgroep wordt bereikt. Van eenvoudige ansichtkaarten en eenvoudige souvenirs tot en met schoolplaten, kinderboeken en duurdere geschiedenisboeken. Bovendien worden in de Museumshop artikelen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie verkocht en uiteraard de producten van het Muiderslot zelf zoals boeken en merchandising-artikelen.18-april-2005

Muiderdag op Muiderslot

Op zondag 5 juni zullen 's morgens om 11 uur de poorten opengaan voor de Muiderdag. Wie hiervoor van de partij wenst te zijn, moet van te voren bij 'de Hoek' daarvoor reserveren. Dat kost, naar verwachting, ongeveer € 7,50 inclusief een Brunch, die op te peuzelen is op de tribune van het toernooiveld achter het slot. Om 13 uur gaan de poorten open voor het 'normale' publiek, en om eventueel zonder lunchbon een rondleiding te volgen. Omdat er sprake is van een evenement geldt de speciaal voor Muiden in het leven geroepen tuinpas (kost € 2,75, één jaar geldig) in dit geval niet, evenmin als de tuin-toegangsbiljetten. Tijdens de Muiderdag wordt er een speciaal op Muiden gericht programma afgewikkeld, waar alléén bezoekers met de lunchbon, of rondleidings-gasten die na de rondleiding indiscreet :-) blijven rondhangen, getuige van kunnen zijn.

Er zijn verhalen over Muiden door Muiders (niet over Politiek of Kruitburgh graag), er is een volksdansgroep, waarbij u zich ook aan dit tijdverdrijf te buiten kunt gaan, er is een boerenkapel – een afdeling van ons Cresendo - plus een accordeonist, en, last but not least – u wordt verzocht u feestelijk en origineel uit te dossen, waarbij voor de meest originele/mooiste/aantrekkelijkste/etc. uitmonstering een nog nader te bepalen prijs beschikbaar is.

De Muiderdag is een initiatief van het Committee Openbare Feesten en de Muider Ondernemers Raad waar het Muiderslot graag aan meewerkt.


21-november-2004
'HET MUIDERSLOT': rijk geïllusteerde geschiedenis
Waanders Uitgevers en Stichting Rijksmuseum Muiderslot presenteerden vrijdag 5 november het boek 'HET MUIDERSLOT' . Dit boek is een 'must' voor allen die hun bezoek aan het Muiderslot diepgang willen geven. Het behandelt op 180 pagina's de geschiedenis van dit veelbezochte Rijksmuseum. Toegegeven zij dat de tekst is vaak een beetje taai is, maar er zijn ook nog de 214 fraaie illustraties met hun toelichting voor de geinteresseerde bezoeker die wat minder tijd neemt om te lezen.
Het boek is verkrijgbaar bij het Muiderslot, en bij de boekhandel. De uitgever is Waanders Uitgevers, ISBN: 90-400-8895-0
Uit de Gooi-en Eemlander: de wachtersroute, 16-sep-20045-november-2004

Presentatie boek over Muiderslot

Waanders Uitgevers en Stichting Rijksmuseum Muiderslot presenteerden op vrijdag 5 november het boek

'HET MUIDERSLOT'
fameux ende in 't ooghe leggende


Ties Hilgers, directeur van het Muiderslot, toonde zich in haar welkomst toespraak bijzonder in haar nopjes over dit boek. Zij stelde tevens de auteurs voor: vlnr: Yvonne Molenaar, Gerrold van der Stroom, en Henk Boers.
Na de introductie van Ties hield conservator Yvonne Molenaar namens haar mede-auteurs een korte inleiding. Yvonne legde uit hoe dit boek een compleet beeld schetst van de geschiedenis van het kasteel en haar bewoners, en hoe de inhoud van dit boek een leidraad vormt voor het beleid van het kasteel. "Niet alleen Floris en PCHooft woonden hier; het kasteel heeft een véél rijkere geschiedenis".die daarvoor zijn erkentelijkheid niet onder stoelen of banken stak.
Aansluitend werd het eerste exemplaar (of dan toch wel één van de eerste exemplaren, zo grapte Gerrold van der Stroom) van het boek overhandigd aan Jan Marijnissen, voorzitter van de Tweede-Kamerfractie van de SP,

Onder de titel Historisch besef verdient herwaardering, pleitte Jan Marijnissen eerder dit jaar voor de oprichting van een nationaal historisch museum.
Waarom, lichtte deze talentvolle redenaar toe in een boeidende en gloedvolle toespraak. Jan Marijnissen betoogde dat kennis van de geschiedenis essentieel is om de huidige maatschappij, en de verhoudingen daarin, te kunnen begrijpen. Daarmee draagt kennis van de geschiedenis bij tot een betere samenleving. Met name wetenschappers moeten zich inspannen om historische (en, tussen haakjes, ook andere) kennis te verspreiden. Eigenlijk, zo vond Jan, is het hun plicht op deze wijze iets terug te doen voor de maatschappij die tenslotte voor een groot deel hun kostbare opleiding betaalde. Ook zouden zij op deze wijze politici moeten behoeden voor 'historische' vergissingen.
Tenslotte deden de genodigden zich te goed aan een zeer smakelijk middeleeuwse 'ontbijtje', of eigenlijk 'brunch'.


6-september-2004

Het Kasteeljuweel, een poëtische middag op het Muiderslot

Op zaterdagmiddag 11 september organiseert het Muiderslot het Kasteeljuweel, de feestelijke finale van de poëziewedstrijd voor jongeren. De wedstrijd is gekoppeld aan de bijzondere beeldententoonstelling 'KringBeelden' die in de tuinen en vesting van het Muiderslot te zien is gedurende het zomerseizoen. De tentoonstelling wordt gehouden ter gelegenheid van het 50-jarig julbileum van de Muiderkring, het culturele genootschap van het Muiderslot. Lees verder..


31-augustus-2004

Muiderslot blaast plannen Poortgebouw af

Muideninfo ontving het volgende bericht van Ties Hilgers, directeur van het Rijksmuseum Muiderslot:

"Na een intensief traject van onderzoek en ontwerpen met als doel klimaatbeheersing in het kasteel, betere publieksvoorzieningen en passende arbeidsomstandigheden, is de directie van het Muiderslot tot de conclusie gekomen dat het proces gestopt moet worden.
Doorslaggevend is geweest dat de Dienst Waterbeheer en Riolering, de instantie die verantwoordelijk is voor de dijken, de laatste maanden steeds nieuwe, strengere en dus duurdere eisen op tafel heeft gelegd. Daardoor kwam de toch al niet eenvoudige financiering van het plan op lossen schroeven te staan en is het besluit genomen niet meer op deze weg verder te gaan.

De directie van het Muiderslot gaat nu, met betrokken partijen, onderzoeken of het mogelijk is om een andere oplossing te vinden voor de noodzakelijke ingrepen binnen de financiële randvoorwaarden
."

Hoe deze plannen eruit zagen leest u hieronder. U begrijpt dan hoe enthousiast alle betrokkennen waren over deze aanpassing van het Poortgebouw. Onnodig op te merken - maar we doen het toch - dat dit voor de organisatie van het Muiderslot een teleurstellende uitkomst moet zijn. Uiteindelijk gaf de eis van DWR om onder het gebouw en in de kelder een 17 meter diepe damwand te plaatsen de doorslag.
Lees ook het artikel in de Gooi- en Eemlander


12-april-2004

Muiderslot openbaart toekomstplannen

Tijdens een presentatie op 7 april 2004 openbaarde de directeur van het Muiderslot, Ties Hilgers, samen met Adviseur Monumenten bij het bureau van de Rijksbouwmeester Rob Apell en architect Tanja Wendt - en anderen - de toekomstplannen voor het Muiderslot.
Muiderslot conservator Yvonne Molenaar beschreef hoe het Muiderslot twee gezichten heeft: de Middeleeuwen, vaak door kinderen met 'roofridders' geassocieerd en vooral door de inrichting, de Gouden Eeuw, geassocieerd met de Muiderkring, en P.C.Hooft. Om beide associaties tot hun recht te doen komen, komen er nu twee routes in het kasteel: een geleide museumroute, en een vrije wachtersroute. Daarnaast kan men, zoals altijd, het bezoek aan het kasteel combineren met een tocht op de veerboot naar Pampus.

links: Ties Hilgers en Rob Apell
Nieuw is het varen met het 17de eeuwse Statenjacht 'de Utrecht' vanaf de steiger van het slot. En men kan wandelen over de wallen en door de tuinen. Het Muiderslot biedt daarmee een praktisch dagvullend afwisselend en aantrekkelijk programma.

rechts: het Statenjacht 'de Utrecht'


De museumroute volgt het spoor van de Muiderkring uit de tijd van slotvoogd P.C.Hooft. Het hart van de route is de beroemde Ridderzaal. Anders dan de museumroute kan de middeleeuwse wachtersroute zonder rondleiding worden gemaakt. Met name bij de schooljeugd zal de spannende ontdekkingstocht over torentrappen en langs kantelen beter in de smaak vallen dan de meer cultureel getinte museumroute. Je komt op allerlei plaatsen, waar je vroeger niet mocht komen. Waren er totnogtoe zeven ruimten van het slot voor het publiek opengesteld, in de nieuwe opzet zijn het er maar liefst negentien.

Dit "tweesporenbeleid" biedt belangrijke voordelen. Omdat je uit zoveel kunt kiezen, is het wel zo aantrekkelijk om na het schoolreisje van lang geleden, weer eens naar het Muiderslot te gaan.

Om dit alles in goede banen te leiden, is een adequate opvang van de bezoekers vereist. Daartoe wordt het Poortgebouw ingrijpend uitgebreid. Er komt een souvernierwinkel, moderne kassa, tourniquetten, sanitaire voorzieningen, garderobe, taveerne, kortom alles waar de eigentijds bezoeker behoefte aan heeft. Daarnaast brengt dit ook de oplossing voor het probleem van het vochtige klimaat binnen de kasteelmuren. De bezoekers kunnen in het Poortgebouw 'uitdampen' alvorens het kasteel te bezoeken. Zou dat niet het geval zijn, dan is het allerminst uitgesloten dat het slot dicht moet voor het publiek teneinde het culturele erfgoed voor verder verval te beschermen.

Ook worden in het poortgebouw, dat ooit gebouwd en gebruikt werd als woonruimte, kantoren en een vergaderzaal ondergebracht. Nu wordt er met het gezamenlijk personeel vergaderd bij het schijnsel van kaarsen in een grote, slecht te verwarmen ruimte.


links: het aanzien van het poortgebouw vanuit Muiden wijzigt nauwelijks.
Uitbreiding van het poortgebouw' is bescheiden uitgedrukt. 'Verdubbeling' is juister, zelfs in letterlijke zin, want als een sandwich komt achter het huidige poortgebouw een goeddeels gelijk nieuw gebouw te staan met eveneens drie bouwlagen. Oud en nieuw lopen in elkaar over. De verbinding wordt overhuifd door een glazen dak.

rechts: duidelijk ziet men hier de verdubbeling van het gebouw, en de glazen overkapping. Alle bomen blijven behouden.6-maart-2004

Bijzonder piano duo in Muiderslot

"The duet"

Nathalie en Elena Chabelnik gaven op 6 maart 2004 een verrassend piano concert in de Ridderzaal van het Muiderslot. Zij voerden de volgende werken uit:
 • Ouverture from William Tell, by Gioachimo Rossini
 • Haru no Umi, by Michio Mijagi
 • Tarantella, by Valery Gavrilin
 • Waltz, by Valery Gavrilin
 • The Musketeers, by Valery Gavrilin
 • Tango, by Igor Stravinsky
 • Baby Elephant Walk, by Henry Mancini
 • The Pink Panther, by Henry Mancini
 • Bohemian Rhapsody, by Freddy Mercury
 • Introduction, by Georgy Sviridoff

een recensie:

(van onze kunstredactie)
De kunstenaars Nathalie en Elena Chabelnik zijn uit Russische ouders in Letland geboren: en dat was ze direct aan te zien. De zaal werd zichtbaar vertederd door hun 'Kournikova'-achtige uitstraling. Nathalie woont in den Haag en is voor haar studie naar Nederland gekomen, haar zusje Elena woont in Engeland. Om zowel verstaanbaar te zijn voor haar zusje als de zaal gaf Nathalie haar uitleg in het Engels. Elena ook natuurlijk. Zij presenteerden een bijzonder programma, "Memories from the future". Zij brachten dan ook recente werken ter gehore, die, inderdaad, in de toekomst herinneringen zullen zijn.

De welbekende Ouverture from William Tell was het openingsnummer. Al gauw werd duidelijk dat dit nummer eerder speels dan strak geïnterpreteerd werd. Het daarop volgende "Haru no Umo" betekent Sea in Spring, en liet, met dit in gedachten, niets te wensen over.
De ongebruiklijke toonzetting van dit stuk deed misschien vermoeden dat de pianistes de juiste toetsen niet altijd op het juiste moment en de juiste wijze wisten te raken - het was tenslotte zo koud dat de pianistes slechts handenwrijvend een zekere mate van verkleuming konden voorkomen. Niets is echter minder waar, het stuk werd gespeeld zoals de componist het bedoelde.
Daarop volgende drie nummers van een hier niet bekende, levende Rus; Valery Gavrilin. Bij "Tarantella" verkreeg het publiek het beeld van een wild rondspringende arachnofoob, "Waltz" werd met de nodige melancholie en gevoeligheid gebracht, en de interpretatie van "the (3) Musketeers" toverde het machobeeld van vrouwen versierende degenvechters op het geestesoog van het publiek.
Igor Stravinsky leefde gedurende de tweede wereldoorlog in Argentinië, waar hij een passie ontwikkelde voor de tango. Eén van zijn onbekende werken werd ten gehore gebracht.
Hierna werd het echter écht interessant, want "de Duet" speelde nu moderne nummers die zeker niet specifiek voor piano geschreven werden. "Baby Elephant Walk" klinkt natuurlijk het beste wanneer uitgevoerd door honderdvijftig koperblazers (of tenminste een 'big band'), en de poging om dit te imiteren mag dan ook heldhaftig genoemd worden. Het zwalkend karakter van dit stuk werd goed overgebracht. Met "the Pink Panther" ging het nog beter, maar ronduit authentieke rillingen oproepend was hun uitvoering van "de hit van de eeuw" : Bohemian Rapsodie van Queen: complimenten!
Ter afsluiting werden we nog vergast op een stukje Sovjet Stalinisme dat perfect ter gehore werd gebracht in het stuk van Sviridoff: strak en kleurloos, en perfect gespeeld.
De gezusters gaven met liefde als toegift de Sabeldans van Khatsjaturian aan het enthousiaste publiek.31-januari-2004

Muiderslot restaureert Pruimenboomgaard

Ties Hilgers, directeur van het Muiderslot, legde het aan Muideninfo uit: 'Die treurige foto op de voorpagina van de Gooi- en Eemlander betreft een zieke iep. Die moeten wel gerooid worden. Verder gaan we inderdaad onze pruimenboomgaard tegen de vlakte gooien. Maar daar komt wél iets véél mooiers voor in de plaats.
De huidige pruimenboomgaard is 'op'. De bomen zijn zo gammel dat ze bij wind gevaar opleveren voor de wandelaars. Ook zijn het niet de pruimenbomen van het soort dat in de 17de eeuw hier stond. Daar hebben we nu de hand op weten te leggen, en we zijn van plan die aan te planten. Maar eerst gaan we de slotgracht uitbaggeren. Daarmee slaan we twee vliegen in één klap, want het baggerslib gebruiken we om de boomgaard op te hogen. De drainage van het terrein zal ook vernieuwd worden. Nadat het baggerslib ingeklinkt is, en met compost verrijkt, zullen we de oude pruimenboomgaard van Hooft in ere herstellen met de aanplant van maar liefst 65 fruitbomen, bestaande uit 18 verschillende soorten 'oude' pruimenrassen. De pruimenbongerd zal worden omsingeld met een historische perensingel, bestaande uit 25 leibomen met 5 verschillende historische peersoorten. Met de herplant van de boomgaard is de intensieve restauratie van de tuinen rondom het Muiderslot in 2006 voltooid.'
En dan dus maar tot ziens in de pruimentijd. Meer hier over, en over de andere plannen van het Slot, leest u op www.muiderslot.nl10-mei-2003

Geschreven Beelden

Beeldententoonstelling in de tuinen van het Muiderslot, 10 mei t/m 28 september 2003


Op zaterdag 10 mei werd onder grote publieke belangstelling - waarbij het gemeentebestuur schitterde door afwezigheid - de tentoonstelling 'Geschreven Beelden' geopend door Julie Hengeveld van de Organiserende Stichting 'Artexperience'. Deze tentoonstelling past in het beleid van het Muiderslot, waarbij aandacht wordt besteed aan alle fraaie zaken die buiten het eigenlijke kasteel te tonen zijn. De aanstelling van de 'buitenconservator' Yvonne Molenaar benadrukt dit beleid.De wens om een dergelijke tentoonstelling te organiseren leefde al langer bij 'Artexperience', en de Stichting Bon-Art-Parte, die zich toelegt op buitenexposities.
Er werd voor gekozen de tentoonsteling juist dit jaar te laten doorgaan in verband met het 125 jarig bestaan van het Muiderslot als Rijksmuseum en, natuurlijk ook, vanwege de verwachte toeloop in verband met 'Muiden-1050'.


Het voordragen uit de werken van P.C. Hooft benadrukte het literaire karakter van deze tentoonstelling.

Negen hedendaagse beeldend kunstenaars tonen hun visie op het klassieke geschreven beeld in de tuinen van het kasteel. De klassieke relatie tussen beeld, taal en poëzie vormt het thema voor de tentoonstelling en verbindt het werk van de geselecteerde kunstenaars met de beroemdste bewoner van het Muiderslot, de schrijver, historicus en dichter PC. Hooft (1581-1647) in zijn vermaarde rol als meester van de openluchtpoëzie. Er is werk te zien van Jan Verhaeghe (Brugge, België), Niels Staal (Amsterdam), SAGE-Saskia van Herwijnen & Gerrit van Schuppen (Schiedam), Riks Vos (Apeldoorn), Jac van Someren (Waalre), Gerrie Starreveld (Amsterdam), Elleke van Gorsel (Eindhoven) en Els de Meijer (Dordrecht).

De kunstenaars zijn geselecteerd op basis van taal- en tekstfragmenten in hun werk. Zij hebben zich voor deze tentoonstelling laten inspireren door drie zaken:
 • 1. Historie. De geschiedenis van het slot, zijn omgeving en zijn bewoners
 • 2. Poëzie en literatuur. Hierbij wordt gerefereerd aan PC. Hooft en/of de (vermeende) Muiderkring
 • 3. Tekst- of taal(fragmenten) in het algemeen, geïnspireerd op 17de eeuwse beeldinscripfles
Geschreven beelden is georganiseerd door Stichting Bon-Art-Parte en Artexperience Kunstbemiddeling in samenwerking met het Muiderslot. De tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door de gemeente Muiden, het Schipholfonds, en uiteraard, het Muiderslot. Tegelijkertijd vindt een verkooptentoonstelling met werk van Carla Rump en Thijl Wijdeveld in de Vormbomentuin plaats.

Geschreven Beelden - naar de catalogus


29-augustus-2002

Voorpremière 'Laterna Magica' ontluisterende ervaring

'gedupeerden' kunnen entrée-geld terugkrijgen.

"In het kader van 400 jaar VOC vindt deze zomer een multicultureel festival plaats in en om het Muiderslot. Leidraad voor het festival is de culturele uitwisseling met mensen en groepen uit landen waar de VOC ooit voet aan wal zette. Het hoogtepunt van het festival vormen de vier Laterna Magica ('Toverlantaarn') voorstellingen van regisseur Bert Barten.

De Laterna is een driedimensionale openluchtvoorstelling, gecomponeerd met filmbeelden uit de voorafgegane, meest uiteenlopende festivaloptredens op het Muiderslot. De Laterna Magica wordt een spectaculair spel van klank en licht, een versmelting van kunst en culturen, een voorstelling die verrast en verwonderd tegelijk."


Bovenstaande tekst is afkomstig uit de uitnodiging die muideninfo ontving van het Muiderslot. "Verrast en verwondert": inderdaad, maar helaas in negatieve zin.
Toen de voorstelling te laat begon bleek er in de eerste plaats technisch van alles mis te gaan. De voorstelling werd met twee zogenaamde 'beamers' op het kasteel geprojecteerd, waarvan de computer van de rechter beamer niet wilde opstarten. Toen dat (na het bekende windows-tingeltje) in orde was, viel er één kleur van de linker beamer uit, zodat de helft van het beeld paarsig en vaag was. Trouwens, het projecteren op een kasteelmuur leek sowieso geen succes, het beeld was vaag en onduidelijk, tenslotte is een muur geen projectiescherm. Ernstiger was echter het lage niveau van de voorstelling zelf.

De voorstelling ging gepaard met een vluchtneigingen opwekkend kabaal, en tot vervelens toe herhaalde platte teksten waarin de geschiedenis van de VOC geromantiseerd werd- pardon, geërotiseerd werd - op een niveau dat kenmerkend is voor de leeftijd waarop men zindelijk gemaakt wordt. Kortom, een beschamende amateuristische voorstelling, waarbij het publiek wegliep.

Maar er waren zeker ook wel aardige momenten. Op een door de slotgracht getrokken vlot bevonden zich op enig moment danseresjes, die een terecht applaus ontvingen. Van de beloofde compilatie van voorafgaande festivalsoptredens was echter weinig te merken.

"Dat kan niemand leuk gevonden hebben"

Was slechts één van de reactie's van het wegwandelende publiek, na afloop. 'Iedereen loopt te mopperen' en 'Als ik hier voor zou betaald hebben, moest ik mijn geld terug'. Nu, dat kan.

Muiderslot stopt productie en geeft geld terug

Ook het Muiderslot was ontevreden over de voorstelling. 'Een drama' noemde Ties Hilgers, directeur van het Muiderslot deze voorstelling, en heeft deze met kromme tenen uitgezeten. Zij heeft de voorstelling van 30 en 31 augustus afgelast. Kaarten, die voor deze voorstellingen gekocht zijn, kunnen bij de kassa worden ingeleverd of aan het Muiderslot worden opgestuurd, en zullen worden terug betaald. Dat geldt ook voor diegenen, die betaald hebben voor de betreurenswaardige voorstelling waarvan hier verslag wordt gedaan: kaarten kunnen worden opgestuurd aan het Muiderslot (Postbus 33, 1398 ZG MUIDEN), of ingeleverd. Vermeld wel uw bank- of girorekening nummer als u de tickets opstuurt. De voorstellingen van 13 en 14 september gaan echter wél door. Er zal een nieuwe productie plaatsvinden waarmee het Muiderslot zich zal trachten te revancheren.


16-april-2002

Muiden, Muiderslot en Laterna Magica

Als sluitstuk van het VOC-festival houdt het Muiderslot vier bijzondere voorstellingen onder de titel "Laterna Magica". De verbondenheid van het kasteel met Muiden zal tot uiting komen met een korting van 20% die alle Muidenaars en Muiderbergers krijgen op die voorstellingen. Met een kaart in de bus en een uitnodiging op deze website zullen de inwoners van de gemeente Muiden op de voorstellingen en de korting attent worden gemaakt.

Ook zal het Muiderslot waarschijnlijk betrokken zijn bij de viering van Muiden 1050 jaar - de stichting Muiden 1050 jaar is met het Muiderslot in gesprek over de feestelijkheden die op het slot gesitueerd zullen worden.
Tenslotte: Over de gezamelijke toekomst van Muiden en het Muiderslot wil het slot graag spreken met de nu verse gemeenteraad.
16-april-2002

Paden weer authentiek

Een stadsgenoot vond dat een wandeling over de wallen rond het Muiderslot steeds moeizamer schijnt te worden. Naar aanleiding daarvan verklaarde de directie van het Muiderslot doet zij hun best doen om de wallen zo veel mogelijk in oude stijl te herstellen. "Ouderwets maaibeleid waardoor het golfbaan effect verdwenen is en paden weer op paden lijken in plaats van asfaltwegen past daarin." Historisch gezien betekent dit volgens muideninfo zeker een verbetering; tenslotte is het Muiderslot een museum.


16-april-2002

Muiderslot breidt uit met tent


Weleens van een 'kwaliteits-impuls' gehoord?
Ties Hilgers, directeur van het Muiderslot, denkt te weten hoe dat moet:
met een stijlvolle tent vangt zij drie vliegen in één klap.


Zie hier een 'artist-impression' van de tent, zoals die aan Muideninfo verstrekt werd door de bouwer, de Boer tenten in Alkmaar.

Eén tent, drie voordelen:

 • Opvang en ontvochtigen van bezoekers
Al jaren kampt het Muiderslot met het probleem dat bij vochtig weer grote bezoekersaantallen een grote hoeveelheid vocht naar binnen brengen. Museumbezoek is immers een typische activiteit voor 's zomerse regenachtige dagen. Maar daarmee richten de verregende en uitdampende bezoekers schade aan aan het interieur en de collectie, en zou juist bij vochtige weer het bezoekersaantal beperkt moeten worden. Of de bezoekers "voor-drogen". Op lange termijn ligt het in de bedoeling het Poortgebouw te verbouwen, en mede voor dat doel te laten dienen, maar er was een oplossing nodig op korte termijn. Die komt er nu, in de vorm van een semi-permanente tent op het tournooi veld. Omdat de bezoekers in de tent langere tent kunnen verblijven voorafgaand of na hun bezoek aan het kasteel, wordt ook de catering naar de tent verplaatst.

De tent zal er alleen gedurende het seizoen er staan. Hij staat op het tournooiveld, waar al eerder de betonnen arena werd gebouwd. In het voorjaar wordt zij opgebouwd, in het najaar weer afgebroken, en opgeborgen. De voorziening wordt getroffen voor een periode van vijf jaar. Dan moet het verbouwde Poortgebouw functies van de tent overnemen. De tent is 28 x 18,3 m groot, en 7,61 m hoog, en bestaat uit twee hogere en twee lagere punten, die in de stijl van het Muiderslot boven de vestingwallen zullen uitsteken.


 • Betere promotie tuin en terrein.
Nu meldt het bezoek zich aan de poort, en loopt dan maar al te vaak direct het kasteel binnen. Daarmee missen ze de fraai door heuse warmoezeniers aangelegde en onderhouden slottuin, en de fraaie wallen rond het kasteel. Door de mensen nu eerst naar de verder gelegen tent op het tournooiveld te laten lopen, wordt deze tuin en wallen onder de aandacht gebracht.

 • Slecht weer opvang evenmenten.
In de arena vinden, uiteraard, openlucht-evenementen plaats. Wanneer het slecht weer is en het regent moeten nu maar al te vaak deze evenmenten worden afgelast. Met de tent is er echter een alternatief: het evenement kan in de tent doorgang vinden, of althans, het publiek kan in de tent plaats nemen om het evenement gade te slaan.


mei 2002

Hoe is het nu geworden?

Fotoimpressie

Zelfs de meest kritische oude muiers moesten het toegeven: de tent is bijzonder fraai, en betekent zeker een aanwinst voor ons slot. Hieronder een fotoimpressie:

Als een surrealistische glanzend ruimteschip lijkt de tent op het tournooiveld neergedaald. Toch past de tent verrassend goed in haar omgeving. Wanneer u een kijkje binnen neemt bent u helemaal overtuigd:
De wandeling naar de tent leidt er mede toe,
dat u deze fraaie tulp in
de Warmoestuin niet mist!
foto: muideninfo
foto: muideninfo

Echte Heks!

Nu de middeleeuwen op het Muiderslot in de belangstelling staan, heeft een echte heks in een echte heksentent haar intrek genomen bij het slot. Let wel: echte heksen zijn bijzonder aardige vrouwen, die hun krachten alleen ten goede aanwenden. Ze gebruiken daarvoor bijvoorbeeld spreuken, en onderhouden een intieme relatie met vele goden, die in deze spreuken worden aangeroepen. Tenminste, dat heeft uw webmaster van heks Maaike begrepen:
foto: muideninfo foto: muideninfo

Valk

Ook de valkenier is present, onder meer met deze fraaie kleine valkOud nieuws: april 2001

Vindt u het ook zo vreemd dat u als Muier voor vijf gulden een pasje moet aanvragen om een wandeling op de wallen langs het Muiderslot te maken? En dat voor alle anderen zo'n wandeling een tientje kost? Lees ons verslagje:


Gratis wandelpad niet kosteloos

Een welvarende Huizenaar vertoefde einde zeventiger jaren vaak op zijn boot in de Koninklijke Jachthaven.
Daar genoot hij van het fraaie uitzicht op het Muiderslot, en kwam op de gedachte hoe fijn het zou zijn daar op de dijk aan de overkant een wandeling te kunnen maken: op een fraai pad, op de Beer, ook voor gehandicapten.

Toen hij voor zijn bedrijf in 1980 een afscheidsfeest gaf op het Muiderslot, was de gelegenheid daar: de Huizer weldoener schonk het Muiderslot een geldbedrag, bestemd voor het aanleggen van een voetpad, rond het slot, op de dijk, en speciaal geschikt voor gehandicapten.

Het Muiderslot gaf het geld direct uit aan het opknappen van de slotkeuken, en van de rest, zo'n 60%, werd toch nog een soort pad aangelegd. Het afgeslankte budget was echter niet voldoende om het pad geschikt te laten zijn voor rolstoelgebruikers.

Dat is later overigens toch nog goed gekomen: toen er weer wat budgetaire ruimte was, werd alsnog met de 'ingehouden' 40% het pad geschikt gemaakt voor de doelgroep die zo uitdrukkelijk genoemd was door de Huizer weldoener bij zijn schenking.

Nu, twintig jaar later, moet het Muiderslot van de Rijksoverheid (zonder subsidie?) 'quitte' spelen. De 'onderneming' wordt op voortvarende wijze 'gerunt'. Als gevolg betaalt men een tientje toegang voor het Muiderslot, en ook het terrein rond het Muiderslot, en dus ook aan de wandeling te kunnen maken over het geschonken voetpad langs de Beer (Muidenaren kunnen een pasje voor vijf gulden aanvragen). Dat is nooit de bedoeling van de gulle gever geweest, maar hij heeft wel begrip voor de 'voortschrijdende commercialisatie'. Hij is alleen, op zijn ingetogen en filosofische wijze, wat verdrietig. Hulde voor meneer Plesman.Louk Gotjé schreef ons:
Strict juridisch zal het muiderslot zich aan de voorwaarden van de schenking moeten houden. Als daarin niet staat dat het betreffende wandelpad gratis en voor niets voor iedereen toegankelijk moet zijn, is er aan de huidige situatie niets te doen. Echter: Dit beleid verdient geen schoonheidsprijs. Dat is wel duidelijk.
(muideninfo.nl: Meneer Plesman zegt dat de voorwaarden van de schenking destijds duidelijk afgesproken zijn, maar niet schriftelijk vast liggen. Hij berust, zoals bovengenoemd, in de situatie, maar inderdaad: 'geen schoonheidsprijs')

terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: