naar het nieuwtjes overzicht

Muider Nieuwtjes

OKTOBER 2005



29-oktober-2005
In het holst van de nacht was het prijs in Muiden
De terreur van de callcenters bereikte in de nacht van woensdag op donderdag een hoogtepunt - of liever een dieptepunt - toen bij menig Muier rond vier uur 's nachts de telefoon overging. Iedereen schrok zich wild en was doodongerust. Maar tot opluchting van velen leek het erop dat er sprake was van 'verkeerd verbonden', want er werd niet gereageerd als je opnam. Menigeen ontdekte pas de volgende morgen dat er een boodschap op de voicemail of het antwoordapparaat stond: een (in het Engels) ingesproken bandje. Het was gelukkig geen naar bericht, maar juist een blijde boodschap. Je werd gefeliciteerd, want je had een reis naar de Caraïben had gewonnen. Wel werd verzocht even de moeite te nemen om de code van je creditcard in te toetsen. Kleine moeite. De telefoontjes kwamen waarschijnlijk uit een ander deel van de wereld, waar het nog dag was en men er niet bij stil had gestaan wat ze hier aanrichtten. Het kan ook zijn dat het juist een poging was om extra aandacht te krijgen. Hopelijk zag niemand in Muiden zo bleek om erin te trappen, temeer omdat er in de krant voor deze truc gewaarschuwd was. Maar dat het telefoontuig ermee doorgaat, wijst erop dat ze toch hier en daar succes boeken, anders zouden ze wel stoppen.
Kippen naar binnen in Muiden
Volgens de kabelkrant van Weesp ligt deze gemeente in geklemd tussen de risicogebieden van de vogelgriep. Weesp zelf valt niet binnen de gevarenzone, op de Dammerweg, de Kreuperlaan en het eind van de 's Gravenlandseweg waar veel wilde vogels neerstrijken, na. Muiden en ook Driemond en Nigtevecht lopen wèl gevaar. Hier geldt dan ook een ophokplicht voor kippen en ganzen.
PEN-huisje blijft COF-huisje
De bewoners van het mooie houten huis tegenover de kazerne hebben B&W gevraagd het PEN-huisje naast hun woning te mogen overnemen. Alleen is dit gebouwtje bij het COF in gebruik als opslagplaats. Het zit er dan ook niet in, zomin als het er indertijd inzat dat het gebouwtje ingericht zou worden als schippersbadhuis. Daar was de buurt niet enthousiast over, maar men had wel graag gezien dat het bij Kazernestraat 14 zou worden getrokken. Dan zou er tenminste een eind komen aan de troep in de steeg naast het PEN-huisje, waar ze nu al zo lang tegenaan kijken.
Infocentrum Rijkswaterstaat in oude postkantoor
Een inrichter is druk bezig om het voormalige postkantoor, waar het Ontwerpatelier Bloemendalerpolder/KNSF-terrein in heeft gezeten en dat door de KNSF is onderverhuurd aan Rijkswaterstaat, om te toveren in een infocentrum met een expositieruimte. Het is de bedoeling dat Rijkswaterstaat hier voorlichting geeft over het project Almere - Schiphol - Amsterdam, waarin onder meer het spraakmakende alternatief A6-A9 is opgenomen. Het infocentrum wordt in november geopend en gaat over ongeveer een half jaar weer dicht. Het centrum zal niet permanent bezet zijn. Er komen zogeheten inloopdagen waarbij geïnteresseerden zich op de hoogte kunnen stellen van de verschillende alternatieven en varianten en de ontwikkelingen van de plannen.
Animal Planet al gezien?
Van Deursen Electronics, de Muiderbergse firma die overigens niet in het rijtje door Multikabel aanbevolen Tv-installateurs staat, maar wel voor dezelfde prijs de ruim veertig kanalen voor zijn klanten installeert, heeft hier de handen vol aan. Er zijn honderden adressen in stad en dorp waar nog steeds niet geprofiteerd wordt van de vele zenders, die ons jarenlang door de kabelmaatschappij onthouden werden. De mensen weten niet wat ze missen. Niet alleen is het beeld veel beter, ook is de ruimere keus de moeite waard, al was het alleen maar omdat je nu kunt genieten van de fantastische dierenzender Animal Planet.
Provincie heeft haast met fusie
De politieke top van Muiden heeft van de provincie Noord-Holland te horen gekregen dat er vaart moet worden gezet achter het samengaan van Muiden en Weesp en zo mogelijk ook Naarden en Bussum. Hiermee wordt de coalitiepartijen een dot van een kans in de schoot geworpen. Nu kunnen ze de aandacht afleiden van alles wat hier fout is gegaan door de sentimenten te bespelen die bij de bevolking leven ten aanzien van de zelfstandigheid van de gemeente Muiden. Iedereen weet dat zelfstandig blijven op den duur niet haalbaar is, maar de haast van de provincie komt het CDA, de VVD en D66 prima van pas.
Burgemeester van Weesp: fusie onafwendbaar
Op de Weesper kabel (en in middels ook op de kabelkrant van Muiden) staat te lezen: 'Een fusie van Weesp met andere gemeente is onafwendbaar. Dat stelde burgemeester Hofkamp van Weesp dinsdag op TV Weesp. Het aantal taken voor gemeenten neemt toe en Weesp zal daar uiteindelijk niet tegen opgewassen zijn. Samenwerking is nodig en dat zal snel leiden tot fusie, zo verwacht de burgemeester. De problemen spelen bij alle gemeenten in de regio. Vandaar dat er een onderzoek komt naar welke combinaties het beste zijn. Er wordt al hardop gesproken over een Noordgooise gemeente Weesp, Muiden, Naarden, Bussum en Huizen. De nieuwe gemeenteraad gaat vanaf volgend voorjaar de discussie over de toekomst aan. Het bestuur mag dan veranderen, de identiteit niet. Weesp blijft Weesp.'
De kennis van Muiden van de burgemeester van Huizen
Burgemeester Verdier van Huizen, nota bene een van de potentiële gemeentelijke fusiepartners van Muiden, merkt in de Gooi – en Eemlander van zaterdag, waarin hij pleit voor twee grote Gooi-gemeenten, Noord en Zuid, het volgende op: 'Muiden en Weesp zijn een twijfelgeval. Dat zul je moeten wegen. Ze zijn op Bussum gericht. In Weesp willen ze nu in elk geval over herindeling praten. In Muiden denken ze het te kunnen redden met een paar duizend woningen in de Bloemendalerpolder. Hou toch op, dat is toch niet genoeg. Met 120.000 inwoners, dan ben je wat en dan krijg je financieel ook wat.' Waar heeft die man het over? Muiden, zeker de vesting, en Weesp zijn veel meer op Amsterdam dan op Bussum gericht en als er woningen in de Bloemendalerpolder komen, zullen die voor het leeuwendeel op het grondgebied van Weesp worden gebouwd. Wel kunnen er theoretisch nog steeds 1350 tot 1475 woningen op het KNSF-terrein komen. Gelukkig geen paar duizend. Het is al erg genoeg.
Lasten dalen, kansen stijgen
'Lasten dalen in 2006 voor de inwoners van Muiden' staat in de krant te lezen. De coalitie doet er alles aan om vóór de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen goed bij de bevolking over te komen. De inhaalslag is meegenomen, maar of het ze lukt om de inwoners alles (de narigheid rond de KNSF, de Jops, de OZB en RZB en nu weer de VOMM) te doen vergeten, is zeer de vraag.
Muider burger had gelijk: B&W zat fout
Stadgenoot Jan Bovenlander, als altijd op scherp, ontdekte rekenfouten in de begroting 2006 van de gemeente Muiden. Hij maakte B&W hierop attent. Dat werd hem niet in dank afgenomen. De burgemeester liet hem weten dat het zijn 'subjectieve' mening was en liet een persconferentie met het blijde nieuws over de dalende lasten en mét de fouten, gewoon doorgaan. Toen Bovenlander achteraf gelijk bleek te hebben, werden de fouten hersteld en werd het beleid bijgesteld. In een toelichting bij de aangepaste stukken hebben B&W het over een 'ambtelijk fout'. Dat is makkelijk: de ambtenaren de schuld geven. B&W als college is gezamenlijk verantwoordelijk – en de wethouder van financiën als portefeuillehouder in het bijzonder. Bovenlander kreeg telefonisch een bedankje van het gemeentehuis. Nu B&W nog.
Vraagtekens bij de begroting
Dinsdag 1 november gaat de raadscommissie financiën in de kazerne praten over de begroting 2006. De inmiddels achterhaalde en herstelde fouten buiten beschouwing gelaten, is het een doorwrocht werkstuk geworden dat prettig leest en uitvoerig informeert. Toch zijn er vraagtekens. Zo wordt niet duidelijk hoe het nu zit met de post van € 117.000 voor voormalige bestuurders. Een ander vraagteken: op pagina 17 van de programmabegroting staat onder het kopje 'aquaduct' te lezen: 'Er wordt gestreefd naar een inbedding van het aquaduct maar ook een nieuwe verbinding A6-A9. Het aquaduct zal ongeveer 150 meter (dit was eerst 300 meter – Muider Nieuwtjes) zuidelijk van de huidige brug worden gelegd zoals aangegeven in het plan van het ontwerpatelier. Rijkswaterstaat voert momenteel onderzoek uit naar de geboorde tunnel. De eventuele aanleg van deze tunnel heeft geen invloed op de aanleg van het aquaduct in Muiden.' Laat Muier Nieuwtjes nu gedacht hebben dat dit de mening van het CDA en tevens de privé mening van wethouder Jaap Meijer. Je zou haast denken dat deze wethouder domineert binnen het college. Of denken de burgemeester, wethouder de Groot en wethouder Mackay er ineens toevallig net zo over als het CDA?
Oud paard van Troye
Een citaat uit het portefeuillehoudersoverleg van het gewest van 18 mei 2005, waaraan namens Muiden de wethouders van verkeer en vervoer en van ruimtelijke ordening deelnamen: 'Met betrekking tot de planstudie Schiphol – Almere stelt de heer Kolk voor om vast te blijven houden aan onze voorkeur voor de Uitwegoplossing en het afwijzen van een rechtstreekse verbinding. Hiermee wordt unaniem ingestemd. De heer Meijer meldt dat RWS hem fraaie tekeningen voor een rechtstreekse tunnelverbinding getoond heeft. De heer Spel waarschuwt ervoor niet te snel in te gaan op dit 'charmeoffensief' van RWS voor een tunnelverbinding. Als eenmaal wordt gekozen voor een rechtstreekse (al dan niet tunnel) verbinding behoort het terugvallen op maaiveldvarianten om technische en financiële redenen ook tot de mogelijkheden. En dan krijgen we precies wat we niet willen: een open, rechtstreekse verbinding en geen aquaduct bij Muiden'. Dezelfde wethouder Meijer toonde zich in de Rijkswaterstaatinformatiebijeenkomst in Muiden verontwaardigd over 'stemmingmakerij' van het Platform A6/A9, dat ervoor waarschuwde dat het paard van Troye zou worden binnengehaald met de tunnelplannen. Dat paard van Troye was dus al veel eerder door een collega van Meijer gesignaleerd; let wel in diens aanwezigheid en zonder dat hij ertegen protesteerde. Het is trouwens een hele geruststelling dat zijn partij, het CDA de kiezers én een A6/A9 tunnel én een eco/aquaduct bij Muiden belooft. Maar wie zal dat betalen? Het laatste nieuws is dat het Centraal Planbureau ondertunneling afraadt: veel te duur. En dan hebben ze het alleen nog maar over de A6/A9 tunnel en niet over het eco/aquaduct.
Ondertunneling niet aan de orde
Volgens het NH Weekbericht van donderdag, het officiële blad van de provincie Noord-Holland, is de ondertunneling van de A6-A9 niet aan de orde. In het besluit van Gedeputeerde Staten van 25 oktober 2005 staat als antwoord op schriftelijke vragen van het CDA, dat de suggestie van deze partij dat Rijkswaterstaat lijkt af te stevenen op een ondergrondse verbinding tussen de A6 en de A9, onjuist is. Gedeputeerde Staten zal pas met een oordeel komen nadat een aantal varianten, waaronder de ondertunneling, onderzocht zijn.
Overstapstation aan de Maxisweg
Het P&R station aan de Maxisweg zal worden ingericht als 'overstapstation' volgens Connexxion. Wat kan dat méér betekenen dan dat je kunt schuilen in een bushokje, wat hier al het geval is?
Meer werklozen, meer bijstand
In 2004 waren er hier 66 mannen en 86 vrouwen werkloos, voor 2005 is de schatting 75 mannen en 95 vrouwen; bij elkaar 170. In 1998 waren het er in totaal 122. Er zitten 67 mensen in de bijstand. Vorig jaar waren dit er 66.
Hooijmaijers gaat maar door
Die meneer Hooijmaijers moet nu toch echt eens ophouden. Hoewel hij net als iedereen weet dat geen modale inwoner van Muiden of welke andere gemeente dan ook een schijn van kans maakt op een woning op het KNSF-terrein, blijft hij vanuit zijn functie als gedeputeerde van Noord-Holland roepen (pas geleden weer in een ingezonden stuk in Het Financiële Dagblad) dat het van groot maatschappelijk belang is, dat de kruitfabriek in Muiden nu weg is, waarbij de rekening van sluiting en sanering uit 'noodzakelijke woningbouw' wordt betaald – volledig voor rekening en risico van de projectontwikkelaar KNSF. Hij schrijft dat het voor 'al die mensen die jaren op een woning wachten onaanvaardbaar is om niet te bouwen.' Op zijn website meldt hij trots dat hij bijval heeft gekregen. Kunst: die bijval komt van een andere projectontwikkelaar! Ook negeert Hooijmaijers het feit dat het KNSF terrein nagenoeg schoon is, zoals aangetoond werd in een rapport van de Heidemij. Het is dus helemaal niet nodig om zoveel woningen te bouwen en daarvoor het Kruitbos te kappen, laat staan dat dit van die onbetaalbare woningen moeten zijn. Maar dat wisten we al en Hooijmaijers kan het ook weten. Je blijft je erover verbazen dat zijn partijgenoten zijn caprioelen nog steeds pikken. Daarmee voeden ze het vooroordeel dat de VVD er alleen voor rijken is die zich een duur huis kunnen veroorloven en geen Jan Modaal van welke kleur dan ook in hun buurt velen.
Jan Hagens slaapt uit
'Ondanks de naam van zijn schip 'de Ambulant', zo schrijft Ivo Laan in de Gooi – en Eemlander van 25 oktober, ligt schipper Jan Hagens muurvast in de Duitse Eems bij het plaatsje Spelle. Hij kan geen kant op door het gezonken schip de Illona M waardoor honderden schepen niets rest dan wachten tot de berging is gelukt. Behalve de Eems is ook de alternatieve zuidelijke route gestremd door een dambreuk. Er zit voor de schippers dan ook niets anders op dan maar te wachten. Hoewel hij van de stremming af wist, vertrok Jan Hagens met een lading kalizout in zijn tachtig meter lange binnenschip naar de Eems, want 'je moet toch een keer weg.' Hij lag dinsdag nog in het Duitse Spelle. Hij schat zijn schade op 500 euro per dag. Maar hij geeft even niets uit aan brandstof, en ook al moet er zo snel mogelijk geleverd worden, zijn lading is niet bederfelijk of gevaarlijk. Jan Hagens meldt dat hij eens lekker gaat uitslapen. Daar heeft hij nu alle tijd voor.
Wat je met € 455 in Guatemala kunt doen
In de vorige Muider Nieuwtjes stond dat B&W waarschijnlijk niet beseft hoeveel er mogelijk is met € 455, het bedrag waarmee het college, behoudens goedkeuring door de raad, de subsidie voor de VOMM wil korten. Als voorbeeld werd genoemd het nieuwe VOMM project in Guatemala. Door een vergissing werd daarbij een bedrag van € 50 opgevoerd om aan te geven wat hier zoal voor gedaan kan worden. Maar het blijkt dat er al voor de helft van dit bedrag heel veel kan gebeuren. Voor slechts € 25 kan een deelnemer aan dit project van de Nederlandse boerenzoon Pieter van Nistelrooij over een periode van acht maanden twee dagen per maand scholing, eten en vervoer krijgen. Het bedrag van € 455 euro, dat de VOMM minder dreigt te ontvangen, is dus ruim voldoende voor de opvang en scholing gedurende 242 dagen voor maar liefst 18 Indiaanse boeren en boerinnen. Ook al omdat dit VOMM project om arme Indiaanse boeren te helpen onlangs getroffen werd door de orkaan Stan, is het voorstel van B&W om de VOMM zoveel minder subsidie te geven extra hard aangekomen.
Hulp voor Pakistan
Wethouder Meijer zal het college voorstellen één euro per inwoner van Muiden beschikbaar te stellen voor hulp aan Pakistan, aldus meldt de Gooi – en Eemlander. Dat is volgens de gemeentegids van 2005 een bedrag van € 6.647. De andere Gooise gemeenten zijn minder scheutig. Is dat even een goede beurt in de media!
Rookloos kaarten voor Zhlobin
Het is natuurlijk een goede zaak dat de Klaverjasmarathon voor Zhlobin in de kazerne wordt gehouden. Deze ideale ruimte zou veel vaker ingeschakeld moeten worden. Maar hoe denken ze al die uren het uitdrukkelijke rookverbod te kunnen handhaven?
Fietscafé bezocht Muiden
Door Muiden reed een fietscafé met vrolijk pilsdrinkende gasten. Het waren er zelfs twee, want er werd zowel een bokkenfuif als een heksenfuif gevierd. Terwijl de sirene en het gejoel door de vesting schalden, merkte een Muiense in de verswinkel van Pronk op: 'Zeker weer eentje die moet trouwen.'
Niet wachten vóór, maar óp de slagboom
De slagboom bij de Maxis is er al een tijdje. Rijkswaterstaat heeft 'm keurig volgens afspraak afgeleverd. Alleen is hij nog steeds niet in werking, hoewel dit toch wel de bedoeling zal zijn. Het schijnt te komen omdat er geen elektriciteit is. Misschien een ideetje voor de wethouder om eens contact met de Nuon op te nemen?
Licht genoeg?
Voor wie het nog niet wist: in de gemeente Muiden staan in totaal circa 1200 lichtmasten
21-oktober-2005
De bruiloft van Floris en Muiden
Met een mengeling van vermaak en ergernis (meer omdat het zoveel gemeenschapsgeld kost dan vanwege de overlast, want dat viel best mee) heeft Muiden het bezoek van de Oranjes aan het Muiderslot, waar het bruidspaar prins Floris en zijn Aimé en hun gasten een vorkje prikten, langs zich heen laten gaan. Het Muizenfort mocht dan een dag dicht zijn en de Ton Kootsingel en Herengracht voor een flink deel afgesloten, op het Vestingplein dat goeddeels taboe was voor auto's mochten de kleine neringdoenden hun diensten blijven aanbieden. Dirk de haringboer beaamde desgevraagd dat hij oranje haringen achter de hand had, Rita Kop vond het maar niets dat ze niet zoals altijd naar de WC mocht in het Muizenfort en de baas van de snackbar vroeg zich af waarom de bruiloftgangers ergens anders een hapje gingen eten, omdat het nooit zo lekker kon zijn als bij hem. Overigens hadden de kraamhouders alle tijd om zich af te vragen waarom de dranghekken op het Vestingplein drankhekken werden genoemd. Er was geen volk op de been. Alles wat er op een goed moment te zien was, waren een paar limousines met het bekende AA op het nummerbord. Een eenzame bewaker voor de brug van het Muizenfort bewaakte de bewakers die met een bus waren aangevoerd. Ook knetterde er af en toe een motormuis van de politie door de vesting. De Urker vissers zullen, toen ze 's avonds terugkeerden in de haven grote ogen hebben opgezet, want hun auto's waren verwijderd. Willem van der Werf werd gevraagd wat hij op de Herengracht te zoeken had toen hij langs een afzetting wilde ('Toevallig woon ik hier') en kreeg toen hij zijn huis weer verliet het verzoek de ramen te sluiten in verband met de veiligheid. Ook al omdat Prins Floris, die al een tijdje samenwoonde met zijn bruid, er geen behoefte aan heeft om ooit de troon te bestijgen en het dan ook vertikte aan Haagse hoogwaardigheidsbekleders toestemming te vragen om in de echtelijke sponde te stappen, was het geen gebeurtenis van het Koninklijk Huis, maar het gros van de inwoners van Muiden zal het allemaal een zorg zijn geweest. Dat nam niet weg dat de bruiloft het gesprek van de dag was. En het was mooi meegenomen dat het stukje van ons stadje dat onder Koninklijke ogen kon komen, tot op het laatste herfstblaadje was schoongeveegd en ook dat de muren waren ontdaan van grafiti, kreten en obsceniteiten. Vraagje: zou Muiden geld terug krijgen van de Oranjes wegens gederfde inkomsten omdat er een hele dag niet geparkeerd mocht worden op het Vestingplein en de Ton Kootsingel? Zie ook het verslag van Guus Kroon.
Kapvergunning eerste fase wordt afgegeven
De zienswijzen die van verschillende kanten op het gemeentehuis binnenkwamen, zullen B&W er niet van weerhouden een kapvergunning voor de eerste fase (uitdunnen en kappen van dunne jonge bomen en verwijderen struiken) aan de KNSF te verlenen. Blijkbaar hebben de zienswijze en een contra-expertise, ook al stonden er de gekste dingen in het AVG- rapport op basis waarvan de vergunning verleend wordt, geen enkele indruk op het college gemaakt. Geheel tegen zijn gebruikelijke exactheid, volledigheid en helderheid in deed wethouder Mackay in de commissievergadering waarin hij het nieuws bekend maakte, tegen het onverschillige aan achteloos over de zienswijzen. Zo wist hij niet te vertellen hoeveel er precies waren binnengekomen. Het waren er acht om precies te zijn, en alle acht waren ze uiterst zorgvuldig gesteld en onderbouwd. Dat had gerespecteerd mogen worden, ook al ben je het spuugzat, omdat het de plannen om te bouwen zo ophoudt. De ongebruikelijke houding van Mackay stelde dan ook teleur. Hij kan trouwens zijn borst natmaken, want dit is nog maar het begin. De rechter heeft zijn bef al omgedaan. De sfeer in de commissie waar de KNSF-perikelen ter sprake kwamen was ronduit grimmig. Niets wijst erop dat dit minder wordt, integendeel.
Huttenbouwerij verhuisd naar Nell
De huttenbouwerij op de vroegere weilanden van Oudshoorn gaat niet door. Er werden namelijk piepjes gehoord bij het met de detector zoeken naar bommen en granaten. Dit kan voor hetzelfde geld duiden op de aanwezigheid van fietsen, pannendeksels of ijzeren voorwerpen van welke aard ook, maar de organisatie van het huttenfeest wil geen enkel risico nemen. De herfstvakantieactiviteit is verhuisd naar de andere kant van Muiden: bij de boerderij Slotzicht in de Noordpolder. Maandag kunnen de Muider jongens en meisjes van 8 tot en met 12 naar hartelust onder leiding hutten bouwen op het land van Henk en Petra Nell. Voor dinsdag wacht hen een verrassing. Het is niet bekend of Rolf Visser de prijzen nog komt uitdelen. Dat zou hij doen toen er nog op het KNSF-terrein gebouwd zou worden.
Kans op vondst explosieven
Wat het vinden van explosieven betreft: wethouder Mackay acht de kans dat er iets op de rietlanden gevonden wordt, uiterst gring. In de commissievergadering wist men vanaf de publieke tribune andere plaatsen buiten het KNSF terrein te noemen, waar de kans groter is, zoals op een van de voetbalvelden – waar men al vijftien jaar wacht op een onderzoek – en aan de overkant van de trekvaart, op het land van Van Ginkel.
Nieuwe wijkagent: Gaston Otten
Het blijkt dat we voor Muiden en Muiderberg een nieuwe wijkagent hebben. Hij heet Gaston Otten en hij vervangt Herman de Vries, die op 'halve kracht' doorgaat in Weesp. De wijkagent was een van de aanwezigen op de bijeenkomst van Noordwest in de kazerne, waar het hele college present was en een dertigtal inwoners uit de wijk zelf. Er werd over problemen als parkeren, overlast en rommel in de wijk gepraat en er werd een buurtcomité van vijf mensen gevormd. Over de toekomst van Noordwest en Muiden als de grootschalige bouw in het Kruitbos verwezenlijkt mocht worden, werd niet gerept. In de commissieavond van donderdag kon Dick Schulp om een of andere onduidelijke reden niet verkroppen dat Klapwijk niet eerder dan Noordwest aan de beurt was gekomen. Dat zou wèl zijn afgesproken.
Minder subsidie voor zilveren VOMM
Als de raad het voorstel van B&W volgt, krijgt een aantal verenigingen en instellingen volgend jaar minder subsidie. Een van de gedupeerden dreigt de VOMM, de Vereniging Ontwikkelingssamenwerking Muiden/Muiderberg, te worden. De VOMM organiseert regelmatig activiteiten in Muiden en Muiderberg om de nood van kwetsbare mensen in ontwikkelingslanden te verlichten, bijvoorbeeld het populaire 'Lopen voor Zuster Truus' met de Muidense en Muiderbergse schooljeugd. Het viel op dat alleen de VOMM naar de commissievergadering was gekomen om van haar ongenoegen blijk te geven. In januari 2006 is het 25 jaar geleden dat de vereniging werd opgericht. Anders dan alle voorgaande jaren werd dit jaar de gebruikelijke subsidieaanvraag voor tienduizend gulden (later 4545 euro) 'ambtelijk afgehandeld'. De VOMM kon totnogtoe elk jaar op de unanieme waardering van de raad rekenen, als het vaste subsidiebedrag, waarover ooit afgesproken was dat er nooit aan getornd mocht worden, weer werd toegekend. Volgens voorzitter Hans Kliphuis, die insprak in de commissievergadering, is 'de zakelijkheid bij B&W nu zover doorgeslagen dat de voorgestelde besparing voor 2006 op de VOMM van 1240 euro bijna een tiende bedraagt van de totale besparing op alle toegekende subsidies, zijnde 13.468 Euro'. Ook zei ze 'We feliciteren de Stichting Zhlobin dat zij met haar werk een zelfstandige plaats op de subsidielijst heeft verworven, maar vragen ons tegelijk af, waarom de gemeente die subsidie vervolgens door de VOMM wil laten betalen, zonder enig voorafgaand overleg. En dat terwijl er bij ons altijd projecten in de wacht staan'. De gebruikelijke VOMM subsidie van € 4545 is met tien procent, dat is dus € 455 gekort. 'B&W beseffen misschien niet dat voor de VOMM 455 euro een bedrag is waar je echt wat mee kan doen. Neem het nieuwe scholingsproject onder Indiaanse bergboeren van Pieter van Nistelrooij in Guatemala. Voor 50 euro kan hij een tweedaagse landbouwcursus verzorgen, met onderdak en eenvoudige maaltijden. Met 455 euro kun je dus negen Indiaanse bergboeren helpen de cirkel van monoculturen en erosie te doorbreken' aldus Hans Kliphuis. 'De VOMM heeft de breuk met een traditie van bijna een kwart eeuw uit de stukken moeten lezen en vraagt zich af wat er bij de keuzes van de wethouder een rol heeft gespeeld. Uit het voorstel rijst een beeld op van Muidenaren die met de rug naar de wereld staan. 'Is dat echt nodig? Is dat zinvol? Is dat wat Muidenaren willen?' vroeg zij.
De VOMM niet in belang van de inwoners?
In zijn antwoord aan Hans Kliphuis schermde wethouder Jaap Meijer met de subsidieregels. Doorslaggevend is dat de te subsidiëren activiteit in het belang moet zijn voor de Muidenaren (alsof je medemensen helpen niet goed zou zijn voor hart en ziel van de Muider inwoners.) Ook verschuilde hij er zich achter dat het niet meer dan een voorstel is, en dat de raad moet beslissen. Op de vraag over het subsidiebeleid rond Zhlobin gaf hij geen antwoord. De VVD was duidelijk: net als iedereen draagt deze partij de VOMM een goed hart toe, maar de liberalen vinden het geen overheidstaak de acties te ondersteunen (best mogelijk, maar subsidie kun je ook zien als bijval, stimulans en uiting van waardering.) Coalitiegenoot D66 had meer moeite met de voorstellen van B&W en betoogde dat er eerst een taakstelling moet zijn, in plaats van eerst korten en dan het beleid bepalen. Het CDA legde de nadruk op de onontkoombaarheid van bezuinigen en hield wethouder Meijer uit de wind. Er viel ook nu weer niet te ontkomen aan een politieke strijd, waarbij de PvdA en de VIB de wethouder van het CDA de volle laag gaven. Dat was verdiend, maar ook jammer, want hoezeer ze ook gelijk hadden (ze wezen op het meten met twee maten, de willekeur, de inconsequenties en onzorgvuldigheden) en hoezeer B&W het ook over zich afgeroepen heeft, het betekent dat over en weer de hakken in het zand gaan en dat, zoals altijd het onderwerp lijdend voorwerp wordt, met andere woorden: het zit er dik in dat de VOMM (of nog erger: de doelgroep van de projecten van de VOMM) het slachtoffer wordt van prestige en partijpolitiek.
De macht van het geld
Dat er op subsidies bezuinigd moet worden, was bekend, maar je kunt je niet aan de indruk onttrekken dat er uit angst gesneden is in de hoek van organisaties die, zoals de VOMM, fatsoenlijk reageren. Of er verder nagedacht is over de effecten van het voorstel valt te betwijfelen. Alle goede bedoelingen van de wethouder ten spijt, zullen de inwoners van Muiden zich afvragen waarom de VOMM een motie van wantrouwen moet krijgen, terwijl iedereen nu juist zo solidair is met de VOMM, die niet lang geleden zelfs de vrijwilligersprijs uit handen van de burgemeester kreeg aangereikt. Het kan niet missen of veel inwoners leggen het uit als (weer) een miskleun van de coalitie, zeker als de oppositie daar een handje bij helpt. Wat er staat te gebeuren – en voor een deel al gebeurd is – is op zijn zachtst gezegd politiek onhandig van de samenwerkende partijen CDA, VVD en D66, temeer omdat de korting op het totale subsidiebedrag peanuts is vergeleken met de uitgaven die de gemeente maakt voor bijvoorbeeld uitbestede onderzoeken. Het is de teleurstelling niet waard. Dat de publieke tribune niet vol zat, wil niet zeggen dat de voorstellen om links en rechts te korten niet hard aangekomen zijn. Men denkt dat de wethouder op een zak vol geld troont, wanneer de subsidies verdeeld worden en als er macht in het spel is, kun je je maar beter gedeisd houden, anders kon je wel eens helemaal van een koude kermis thuiskomen. Het kan ook zijn dat de inwoners zo langzamerhand murw geworden zijn van wat er hier allemaal kan en vooral: mis gaat. Nu ging het bij de subsidieverdeling vooral om de VOMM, maar er is meer. Wat bijvoorbeeld te denken van de korting op de bijdrage voor de VVV? Dat kon wel eens de doodsteek betekenen voor deze voor Muiden als toeristenstadje zo belangrijke activiteit. Ook dàt viel in de commissie te beluisteren.
P&R terrein: pitstop voor auto-inbrekers
Behalve over een wijkagent beschikt Muiden ook over een 'wijkteam'. Wat dat precies inhoudt wordt niet in de stukken vermeld, wél dat dit team vorig jaar uitvoerig bezig is geweest met de onafgebroken auto-inbraken op het P&R parkeerterrein aan de Maxisweg. Dit terrein is een ideale plaats voor dieven om snel hun slag te slaan: even van de A1 af, toeslaan en meteen weer de A1 op. Een pitstop zou je kunnen zeggen. Niets heeft geholpen: extra surveillance niet en waarschuwingen om geen waardevolle spullen zichtbaar in de auto achter te laten al evenmin. Zelfs een uitgebreide analyse van de inbraakgegevens hielp niet! Niet één keer werd een inbreker betrapt, er was niet één aanhouding. Onder het wakend oog van de politie verdubbelde hier in 2004 het aantal inbraken. Meer dan de politie totnogtoe gedaan heeft, kan er door gebrek aan man - en vrouwkracht niet gedaan worden. Gelukkig ligt het anders bij het parkeerterrein achter Mariahoeve. Dat is van de gemeente en dat mag verlicht, omheind en met beveiligingscamera's bewaakt worden – wat volgend jaar staat te gebeuren. Het terugdringen van de inbraken op de grote parkeerterreinen langs de A1 heeft de hoogste prioriteit. Inbraak in de auto's, zo goed als het risico van parkeerbonnen buiten de terreinen, maken Muiden, hoe aantrekkelijk ook voor bezoekers, tot een oord waar slechte herinneringen aan kleven. Gedupeerde bezoekers zien we hier niet meer terug.
Ajax-Muiden-Heracles
Niet alleen donderdag zag Muiden zwart van het blauw, ook zaterdag was de politie hier in groten getale aanwezig. De dienders waren ingeseind door de stewards van de supporters van Heracles, die onderweg waren naar een treffen met Ajax. Net als alle voetbalvolk waren ook deze supporters luidruchtig, dorstig en in voor een geintje. De aanwezigheid van de vele agenten in Muiden had een preventieve werking. De aanhang van Heracles hield zich kalm, en werd beloond. Heracles werd niet door Ajax ingemaakt maar speelde gelijk.
Hoezo gewoon burger
Op Muideninfo.nl staat een vermakelijke woordenwisseling tussen KNSF-directeur Ferry Holzhaus en webmaster Jan Bovenlander over de Rietlanden die KNSF Vastgoed door een loonwerkerbedrijf heeft laten maaien, hoewel Jan van der Belt dit natuurgebied ten westen van het kruitbos normaal onderhoudt. Van der Belt was onlangs door de KNSF gevraagd het riet te maaien, maar dat kon niet op stel en sprong. Bovendien was het niet de tijd van het jaar. Volgens kenners is het ingehuurde bedrijf niet bepaald zorgvuldig te werk gegaan: het riet is blijven liggen en dreigt de beschermde flora eronder te verstikken, wat natuurlijk niet mag volgens de Habitat richtlijn. Bovenlander belde Holzhaus en vroeg naar het hoe en waarom. Hij antwoordde dat de KNSF als eigenaar het recht heeft zijn eigen land te onderhouden. Toen Bovenlander aandrong, vertelde de KNSF-directeur hem dat men er explosieven wilde opsporen 'zoals afgesproken, net als op de sportvelden' (Holzhaus zei er niet bij met wie.) Hij vroeg zich af waar de webmaster, die aardig op de hoogte is van zowel milieueisen als explosieven, zich mee bemoeide (niet zo moeilijk: met de achtertuin van Muiden zoals Dick Rozendaal het KNSF-terrein terecht aanduidt) en noemde hem 'maar een gewone burger'. Nu kun je veel van Jan Bovenlander zeggen, maar niet dat hij een gewone burger is. Een groepje inwoners overweegt zelfs om hem vanwege zijn verdiensten voor de Muider gemeenschap voor te dragen voor een lintje.
Baas politiecorps onder vuur
De tijd dat de brandweer - en politieofficieren kreukvrij met gepoetste knopen het applaus van de Muider vroede vaderen in ontvangst mochten nemen vanwege hun fraaie jaarverslagen is voorbij. Met name Dick Jan Methorst met in zijn spoor Eric Hoetmer legden de baas van het corps Gooi - en Vechtstreek Martin Rijnbeek het vuur na aan de schenen. De raadscommissie kreeg maar liefst zes verschillende stukken barstensvol cijfers voorgelegd. Het vermocht geen indruk te maken. Niet alleen omdat nogal wat cijfers en feiten herhaald werden, maar vooral omdat wat op het eerste gezicht helder leek, in wezen nu juist nogal eens onduidelijk was. Dirk Jan Methorst had moeite met de resultaten, de conclusies en prognoses. Hij herinnerde Rijnbeek, toen deze onverstoorbaar op zijn standpunt bleef staan, er fijntjes aan hoe slecht diens corps ervan afkwam bij een vergelijkend onderzoek van Elzeviers weekblad, maar de corpschef gaf geen krimp. Eric Hoetmer bond de kat de bel aan door over de tweede wijkagent te beginnen. De raad had unaniem een motie aangenomen, dat deze er moest komen, temeer omdat er in Muiden meer aan de hand is waar de politie aan te pas moet komen, dan elders in de regio. Alle fracties vielen hem bij. Rijnbeek die zo hoopvol startte als opvolger van de humorloze Punter (bij het afscheid van de vorige burgemeester vertelde de nieuwe corpschef dat Smith, die zonodig in een politieauto mee op safari wilde in de ommelanden aan één stuk door tegen het dak stuiterde) relativeerde het Muider probleem op de verkeerde manier met een aanvechtbare rekensom. Hij betoogde dat Muiden met een jeugdagent die ook in onze gemeente opereert en de oproepbaarheid van wijkagent Herman de Vries, die plaats heeft moeten maken voor de nieuwe wijkagent Gaston Otten eigenlijk mankracht genoeg heeft, misschien wel meer dan waar we recht op hebben, namelijk één wijkagent op 5000 inwoners (we hebben er nauwelijks méér inwoners.) Ook toen hij erop gewezen werd dat Muiden twee duidelijk gescheiden woonkernen heeft, week hij geen duimbreed. Voor de veiligheid van Muiden en Muiderberg moeten er nota bene wel twee brandweerkazernes zijn. Hij monkelde iets van 'broodje aapverhaal' toen Janneke Knijn met een krant zwaaide waarin stond dat de politie ter bezuiniging achtduizend mensen de laan moet uitsturen. Er was niet doorheen te komen. Meneer Rijnbeek had gelijk. Vond hij.
Burgemeester als scheidrechter
Anders dan haar voorganger, was burgemeester Worm zo verstandig om het de corpschef en de commissieleden te laten uitvechten, ook al is ze hier hoofd van de politie. Wel strafte ze Geert van Duinen van de PvdA af, die (anders dan de anderen die de moed op dit punt hadden opgegeven) over de onzorgvuldigheden in het politiebeleidsplan viel. Hij verwees daarbij naar de Muider Nieuwtjes. Dat was vleiend voor de chroniqueur maar hij had het beter anders kunnen aanpakken. De burgemeester wilde feiten horen, uitgaand van de eigen bevindingen van de commissieleden. Daar had ze natuurlijk gelijk in. Overigens valt niet te ontkomen aan de indruk dat mevrouw Worm, zonder daarbij trouwens persoonlijk te worden, kritiek uit de linker hoek slechter kan verdragen dan aanmerkingen van de kant van de coalitie. Het kon wel eens wennen voor haar worden als na maart de rollen mogelijk zijn omgedraaid. Maar ze is van CDA-huize, dus je kunt verwachten dat ze soepel meedraait als het zover komt. Commissie – en raadslid Sandra Deuling van D66 was het beste meisje van de klas door begrip te tonen voor de arme corpschef die rekening moet houden met zowel de landelijke prioriteiten, als die van de regio en de lokale. Rijnbeek was haar dankbaar voor haar morele steun, maar dat nam niet weg dat ook Sandra zo haar bedenkingen had. Ze signaleerde bepaalde inconsequenties. Weg goede beurt.
Aangifte doen op andere tijden
Een probleem voor Muiden is, dat er wel bereidheid bestaat om aangifte bij de politie te doen van delicten ('slechts' 66% doet uiteindelijk geen aangifte), maar dat je hier weinig kans toe krijgt omdat de politie zo slecht bereikbaar is. Aangifte doen via internet zou een oplossing kunnen zijn, maar verschillende commissieleden voerden aan dat het persoonlijke contact dan ontbreekt, terwijl dit contact zo belangrijk kan zijn. Corpschef Rijnbeek zei niet zonder meer 'nee' op de wens om ook 's avonds en op zaterdagochtend aangifte te kunnen doen. Het zou een aardige compensatie zijn nu we de tweede wijkagent wel kunnen schudden. De burgemeester nam het idee uit de commissie mee om aan de bevolking te vragen – bijvoorbeeld via het gemeentelijk informatieblad – hoe deze tegenover openstelling van het politiebureau op andere tijden, bijvoorbeeld zaterdagmorgen staat.
Eindelijk beter geluid in de kazerne
Het kan geen toeval zijn dat nu Anne-Marie Worm hier burgemeester is en we daarmee een bestuurder hebben die communicatie serieus neemt, er serieuze pogingen worden gedaan om het geluid in de kazerne te verbeteren. De sprekers zijn nog steeds niet goed te verstaan, maar dat is voor een deel hun eigen schuld, omdat ze te snel, te zacht, te ongearticuleerd of niet goed in de microfoon spreken. Daar kan zelfs de beste geluidstechnicus niet tegenop. Het effect van de geluidsinstallatie voor en na een vakkundige instelling viel goed te beluisteren, nadat voorzitter Bökenkamp de vergadering een tijdje onderbrak om de technici verbeteringen aan te laten brengen.
Sleutelfiguur
Harry Smith, oud-burgemeester van Muiden en huidig waarnemend burgemeester van Baarn, heeft toch maar mooi de voorpagina van de Gooi – en Eemlander gehaald door op het bordes van het voormalig paleis Soestdijk te verschijnen, waar de oude generatie Oranjes zo menig defilé afnam. Het viel op dat hij niet in vol ornaat was, want op de foto was geen ambtsketen te zien. Een bescheiden figuur dus, maar wat zullen zijn collega's jaloers zijn geweest! Smith stond tussen andere hoge pieten ter gelegenheid van het overhandigen van de sleutels van het paleis aan een hoogwaardigheidsbekleder van de Rijksgebouwendienst.
Kamperen bij het Muiderslot
Mevrouw Hilgers-Michels ('Ties' voor intimi) uit Ridderkerk, de 56-jarige directeur van het Muiderslot vertelt in de Gooi – Eemlander dat zij en haar man fervente kampeerders zijn. Ze hebben een klein, zilverkleurig bol caravannetje gekocht. Ze noemt het een overdekt bed, want veel meer ruimte heb je niet. Hij staat nu bij het Muiderslot, vertrouwt ze de krant toe, in verband met de verbouwing van het kasteel. 'Haha, voor het ultieme vakantiegevoel op het werk!' lacht de directeur.
Op het pluche om populair te zijn
Hij heeft zich een tijdje rustig gehouden, maar hij is er weer: Ton Hooijmaijers. Op zijn weblogboek staat onder de kop 'Voetballer of artiest of gedeputeerde' te lezen: 'De commissie Ruimtelijke Ordening is bijeen. Ik mag weer aan de bak met de Bloemendalerpolder. Ik probeer de commissieleden uit te leggen dat er geen gemakkelijke oplossingen bestaan. We willen veel in dat gebied, namelijk de locatie van de voormalige kruitfabriek schoon opleveren (en sowieso zonder bommen), zoveel mogelijk groen behouden, echte natuur realiseren, wateropvang, de Vecht niet bebouwen, toch veel woningen en dicht bij het station. Ofwel: een toverlantaarnsituatie scheppen! Toch lijkt het alsof de commissieleden bereid zijn om keuzes te maken en ook moeilijke beslissingen te nemen. Helaas lijden de stemmers van nu, zeker in Muiden, veelal logischerwijs aan het niet in-mijn-achtertuinsyndroom, waardoor zij soms boos zullen zijn. Maar ja, ik zit nu op het pluche om populair te zijn. Dan had ik maar voor het artiestenvak moeten kiezen of voetballer moeten worden'. Begrip voor Muiden! En nog toegeven dat hij op het pluche zit om populair te zijn óók!
Even de neus dichtknijpen
Wie nog steeds beweert dat het allemaal wel meevalt met de luchtkwaliteit in de Randstad en rond de A1 in het bijzonder moet maar eens naar www.knmi.nl/omi surfen. Op die site verschijnt elke dag een overzicht in kleur van de luchtvervuiling van de dag. Nederland is het land met de meest vervuilde lucht, maar in onze contreien is het helemaal erg. Woningbouw is hier dan ook onverantwoord. Daar is de raad van State al achter en langzaam maar zeker - de verkiezingen naderen – ontdekt rechts het ook.
Muiden niet op de kaart
In de Gooi – en Eemlander van vrijdag worden de toptien vogelgebieden in de regio opgesomd. De Bloemendalerpolder en het Kruitbos worden niet genoemd. Ze staan zelfs niet op de kaart.
Gooi Noordstad
Het klinkt alsof het ziekenhuis bedoeld wordt, maar Gooi Noordstad staat voor het samenvloeien van Naarden, Bussum, Weesp en eventueel Muiden, zo weet de Gooi – en Eemlander te melden. Muiden wordt zijdelings genoemd, want Muiden houdt de boot nog een beetje af, bang als onze gemeente is om als kleintje te worden vermorzeld. Volgens de krant kunnen de komende gemeenteraadsverkiezingen wel eens de laatste zijn voor de genoemde gemeentes, omdat in 2010 de Grote Fusie te verwachten is.
We worden ouder dan de rest
Volgens de Gooi - en Eemlander worden de inwoners van het Gooi ouder dan het landelijk gemiddelde. Mannen ruim een jaar, vrouwen een half jaar. Ook is hier de vergrijzing groter en zijn de inkomens hoger. Weesp onttrekt zich aan de trend: men wordt er niet ouder, maar in Muiden ligt de leeftijd weer hoger. Maar goed dat beide Vechtsteden eigenlijk niet bij het Gooi horen.
Ome Kooistra
Sinds horecamagnaat Sjoerd Koopman, die overigens al sinds jaar en dag eigenaar is van Ome Ko, zijn greep op dit café verstevigd heeft, heet Ome Ko in de volksmond Ome Kooistra.
17-oktober-2005
Zo kan het dus ook
Wat worden we ineens verwend. Meer dan veertig kanalen op de TV en ook nog eens stuk voor stuk van een voor Muiden en Muiderberg ongekende beeldkwaliteit. En nu maar duimen dat we het te veel betaalde geld terugzien over al die jaren dat deze kanalen en kwaliteit ons onthouden zijn, in plaats van na 1 januari meer abonnementsgeld te moeten betalen.
Gratis Multikabel service van Jaap Schulp
'Ook al een uurtje bezig geweest met het inprogrammeren van de nieuwe kanalen van Multikabel?' mailt Jaap Schulp vanuit Muiderberg. Hij heeft een frequentiekaart (Worddocument) meegemaild. Die vindt u hier op deze site, mét handleiding. Jaap Schulp weet niet alleen hoe het moet, maar ook hoe het werkt.
Buslijn 101 doet ook Maxis aan
De 'regioliner' 101, de buslijn die vanaf 11 december de 136 gaat vervangen, doet volgens het provinciebestuur ook Muiden en de Maxis aan. De haltes in Diemen komen inderdaad te vervallen. Eerder liet wethouder Meijer weten dat er een pendelbusje komt tussen het P&R terrein in Muiden en het winkelcentrum Maxis. Blijkbaar zal er dus ook een reguliere bus, de 101 bij de Maxis stoppen.
Al meegedaan aan de verkiezingspoll?
Na een bliksemstart lijkt de poll op Muideninfo, waarbij iedereen de zetelverdeling na de raadsverkiezingen in maart mag voorspellen, even stil te liggen. Óf men maakt pas op de plaats omdat het nog tot maart volgend jaar duurt voordat de verkiezingen worden gehouden en wil men rustig overwegen wat de uitslag kan zijn, óf men ziet tegen de gewenste motivering op, óf men heeft geen trek in de hoofdprijs, een etentje voor twee in de Klensput – niet omdat je daar niet lekker zou kunnen eten, integendeel, maar omdat de uitslag, ook al heb je die zelf voorspeld, je te zwaar op de maag zou kunnen liggen. Hoewel de webmaster alleen maar de namen van de inzenders wil weten om de prijswinnaar te kunnen aanwijzen (de namen worden niet openbaar gemaakt) hikken de meeste raads- en commissieleden blijkbaar tegen de poll aan. Er valt althans uit de huidige, zeer lezenswaardige inzendingen op te maken dat de volksvertegenwoordigers op een enkeling na de gok niet wagen. Hopelijk doen ze alsnog naar hartelust mee, want op de een of andere manier hebben ze er iets mee te maken hoe de raad straks samengesteld zal zijn. Tot 11 december kan ook een nieuwe partij worden ingevuld want tot die datum kunnen ook nieuwe partijen zich voor de raadsverkiezingen aanmelden. Om het officieel te zeggen: kunnen verzoeken tot registratie worden ingediend om als politieke groepering mee te dingen naar raadszetels.. Tot 23 januari mogen de kandidatenlijsten worden ingeleverd. Er mogen niet mee dan dertig kandidaten op de lijst staan. De volgorde op de lijst is tevens de volgorde waarin ze kunnen worden gekozen. Het aardige van de verkiezingspoll op Muideninfo is dat je mag meedoen zo vaak je wil, maar wie het eerst de juiste uitslag heeft geraden, is de winnaar. Om te voorkomen dat slimmeriken alle mogelijke uitkomsten inzenden om de prijs te winnen, doet alléén je laatste inzending mee voor de prijs!
Verdriet om minder subsidie
Teleurstelling en verontwaardiging heersen bij een aantal verenigingen en instanties nu B&W sinds B&W met het voorstel is gekomen, waaruit blijkt wie, wat het college betreft, de slachtoffers zijn van de soms fikse kortingen op de subsidies, die 'ombuigingen' worden genoemd. Het doel is de subsidies in totaal met 10% omlaag te krijgen. Hiertoe zal links en rechts flink ingeleverd moeten worden. B&W noemt als speciaal voorbeeld op de tennisvereniging Amuda. Ontdekt is dat slechts een kwart van de leden uit de gemeente Muiden komt. Voorgesteld wordt de subsidie voor deze vereniging in de periode 2006 – 2008 helemaal af te bouwen. Verder zijn achtereenvolgens de klos: het vogelasiel 'het Gooi' (was € 388, nu niets), de Wereldwinkel Muiden/Muiderberg (was € 454, nu niets), de Vereniging Ontwikkelingssamenwerking Muiden/ Muiderberg, de VOMM (van € 4,545 naar € 3.305, waarbij aangetekend dat Zhlobin nu een 'eigen' subsidie van € 785 krijgt, zodat de VOMM als de meerderheid van de raad daar tenminste mee akkoord gaat, per saldo € 455 inlevert), de eerder genoemde Amuda (was € 8.168, wordt voor 2006: € 5.440), Sportservice Noord-Holland (was € 810, nu niets), nader te verdelen sportbudget (was € 961, wordt € 750), nader te verdelen budget kunst en cultuur (was € 1.668, wordt € 1.400), Stichting Menno van Coehoorn van € 35 naar 0), nader te verdelen budget oudheidkunde/musea (was € 319, wordt € 250), Bomenstichting, vereniging Behoud IJsselmeer, Stichting Vecht en Plassengebied (elk van € 23 naar niets), Versa voor Maatschappelijke dienstverlening (taakstelling € 61.494, wordt € 59.994), VVV Gooi- en Vechtstreek, Hilversum (€ 5.119, wordt € 4.500), Begeleid wonen Gooi – en Vechtstreek (was € 3,217, wordt 3,075), Versa Hilversum Ouderenwerk (taakstelling € 30.493, wordt € 27.493), COC Gooi en Omstreken (was € 135, nu niets), nader te verdelen sociaal cultureel werk (was € 3.403, nu € 2.250), Stichting Kunst en Kultuur Noord-Holland (was € 393, nu niets), Centraal Meldpunt Jeugdcriminaliteit was € 824, nu niets), Stichting Peuterspeelzalen Muiden/Muiderberg (was € 32.630, nu € 27.500), nader te verdelen budget kinderopvang (was € 500, is nu € 300), Stichting Coördinatie NME Gooi – en Vechtstreek (was € 992, nu niets). Totaal budget voor 2006: € 246.502. Besparing € 13.468. Veel subsidies, met name voor op de eigen lokale bevolking gerichte activiteiten, blijven gelijk. Enkele instanties krijgen meer: Versa voor jeugd - en jongerenwerk (was € 22.230, taakstelling € 40.230, wordt € 45.907) en nader te verdelen budget vrijwilligerswerk (taakstelling € 2.179, wordt € 2.250)
Eerst lezen, dan parkeren
Volgens de parkeerwachters lezen veel mensen in Muiden hun vergunning niet. De heren zijn gestopt met waarschuwen en delen nu prenten uit aan iedere vergunninghouder die zich niet houdt aan wat er op de vergunning staat. Overigens is de overgang naar de betaalde vergunningen voor zover de parkeerwachters hebben kunnen constateren, geruisloos verlopen.
'Actie voeren mag, stemming maken niet'
De informatieavond, waarin Rijkswaterstaat de alternatieven en varianten voor een betere bereikbaarheid van Schiphol, Amsterdam en Almere uit de doeken deed, trok een volle kazernezaal. Het onderwerp is ook van Muiden van belang, al was het maar omdat de vrees bestaat dat als de verbinding A6-A9 doorgaat, zeker wanneer gekozen wordt voor een peperdure oplossing van een kilometers lange tunnel, Muiden wel kan vergeten dat er ook nog eens een eco/aquaduct komt – ook al bezweert het CDA dat deze wens van Muiden vervuld zal worden. De bijeenkomst opende curieus. Wethouder Jaap Meijer hield een soort preek, waarin hij vermanende woorden richtte tot het Platform A6/A9 over hun suggestie, die met koeien van letters in het Weesper Nieuws stond, dat het Paard van Troye zou worden binnengehaald met het zoethoudertje van de tunnel tussen de A6 en de A9. Volgens het Platform zal zo'n tunnel op de valreep te duur blijken, maar valt de verbinding onder Weesp dan niet meer terug te draaien, zodat er toch een grote weg bovengronds komt. Meijer betoogde dat actievoeren een democratisch recht is, maar dat de actievoerders aan stemmingmakerij doen, wat in zijn ogen verwerpelijk is. Prompt daarop kwam hijzelf met de kreet 'Geen aquaduct, dan ook geen woningbouw.' Muider Nieuwtjes zal hem eraan herinneren, temeer omdat dit inhoudt dat er zonder aquaduct ook geen woningbouw op het KNSF-terrein zal zijn, want het Kruitbos is immers te dicht bij de A1. De medewerkers van Rijkswaterstaat, die weer in groten getale aanwezig waren - ze weten zichzelf wel aan het werk te houden – voelden zich zichtbaar opgelaten toen de Muidense wethouder de loper voor hen uitrolde, wat hen er overigens niet van weerhield een propagandafilm te vertonen over de noodzaak om het dichtslibben van de Randstad krachtdadig aan te pakken. Natuurlijk pure stemmingmakerij, maar in de ogen van de overheid is het voorlichting. Als er niet wordt ingegrepen, zo luidde de boodschap, passeren in 2020 maar liefst 300.000 voertuigen per etmaal het stadje Muiden. Hoe los je dat op? Volgens een onderzoek ontlopen de effecten van spitsstroken en een A6-A9 verbinding elkaar niet veel. Maar een kilometerheffing en beter openbaar vervoer zou vele automobilisten ervan weerhouden in hun auto's te stappen en files te vormen. Gratis advies van Muider Nieuwtjes: kies voor het laatste. Het is veruit de effectiefste, milieuvriendelijkste, gezondste én goedkoopste oplossing.
Geen bijdrage voor manifestatie A6/A9
Het platform A6/A9 dat alles op alles zet om een rechtstreekse verbinding tussen beide snelwegen te voorkomen en geld nodig heeft om overtuigend voor de dag te komen, klopt vergeefs aan bij de gemeente Muiden. B&W wil geen bijdrage geven in de kosten van de grote manifestatie op 12 november op het terrein bij 'de Visserij' in de Keverdijkse polder. Aan alle gemeente in het tracégebied is om geldelijke steun gevraagd, ook Weesp, Naarden, Abcoude en Loenen. Het college van Muiden geeft als antwoord de standaardmededeling dat er alleen subsidie verleend wordt als de activiteit in direct belang is van de plaatselijke gemeenschap of een deel daarvan, gevolgd door de tekst: 'Wij zijn van oordeel dat met de voorgenomen activiteit niet ondubbelzinnig vaststaat dat een dergelijk belang hiermee gediend is' – en besluit het verzoek af te wijzen. Toch zal het feest ook zonder de steun van Muiden beslist wel doorgaan. Het belooft een heel spektakel te worden, dat begint bij het station Abcoude, vanwaar men in optocht langs het Gein naar Weesp gaat. Vanuit Weesp wordt over de Vecht naar de aanlegsteiger Keverdijk gevaren. Dan gaat het met de bus naar het manifestatieterrein, waar in een grote tent artiesten en bekende Nederlanders optreden en Tweede Kamerleden in debat gaan over 'Nut en noodzaak van meer asfalt'. Het CDA hoopt stilletjes dat al meteen na afloop van de manifestatie de deelnemers op weg naar huis kunnen kiezen uit een prachtige tunnel waarin de verbinding A6/A9 verstopt ligt en een misschien wel mooier eco/aquaduct te Muiden. Je bent realist of je bent het niet.
Wijkbijeenkomst Noordwest
In de kazerne zal binnenkort een reeks wijkbijeenkomsten plaatsvinden. Noordwest bijt maandagavond het spits af. De bijeenkomsten zijn georganiseerd door De Woningbouw in samenwerking met de gemeente Muiden en bedoeld om signalen van de bewoners uit de wijk op te vangen. Op basis van wat er anders en beter kan, wordt in nauw overleg met een delegatie uit de wijk een 'leefbaarheidsplan' gemaakt. De avonden zijn niet alleen bedoeld voor de huurders van woningen van De Woningbouw. Ook andere huurders van niet Woningbouw woningen en eigenaren van de koopwoningen in de wijk zijn uitgenodigd. Omdat wethouder Jaap Meijer bang is dat de wijkbewoners niet vrijuit zullen praten, wanneer 'de pers' erbij is, kreeg de hobbyjournalist van Muider Nieuwtjes, die netjes bij de wethouder aankondigde dat hij even 'om de hoek' zou kijken, van Meijer te horen dat hij niet welkom is. Om de zaak niet op de spits te drijven (het lijkt onwaarschijnlijk dat wijkagent Herman de Vries hem tegen zal houden als hij toch verschijnt) zal hij maar afgaan op wat hem uit tweede hand bereikt. De houding van Meijer begrijpt hij niet. Zijn eigen ervaring is dat waar hij blijkt geeft van zijn belangstelling, de mensen loskomen in plaats van dichtklappen. Maar misschien begrijpt hij Meijer nu juist wèl goed, en dat pleit dan niet voor de wethouder.
Noordwest en Kruitburg
Wethouder Meijer houdt niet van 'pottenkijkers'. Dat bleek al overduidelijk bij de buurtbijeenkomsten voor de Jobs. Omdat hij toen kennelijk (en terecht) de nodige tegenstand verwachtte, bestond de wethouder het om omwonenden, die niet persoonlijk uitgenodigd waren, weg te sturen. Bijna had hij zelfs belangstellende raadsleden de deur gewezen. Door de weg af te sluiten voor stadgenoten, die zich betrokken voelen bij wat er in hun Muiden gebeurt, laadt Meijer de verdenking op zich dat hij liever niet wil dat andere inwoners, dan die hij op het oog heeft, weten wat hij van plan is. Verenging heet dat, het tegenovergestelde van breed inzicht. Van Meijer is bekend dat hij als collegelid onverdroten voorstander is van de KNSF-plannen, terwijl van de bevolking van Noordwest bekend is, dat zij zich vrijwel unaniem verzet heeft tegen massale bouw ten koste van het Kruitbos. Voeg daaraan toe dat ex-wethouder Leupen, die buitenspel gezet werd door de politiek vanwege het niet uitvoeren van moties rond die plannen, momenteel voorzitter is van de Raad van Bestuur van de Woningbouw, en het plaatje is rond. Meijer en Leupen weten wat goed voor ons is. Dat zal blijken als maandag Kruitburg in de wijkbijeenkomst voor Noordwest ter sprake komt. Het kan niet missen of dit is het geval. Bij het streven naar een beter leefbare wijk ontkom je niet aan een blik in de toekomst. Gelukkig is het onwaarschijnlijk dat Noordwest zich Kruitburg zomaar even door de strot laat douwen. Daarvoor is er teveel oud zeer en zijn er nog te veel onbeantwoorde vragen, zoals: wat zijn dat toch voor afspraken waar de KNSF zich steeds weer op beroept (er zijn immers alleen maar intentieverklaringen) en wat betekent in KNSF-termen 'geen hoogbouw'. Muider maat is twee verdiepingen plus een kap, zegt iemand die het weten kan, namelijk makelaar E.P. Vlaanderen. Mogelijk is er alleen maar sprake van een onhandig opererende regent, maar wat is het jammer dat er door zijn optreden twijfels rijzen rond de intenties van het lofwaardige initiatief om de wijken zelf aan het woord te laten. Het is al net als met het hutten bouwen in de herfstvakantie op de vroegere weilanden van Oudshoorn. Heel leuk, totdat Jaap Meijer zei dat Muider jongens hierdoor worden aangemoedigd om hun droomhuis op het KNSF-terrein te bouwen.
Kroon in de krant
Onder de kop 'Socrates op het Waagplein in Weesp' staat in Trouw van 6 oktober een vermakelijke beschouwing over een ontmoeting tussen chroniqueur Pieter Henk Steenhuis en onze stadgenoot Guus Kroon senior (79), vader van Guus jr., Hans, Willem en Kees. Steenhuis vraagt senior of die misschien weet wat een teleurstelling is. 'Als de kaasboer er niet zou zijn, maar die is er elke week', antwoordt Kroon, die elke week speciaal voor kaas en een plantje van Muiden naar Weesp fietst. 'En als het plantje er niet is, bent u dan teleurgesteld?' 'Ja, want dan wordt mijn vaste patroon doorbroken'. En zo gaat het een tijdje door. Kroon antwoordt desgevraagd dat hij niet teleurgesteld is als het regent, want daar moet je rekening mee houden, en ook niet als het stormt, want 'dat hoor je tevoren op het nieuws en storm hoort erbij.' De interviewer schiet meer voorbijgangers aan en ontdekt dat nogal wat Weespers zijn vragen over teleurstelling en verwachting flauwe kul vinden. Hij praat ook met andere senioren. Zij conclusie is dat de verwachting van Guus Kroon sr realistischer is dan die van de anderen, waarna zijn gefilosofeer nog twee kolommen voortkabbelt. Toch leuk dat een ouwe Muier er zo goed af komt.
Kerst op de sluis
Sinds de opening van de gerestaureerde Groote Zeesluizen op de ochtend van het Spieringfestival bloeiden de bloemetjes tussen de kolken. Nu zijn alleen nog de boompjes over. Hopelijk blijven ze staan tot na Kerstmis.
Liever geen babygehuil
Lucy van Vrijberghe de Coningh is een van de buurtbewoners die zich verzet tegen de vrijstelling van het bestemmingsplan Muiden – Vesting, die de gemeente wil verlenen om het mogelijk te maken dat de Singelkerk een woning wordt. Ze ziet het geplande dakterras als een inbreuk op haar privacy, schrijft ze aan B&W en de raad, omdat je vanaf dat terras een 'grote inkijk' in haar tuin zult hebben. Haar woongenot zou 'ernstig worden aangetast', ook al omdat ze vanuit de slaapkamer aan de achterkant uitkijkt op het terras, dat ze 'extreem groot' vindt en niet passend in de bebouwing. Bovendien vreest ze het geluid van een huilende baby en die is, zo heeft ze gezien, op komst. Komt er een zandbak op het terras, vraagt ze zich af. Ze laat het niet bij bezwaren, maar heeft ook een oplossing voor haar problemen: waarom niet het voorhuis/pastorie gesloopt, dan is er ruimte voor een grote tuin mét zandbak. 'En het geluid verdwijnt dan tussen de hagen en schuttingen'.
Curieus beleidsplan politie
De politie Gooi – en Vechtstreek die voor Muiden een speciaal beleidsplan schreef, had beter even eerst hier kunnen komen kijken. Dan hadden ze ontdekt dat de Muidertrekvaart niet aan de oostkant van Muiden ligt, zoals in het plan staat, want in dat geval had de wijk Noordwest Noordoost geheten. Ook ligt Mariahoeve niet ten westen van de vesting, maar ten oosten hiervan. De politie stelt vast dat de meeste 'oude Muiders' in het centrum wonen. Laat ze het niet horen in de andere wijken. Een curieuze mededeling is ook, dat er om de overlast van het sluipverkeer te beperken totnogtoe enkele maatregelen getroffen zijn, waaronder een 'geslotenverklaring' tijdens de spits en verkeerslichteninstallatie aan weerszijden van de sluisbrug. Over het laatste kunnen we het eens zijn, maar de afsluiting van de brug tijdens de spits is helaas slechts een vrome wens van veel Muiers (het laatste nieuws is dat dit volgens de wethouder niet zou mogen, terwijl een hoge politieofficier zegt dat het gewoon mag). De politie constateert dat er in Noordwest, waar veel sociale woningbouw is, ook veel overlast van jongeren is. De jongeren van buitenlandse afkomst worden daarbij nadrukkelijk genoemd (waarom, wat voegt dit toe?). Klapwijk en Mariahoeve, beide met minder sociale woningen, zijn rustige wijken en er is weinig tot geen overlast, aldus het beleidsplan. Maar hoe zit het met Muiderberg? Zouden rijkeluiszoontjes geen hangjongeren zijn? Kom nou! In het rapport worden de plekken genoemd met veel delicten en meldingen. Dit zijn de hangplekken van de jongerengroepen, de twee grote parkeerterreinen langs de A1 en 'het volkstuinencomplex te Muiden, waar regelmatig kleine diefstallen voorkomen (als de politie hier een kijkje was komen nemen, hadden ze niet een, maar twee volkstuincomplexen ontdekt, namelijk ook een in Mariahoeve – dus waar hebben we het over?). De sluisbrug wordt als verkeersknelpunt 'een onveilige plek voor zwakke verkeersdeelnemers' genoemd (fietsers en voetgangers of senioren met rollators en moeders met kinderen?) Watersportevenementen in de vesting en het surfstrand op Muiderberg vergen veel aandacht van de politie. Muiden zelf weet nog niet hoe het afloopt met de grootschalige bouwplannen, maar de politie van de Gooi – en Vechtstreek weet alvast te vertellen dat in de komende jaren het kruitfabriekterrein zal worden bebouwd en dat ook door IJburg en de bebouwing van de Bloemendalerpolder de infrastructuur rond Muiden sterk zal veranderen. Goed nieuws dus: het eco/aquaduct gaat door! Of zou de politie soms eenzijdig geïnformeerd zijn, zoals wel meer voorkomt bij overheidsdienaren?
De ergste problemen op een rijtje
Wat Muidens nabije toekomst betreft: in het beleidsplan van het corps Gooi – en Vechtreek wordt de verwachting uitgesproken dan dat er meer autodiefstallen en autovernielingen zullen zijn dan in 2004, maar weer minder overige vernielingen en ook minder diefstal uit woningen en bedrijven. Het aantal winkeldiefstallen en vernielingen aan openbare gebouwen zal daarentegen toenemen. Als de ernstigste problemen voor de gemeente Muiden worden op volgorde van belangrijkheid genoemd: overlast door de jeugd, de verkeersperikelen en de vernielingen. Op bijna elk gebied scoort Muiden hoger dan de rest van de regio. Alleen het aantal woninginbraken ligt lager dan het gemiddelde. Maar de inwoners van Muiden zitten er volgens de politie niet mee. Integendeel, er heerst tevredenheid over de politie, de aangiftebereidheid is groter dan elders en het onveiligheidsgevoel is hier minder groot dan op andere plaatsen in de regio. Gelukkig is een nadrukkelijke boodschap van de Muider gemeenteraad overgekomen. De politie heeft althans de moeite genomen de noodkreten uit de politiebrief van onze gemeente een plaatjes in het beleidsplan te geven. Vooral dankzij stug aandringen van CDA fractieleider Dirk Jan Methorst prijkt 'handhaving' met stip boven aan de lijst. Daarna volgen diefstal uit en vanaf motorvoertuigen, woninginbraken, verkeersoverlast, vandalisme en overlast door de jeugd, en geweld in huiselijk kring. Als de politie nu ook nog eens ontdekt waar Muiden ligt, is de kans groot dat ze zich een hoedje schrikken van de situatie hier en als de wiedeweerga een tweede wijkagent aanstellen naast Herman de Vries – en dan liefst eentje die Muiden op zijn duimpje kent en precies weet hoe je onze lieverdjes moet aanpakken. Wij weten wel wie, maar weet de politie Gooi – en Vechtstreek dat ook? Laten we het hopen.
Meldingen bij politie in 2004
Vorig jaar waren er 63 meldingen over doorstoomproblemen in Muiden (2 in Muiderberg), voor dit jaar worden er 69 verwacht. Meldingen parkeerproblemen: 39 in 2004 (Muiderberg 15), verwachting voor 2005: 47. Stremming: 45 in 2004 (Muiderberg 6), verwachting 2005: 40. Meldingen van overlast jeugd: in Muiderberg 2004: 60 (was in 2003: 100), verwachting 2005: 29. Muiden in 2004: 15 en verwachting 2005: 10. Pechgeval/onbeheerd voertuig: Muiden in 2004: 31 (verwachting 2005 ook 31). Meldingen overige conflicten in 2004: Muiden 20, Muiderberg 9 (zelfde verwachting voor 2005). Diefstal vanaf of uit bedrijf in 2004: Muiden 27, Muiderberg 8 (verwachting 2005: Muiden 18, Muiderberg 7). Overige overlast Muiden 2004: 14, Muiderberg 9 (verwachting 2005: 14 en 7). Overige vernieling/beschadiging: Muiderberg 2004: 9, Muiden 8 (verwachting 11 en 8).
Aangiftes bij politie in 2004
Diefstal vanaf of uit auto in Muiden in 2004: 180 (vooral parkeerterreinen bij A1), Muiderberg 39 (verwachting voor 2005 respectievelijk 219 en 33). Vernieling auto's 2004: Muiderberg 14, Muiden 18 (verwachting 2005: 23 en 21). Diefstal overige goederen in 2004 Muiden 63 (in 2003: 91), Muiderberg 15 (verwachting 2005: 25 en 18). Diefstal uit woning in 2004 Muiden 20, Muiderberg 22 (verwachting 2005: 19 en 16). Overige vernieling/beschadiging 2004 Muiden 19, Muiderberg 21 (verwachting 2005: 17 en 17). Diefstal vanaf en uit bedrijf 2004: Muiden 29, Muiderberg 10 (verwachting 2005: 17 en 9). Diefstal auto in 2004: Muiden 12, Muiderberg 6 (verwachting 2005: 18 en 3). Diefstal fiets in 2004: Muiden 11, Muiderberg 5 (verwachting 2005: 10 en 8), Vernieling aan openbare gebouwen in 2004: Muiderberg 7 (was 3 in 2003) Muiden 1 (verwachting 2005: 8 en 5). Winkeldiefstal 2004: Muiden (Maxis!) 9, Muiderberg 0 (verwachting 2005: 13 en 0).
Uit het jaarverslag politie Gooi & Vechtstreek
In 2004 gingen in totaal 15 politieauto's in vlammen op. Het gebeurde twee keer in Muiden bij het politie bureau ( één auto in de nacht van 27 op 28 mei en twee in de nacht van 25 op 26 juni). Bij de windhoos in Mariahoeve in augustus 2004 werden 40 woningen beschadigd; ook werden er auto's en een boot beschadigd. In de gemeente Muiden kwamen in 2004 in totaal 593 aangiftes bij de politie binnen, de prognose voor 2005 is in totaal 582 aangiftes. In 2004 werden 724 verdachten staande gehouden, waarvan 126 gevallen voor het openbaar ministerie (prognose 2005 respectievelijk 785 en 100). Er waren vorig jaar 39 gevallen van geweld tegen personen en 7 van huiselijk geweld (huiselijk geweld wordt sinds 2004 te allen tijde opgepakt, ook zonder aangifte.) Geweld tegen goederen (dat is diefstal uit en vanaf auto's, autodiefstal, diefstal van fietsen en bromfietsen en zakkenrollerij): 221 in 2004, prognose 2005: 252. Pas als volgend jaar het grote parkeerterrein Mariahoeveweg wordt omheind, verlicht en via beveiligingscamera's wordt bewaakt, zoals de bedoeling is (het aantal parkeerplaatsen gaat van 80 naar 190, er komt één in - en uitgang en parkeren gaat € 5 – per dag kosten) zal het aantal diefstallen uit auto's in Muiden afnemen. Het aantal woninginbraken daalt: van 42 in 2004, tot naar verwachting 35 in 2005. Volgens het politiejaarverslag heeft Muiden geen overlast van drugsgebruikers en wonen hier geen veelplegers. Omdat er flink bekeurd wordt neemt de overlast door de jeugd in onze gemeente sterk af: in 2004 waren er 75 meldingen van overlast. De prognose voor 2005 is 39. Wel waren 32 vernielingen aan auto's (spiegels vernielen na het stappen) en 40 gevallen van overig vandalisme. Voor 2005 worden er 44 gevallen van vernielingen aan auto's en 34 van overig vandalisme verwacht. Het is moeilijk de daders op te sporen, niemand ziet het en de jongeren dekken elkaar.
Nog meer verkeer en parkeren
Er waren in 2004 minder verkeersongevallen: 270. Geen doden, wel 11 slachtoffers naar het ziekenhuis. De verwachting voor 2005: 234 ongevallen en 7 mensen naar het ziekenhuis. De verkeershandhaving: bekeuringen in 2004 voor zonder gordel rijden 192 (prognose 2005: 175), door rood licht rijden 294 (prognose 395), alcoholgebruik 29 (40), te snel rijden 88 (86), zonder helm op de brommer 58 (59). In de Gooi – en Vechtstreek wordt relatief veel onder invloed gereden. Botsen betekent blazen en er wordt veel gecontroleerd, met name in de buurt van horeca en sportkantines. In Muiden is een flinke verhoging van rijden onder invloed geconstateerd. Ook vallen er veel bekeuringen voor het negeren van rood licht, met name bij de sluisbrug. De laatste tijd zijn er geen controles, omdat bij het huidige weer vaak niet goed te zien is of het licht op rood staat. De politie verwacht dat dit anders wordt, zodra de nieuwe verkeerslichteninstallatie er staat. Opvallend is dat er in het verslag met geen woord gerept wordt over bekeuringen voor niet handsfree mobiel bellen, zomin als voor het laten lopen van de motor voor de gesloten sluisbrug, terwijl dit toch, samen met het door Muiden scheuren, een grote ergernis voor de inwoners is. Het is dan ook wrang te lezen dat wat de snelheidsovertredingen betreft 'de doelstellingen zeker zullen worden gehaald'. Tenslotte: uit het jaarverslag van de politie blijkt dat er 54 meldingen van parkeeroverlast waren in 2004 en dat er 68 meldingen worden verwacht voor 2005. In 2004 zijn 157 parkeerbonnen uitgeschreven (worden er naar verwacht 200 in 2005). Er waren met name meldingen van parkeeroverlast op de Dijkweg.
13-oktober-2005
Eén en al Multikabel op de kabel
Net als in Laren is de televisie in Muiden de laatste dagen danig in de war door de activiteiten van Multikabel die het net geschikt aan het maken is voor meer zenders en digitale ontvangst, zoals in de andere Multikabel-gebieden in Noord-Holland. Het zal allemaal wel goed komen, maar menigeen heeft er goed de pest over in dat de vertrouwde zenders óf op een ander kanaal of helemaal niet te zien zijn, temeer omdat Multikabel wél de kans heeft aangegrepen om flink reclame te maken voor eigen producten en diensten.
Muiden heeft én Groen én Links nodig
De afdeling Weesp/Muiden van GroenLinks heeft voor volgende week maandagavond een discussiebijeenkomst over een eventuele fusie tussen Weesp en Muiden georganiseerd in de City of Wesopa. De bevolking van Weesp voelt hier meer voor dan die van Muiden, als je afgaat op de verschillende polls over dit onderwerp. De laatste stand op de poll van de Muider kabelkrant is, dat nog geen kwart van de inmiddels 450 inwoners van onze gemeente die hun menig gaven voor zo'n fusie zijn. Overigens valt uit de aankondiging van de fusieavond op te maken, dat er ook in Muiden een afdeling van GroenLinks is - al wordt deze dan gedeeld met Weesp. Zou GroenLinks hier ook meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen? Ze maken zeker een kans. Het is een mooi alternatief voor de 'groene partij' D66 dat het Kruitbos heeft laten vallen en in Muiden duidelijk naar rechts is opgeschoven. Ook een mogelijkheid is een lijstbinding met de PvdA. Het kan kiezers over de streep trekken en voorkomt versnippering. Muiden heeft én groen én links nodig wil het op de valreep ontkomen aan het doemscenario van wat Dick Rozendaal in het Weesper Nieuws 'een mooie ruim opgezette groene wijk op het KNSF-terrein' noemt. Dick is wel zo eerlijk er bij te zeggen dat Kruitburg niet veel ruimte laat voor goedkope woningen. 'Die kunnen dan elders gebouwd worden' schrijft hij. In Almere bijvoorbeeld?
Dick Methorst dreigt met aftreden
In het Weesper nieuws laat Dick Methorst, aan het woord over de verbinding A6-A9 weten, dat hij, en vele andere CDA-bestuurders met hem, aftreedt als gaandeweg de uitvoering de tunnel waar het CDA helemaal achterstaat om één of andere reden niet doorgaat en de weg toch bovengronds komt. 'Zet dat maar rustig in de krant', zegt hij er bij. Is dát schrikken. Als het eco/aquaduct, dat het CDA óók wil (wie niet), niet door mocht gaan, treedt de grote man van Muiden dan ook af? Den Haag mag wel wat zuiniger op zijn bonzen zijn.
Kruitbos nog niet plat
Donderdag was de laatste mogelijkheid om 'zienswijzen' in te sturen over de gedeeltelijke kapvergunning die B&W aan KNSF Vastgoed wil verlenen. Voordat de KNSF toestemming krijgt om het kruitbos voor een flink deel alvast plat te slaan (verwacht wordt dat per 1 november het definitieve besluit valt) zullen de nodige bezwaarschriftprocedures moeten worden afgewikkeld. Dat kon wel eens aardig wat tijd in beslag nemen Er zijn na de 'zienswijzenronde' zeker bezwaarschriften te verwachten. In totaal acht personen en instanties hebben een zienswijze ingestuurd. Naast brieven die op het gemeentehuis binnenkwamen van de bekende Muiers Jan Bovenlander en Guus Kroon, die beiden van leer trokken tegen het onderzoek naar 'bommen en granaten' plus bijbehorende aanbevelingen van het bureau dat de KNSF inschakelde (het bureau dat, hoe raadt u het, ook de explosieven zal opruimen) sloegen de Stichting Stad Muiden en de Vogelwerkgroep 'Het Gooi – en omstreken' alarm. Op de valreep trokken de Stichting Behoud Vesting Muiden, de Milieufederatie Noord-Holland, de Vogelwerkgroep Amsterdam en de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging aan de bel. Er komen geen openbare hoorzittingen. Wel krijgen degenen, die een zienswijze indienden de gelegenheid deze mondeling toe te lichten, dat wil zeggen: voor zover ze als 'belanghebbende' worden beschouwd. Aangezien de natuurorganisaties zich met de natuur bezig houden, de stichtingen Stad Muiden en Behoud Vesting Muiden met Muiden en het Kruitbos voor de twee bekende Muiers, evenals voor alle Muiers, de achtertuin van onze stad is, zal B&W het niet kunnen maken om ook maar één van de acht als 'niet belanghebbende' te beschouwen.  
9-oktober-2005
Blauwe papierbakken komen volgend jaar
Er komen over afzienbare tijd ook in Muiden blauwe papiercontainers, zoals die sinds een half jaar in Naarden staan. Het zal waarschijnlijk niet meer dit jaar gebeuren, want nadat de GAD vorige week de Lange Muiderweg alvast voorzien heeft van een partij blauwe bakken, is men nu door de voorraad heen. De inwoners ontvangen eerst een brief. Dat de papierbakken helblauw zijn - of het dit nu mooi vindt of niet - is van bovenaf opgelegd. Den Haag bepaalt de kleur. Nu krijg je de container nog gratis (als je even de hoge belasting vergeet), maar de angst leeft dat je straks voor de bakken moet betalen. Er verdwijnt veel papier en karton in de grijze kliko's. Dat is niet de bedoeling. Dat het toch gebeurt komt omdat nogal wat mensen óf de ruimte óf het geduld niet hebben om het oud papier op te sparen. De blauwe bakken zullen een keer per maand op een vaste dag worden geleegd. Waarschijnlijk wordt dat net zoals momenteel de laatste zaterdag van de maand. Tegenwoordig haalt de GAD de kranten, dozen en ander papier op en gaat de opbrengst naar Crescendo, die tot voor kort zelf het oud papier ophaalde. Instanties of organisaties, die zonder gemeentelijke vergunning papier en karton voor het goede doel inzamelen (waaronder in Muiden een kerk) mogen de blauwe bakken niet legen. Ze moeten een vergunning aanvragen (is gratis.) Hoe het nu moet als je geen blauwe kliko wilt hebben, maar wel oud papier wilt bewaren voor Crescendo, is niet duidelijk. Haalt de GAD dan niet meer de dozen, die je klaar gezet hebt op, haalt Crescendo die dozen op of moet je zelf maar zien hoe het oud bij Crescendo terechtkomt? Anders gezegd: hoe kom je van het papier af dat je het goede doel gunt?
Verzet tegen de blauwe kliko's
Het blauwe bakkensysteem voldoet volgens de GAD goed in Naarden.De eerste blauwe kliko's voor Muiden werden dinsdag 4 oktober door de GAD afgeleverd bij de arken en boerderijen langs de lange Muiderweg. Vooral aan het begin van de weg (vanuit Muiden gerekend) werden ze door de bewoners meteen naast de vertrouwde groene en grijze container op de vaste plek langs de weg gezet. 'Een vreselijk gezicht' vindt Marie Louise van Drunick, die op een van de arken woont. Het maakt haar verdrietig. In haar ogen is het vervuiling. 'Straks krijg je ook nog een rode bak voor de flessen', verzucht ze. Het pamflet dat zij huis aan huis verspreide opent met: 'Een groene. Een grijze bak, een blauwe bak…het wordt langzamerhand een beetje vol met bakken langs de Lange Muiderweg.' Namens een aantal Lange Muiderweg bewoners doet ze een oproep om als men gebruik wil maken van de papierbak, deze bak niet aan de weg te plaatsen. Wil men bij nader inzien de bak niet hebben – wat meer dan eens het geval blijkt te zijn - dan vraagt ze hiervan melding te maken bij de GAD. Marie Louise van Drunick besluit haar oproep aan de mede waterbewoners met 'We hopen dat u meewerkt aan het behoud van het landschappelijke karakter van de Lange Muiderweg'. Er zijn de nodige blauwe bakken geweigerd. De bakken, die de mensen achteraf niet willen zijn inmiddels door de GAD opgehaald.
Leupen voorzitter Woningbouw
De ledenvergadering van 'De Woningbouw' koos onlangs een nieuwe raad van toezicht. De kandidaten werden voorgedragen door de interim-raad van drie, onder wie Cees Leupen, de oud - wethouder van de PvdA in Muiden, die onder druk het veld ruimde. Leupen is als enige van de drie aangebleven en is voorzitter van de nieuwe raad. De oude raad werd eind 2004 door de leden van de corporatie afgezet. Deze raad had, tot woede van de leden, directeur Blanc de deur gewezen. De interim-raad haalde Blanc weer naar binnen.
De ezel en de steen
Dinsdag viel voor de derde achtereenvolgende keer de verkeerde editie van de Gooi - en Eemlander in de bus bij een deel van de abonnees, onder wie de Muidense en Muiderbergse. 'Het ondenkbare is gebeurd' schrijven directie en hoofdredactie in een brief waarin zij de abonnees uitvoerig hun verontschuldigingen aanbieden. Het zij hun van harte vergeven, temeer omdat ze er duidelijk verlegen mee zijn. Maar het is wel jammer dat zaterdag in de editie voor Huizen, Naarden, Bussum, Weesp, Muiden en Muiderberg op een foto de redactie voorgesteld werd van de 'verkeerde' editie, die voor Hilversum en omgeving. Hierdoor zijn we zijn als Muidense en Muiderbergse abonnees de foto van onze 'eigen' redactie misgelopen. En dat terwijl we zo graag eens hadden willen zien wie toch die Tamar de Vries is, die er als verslaggeefster voor ons gebied steeds blijk van geeft dat ze de situatie hier op haar duimpje kent.
Gemeentelijke projectmanager KNSF-terrein
Op een van de besluitenlijstjes van B&W van Muiden staat dat er een profiel en opdracht moet komen voor een project - en procesmanager voor het KNSF-terrein. Hiermee loopt het college vooruit op de ontwikkelingen. Misschien hadden ze beter nog even kunnen wachten tot maart. Dan wordt de nieuwe raad gekozen en deze zou wel eens heel anders kunnen denken over de toekomst van het KNSF-terrein dan de meerderheid van de huidige raad.
Arken mogen blijven
De families Posthuma en Van der Parre, die met hun woonboten in de Vecht liggen, waren bang dat ze zouden moeten vertrekken, maar aan deze angst is een einde gekomen nu ze van de gemeente hebben vernomen dan hun ligplaatsen aan de Weesperbinnenweg 7a en 7c vallen onder het overgangsrecht van het bestemmingsplan 'Landelijk gebied'. Het betekent dat hun woonarken mogen blijven liggen, zolang ze er op wonen.
Wat valt er te verwachten van Multikabel?
Muiden heeft alle reden om op zijn hoede te zijn, nu Multikabel hier ineens actief is geworden. In feite heeft dit bedrijf de inwoners van onze gemeente jarenlang te kort gedaan. Wij moeten hetzelfde voor de kabel betalen als andere aangesloten gemeenten, maar die kunnen een veel groter aantal zenders ontvangen. Nu het kabelnet Muiden eindelijk gemoderniseerd wordt en je hier desgewenst over een gedigitaliseerde ontvangst kunt beschikken, is bij de kabelabonnees een brief in de bus gevallen met de geruststellende mededeling dat het tarief tot 1 januari 2006 niet verhoogd wordt. En daarna? Laat Multikabel eerst maar eens beginnen het bedrag terug te betalen waar de abonnees in onze gemeente recht op hebben, omdat hen zolang een aantal zenders is onthouden. Ook wekt het aanbod om voor € 10 een door Multikabel geadviseerde installateur voor digitale TV in te schakelen weinig vertrouwen. Zo wordt 'Bang&Olufsen Rob Schipper, Havenstraat 17 1271 AB Muiden, tel. 035 –5253631' aanbevolen. Nooit van gehoord, noch van de Havenstraat, noch van Rob Schipper.
Verkeerde zuinigheid
Het valt op hoe piepklein de lettertjes zijn in de nieuwe telefoongids. De namen en nummers zijn nauwelijks te lezen. Deze aanpak mag dan papier en inkt schelen, qua dienstverlening is het een slechte beurt.
Provincie wil KNSF-terrein niet kopen
Gedeputeerde Ton Hooijmaijers schrijft in zijn digitale dagboek op de site van Noord-Holland onder de kop 'Provincie is niet van plan het KNSF-terrein in Muiden te kopen': 'Ik ben verbaasd dat in de stuurgroep Bloemendalerpolder opnieuw een vraag naar voren wordt gebracht dat er nog steeds een gedachte schijnt te zijn dat het ministerie of de provincie Noord-Holland geld of subsidies zouden hebben om het KNSF-terrein in Muiden te kopen. Nog afgezien of je dat zou moeten willen, is het antwoord: nee, de provincie heeft geen geld en krijgt ook geen geld van anderen voor een dergelijke optie. Dit bleek ook reeds uit de antwoordbrief van de minister eind 2004, waarin deze mogelijkheid volledig wordt uitgesloten'.
'Provincie is steenrijk'
Gedeputeerde Hooijmaijers heeft een flinke aanval te verduren gehad van de PvdA fractie in Provinciale Staten. Uit een overzicht in het Haarlems Dagblad blijkt dat Noord-Holland met € 132.513.000 veruit de hoogste algemene reserve heeft van alle twaalf provincies. Deze ruim 132 ½ miljoen is maar liefst drie tot vier keer zoveel als Noord-Brabant (nummer twee) en Gelderland en Zuid-Holland (drie en vier.) Zeeland moet het als 'armste' provincie met 7 miljoen aan algemene reserve redden. PvdA - fractievoorzitter Visser noemt de enorme spaarpot van Noord-Holland een 'aanfluiting' en 'een brevet van onvermogen' van Gedeputeerde Staten, zo staat in het Haarlems Dagblad. 'Overheden zijn er om geld uit te geven, niet om winst te maken. Het is heel merkwaardig als je zo veel geld achter de hand hebt en toch de belastingen verhoogt' zegt Visser, verwijzend naar de aankondiging dat de provinciale wegenbelasting met ruim tien procent omhoog gaat. Hooijmaijers reageert met: 'De reserves zijn geen spaarpot waaruit de provincie zomaar geld kan halen. Was dat maar waar want dan zouden de belastingen niet omhoog moeten'. Volgens de krant hebben andere provincies zo'n zes procent van hun totale begroting aan algemene reserves, terwijl dit in Noord-Holland 25% is. Volgens Hooijmaijers gaat deze vergelijking mank omdat Noord-Holland ook potentiële belastingopbrengsten in de algemene reserves meetelt. Deze volgens hem 'onbenutte belastingcapaciteit' ligt in de begroting 2005 op ongeveer 96 miljoen euro. 'Trek je dat bedrag af van de reserves dan houden we niet zoveel over. Sterker, dan krijgen we weer de vraag waarom onze reserves opeens zo laag zijn.'
Hette Zijlstra in de aanval
Oud Muider raadslid Hette Zijlstra, financieel specialist van de PvdA Statenfractie valt de gedeputeerde frontaal aan. Volgens Zijlstra verkoopt Hooijmaijers 'volstrekte onzin': 'Hij verwart algemene reserves met het weerstandsvermogen. Daarin zit inderdaad ook de onbenutte belastingcapaciteit. Maar dat is iets anders dan algemene reserves, want dit is geld waarvoor nog geen bestemming is'. Hooijmaaijers mag dan wel ondernemer zijn, een financieel specialist is hij niet, zo merkt Zijlstra op. Volgens de PvdA is er maar één manier om de reserves omlaag te krijgen: er moeten betere ambtenaren komen, desnoods tijdelijk ingehuurd; de organisatie moet worden aangepakt. Overigens schat Zijlstra dat als de provincie de infrastructuur van de energiebedrijven verkoopt (verwachte opbrengst circa 20 miljard) er nog eens 600 miljoen euro naar de spaarpot van Noord-Holland gaat. Alsof de financiële positie van de provincie nog niet riant genoeg is. Hooijmaijers bijt terug in zijn digitale dagboek op de provinciale website. Volgens hem roept het artikel in het Haarlems Dagboek een verkeerd beeld op. Liefhebbers wordt geadviseerd te surfen naar Ton's weblog
Wat gebeurt er toch allemaal?

2-oktober-2005
Uitstel van executie
Inwoners komen met een initiatiefvoorstel voor een referendum waarvan de aanvraag op formele gronden door B&W wordt geaccepteerd, waarna een raadsmeerderheid het verzoek op formele gronden afwijst. Het zal allemaal formeel wel juist zijn – al waren enkele bezoekers op de publieke tribune een andere mening toegedaan – maar de waarheid is natuurlijk dat CDA, VVD, D66 en fractie Hoetmer de uitslag van een volksraadpleging vrezen. Met wat goede wil was er een mouw te passen geweest aan de vraagstelling, zoals ook de tien uitgangspunten voor de invulling van het project Bloemendalerpolder/KNSF-terrein werden aangepast. Ze werden zelfs uitgebreid tot elf punten: de nieuwe jachthaven aan de westkant van de pier kwam erbij. Dat de gemeenteraad bang is voor de mening van de meerderheid van de bevolking laat zich raden. Met de raadsverkiezingen in zicht een referendum afwijzen is uitstel van executie bedingen. De politieke aardverschuiving in Muiden komt steeds dichterbij. Het is wel duidelijk dat de coalitie, die hier uit dezelfde partijen bestaat als in de Tweede Kamer, klappen zal krijgen bij de raadsverkiezingen. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de terugval van de regeringspartijen, zoals dit in de landelijke polls wordt voorspeld. Ook het eigenzinnige Muiden zal zich niet aan de landelijke tendens kunnen onttrekken, maar de lokale politieke situatie zal straks ongetwijfeld doorslaggevend zijn. De bevolking van Muiden heeft om minder (in 1998 bij de kwestie van het gemeentehuis in de vestingwal) de politiek op zijn kop gezet. Zo is er een afstraffing te verwachten voor D66, die het als groene partij prima vindt dat het Kruitbos wordt opgeofferd aan grootscheepse woningbouw (en dat zelfs niet ten behoeve van modale Muiers) en wijst, alsof dit nog niet erg genoeg is, als 'uitvinder' van het referendum een referendum af. Hoe lang is het geleden dat Muiden een bolwerk van D66 was en zelfs een D66 burgemeester leverde? En dan het CDA. Ondanks zijn trouwe aanhang kan ook het CDA klappen verwachten. De partij blijft enkele uitwassen bij de verschillende massale manifestaties voor kleinschaligheid, zoals de handtekeningen die de mensen zelf kwamen inleveren en de enquête van de klankbordgroep, uitvergroten en de bestorming van de kazerne door de inwoners bij verschillende gelegenheden bagatelliseren en houdt daarmee zichzelf voor de gek. De signalen waren niet mis te verstaan. De VVD is verdeeld en kan zomaar weer de kant van kleinschaligheid inslaan, mede dankzij het ragfijne spel van wethouder Erik Mackay, die alle meningen trotserend, de regie goeddeels heeft overgenomen via de tien (inmiddels dus elf) listige multi-interpretabele uitgangspunten, die de raad aannam en waardoor provincie en KNSF in afwachting van de MER (die niet verplicht is de voorkeursvariant te volgen) ineens minder greep op het project hebben. Immers, de visie van het ontwerpatelier is niet door de raad overgenomen, maar voor kennisgeving aangenomen.
Jan Hylkema is los, de rest volgt volgend jaar
Menig politicus verwacht dat het project Bloemendalerpolder/KNSF-terrein in een stroomversnelling raakt en er doorheen gejast wordt nog voordat begin volgend jaar de nieuwe gemeenteraad aantreedt. Gelukkig is dit vrijwel zeker uitgesloten. De verschillende procedures vragen zoveel tijd dat het onmogelijk zal zijn voor de huidige raad om de bestemmingswijzigingen voor de polder en het kruitfabriekterrein nog vóór maart 2006 goed te keuren. Overigens hoeft Muiden niet de illusie te hebben dat alles meteen goed komt zodra de huidige oppositie aantreedt als 'de nieuwe coalitie' (wat niet uitgesloten is, ook al zal men mogelijk de steun nodig hebben van de nieuwe VVD fractie.) Muiden zal zeker niet meteen bevrijd zijn van het spookbeeld van Kruitburg. Raadsleden zijn nu eenmaal per definitie bereid water in de wijn te doen. Niet iedereen zal zijn of haar rug recht houden als de KNSF met miljoenenclaims zwaait, zodra de bestemmingswijziging niet dreigt af te komen. Maar het gevaar dat de provincie een aanwijzing oplegt is kleiner dan ooit, na alles wat er gebeurd is (het Rijk moet akkoord gaan en het scheelde indertijd maar een haar of de Tweede Kamer had ingegrepen in het Groene Hart-gedeelte van de Nota Ruimte.) Eigenlijk kun je alleen van Jan Hylkema van de PvdA verwachten dat hij in de nieuwe raad net zo recht voor zijn raap zal zeggen hoe hij over alles denkt, ongeacht of de burgemeester hem terug zal fluiten wanneer hij onparlementaire taal bezigt. Jan Hylkema is los. Hij heeft zich lang ingehouden in de hoop dat hij veel voor Muiden kon redden door te blijven praten met CDA en D66, terwijl hij wist dat de inwoners niet achter deze partijen stonden - ook hun kiezers niet.
Alweer: 'Muiden hangt'
Óf Henk Bökenkamp is hardleers, óf oliedom, óf hij misdraagt zich. In de laatste raadsvergadering bestond hij het wéér om Jan Hylkema in de schoenen te schuiven dat deze gezegd zou hebben dat er zogeheten side-letters (in het geheim vastgelegde afspraken) zouden zijn over het KNSF-terrein, terwijl Hylkema al eerder uitvoerig had laten weten, dat hij dit zèlf niet beweerd heeft, maar dat de gedeputeerde Ton Hooijmaijers hem dit had verteld onder het motto 'Muiden hangt!' – kennelijk met de bedoeling hem te imponeren en te ontmoedigen, of anders gewoon om belangrijk te doen, want dat doet Hooijmaijers graag. Bovendien was er een getuige bij en is Hylkema bereid het onder ede te bevestigen. 'Ik heb er op aangedrongen, dat de heer Hylkema zou opstappen,' zei de fractievoorzitter van de VVD nog. 'U wilt me blijkbaar graag weg hebben' reageerde Hylkema onder grote hilariteit en hij legde het nog maar een keer uit. Dat was aardig van hem. Hij had ook kunnen zeggen: 'Kijk eens dom Henk'. En na een tijdje: 'Mooi zo, nou ophouden'. Maar ja, dat kan de huidige en toekomstige fractievoorzitter van de VVD niet.
'Hamerstukken' staan vooraf vast
Alsof het nog niet gênant genoeg was dat Bökenkamp, in de rol van commissievoorzitter, er bij de commissieleden op aandrong om bepaalde agendapunten als hamerstukken te kwalificeren, stonden ze waarachtig ook nog eens met de aanduiding 'hamerstuk' op de raadsagenda. Het leek wel of de raadsleden gewaarschuwd werden: haal het niet in je hoofd hierover te beginnen. Het frappeerde des te meer, omdat burgemeester Anne-Marie Worm, die de vergadering ook op moeilijke momenten perfect in de hand had, graag wil dat het publiek op de tribune te horen krijgt waar het over gaat. Regelmatig herinnert zij de raadleden hieraan. Het getuigt van een democratische instelling en een zuiver gevoel voor communicatie. Vrijwel iedereen vindt dat burgemeester Worm het uitstekend doet - ook de oppositie en de actiegroepen, die zeggen dat zij ronduit een verademing is vergeleken bij haar voorganger. Toch hoor je ook een kritisch puntje: burgemeester Worm mag zich dan terecht op het standpunt stellen, dat zij midden in een bepaalde fase binnenkwam en dus uitgaat van de situatie van dat moment, het moment komt dat zij zich zal moeten realiseren dat die situatie niet uit het niets ontstaan is, en dat raadsbesluiten, ook al zijn ze democratische genomen en al zijn raadsleden volksvertegenwoordigers, niet per se de neerslag zijn van de wens van de inwoners.
Twee vingers zijn meegenomen
Anne-Marie Worm installeerde in de raadsvergadering mevrouw A.W.M. Nagel-Endenburg als commissielid voor de VVD. Mevrouw Nagel legde de belofte af, maar stak, het voorbeeld van de burgemeester volgend, van de weeromstuit beide vingers omhoog als bij een eed. Hetzelfde was eerder bij Rietje Rijnja gebeurd, toen die geïnstalleerd werd als nieuw raadslid voor D66. Hindert niet, het is meegenomen.
Hoetmer laat zich horen
Eric Hoetmer heeft jarenlang zijn mond nauwelijks opengedaan in de raad, maar sinds hij zijn eigen fractie heeft voelt hij zich geroepen keer op keer zijn mening te geven. Je vraagt je af of het niet beter zou zijn als hij was blijven zwijgen, want hij zegt vreemde dingen. Terwijl het de hele raad al duidelijk was dat groenere en waterrijker alternatieven en minder bouw op het KNSF-terrein op zijn minst een kans moeten hebben en er alleen nog maar sprake is van vrijblijvende voorstellen, schetste hij een toekomstbeeld op basis van de visie van het ontwerpatelier. Zeker zo vreemd was, dat toen Anna Waanders de raad eraan herinnerde dat het KNSF-plan in geen enkel verkiezingsprogramma van 2002 was opgenomen, omdat het er nog niet was, Hoetmer wist te vertellen dat er wel degelijk al sprake was geweest van bouwen op het KNSF-terrein. Dat klopt, maar het ging toevallig niet over het uitgelekte plan met de 1700 woningen en de hoge kantoorwand. Vraag: bedrijft Erik Hoetmer op zijn manier politiek of kan hij het niet helemaal volgen. Misschien heeft het er iets mee te maken dat hij raadskandidaat en wie weet wethouderskandidaat is voor de VVD, net als Ben Hagens trouwens op de kandidatenlijst staat – alleen is die voorstander van kleinschaligheid en Eric Hoetmer niet meer – of misschien straks toch weer wel.
Gaten is basis voor kapvergunning
Guus Kroon schoot als inspreker bij de raadsvergadering gaten in het onderzoek naar de explosies op de Kruitfabriek door onderzoeksbureau AVG. De mening van de deskundigen van de AVG en die van de deskundigen van de Explosieven Opruimings Dienst staan lijnrecht tegenover elkaar. Volgens de E.O.D. hoeft er niet gekapt te worden om eventuele explosieven op het KNSF-terrein op te sporen, terwijl de AVG adviseert om, op de bomen van de lanen na, het hele bos omlaag te halen om er 100% zeker van te zijn dat het KNSF - terrein veilig wordt (de AVG krijgt ook de opdracht om die klus te klaren, dus komt dat even goed uit.) Guus Kroon toonde niet alleen aan hoe ongelooflijk onzorgvuldig AVG met de feiten rond de kruitfabriek is omgesprongen, hij zette ook grote vraagtekens bij de noodzaak van de kaalslag. Als het niet zo treurig was, kun je je tranen om het AVG-rapport lachen. Helaas ging Guus zo in zijn verhaal op dat zijn spreektijd voorbij was eer hij aan zijn conclusie toe was. Voor de goede verstaander lag deze voor de hand: 'Beste B&W, op basis van zoveel onbetrouwbare informatie en klinkklare nonsens kunt u de KNSF geen kapvergunning verlenen.' En nu maar hopen dat de leden van het college goede verstaanders zijn.
Verkeerslichten sluisburg
Het klapstuk van de raadsvergadering was het visiedocument Bloemendalerpolder/KNSF-terrein met hieraan voorafgaand de referendumaanvraag van Behoud Vesting Muiden. De andere punten stonden een beetje in de schaduw. Zo viel ook het besluit voor een nieuwe, vaste verkeerslichteninstallatie aan weerszijden van de sluisburg. Jan Hylkema stemde als enige tegen, omdat er tegen de afspraak in geen andere mogelijkheden waren bekeken. Eric Hoetmer wierp tegen dat hij weet hoe het zit in Muiden (komt goed uit, want Muiden weet hoe het zit met Eric Hoetmer); Dick Schulp herinnerde aan de inmiddels jarenoude belofte dat er al bij het binnenkomen in Muiden waarschuwingslichten zouden komen, zodat automobilisten die onbekend zijn met de situatie in de gaten hebben dat ze niet voor zomaar een verkeerslicht staan, maar voor een dichte brug wachten en dus hun motor moeten afzetten; Dirk Jan Methorst benadrukte dat het succes van de nieuwe verkeerslichten staat of valt bij de handhaving; burgemeester Worm deelde mee dat de politie dolgraag op de sluisbrug komt handhaven en wethouder Meijer wist te vertellen dat de sluisburg niet afgesloten mag worden – een oud verhaal, dat al eerder achterhaald werd: het mag wèl en de politie heeft zelfs aangeboden de paaltjes tijdens de spits te plaatsen en weer te verwijderen.
Kogel is nog niet door de kerk
Twaalf 'zienswijzen' houden de verkoop van de Singelkerk vooralsnog tegen. Het is de bedoeling dat er een 'doos met een woning' in de kerk komt, een bijzonder ontwerp waar de omwonenden tijdens de presentatie opgetogen over waren, maar dat onverwacht toch nog op bezwaren stuit.
Weesp wel, waarom wij niet?
Weesp wordt lid van de Vereniging van Nederlandse Vestingsteden. Als Weesp daar vesting genoeg voor is, dan is Muiden dat zeker. Wie belt de voorzitter, burgemeester Rehwinkel van Naarden?
Hoezo links liberaal
Boris Dittrich zei voor de TV dat D66 een links-liberale partij is. Sandra Deuling, de fractievoorzitter van D66 in Muiden/Muiderberg is dus een links-liberaal. Zouden het CDA en de VVD dat wel weten?
Henk als CDA lijsttrekker
Opgevangen in de wandelgangen. Vraagt iemand aan Henk Steffens of hij volgende jaar op een verkiesbare plaats op de lijst van het CDA wil staan. Grapt Henk terug 'Ik word lijsttrekker'. Waarop de vraagsteller antwoordt 'Ja, dat bedoel ik'.  
Even voorstellen: uw redactie'
Muider abonnees van de Gooi – en Eemlander hebben de laatste weken niet alleen lang uitgekeken naar Muider nieuws (gelukkig stond er in de krant wel een uitstekend verslag van de raadsvergadering waarin het referendum werd afgewezen), maar ook naar de met veel tam tam als belangrijke verbetering aangekondigde splitsing in twee regionale edities, waardoor de abonnees 'zich nog meer thuis' zouden voelen. 'We willen uw nabije omgeving nadrukkelijker profileren', schrijft de redactie. Het resultaat viel zaterdag te bewonderen. Een grote foto onder het motto; 'Even voorstellen: uw redactie', waarop uitgerekend de redactie van de Hilversumse editie wordt gepresenteerd. Dus niet de redactie van 'onze editie': Huizen, Bussum, Naarden, Weesp en Muiden. Misschien omdat Tamar de Vries op vakantie is, wat trouwens goed te merken is, want ook in de eerste aflevering van de editie waarin onze nabije omgeving nadrukkelijker geprofileerd wordt, stond weer geen letter nieuws uit Muiden.


U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: