naar het nieuwtjes overzicht

Muider Nieuwtjes


MUIDEN STAAT OP ONTPLOFFEN
Er blijkt dat er niets aan de hand is - Meneer Mentens, het is nog kwalijker dan ik al dacht

FEBRUARI 2006



27-februari-2006
Morgen wordt de Grote CDA Verkiezingsstunt verwacht
De geruchtenstroom zwelt aan dat het CDA dinsdag een plan voor het KNSF-terrein presenteert dat heel Muiden overhaalt om volgende week dinsdag toch maar op deze partij te stemmen. De PvdA was al een hele tijd geleden de eerste met een alternatief plan voor het KNSF-terrein. Geen bijna 1500 onbetaalbare woningen, maar 500 woningen, waarvan honderd in de sociale sector, wat voldoende is voor de eigen jongeren en senioren. De coalitie moest niets van dit PvdA-plan weten. Er werd nauwelijks op gereageerd: ook al omdat het aantal woningen al vast zou liggen door de intentieverklaring, die door een meerderheid van de raad werd aangenomen. Maar als verkiezingsstunt kunnen minder huizen ineens wèl. De VVD probeerde in een van zijn verkiezingsfolders de harten van de Muiers te stelen met Nieuw Volendam: rond het water gegroepeerde huizen met groene houten gevels. Heel mooi, maar er stond niet bij wat die zouden gaan kosten en ook niet om hoeveel woningen het zou gaan. Vast wel minder dan 1475, het heilige getal dat de coalitie inmiddels, niet geheel toevallig vlak voor de verkiezingen, heeft losgelaten. Als de geruchten kloppen, hoopt het CDA morgen in één slag een einde te maken aan de huidige anti-CDA stemming in Muiden en wordt de lach van de kandidaten op de CDA-posters een bevrijdende lach. Alleen, als het CDA straks wil winnen, zullen ze toch beslist net als de PvdA met niet meer 500 woningen, waarvan 100 in de sociale sector moeten komen, want over één ding in Muiden het eens: van een projectontwikkelaar kun je geen sociale bouwplannen verwachten en dus geen woningen voor eigen minder kapitaalkrachtige inwoners. Een stad vol onbetaalbare huizen erbij, hoe mooi ook voorgesteld, daar wil Muiden echt niet aan.
Door rood rijden mag alleen in Muiden
Deze week zullen, nadat vrijdag de oplevering plaatsvond, de zelfdenkende verkeerslichten bij de sluisbrug officieel worden geopend. De hoogwaardigheidsbekleder van de gemeente die de plechtigheid gaat verrichten, zou er goed aan doen niet al te enthousiast, maar juist een beetje terughoudend zijn, wil hij zich zo vlak voor de verkiezingen niet belachelijk maken. Wat viel te verwachten en door iedere weldenkende burger voorspeld was, gebeurt ook bij de nieuwe verkeerslichteninstallatie. Bij gebrek aan politiecontrole wordt er op grote schaal zowel door auto's, maar vooral door fietsers, door rood licht gereden. Bij de oude verkeerslichten kon je nog aanvoeren dat je als weggebruiker door de zon niet kon zien of het licht op rood of groen stond. De situatie was sowieso onduidelijk. Dit kan nu niet meer als excuus worden gelden. Er is geen mísverstand mogelijk: rood is rood en groen is groen; daar kan niemand omheen. Overigens zit er technisch nog wel iets mis. Het licht verspringt soms zo snel dat een fietser, die rustig over de brug rijdt, ineens een auto voor zich ziet opduiken die met een rotvaart optrekt om geen seconde te verliezen. Door rood rijden in Muiden is psychologisch verklaarbaar. Je staat te wachten terwijl er in geen velden of wegen tegenliggers aankomen. Dan denk je al gauw 'Ik ben gekke Henkie niet' en dan schiet je, rood licht of niet, tòch de brug op – je hindert immers niemand. Alleen vervelend dat de automobilisten achter je dan meteen denken dat ze door mogen rijden – wat ze ook prompt doen, met als gevolg dat het verkeer van de overkant gedwongen is te wachten, ook al is het licht daar op groen gesprongen. En dat lokt, met name in de spits, weer veldslagen uit, terwijl nu juist beloofd was dat de nieuwe lichten 'rust zouden brengen'. Het is natuurlijk achteraf gepraat, maar als het gemeentebestuur nu eerst eens bij de inwoners had geïnformeerd. Dan hadden die de mooie palen met de drukknop voor de fietsers tijdens de spits vlak voor de brug gestaan in plaats van een eind ervoor. Dan was Muiden op elke dag de drukste tijd een paar uur hermetisch afgesloten geweest van het sluipverkeer met zijn stank, lawaai en gevaar. Als, ja als.
Muiderberg bepaalt de toekomst van Muiden
Dat de coalitie lelijk gaat verliezen in Muiden is wel duidelijk voor iedereen die zijn oor te luisteren legt in de winkels en de horeca-etablissementen. Het is alleen de vraag of het verlies voldoende zal zijn om roet in het eten te gooien van vastgoedmagnaat KNSF. Dit hangt af van de uitslag in Muiderberg. Nu is het zo dat het 't gros van de Muiderbergers geen donder interesseert wat er in of met Muiden gebeurt. Wel kan de onderling zeer verdeelde VVD (ook nog eens met zwakke kandidaten hoog op de lijst) in het dorp opnieuw een klap verwachten van de VIB, terwijl D66, al was het maar in het spoor van de landelijke trend, evenals in Muiden ook in Muiderberg met uitsterven bedreigd wordt. Ook al vanwege de landelijke trend kon de PvdA in het dorp wel eens aanzienlijk meer stemmen trekken dan de vorige keer – toen deze partij in de gemeente Muiden van vier zetels terugviel naar twee. Of de uitslag van beiden kernen bij elkaar opgeteld genoeg zal zijn om de coalitie de macht te ontnemen, weten we volgende week dinsdagavond pas. De verbintenis Muiden – Muiderberg is niet meer dan een administratief huwelijk – wat niet wegneemt dat de toekomst van de stad Muiden wel eens zou kunnen afhangen van het dorp Muiderberg.
Twee winnaars, twee wethouders
Onze kleine gemeente Muiden veroorlooft zich nu al jaren drie in plaats van twee wethouders, wat normaal zou zijn en vroeger altijd het geval was. De derde wethouder kwam er bij toen in er een keer alleen een coalitie mogelijk was als drie partijen elkaar vonden. Om iedereen tevreden te stellen, mochten ze alle drie een wethouder leveren. En zo is het gebleven. Ook de laatste raadsperiode waren er drie partijen nodig voor een stevige coalitie. Mochten de twee huidige oppositiepartijen, de VIB en de PvdA, straks echter samen voldoende stemmen vergaren voor een raadsmeerderheid, wat dus allerminst uitgesloten is, dan lijkt er weinig reden te zijn om de nieuwe periode van vier jaar weer met drie wethouders in te gaan. Drie is teveel, twee is genoeg. De VIB mag met een kandidaat komen en de PvdA ook. Dat hoeven niet perse partijgenoten te zijn. Het is best mogelijk dat de VIB en de PvdA een man van VVD-huize, Eric Mackay, uitnodigen zijn wethouderszetel aan te houden. Twee in plaats van drie wethouders betekent natuurlijk een enorme kostenbesparing. Muiden geeft handenvol geld uit aan wethouderssalarissen. Sterker nog: ook al zijn ze al jaren geen wethouder meer, toch krijgen de drie oud-wethouders, ook al werden ze min of meer aan de kant gezet, nog vele jaren zogeheten wachtgeld. Twee wethouders kosten de gemeenschap aanzienlijk minder geld dan drie. Het zal geen reden zijn om op de PvdA en de VIB te stemmen (wie weet willen ze trouwens toch drie wethouders, omdat er nog zoveel puin te ruimen valt), maar het zou mooi meegenomen zijn. Een andere reden om op een van beide partijen te stemmen is dat er in een college met twee wethouders ruimte ontstaat voor de burgemeester. Die kan dan meer portefeuilles gaan beheren. Het geeft Anne-Marie Worm gelegenheid om haar kwaliteiten als manager en oud-wethouder te verder ontplooien. Er zijn niet politiek beladen taken genoeg waarmee zij zich waar kan maken, zoals verkeer en publieke werken. Het zou zonde zijn niet van haar talenten gebruik te maken. Zo ontstaat de paradoxale situatie dat stemmen op de VIB en de PvdA een VVD-wethouder kan op leveren en een CDA-burgemeester de kans geeft zich 100% waar te maken.
De coalitie: krampachtig eendrachtig
De coalitie, die zich totnogtoe bar weinig aan heeft getrokken van wat er onder de bevolking leeft, begint nu toch eindelijk nattigheid te voelen. Met name de stelling van 'een hele stad bij Muiden of alleen een wijk erbij', heeft veel losgemaakt bij de inwoners van de stad Muiden. Krampachtig eendrachtig probeert de coalitie het tij op de valreep te keren. De ene verkiezingsstunt volgt op de andere. Er is voor CDA, VVD en D66 dan ook wel reden om te schrikken. De speciale website www.verontrustemuiers.nl trekt voor Muiden ongekend hoge aantallen bezoekers. Niet dat iedereen zich aansluit, maar de lijst met Muiers en anderen die Muiden een goed hart toedragen, wordt langzaam maar zeker indrukwekkend lang. Inmiddels staat het (na de eerste aanzet waarbij 25 meer of minder bekende Muiers persoonlijk aangezocht werden) iedereen, ook actievoerders en politici vrij, de stelling te onderschrijven. Hoe meer mensen te kennen geven het er mee eens te zijn, hoe beter.
Wat gebeurt er als VIB en PvdA winnen?
Het valt op dat de coalitiepartijen in hun verkiezingscampagnes de grootschalige plannen vermijden. Wel wordt over veel groen op het KNSF-terrein gesproken - alsof daar nog plaats voor zal zijn als het bos goeddeels tegen de vlakte gaat, wat onherroepelijk zal moeten gebeuren om ruimte te maken voor de bouw. Maar het is wel duidelijk dat de woningen onbetaalbaar zullen zijn voor jongeren en senioren. Een projectontwikkelaar wil nu eenmaal winst maken. CDA, VVD en D66 leiden in hun verkiezingspropaganda de aandacht af. Ze zijn bang dat de kiezers hen zullen afrekenen op hun raadsbesluit om grootschalige bouw op het KNSF-terrein toe te staan. Die angst is terecht, temeer omdat beslist nog niet vaststaat, dat de plannen in hun huidige vorm doorgaan. Tegenstand heeft dan ook wel degelijk zin, zoals in het recente verleden is bewezen. Zo werd na een 'politieke aardverschuiving' een raadsbesluit (dat over het gemeentehuis in de vestingwal) teruggedraaid. Ook kan de KNSF pas gaan bouwen als het bestemmingsplan is gewijzigd. Natuurlijk zal dit laatste niet zomaar even gebeuren wanneer de huidige oppositie de verkiezingen wint. Jammer genoeg is niet duidelijk wat er de afgelopen jaren zoal achter gesloten deuren is overeengekomen. Als ze winnen zullen de PvdA en de VIB er alles aan doen om de onderste steen boven te krijgen en te redden wat er te redden valt. Behoud van de kleinschaligheid van Muiden is elke inspanning waard.
Wartaal over KNSF-terrein
Het wordt hoe langer hoe gekker met de partij van Bökenkamp. Lees wat de VVD in het gemeentelijk blaadje schrijft: 'Natuurlijk is het KNSF-terrein wel iets waar we wat over te zeggen hebben, zij het ook niet alles.' En even verderop: '….er zijn twee opties: de 1350 woningen bouwen voor jongeren en ouderen van de eigen regio of het fabrieksterrein in gebruik geven aan een bedrijf welke gebaseerd is op de huidige, nog geldige vergunningen. Een andere keus is er niet.' Nog afgezien van het kreupele Nederlands en het feit dat 1350 woningen (alleen voor jongeren en ouderen?) een stuk minder klinkt dan 1475, het aantal waar het momenteel over gaat: wat er staat getuigt ervan dat de schrijver wel ergens in de verte de papklok heeft horen luiden maar geen idee heeft waar de klepel hangt. Je blijft je er over verbazen dat VVD- wethouder Eric Mackay die wel beter weet, dit soort onzin laat passeren. Het kan maar één ding betekenen: hij heeft de moed opgegeven. Boze tongen beweren dat het tactiek van Bökenkamp is: verwarring stichten, maar dat is te veel eer. Het vergt strategisch denken en dat kan Mackay een ietsje beter dan Bökenkamp.
Muider burgemeesters in beeld
Op de hartpagina van het speciale extra katern 'De Burgemeester' van NRC/Handelsblad van zaterdag staan de portretten van oud-burgemeester Harry Smith, momenteel plaatsvervanger in Baarn en Muidens huidige burgemeester Anne-Marie Worm. Het moet gezegd dat beiden knappe verschijningen zijn. Dat kun je goed afmeten aan de andere burgemeesters die naar het vogeltje keken. Het gaat namelijk om een enorme groepsfoto, waar ruim de helft van de vijfhonderd Nederlandse burgemeesters op staan. Hoe hij het voor elkaar krijgt, mag Joost weten, maar je oog wordt meteen naar Smith getrokken. Gelukkig vang je in één blik ook Anne-Marie Worm op. Ze staat vlak voor hem.
Waar blijft de KNSF bij het CDA?
In zijn laatste folder spreekt het CDA de kiezers vaderlijk minzaam toe. Er komen heel wat zaken ter sprake, die goed zouden zijn voor Muiden. Uiteraard heeft het CDA er steeds een doorslaggevend aandeel in. Zoals de jops, de succesvolle slagboom bij de Maxis en de zelfdenkende verkeerslichten bij de sluisbrug. Anders dan de VVD met zijn stad in Zuiderzeestijl (Nieuw Volendam) gaat het CDA, wel wetend hoe het gros van Muiden over de grootschalige plannen denkt, in een grote boog om het KNSF- terrein heen. Het onderwerp wordt alleen even genoemd als het over voorzieningen gaat. Volgens de folder bestaan er plannen voor voorzieningen voor ouderen, die zijn 'opgenomen in de ontwikkeling van het KNSF-terrein.' Hoe en wat staat er niet bij, maar het is duidelijk dat het alleen kan als er daar massaal gebouwd wordt. Inderdaad zullen de voorzieningen die we nu zo node missen, zoals het consultatiebureau en het mortuarium, terug moeten komen. Maar daar is geen hele extra stad voor nodig. Een nieuwe wijk van vijfhonderd woningen (altijd nog bijna twee keer Mariahoeve) is genoeg. Maar een sporthal op het KNSF-terrein, die de VVD aan Muiden belooft (bedoeld wordt op de driehoek van Bredius, maar weten ze veel in Muiderberg) is niet nodig. Die hebben we al aan de Korte Muiderweg. Het zou Bas en Heidi van Diest alleen maar van hun boterham beroven.
VVD deed even niet mee
Op de kabelkrant kun je stemmen. Dat wil zeggen bij de nieuwe poll kun je invullen wat je straks stemt. Het duurde een tijdje, maar op een goed moment was er dan toch iemand die VVD wilde stemmen. En toen bleek dat die partij er niet bij stond. Zou de redactie ervan uitgegaan zijn, dat de liberalen toch geen zetel halen? Als ze nou D66 hadden overgeslagen, zou je kunnen zeggen: ja. De fout is overigens hersteld. Merkwaardigerwijs loopt de poll nog niet hard. Zeker nog te vroeg. Misschien komt het op gang als dinsdagavond op de superzeepkistenavond in de kazerne de politici elkaar in de haren vliegen. Komt dat zien.
Coalitie op instorten
De hele coalitie bijeen op posters op een schuurtje in de Singelstraat dat op instorten staat. Het zal toch niet symbolisch bedoeld zijn?
En Muiderberg dan?
Tekst van de advertentie van PvdA Muiden/Muiderberg op de voorpagina van Weesper Nieuws: 'PvdA stemmen is kiezen voor Muiden.' Klinkt goed, maar wat vindt Muiderberg ervan?
Goed gelezen, slecht bezorgd
Na het Vechtjournaal wordt nu ook Weesper Nieuws, dat nota bene de gemeentelijke publicaties gegund kreeg omdat het Vechtjournaal zo slecht bezorgd werd, op zijn beurt slecht bezorgd. Als dat zo doorgaat moeten alle Muiers maar hun abonnement op Weesper Nieuws opzeggen.
Sterk en sociaal
Gezien in Muiden: een in keurig costume de ville gestoken heer zet zijn Jaguar F-type 4000 cc langs de kant van de weg, loopt met een emmertje en een kwast naar een verkiezingsbord en plakt een poster op. Van de PvdA. Moraal van dit verhaal: je hoeft geen gelofte van armoede afgelegd te hebben om sociaal te zijn.
Muiden als voorland van Muiderberg
Muiderberg vraagt zich af waarom Muiden zich zo druk maakt over een 'gewone stadsuitbreiding.' Hebben zij toch ook gehad met Buitendijke? Muiderberg werd twee keer zo groot en er bleek niets aan de hand. Het was alleen maar goed voor de middenstand. Klopt, maar Buitendijke telt 500 woningen en de KNSF-plannen voorzien in bijna 1500 woningen. Erger is dat het allemaal onbetaalbare woningen zullen zijn en misschien nog wel erger dat er in hoog tempo wordt gebouwd, anders dan bij Buitendijke en de Muider nieuwbouwwijken die geleidelijk van de grond kwamen. Parallel daaraan verliep ook de inburgering van de nieuwe inwoners geleidelijk aan. Er zijn meer wezenlijke verschillen. Zo moet in Muiden een uniek moerasbos wijken voor de grootschalige bouw en komt er, mochten de plannen onverhoopt doorgaan zoals ze op papier staan, een kantorenwand van bijna een kilometer lengte en vijf verdiepingen hoog langs de historische eeuwenoude Amsterdamse trekvaart. Dat brengt duizenden extra auto's met zich mee, naast de duizenden auto's van de tweeverdieners, die zich straks een huis in de nieuwbouw kunnen veroorloven. De winkeliers van Muiden schieten er niets mee op, want er zijn ook buurtwinkels in 'Kruitburg' gepland en het Maxis winkelcentrum (met meer keus en lagere prijzen en plenty gratis parkeerplaatsen) is 'om de hoek.' In plaats van ongeïnteresseerd toe te zien doet Muiderberg er beter aan zich voor te bereiden op een vergelijkbare aanval van grootschalige bouw. Wat in Muiden kan, moet immers in Muiderberg ook kunnen? Dus een vijf verdiepingen hoge kantoorwand langs de Jodentrekvaart vanaf de Hakkelaar en het echobos plat voor een huizenzee van 1500 nieuwe onbetaalbare woningen. Overdreven? Natuurlijk. Onbestaanbaar? Nee. Als deze coalitie onbeschadigd door de verkiezingen komt, is immers het hek van de dam. Geen projectontwikkelaar die zo'n kans laat schieten. Genoeg stof voor een spannende discussie op de Muiderbergse zeepkistjesavond van aanstaande donderdag.
Een roos is een roos is een roos
Een stem op D66 is een stem op de VVD is een stem op het CDA. Een stem op het CDA is een stem op D66 is een stem op de VVD. Een stem op de VVD is een stem op D66 is een stem op het CDA. Een andere conclusie is niet mogelijk. In de eerste CDA-folder staat namelijk letterlijk te lezen: 'Muiden kiest op 7 maart voor een sterke coalitie die zijn sporen de afgelopen jaren van hard werken verdiend heeft.'
SP op de bres voor Muider busreizigers
Zonder dat de SP in Muiden aan de verkiezingen meedoet, heeft de statenfractie van deze partij Gedeputeerde Staten schriftelijke vragen gesteld over de puinhoop bij Connexxion. Hoe zit het met de routes en de frequenties van de regioliners 101 en 102 vanuit Huizen naar Amsterdam willen ze weten, want daar deugt niets van. Ook wil de SP weten waarom het zo slecht gesteld is met de informatievoorzieningen in de bushaltes en waarom de bushalten bij het P+R terrein in Muiden 'in een dusdanige staat verkeren, dat het een kwestie van tijd is voordat hier de eerste slachtoffers vallen. Ook vindt de partij het onbegrijpelijk dat er pas volgend jaar een klachtennummer voor de buspassagiers komt.
Plaagstootje 1
Als ze in Muiden doorgaan met in zo'n hoog tempo verkopen van weilanden is er straks geen plaats meer voor de verkiezingsborden van het CDA.
Plaagstootje 2
Waarom er zijn op de verkiezingsborden steeds twee van die CDA posters met de lachende hoofden geplakt? Dat ís om het dubbele van deze partij in beeld te brengen.
Die domme Muiers toch
Volgens een Muiderberger zijn Muiers zo dom, dat er een gezegd zou hebben dat hij niet op de PvdA gaat stemmen omdat Eric Hoetmer een overloper is.
Om over na te denken
Dilemma voor een burgemeester die een moeder wil zijn voor haar burgers: moet je nu de kant kiezen van de machthebbers of van de bevolking? Hoe de uitslag ook zal zijn, na 7 maart hoeft ze niet meer te kiezen.
22-februari-2006
De ene flop volgt de andere op
Beste man hoor, die Jaap Meijer, en hij kan goed plakkaten plakken, maar een bestuurder, nou nee. Via de Telegraaf stond Muiden op de kaart met de spoorloos verdwenen slagboom bij de Maxis. Meijer haalde landelijke hilariteit met zijn reactie op de diefstal. Misselijkmakend vond hij het, net als de ruim tweehonderd (bepaald niet allemaal frisse) ingezonden stukkenschrijvers. Alleen waren die misselijk van de uitvoering, waardoor ze ineens hun weg naar het werk en naar huis versperd zagen, en erger: waardoor de bussen tien, twintig minuten moesten wachten. Als regeren vooruit zien is, is het college kortzichtig geweest, temeer omdat er vooraf voor dit effect gewaarschuwd was. En Meijer had de slagboom nog wel zo officieel mogelijk geopend, zoals hij ook officieel (met ambtsketen, want loco-burgemeester!) mee schreed in optochtje op het Kruitpad voor de slachtoffers van de explosie in 1947 - waarna prompt het herdenkingsbordje al even spoorloos verdween. De geschiedenis kan zich moeilijk herhalen wanneer vrijdag, ongetwijfeld met de nodige tamtam, want de verkiezingen staan voor de deur, de zelfdenkende verkeerslichten aan weerszijden van de sluisburg geopend worden. De palen zitten diep in de grond, die til je er niet zomaar uit. Maar de paal vlak voor de deur van Ome Kooistra staat al klaar om de klappen op te vangen van vrachtauto’s die de gracht opdraaien. De gevel is nu in elk geval eindelijk goed beschermd. Maar hoeveel plezier, naast leedvermaak, gaat Muiden van de zogeheten VRI-installatie ondervinden? Het ernstige vermoeden dat het geld met bakken in de sluiskolk is gesmeten, is bepaald niet ongegrond. Dat geld had beter kunnen worden besteed voor een verlaging van de gemeentelijke belastingen. De gemeente Muiden staat wat betreft OZB en RZB, reinigingsrechten en rioolrechten hoog in de landelijke toptien (in onze contreien worden de burgers van Muiden met € 805 op die van Blaricum na het zwaarst belast.) Nog los van de vraag in hoeverre de verkeerslichten zullen voldoen en/of de politie permanent aanwezig moet zijn om in de gaten te houden of het sluipverkeer inderdaad voor rood stopt, vraagt menig Muier zich af of een paaltje voor en achter de sluisburg tijdens de spits nu niet veel effectiever en elk geval goedkoper zou zijn geweest. Te laat. De goede beurt bij de bevolking moest en zou voor de verkiezingen worden gemaakt. Het werkte immers vier jaar geleden ook met de doseerinstallatie, waarbij de jongste bediende van Rijkswaterstaat Dick Schulp had beloofd, dat deze door het Rijk zou worden betaald, wat dus niet gebeurde. Het valt op dat geen enkele politieke partij, ook niet de VIB of de PvdA, zich echt hard heeft durven maken voor de paaltjes. Te veel angst voor kiezers uit Muiderberg, Mariahoeve, de Bouvywijk en de Herengracht Noord, die liever de inwoners opzadelen met stank, lawaai en gevaar dan gedwongen door de paaltjes iets eerder de A1 op te rijden.
Inwoners mogen de mening van B&W delen
Als burgemeester Worm zich af mocht vragen waarom de inwoners van Muiden en Muiderberg niet in drommen op zijn komen zetten om over de toekomst van Muiden te praten, zoals zij vast gehoopt zal hebben, dan is daar maar één antwoord op: de mensen waren niet van plan hun tijd te verdoen door op te draven om in te stemmen met de plannen van het huidige college van Muiden. Hoe groter het wantrouwen, hoe slechter de opkomst. Het was voorspeld, maar wèl door de oppositie en dat geldt niet voor het huidige college. In Muiden kwamen twintig mensen opdagen: de helft was als ambtenaar of politicus aan de gemeente gebonden, de anderen waren merendeels oudere Muiers, die één ding gemeen hadden: ze waren gealarmeerd en verontrust door de grootschalige plannen. Toen de stellingen verschenen, kwam de aap uit de mouw. De vraag of men voor of tegen een grootschalig Muiden was werd niet gesteld. De enquête bleek een fuik te zijn die naar grootschalig Muiden voerde en verschillende vragen waren dan ook valkuilen. Een rotstreek? Niet echt, eerder een typisch voorbeeld van de arrogantie van de macht. Maar de medewerker van het onderzoekbureau stelde de aanwezigen gerust. Hun mening was niet representatief en zelfs geen signaal; de vragen waren alleen zo geformuleerd om discussie uit te lokken. Prima, waarom zou je de man niet geloven? Het ongeloof kwam pas dagen later, toen iedereen in Muiden via een brief exact dezelfde vragen (pdf-24kb) kreeg voorgelegd teneinde die digitaal te beantwoorden –nu dus met geen enkele mogelijkheid tot discussie. Gelukkig was er nog wel ruimte uitgespaard voor een eigen mening. Verder moest je, hoe ongenuanceerd de vraag ook was, alles beantwoorden. Deed je dat niet dan verscheen een ernstige vermaning: ‘antwoord verplicht’. Even slikken voor het goede doel. Opvallend dat bij de vraag over de wenselijkheid van veel meer ligplaatsen het aantal teruggeschroefd was van 600 naar 400. Een van de aanwezigen in Muiden had opgemerkt dat 600 ligplaatsen hem wel erg bekend voorkwam. Zou dat er mee te maken hebben gehad? Vraag: wat concludeert het bureau straks uit de antwoorden van al die trouwhartige invullers en waar worden die conclusies voor ingezet? Hopelijk doorziet iedereen wat er met zijn antwoorden kan gebeuren. Onlangs hield een raadsmeerderheid een referendum tegen over een klein – dan wel een grootschalig Muiden. Laten we hopen dat de verkiezingen alsnog als referendum dienen en duidelijk zullen maken, dat de inwoners van de stad Muiden heel anders over de toekomst van het stadje denken dan de coalitie, die nog steeds niet naar de bevolking luistert. Een meerderheid van de huidige raad meent tot aan de verkiezingen onverminderd een vrijbrief voor vier jaar van de kiezers te hebben gekregen.
En zo is het gekomen
B&W en de coalitie kunnen, alle goede bedoelingen ten spijt, moeilijk anderen verwijten dat zij suggestief bezig zijn. De pot verwijt de ketel. Zo wordt er in het coalitiekamp nog steeds aan de waarde van de Klankbordgroepenquête getornd omdat sommige vragen suggestief zouden zijn. Best mogelijk, maar het signaal was niet mis te verstaan, zomin als het signaal van de grote handtekeningenactie, waarbij de Muiers de handtekeningen massaal kwamen inleveren en van de eerste steekproef van de PvdA op de sluis en Muideninfo. Die beoogde niet representatief te zijn, maar had wel als gevolg dat de PvdA het signaal vanuit de bevolking oppakte. Daarom was deze bliksemenquête van doorslaggevende betekenis voor Muiden. Er valt dan ook niets op af te dingen. Maar als het toch om de eer gaat: de VIB, nota bene toen nog een puur Muiderbergse partij, was de eerste die in de gaten had wat er onder de inwoners van Muiden leefde. Voor de VIB was het niet nodig het roer om te gooien, terwijl de PvdA tot op dit moment nog achtervolgd wordt door de schaduw van Leupen.
Televisie: actie was niet nodig
RTV Noord-Holland is langzamerhand kind aan huis in Muiden. Ze ruiken nieuws. Zaterdag werd een verontruste Muier geïnterviewd over de bekende stelling ‘een hele stad erbij of alleen een laagbouwwijk met genoeg woningen voor jongeren en senioren.’ De bedoeling kwam aardig uit de verf, alleen blijken er nog steeds met name jongeren te zijn die redeneren: ‘hoe meer woningen, hoe meer kans dat er een voor mij bij is’. Dus nog maar eens: KNSF-Vastgoed wil als projectontwikkelaar zoveel mogelijk geld verdienen en dat zit er met sociale woningbouw niet in. Gesubsidieerde bouw komt er dus niet en de KNSF- belofte van goedkopere woningen moet je zelf invullen. Goedkoper dan vier ton euro? Die zullen er vast bij zijn, maar goedkoper dan drie ton? Laten we het hopen - als de plannen onverhoopt doorgaan. Na het interview ging de cameraploeg door met korte straatinterviews. Toen ze na een half uur nog bezig waren, kwamen ze op de vraag hoe het ging, met het antwoord ‘slecht’. Waarom? Omdat ze geen enkele voorstander van grootschaligheid hadden kunnen vinden. Dit moet toch wel ontmoedigend voor de coalitie zijn, temeer om dat de reporter de conclusie trok dat de actie waarschijnlijk helemaal niet nodig was omdat ‘het merendeel van Muiden de plannen toch al niet ziet zitten’ Profetische woorden? Over nog geen twee weken weten we het antwoord.
Kruitbos democratisch omkappen
Deze week was ook Jan Bovenlander weer op RTV Noord-Holland. De webmaster van Muideninfo.nl, altijd goed voor een verrassing, zei voor de camera dat hij het best zou vinden als het bos gekapt wordt, maar alleen als dit het gevolg zou zijn van een democratisch besluit. De bomen, planten, dieren, kabouters, elfjes en natuurvrienden zijn niet wild enthousiast over zijn uitspraak (nadere informatie leert, dat de opname op zijn verzoek opnieuw was gemaakt, omdat hij zelf vond dat hij zich ongelukkig had uitgedrukt, maar hij kreeg geen herkansing: de nieuwe opname werd niet uitgezonden.) (zo ging 't)
Pal voor de verkiezingen mogen minder woningen ineens wél
Je gelooft je ogen niet als je de raadsstukken leest voor de laatste vergadering van de huidige gemeenteraad, die maandag plaatsvindt. Er wordt een inhaalslag van jewelste gemaakt. Een jaar geleden viel er absoluut niet te tornen aan de 1375 (inmiddels 1475) woningen en 100.000 meter kantoren op het KNSF terrein. De provincie dreigde met ingrijpen als de raad niet akkoord zou gaan. En nu, vlak voor de verkiezingen, mag het heilige aantal ineens lager zijn. Een deel van de woningen kan volgens B&W naar de Bloemendalerpolder worden verschoven. Geen 600, waarvan eerder even sprake was, maar volgens de coalitie kennelijk voldoende om kiezers zover te krijgen dat ze toch maar op CDA, VVD of D66 stemmen. Alsof dat nog niet doorzichtig genoeg is, belooft het CDA zich in te spannen om de sportvelden en de volkstuinen te behouden. Dat beloven PvdA en VIB ook. Het verschil is, dat wanneer de provincie niets moet weten van minder woningen, de coalitie zegt: ‘Sorry Muiden, we hebben ons best gedaan’ - maar dat PvdA en VIB er voor zullen vechten zoals ze steeds gedaan hebben. Wat de sportvelden en de volkstuinen betreft, geldt hetzelfde: als de KNSF er niet mee instemt zegt het CDA: ‘Sorry Muiden, we hebben ons best gedaan’, terwijl PvdA en VIB in de aanval gaan. Het is allemaal zo onoprecht en ongeloofwaardig wat de coalitiepartijen in hun paniek om hun kiezers vast te houden doen, dat het wel averechts moet werken. Het kan toch niet waar zijn dat Muiers, ongeacht hun politieke kleur zo dom zijn om hier in te trappen?
B&W hebben ineens vraagtekens bij de KNSF-begroting
Wat lezen wij nog meer in de officiële stukken? ‘Er blijven vraagtekens bestaan bij de vraag of 1350 woningen en 100.000 m2 kantoor nodig zijn voor een kostendekkende ontwikkeling van het KNSF-terrein’. Je houdt het toch niet voor mogelijk! Als je hierover durfde te beginnen werd je bijna de kazerne uitgezet. En nu komen ze er vlak voor de verkiezingen mee. Komt dat even goed uit. Let wel: in de raadstukken is niet de oppositie maar de coalitie aan het woord. Je hóórt het de politici, die menen te weten wat goed voor ons is, gewoon denken: even zeggen dat het wat minder en dat volgzame Muider kiezersvolkje vreet weer uit je hand. Voor de PvdA en de VIB is het nooit een vraagteken geweest dat de KNSF met een hooivork begroot. De vastgoedmagnaat stevent nog onverminderd af op een schandalige winst van meer dan honderd miljoen euro, sinds het vorige college zich met boter en suiker liet inpakken. Maar een woekerwinst mag kennelijk van het CDA, ook al gaat dit ten koste van de natuur en de woningzoekenden. De PvdA heeft het overigens niet bij woorden gelaten. Deskundigen uit eigen kring berekenden op basis van vrijgegeven cijfers uit de zogeheten geheime begroting, dat 500 woningen, waarvan 100 in de sociale sector, al kostendekkend zouden zijn, zelfs zozeer dat de KNSF er een aardig winstje aan overhoudt.
(zo ging 't)
De boom wordt hoe langer hoe dikker
KNSF Vastgoed joeg heel Muiden tegen zich in het harnas door de poging een kapvergunning af te dwingen omdat er vierduizend bommen en granaten op springen zouden staan en de Vechtstad zouden bedreigen – een verhaal dat al snel werd ontzenuwd. Maar inmiddels laat zelfs de coalitie weten vraagtekens te zetten bij de betrouwbaarheid van de begroting. Dat de cijfers zwaar opgefokt zijn, bleek wel toen er geen bewaking op het terrein was, terwijl hier een post van miljoenen euro’s voor was opgevoerd. Onbetrouwbare cijfers, geen explosiegevaar en, naar straks zal blijken: geen grondsanering nodig – hoewel ook daarvoor vele miljoenen in de begroting zijn opgenomen. Maar wel steeds dreigen en intimideren. Ook is er de nog steeds niet uitgezochte kwestie van de side-letters, de geheime afspraken waarmee gedeputeerde Hooijmaijers twee Muider politici probeerde af te troeven. Het monsterverbond tussen de KNSF, de provincie Noord- Holland en het ministerie van VROM is zo langzamerhand rijp voor een parlementaire enquête. Zeker nu de landelijke media het onderwerp te ‘moeilijk’ lijken te vinden om bij een breed publiek te scoren (misschien worden ze weerhouden omdat er andere belangen meespelen), ligt in Muiden een dot van een kans voor eindexamenstudenten van de school voor de journalistiek. Ze krijgen het zomaar in de schoot geworpen. Dat laat je toch niet liggen. Zegt het voort.
PvdA bijna de mond gesnoerd
In het gloednieuwe webdagboek van Jan Hylkema op de site van de PvdA staat te lezen dat burgemeester Anne-Marie Worm, die communicatie in haar portefeuille heeft, van plan is geweest de PvdA Muiden/Muiderberg de mond te snoeren. Er komt binnenkort een gemeenteblaadje uit waarin alle partijen aan het woord komen, wat op zich alle lof verdient, want normaal wordt dit blad als wapen van de coalitie in gezet. Mevrouw Worm wilde de bijdrage van de PvdA intrekken. Deze partij, evenals de VIB een fervent tegenstander van een volgebouwd KNSF-terrein, is in deze verkiezingsstrijd opvallend fel van toon. Met name lijsttrekker Jan Hylkema is recht voor zijn raap. Hij peinsde er niet over de tekst aan te passen. Kennelijk heeft mevrouw Worm zich herinnerd dat ze communicatiedeskundige was, voor ze hier burgemeester werd. Ze moet zich gerealiseerd hebben hoezeer ze de PvdA in de kaart zou hebben gespeeld als ze bij haar weigering bleef. Ongetwijfeld was de landelijke televisie en pers erop gedoken. De kop laat zich raden: ‘PvdA in Muiden monddood gemaakt’.
Over lijstduwers en kiezersbedrog
Wat op landelijk niveau speelt, speelt ook op lokaal niveau, althans wat het CDA en D66 betreft. Krijgen deze partijen landelijk voor de voeten geworpen dat ze met geen enkel ander doel dan stemmen te trekken prominenten presenteren als ‘lijstduwer’ bij de gemeenteraadsverkiezingen, hetzelfde gebeurt in ons kleine Muiden. Je zou zeggen dat het doodsimpel is: als je, ongeacht de plaats die je toebedeeld krijgt, als kandidaat op een verkiezingslijst staat, geef je te kennen dat je bereid bent vier jaar van je leven als raadslid aan je leefgemeenschap te wijden. Nee, zeggen CDA en D66: ‘het ligt heel ingewikkeld, zo moet je het niet zien’. Kom nou, het ligt helemaal niet ingewikkeld. Je belazert gewoon de boel. Je pleegt kiezersbedrog. Lijstduwer Vera den Hartog van D66, hoe aardig ze persoonlijk ook is, staat op het punt om dit voor de derde keer te doen. CDA lijstduwer Dick Schulp staat er, zo weet eenieder behalve de kiezer, eveneens voor de sier op, maar stel eens dat hij met voorkeurstemmen gekozen wordt, dan komt hij met veel klokgelui terug in de raad, daar kun je donder op zeggen.
Geen leugens, maar wat dan wel?
Het zijn geen leugens van Dick Rozendaal. Dick liegt niet. Dick is van het CDA. Het is alleen maar absoluut niet waar wat hij schrijft in de Gooi – en Eemlander, namelijk dat Jan Hylkema steeds vergeet dat het bouwplan voor de KNSF door de fractie van diens partij in de provincie gesteund wordt. Sterker nog: het is klinkklare nonsens. De raadsfracties van de PvdA in Muiden en de PvdA fractie in de provincie staan achter het door de PvdA zelf naar buiten gebrachte plan met het grote meer in de Bloemendalerpolder en de 500 woningen op het KNSF-terrein. Dick Rozendaal is ook voorzitter van het COF. Als hij nu eens wachtte met zijn feestneus opzetten tot de feestweek.
Nieuw Volendam
Tot ergernis van onder andere de directeur van het Muiderslot duikt sinds jaar en dag de kreet ‘Muiden mag geen Volendam worden’ op in ons stadje. De VVD wil vlak voor de verkiezingen deze ingeroeste mening even ombuigen. En het moet gezegd: veel Muiers zullen het zeker wel verleidelijk vinden die huisjes in ‘Zuiderzeestijl’ in de VVD folder. Maar ja, er staat niet bij dat het om 1475 woningen gaat, dat is een hele stad erbij, en ook niet wat ze gaan kosten. Dus wat moet je met de belofte van de VVD dat er voor de helft in eigen Muider woningbehoefte voorzien wordt? En wat moet je denken van ‘afspraken met de projectontwikkelaar’ waarover in de folder gerept wordt? Mag de gemeenteraad alsjeblieft meepraten? En de bevolking zelf? En dan dat kleine stukje rood in dat overweldigend groene Kruitbos in de folder. Daar passen hooguit vijfhonderd woningen in: beslist geen 1475 stuks.
‘Geen VVD, toch Eric Mackay?
Je kunt wethouder Eric Mackay, normaal de rust zelf, niet kwader krijgen dan door hem van partijpolitiek te betichten. Er is geen enkele reden om aan de oprechtheid van zijn woede te twijfelen. Wat de opvatting en invulling van zijn taak betreft, steekt hij mijlenver boven zijn medewethouders uit. Mackay is VVD-er maar geen partijman. Het maakt hem kennelijk niets uit dat een lijsttrekker als Bökenkamp de VVD de nodige kiezers gaat kosten, zomin als het hem schijnt te raken dat Eric Hoetmer, die van de PvdA overliep en toen het hem niet gelukt was wethouder te worden contractbreuk pleegde met zijn partij, meer kiezers zal afstoten dan aantrekken. Mackay is als projectleider allereerst een kundig vakman, die de opdracht die hij van de (meerderheid van) de raad kreeg professioneel en naar eer en geweten uitvoert. Dat maakt hem tot de stemmentrekker van de VVD. Het zal het verlies van die partij aan met name de VIB voor een deel beslist goedmaken. Toch is het niet nodig om perse op Mackay te stemmen, wil je hem na de verkiezingen terugzien. Dat zit zo: niet voor niets stemden de PvdA en de VIB indertijd blanco, dat is dus nadrukkelijk niet tègen Mackay toen hij tijdens de KNSF - crisis tot wethouder werd benoemd. De VIB had hem eerder zelfs uitgenodigd om zich als wethouderskandidaat beschikbaar te stellen en hem als zodanig aanbevolen bij de VVD. Het sprak vanzelf dat de teleurstelling groot was toen Mackay er niet in slaagde de grootschalig bouw met meer dan 350 woningen terug te dringen (inmiddels gaat het om nog maar 225 woningen minder), maar dat neemt niet weg dat Mackay bewondering afdwingt met zijn optreden. Om kort te gaan: het zal niet makkelijk zijn om voor een nieuw college een wethouder ruimtelijke ordening te vinden die zo goed ingewerkt is, zo helder communiceert en zo zorgvuldig volgens zijn opdracht opereert als Eric Mackay. Dat doorzien ook de VIB en de PvdA. Het is daarom beslist niet uitgesloten dat Mackay uitgenodigd wordt zich als wethouderskandidaat te melden, wanneer de PvdA en de VIB de verkiezingen winnen – wat gezien de stemming in stad en dorp steeds waarschijnlijker wordt. Voor de liberalen die voor kleinschaligheid zijn, maar per traditie VVD stemmen en op het punt staan Bökenkamp en Hoetmer (en Vlaanderen, maar dat is een verhaal apart) maar voor lief te nemen, is dit goed nieuws: ze hoeven niet VVD te stemmen om Mackay als wethouder terug te zien. Natuurlijk is het de vraag of de VIB en de PvdA dit verhaal aan hun kiezers willen en kunnen verkopen en natuurlijk is het evenzeer de vraag of Mackay zich óók ter beschikking wil stellen als de huidige oppositie hem benadert, maar het zou eens een keus kunnen zijn, waar Muiden mee gediend is.
Naar 'eer en geweten'?
Niet lachen
Wie kan dit twee keer lezen zonder in de lach te schieten: ‘Mocht de VVD bij de verkiezingen voldoende zetels halen om twee wethouders te leveren, dat is Eric Hoetmer beschikbaar als tweede kandidaat’(letterlijk citaat uit het Nieuw Volendam folder van de VVD.)
Even een wandje optrekken
Er staan twee Muiers vanaf de Burgemeester de Raadsingel uit te kijken over de Muider trekvaart en het Kruitpad. Zegt de een tegen de ander: ‘Ze hebben het altijd over die 1500 woningen, maar wist je dat de KNSF hier langs de trekvaart een kantoorwand van vijf verdiepingen hoog en bijna een kilometer lengte wil neerzetten? Honderdduizend vierkante meter kantoren, man!’ Antwoord de ander: ‘Dat is slim, kantoren verkopen slecht, maar ze kunnen er zo weer 1500 huizen van maken. Nog maar een stad erbij nu we toch bezig zijn.’
Voor de boerderij
Voor een aantal boerderijen rond Muiden staat een bord in de tuin. Niet met ‘bouwgrond te koop’ maar met ‘Stemt CDA’.
Was het maar vast 8 maart
Ongeacht de uitslag zullen veel Muiers opgelucht adem halen als de verkiezingen achter de rug zijn. Het is intolerantie troef, uitgerekend bij een partij, waarbij je dit gezien de achtergrond niet zou verwachten. Een CDA-voorman als Dick Rozendaal is kompleet van slag en Dirk Jan Methorst, de lijsttrekker, begint steeds meer trekken van Dick Schulp te vertonen. Laat het maar gauw 8 maart worden. Dan zijn ze, al dan niet teleurgesteld, naar je mag hopen weer net zo lief en vriendelijk als ze op de verkiezingsposters staan.
Uit de hoge hoed
Op de valreep toveren de coalitiepartijen van alles uit hun hoge hoed om de kiezers van Muiden alsnog aan hun kant te krijgen. Zelfs aan het aantal woningen op het KNSF-terrein, waaraan absoluut niet mocht worden getornd, wordt ineens geknabbeld. Maar het is te laat, de woningen zullen nog steeds te duur zijn, de truc is te doorzichtig, Mara vooral: wat de coalitie zegt is te onbetrouwbaar. Kiezers onderschatten is een kwaad dat zichzelf straft. Dat had men sinds Pim Fortuin toch wel kunnen bedenken.
Om over na te denken
Je zal toch voorstander van kleinschaligheid zijn, maar als kandidaat op de verkiezingslijst staan van een partij die voor grootschaligheid is. Dat je samen met de partij af dreigt te gaan is nog het minste, dat kan iedereen overkomen, maar dat het je voor de rest van je leven in Muiden zal worden nagedragen dat je goed fout zat, is heel wat moeilijker te verteren.
De teller loopt
De nacht van 22 op 23 februari: de bezoekersteller van www.verontrustemuiers.nl is opgelopen naar tegen de 600.
14-februari-2006
'Laten we het over de inhoud hebben'
Dirk Jan Methorst, de eerste man van het CDA zegt in De Gooi – en Eemlander over de grap van de VIB, die de verkiezingsborden in hun geheel in beslag nam: 'Wat er niet hoort wordt verwijderd' (wat het CDA op eigen houtje deed) en: 'Het is geen cabaret! Laten we het over de inhoud hebben'. Goed idee. Wat bijvoorbeeld te denken van de volgende stelling: 'Op dinsdag 7 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. De keus is nog nooit zo simpel geweest. Als u een hele stad bij Muiden wilt, kiest u CDA, VVD of D66. Wilt u alleen een nieuwe laagbouwwijk erbij met genoeg woningen voor onze jongeren en senioren dan kiest u PvdA of VIB.'
Alleen ijver is niet genoeg
Het moet gezegd dat Sandra Deuling van D66 altijd erg haar best doet het knapste meisje van de klas te zijn als raadslid en commissievoorzitter. Met name dat laatste lukt haar niet zo best. Zo heeft ze de gewoonte commissieleden af te kappen zodra die dingen zeggen die haar niet bevallen. Zoals Dirk Jan Methorst er een handje van heeft collega's monddood te maken door te beweren dat deze de stukken niet goed hebben gelezen – ze slaan dan aan het twijfelen en Dirk Jan heeft weer eens gescoord – zo weet Sandra insprekers de mond te snoeren door te zeggen dat ze van het onderwerp afwijken. Het valt op dat vrijwel altijd leden van de oppositie de klos zijn en dat coalitieleden ongestoord aan het woord mogen blijven. Dat kan natuurlijk helemaal niet. Maar misschien is het wel toeval. Het zou kunnen dat Sandra het domweg niet zo goed begrijpt. Als D66 met twee zetels terugkeert in de raad, wat niet waarschijnlijk is, zal zij vast wel weer als voorzitter van een commissie benoemd worden. Hopelijk kan iemand haar tegen die tijd duidelijk maken dat het politieke spel op een fatsoenlijke manier gespeeld dient te worden. Daar maak je vrienden mee, zelfs bij de oppositie.
De schaduw van Leupen achtervolgt PvdA
Hoewel Cees Leupen al geruime tijd uitgerangeerd is binnen de PvdA afdeling Muiden/Muiderberg, wordt deze partij nog steeds achtervolgd door verwijten over wat deze oud-wethouder heeft aangericht en achtergelaten. En dat terwijl Dick Schulp, de tweede wethouder die Muiden zo nodig op de kaart wilde zetten, momenteel 'lijstduwer' is van het CDA. Ook duurde het nog heel lang eer de derde, Hans van der Steen van D66, het veld ruimde. Wie de Muider politiek heeft gevolgd, weet wel hoe het zit. Maar vaak is dit niet het geval, en daar profiteren de coalitiepartijen maar al te graag van.
Vrijwilligers, altijd goed
Als we de harten van de Muider bevolking niet kunnen stelen met een volgebouwd KNSF-terrein, dan organiseren wij toch gewoon een concert voor vrijwilligers op Valentijnsdag, moeten Dirk Jan Methorst (CDA), Henk Bökenkamp (VVD) en Sandra Deuling (D66) gedacht hebben. Ze zeiden niks tegen de PvdA en de VIB. De oppositie mag niet meedoen. Lekker puh. Verkiezingsstunt of niet: hopelijk wordt het Valentijnsconcert vanavond in de Grote Kerk een daverend succes, want vrijwilligers kunnen niet genoeg in het zonnetje worden gezet. Ook medewerkers aan locale websites zijn vrijwilligers en zullen dus vast wel door de coalitie worden gehuldigd. Hoe was het ook al weer? O ja: laten we het over de inhoud hebben.
Lief en aardig, altijd goed
Dé formule om het stemvolk voor je te winnen: een folder huis aan huis laten bezorgen met foto's van de kandidaten, die lachen en gezellige verhaaltjes vertellen over hun hobby's, kinderen en alles wat er nog meer niet toe doet om Muiden door de huidige crisis heen te helpen. Vooral niet ingaan op netelige politieke onderwerpen en al helemaal niet op het volplempen van het KNSF-terrein. Alleen wat sussende woorden over natuur en milieu, want daar kom je niet omheen, dat hoort er tegenwoordig nu eenmaal bij. Geen politiek alsjeblieft, daar hebben de mensen de buik vol van. Lief en aardig, dat doet het goed. Kijk maar naar de CDA-folder. Je blijft lachen. Huilen mag ook, want wat blijft er binnen de normen van het CDA over van de waarden van volwassen mensen die voor een belangrijke keus voor de toekomst van hun leefgemeenschap staan?
Ligplaatsen, altijd goed
In twee commissievergaderingen, op dinsdag en donderdag, mocht D66 wethouder Flip de Groot, aardig en warrig als altijd, komen opdraven met de blijde boodschap dat het goed gaat met het verkrijgen van ligplaatsen voor passanten en voor de Muiers zelf. Het is duidelijk dat de verkiezingen met rasse schreden naderen. De beloften stapelen zich op. Alleen zijn de ligplaatsen er nog niet. Na de verkiezingen.
Feestverlichting, altijd goed
Het is de bedoeling dat als de nieuwe brede stoep tussen Ome Ko en de groepspraktijk er komt en dit deel van de Herengracht eenrichtingsverkeer wordt er vier historische panden feeëriek zullen worden uitgelicht. Dit lichtend voorbeeld staat los van de straatverlichting waar veel klachten over zijn.
Klachten over de bus, altijd goed
Er hangt een stilte rond D66, een doodse stilte. Om deze te doorbreken heeft D66 iets slims bedacht: inspelen op het ongenoegen van de buspassagiers over de dienstregeling. Dat is niet zo moeilijk, want hier is het inderdaad droevig mee gesteld. D66 rekent zich rijk. Zoveel buspassagiers moet goed zijn voor tenminste één zetel. Maar of ze nu allemaal op D66 gaan stemmen?
Gifvrij spuiten, altijd goed
Wethouder Meijer had het nog wel zo zorgvuldig voorbereid en in het voorstel waren er nog wel zulke geruststellende woorden gewijd aan de wettelijke toegestane en effectieve maar toch wel agressieve bestrijdingsmiddelen, die de wethouder als bezuinigingsmaatregel wil inzetten. Maar wat gebeurt er? Niet alleen de oppositie verzet zich tegen het voorstel (wat te verwachten was want oppositie voeren is in de ogen van de coalitie in Muiden per definitie 'negatief') ook vanuit de eigen coalitiepartijen komen er vraagtekens, zelfs van D66, die in Muiden zo sprekend op het CDA lijkt. Het achtervolgt 'de democraten' dat ze zich ooit als groene partij verkocht hebben. Van de andere kant: met de verkiezingen in zicht kan het geen kwaad de kiezers daar nog even aan te herinneren. Al was het maar door te beweren, dat je eigenlijk liever gifvrij spuit, maar ja die bezuinigingen hè en die VVD en dat CDA….
Invaliden, altijd goed
De VVD dacht met een verkiezingsstunt voor de dag te komen door een motie in te dienen om, nu de financiële positie van Muiden achteraf blijkt mee te vallen, toch maar de eerste parkeerkaart voor invaliden in Muiden gratis te verlenen - net als de eerste parkeerkaart van andere inwoners van de stad Muiden. Al eerder, in de commissie, toen Ben Hagens (jawel, VVD) met dit idee kwam aanzetten, bleek het CDA in de wandelgangen boos te zijn op coalitiepartner VVD, omdat deze kennelijk was vergeten dat aartsrivaal PvdA bij de begrotingsbehandeling tegen een betaalde eerste parkeerkaart voor invaliden gestemd had. In de raadsvergadering was Rietje Rijnja van D66 zo bijdehand om aan te dringen op een stemming over de motie, nadat B&W al had besloten 'm over te nemen. De stemmen staakten: de PvdA was de triomf niet gegund. Op 23 februari komt de motie weer in stemming. Muider invaliden wordt aangeraden met z'n allen aanwezig te zijn: hoe meer invaliden, des te groter de kans op alsnog een gratis parkeerkaart, want tegen de verkiezingen houden alle politici rekening met iedere kiezer, invalide of niet.
Minder huizen, altijd goed
Deze week is het een jaar geleden, dat de meerderheid van de raad van Muiden akkoord ging met een intentieverklaring voor het bouwen van 1350 woningen op het KNSF-terrein (het zijn er overigens door het inleveren van een deel van de 100.000 m2 kantoorbouw inmiddels al weer tegen de 1500). Deze 'zwarte donderdag' van 17 februari 2005 zou nu, ruim een jaar voor de verkiezingen, wel vergeten zijn, zal de coalitie indertijd gedacht hebben, maar mooi niet. Het KNSF-terrein stond regelmatig in de aandacht van Muiden, niet in het minst dankzij verschillende incidenten waar de KNSF zelf debet aan was. Ook de provincie zorgde voor nieuws, zoals de zogeheten sideletters (geheime afspraken) waarmee gedeputeerde Hooijmaijers Muider raadslid Jan Hylkema en Muider statenlid Hette Zijlstra probeerde te imponeren en te ontmoedigen. Later ontkende Hooijmaijers glashard het over sideletters te hebben gehad, waarna Dirk Jan Methorst, kennelijk onder de indruk van de waardigheid en autoriteit van de gedeputeerde, die hij bij de voornaam mocht aanspreken, er voetstoets vanuit ging dat Jan Hylkema en Hette Zijlstra een potje hadden staan liegen. De KNSF was volop in de aandacht toen Corry Ridder en haar buurvrouw ongestoord urenlang door het Kruitbos konden dwalen en opnamen maken terwijl de vastgoedmagnaat miljoenen euro's had opgevoerd voor de bewaking: één van de posten waarmee gerechtvaardigd werd dat er grote aantallen woningen moesten worden gebouwd om uit de kosten te komen. En kort geleden verspeelde de KNSF het allerlaatste stukje vertrouwen in Muiden, zelfs bij B&W en zelfs bij SC Muiden, toen zij als reactie op het kapverbod hun hand overspeelden door de TV rubriek Twee Vandaag van de Tros voor hun kar spannen met het sensatieverhaal dat Muiden bedreigd werd door vierduizend bommen en granaten op het KNSF-terrein. De gemeente pareerde deze aantijging door de sportvelden meteen te sluiten, gevolgd door een eigen onderzoek waaruit bleek dat het gevaar nihil was (laatste nieuws: de rechter heeft gesproken, De KNSF mag – nog - niet kappen, dus het Kruitbos met zijn bijzondere flora en fauna van het Kruitbos blijft in elk geval tot het najaar gespaard.) De KNSF heeft nu bijna overal alle krediet verspeeld. De verschillende betrokken overheden hebben steeds meer reden te twijfelen aan de betrouwbaarheid van deze partner met zijn 'uit nood geboren' grootschalige bouwplannen, verdachte bommen en granaten en zijn 'zwaar vervuilde terrein', waarover hopelijk als de oppositie de verkiezingen wint de waarheid boven water komt. Zoals viel te voorspellen is de coalitie inmiddels aan het terugkrabbelen. Zo zette wethouder Mackay (slim of eerlijk, wie zal het zeggen, misschien wel allebei) een nieuwe troef in. Hij viel namens B&W in beschaafder bewoordingen dan de PvdA deze partij bij. De PvdA boorde het concept MER de grond in. Mackay ging nog een stap verder. Namens B&W suggereerde de wethouder dat de bijna 1500 woningen (en 100.000 m2 kantoren) die de provincie op het KNSF wil geen heilig getal zijn voor Muiden. Het kunnen er wat het college betreft eventueel 600 minder zijn, dankzij een schuiftruc. Een aantal woningen worden doorgeschoven van het KNSF –terrein naar de Bloemendalerpolder. Henk Bökenkamp was ineens weer voorstander van kleinschaligheid. 'Daar zal een aantal mensen blij mee zijn' kraaide de krasse baas. Maar hiervoor is natuurlijk wel een deal met de KNSF nodig, wat op zich geen punt hoeft te zijn, want de KNSF is per definitie in voor alles als het maar veel geld oplevert. Rest de vraag: wat doet de provincie? Als GS voet bij stuk houdt, kon de deksel wel eens van de beerput geschopt worden. Dan zal blijken hoe betrouwbaar de door de overheid omhelsde, totnogtoe alleen inpakkende, dreigende en intimiderende partner is. Ook is de beste bouwgrond in de Bloemendalerpolder al verkocht aan andere speculanten. Doorverkopen maakt de toch al dure huizen nog veel duurder. Hoe het ook zij: B&W en de coalitie zijn een jaar te laat met hun 'dan maar minder huizen'. En hoe de inwoners erover denken zal bij de verkiezingen blijken. Een voorproefje is dat de stelling op internet, waarin vastgesteld wordt dat stemmen in Muiden betekent kiezen tussen een hele stad erbij of een wijk met betaalbare woningen, zoveel bijval van bekende inwoners van alle politieke kleuren heeft geoogst dat er een speciale website is geopend, waarop iedereen adhesie kan betuigen aan het streven naar het behoud van kleinschaligheid. Op deze website (www.VerontrusteMuiers.nl) wordt verwezen naar twee politieke partijen in Muiden die 'luisteren naar de bevolking' in hun vaandel hebben. Drie keer raden welke twee.
Autovrije vesting
Het COF en de Mor overwegen komende zomer een autoloze zondag in Muiden te houden, waarbij de hele vesting autovrij zal zijn. Het lijkt te mooi om waar te zijn.
Het wordt nog druk in Muiden
Het is even stil geweest rond de initiatiefgroep Muiden Vesting. Dat wil niet zeggen dat ze stilgezeten hebben. Zo is er een plan bedacht om bezoekers te trekken vanaf de Maxis door een informatiezuil over Muiden op het Maxisterrein te plaatsen. Er komt er ook een in Muiden zelf: bij de sluisbrug. Opgetogen wordt kond gedaan van de komst van twintig passantenplaatsen aan een eigen steiger bij de Stichting jachthaven. Vanaf de grote parkeerterreinen zullen wandelroutes door Muiden worden uitgezet. Er komt een nieuwe MOR-folder en de website www.Muidenvesting.nl zal 'dynamischer' worden gemaakt (de MOR was uitgeweken naar muideninfo.nl omdat er elke dag bijna 500 bezoeken aan deze site gebracht worden.) De verschillende activiteiten zijn er niet alleen op gericht om minstens zoveel bezoekers als vroeger naar Muiden te krijgen, maar ook om ze langer vast te houden. Een speciaal toeristentrekkertje wordt de gezamenlijke horeca-actie waarbij de gasten 'een Muider plateau' wordt aangeboden; dis is een borrelgarnituur op een houten plank. Er komen vier versies, elk met een typische Muider afbeelding. De klant mag zijn plank mee naar huis nemen.
Griezellectuur
Je krijgt de rillingen als je in de concept MER leest dat geluidsschermen of een aangesloten rij kantoren of woningen van 4 tot 5 verdiepingen de geluidshinder kunnen terugdringen. Paul Dinant, architect en commissielid van de VIB, had berekend dat deze geluidswal over een lengte van 900 meter zal lopen, en dat de hoogte aanzienlijk meer moet zijn, wil het effect hebben. Je wordt er ook niet bepaald vrolijk van als je leest dat de financiering van een verlengd eco/aquaduct volgens de provincie niet realistisch is, omdat er geen beroep kan worden gedaan op Rijksmiddelen.
VVD: wat erbij komt gaat er ook weer af
E.P. Vlaanderen zal ongetwijfeld voorkeurstemmen trekken, maar van de andere kant zijn er veel VVD-ers die er niet over peinzen op een partij te stemmen met een lijst waar Vlaanderen op staat, zoveel dat de winst waarschijnlijk meteen weer teniet wordt gedaan.
Samenleven, mag dat dan?
Staan twee Muider dames bij het verkiezingsbord te kijken naar de poster van het CDA met de boodschap 'Samenleven doe je niet alleen.' Zegt er een: 'Ik dacht altijd dat het helemaal niet mocht, samenleven'. Zegt de ander: 'Wel voor de verkiezingen, dan mag alles'.
De tunnelvisie van Hooijmaijers
Gedeputeerde Hooijmaijers is altijd goed voor een verrassing. Dit stond in zijn weblog van 1 februari: 'Twee ministers op bezoek. Geen tunnel dus! De ministers Peijs en Veerman kwamen onder andere de Bloemendalerpolder bezoeken. Natuurlijk heb ik hen verteld dat de 4500 woningen en 330 ha. aan te leggen natuur er alleen kunnen komen wanneer er geen tunnel komt door het Naardermeer. Nee, we moeten eerst de bestaande weg A1 verbeteren, dat wil zeggen verbreden, iets verplaatsen en wel verdiept. Dat is goed voor de luchtkwaliteit en je kunt tegelijkertijd een aqua- en ecoduct aanleggen. Bovendien tast een tunnel door het Naardermeer de natuur echt aan. Zo'n tunnel heeft namelijk om de 150 meter een zogenaamd ontploffingsstuk met een buis naar boven, zo recht het water uit. Een soort schoorstenen die boven het water uitsteken dus! Collega Poelman moet dus nog even aan de bak om hen dat goed duidelijk te maken. Overigens een ludieke actie van het comité 'Nee A6-A9'. Werkelijk iedere bocht die onze bus nam, was voorzien van hun nee-poster en toen we uitstapten, stond men ons toe te zingen. Zelfs beide ministers waren aangenaam verrast nu eens niet uitgescholden te worden. Ze besloten zelfs mee te zingen'.
Politiek erg rustige jaren
Tussen de lachebekjes op de verkiezingsuitingen van het CDA staat een kandidaat die lacht als een boer met kiespijn. Het zal pas over zijn als hij zeker weet, dat de 'lijstduwer' niet via voorkeurstemmen terugkeert in de raad. Want deze lijstduwer was voor hem aanleiding zich terug te trekken van de kandidatenlijst bij de vorige verkiezingen - na een raadsperiode waarin hij zich met hart en ziel voor stad en dorp inzette en het vertikte om mee te doen aan politieke spelletjes. U heeft het al begrepen. Het gaat over Dick Schulp en Gerrit Ruiter. Omdat Gerrit als kandidaat van het CDA achter grootschaligheid staat is het niet erg waarschijnlijk dat hij, net als acht jaar gelden, genoeg voorkeurstemmen krijgt voor een zetel. Jammer eigenlijk, ook al vanwege zijn prachtige uitspraken. Bijvoorbeeld, in de CDA-folder: 'In de vorige raadsperiode heb ik al in de raad gezeten. De afgelopen jaren waren daarom politiek erg rustig, maar ik ben de interesse niet kwijtgeraakt.'
Hou ze uit elkaar
De ene Rozendaal is de andere niet. De ene Schulp is de andere niet. De ene Holzhaus is de andere niet. De ene Eric is de andere niet.
Werk aan de winkel voor Gaston Otten
Veel Muiers zijn er van overtuigd dat je met 50 km per uur door Muiden mag rossen, terwijl je tegenwoordig toch echt niet harder dan 30 km in de bebouwde kom mag rijden. Als Gaston Otten, de nieuwe wijkagent die niet schroomt zonder waarschuwing bonnen uit te schrijven, nu eens begon de inwoners erop te wijzen dat zij in overtreding zijn. Dan komt het minder hard aan als er een volgende keer een boete volgt. Hetzelfde geldt voor met draaiende motor voor een gesloten sluisburg staan. Dat mag niet volgens de APV, maar het gebeurt wel op grote schaal. Veel weggebruikers, ook Muiers, denken dat het alleen maar een verzoek is, maar het is wel degelijk strafbaar. Zou de politie het wel weten? Je leest er nooit iets over in hun rapporten.
Badderen bij het COF, plassen in het Muizenfort
Gaat het PEN-gebouwtje waarin sinds jaar en dag spullen van het COF opgeslagen staan overlast veroorzaken zodra de douche - en toiletvoorziening van de Schippersvereniging er gehuisvest is? De Herengrachtbewoners zijn er niet gerust op. 'We zijn een beetje geschokt' zei Jaap Koster, die tijdens de commissievergadering namens de buurt insprak. De schrik zit er nog in sinds het vorige gebouwtje achter de hal van Gort door vandalen in de fik werd gezet en afbrandde. Ook is het vaak een rotzooitje rond de huidige mobiele sanitaire voorziening. Commissielid Dick Methorst kwam met een mogelijke oplossing. Als de nieuwe voorziening alleen mag worden gebruikt door schippers en opstappers, zouden de overige bezoekers aan Muiden met hun grote of kleine boodschap terechtkunnen in het Muizenfort, waar immers een museum in zal worden ondergebracht. Overigens zal er, op een dakraam aan de zijkant na, alleen binnen op de begane grond worden verbouwd, zodat de situatie op het oog onveranderd zal zijn. Het COF blijft; maar beneden komen twee sanitaire groepen, een voor dames en een voor heren, te weten twee keer twee douches en een toilet. De ingreep gaat ruim € 85.000 kosten. Wie precies wat betaalt, kon wethouder de Groot niet duidelijk maken. Eerder, in 1993, werd een poging om 'het schippersbadhuis' onder te brengen in het PEN/COF gebouwtje afgewezen. De COF had toen alle ruimte nodig.
Connexxion maakt er een potje van
In Muiden wordt stevig gekankerd op Connexxion, met name door degenen die in Diemen moeten zijn (er wordt geprobeerd de opvolger van de 136 alsnog door Diemen te laten rijden.) Ook reizigers naar Amsterdam hebben de smoor in omdat zij helemaal tot aan het eind van het P&R terrein moeten lopen. Degenen die de bus naar Weesp moeten hebben zijn beter af, want die gaat nu om het half uur en rijdt redelijk op tijd. Wel is de aansluitingtijd op een aantal treinen te kort. Ook worden er regelmatig drie strippen voor het korte ritje Muiden-Weesp gerekend, terwijl dit altijd twee strippen was en dit tarief ook op de OV-website wordt vermeld. Je kunt een grote mond krijgen als je er wat van zegt. Anders dan in Muiden is de verontwaardiging in Muiderberg echt heel groot, zo bleek in de commissievergadering, waar een Muiderbergse een boekje opendeed over lange wachttijden en slechte aansluitingen. De wethouder kon weinig anders doen dan toezeggen dat hij contact met Connexxion op zal nemen om de klachten onder de aandacht te brengen.
Routepijl voor de bus
Om te voorkomen dat de buschauffeurs bij de Amsterdamsepoortburg de Amsterdamsestraatweg inslaan, is er langs de rotonde een waarschuwingsbordje met een pijl en het lijnnummer 110 geplaatst. Stel je toch eens voor dat de bus de Amsterdamsestraatweg indraait!
Het zit wel snor met het CDA
Het is lachen geblazen op Bieslog, de site van Wim de Bie. Op 'Drieks fototentoonstelling De Kandidaten' staan de lachebekjes van het Muider CDA. Zonder toelichting maar mét commentaar van surfers. Weten die veel. Een handvol reacties: 'Ze vinden het (nog) wèl om te lachen'- 'Dikke pret! Dit zijn de veteranen die al jaren meedraaien in de lokale gemeenteraad en er nog jaren willen blijven zitten. Stoppelbaarden, snorren, ik gok op PvdA.' 'Het zitvlees is onder de kinnen gezakt, dit moet PvdA zijn!' – 'Dit zie je ook veel in docentenkamers: v.l.n.r. economie, gymnastiek, conrector, Frans, biologie, wiskunde'- 'Is die snor echt?' – 'Dit lijken me inderdaad PvdA-veteranen: snorren, losjes, dikke lol'- 'PvdA, met de wens meer blauw op straat te zien. Vandaar die snor - hebben politiemannen nog wel snorren tegenwoordig? Dat weten wij ook niet - voor de zekerheid dan maar'. En wij in Muiden ons maar druk maken over de onoverbrugbare verschillen tussen CDA en PvdA.
Toen Muiden nog kleinschalig was
Waar gebeurd in café De Mol in Muiden. Het is Driekoningen, lang geleden. De bejaarde ome Gerrit heeft te diep in het glaasje  gekeken. Hij valt met barkruk en al achterover in de kerstboom. De ballen vliegen door de kroeg en de piek belandt in de spoelbak. Als hij de 'éminence grise' overeind  heeft geholpen, spreekt kastelein Hans Paardekooper de legendarische woorden: 'Bedankt voor het aftuigen ome Gerrit.'
De andere kant van kleinschaligheid
Iedereen heeft wel een vriend, kennis of familielid die op een van de kieslijsten voor de komende raadsverkiezingen staat. Zo iemand doe je een plezier door op hem of haar te stemmen. Maar of je er ook Muiden een plezier mee doet is de vraag. Eerst maar eens nagaan of hij of zij een hele stad bij Muiden wil of alleen een wijk.
Al in de stemming?
Je bent er in opgevoed en in opgegroeid. Stem op nummer 1 van lijst zoveel en alles komt in orde. Inmiddels heeft menigeen zich in zoverre van die traditie losgemaakt, dat kandidaten die lager op de lijst staan regelmatig voldoende zogeheten voorkeurstemmen krijgen om andere kandidaten, die door de partijleden hoger op de lijst zijn geplaatst, te passeren tijdens de jacht op een raadszetel. Hiermee wordt recht gedaan aan de persoonlijke voorkeur van de kiezer en dat kan natuurlijk alleen maar worden toegejuicht. Moeilijker wordt het als een kiezer het niet eens is met de koers van zijn 'vaste' partij. Een actueel voorbeeld is de kleinschaligheid van Muiden. Ondanks 'de doorbraken' in de vorige eeuw, waarbij veel kiezers zich van hun confessionele partij losmaakten (overigens zonder zich los te maken van hun kerk), zien veel huidige CDA-stemmers het als een vorm van verraad als ze 'hun' partij niet in het zadel helpen houden, ook al zijn ze het niet met het beleid eens. Vooral ouderen hebben er moeite mee de traditie te doorbreken door op een andere partij te gaan stemmen. Wat het probleem vergroot is dat stemmen 'moet'. Dat is je van jongs af bijgebracht. Alleen wordt stemmen op een andere partij die wil wat jij wil, al gauw als vreemdgaan ervaren en dat kan natuurlijk niet. Dan maar blanco stemmen, zou je zeggen. Beter gezwegen dan een verkeerde keus gemaakt.
Geen Harry, maar Bart
De grijze man temidden van de opgewekte kandidaten achter de rode vlag op foto op de voorkant van de PvdA-folder is niet Harry Mock uit Muiderberg maar Bart Schweitzer uit Muiden.
NO-VIB
Die rotjongens in Muiderberg willen de aandacht en krijgen 'm. Maar alleen omdat het zo creatief is. Langs de openbare weg staat te lezen MAF NO-VIB. Wat nou Novib?
Angst voor uitslag
Geen enkele andere Muier is zo snel als Dick Rozendaal. Nog vóórdat hij verloren heeft, geeft hij er op internet aan één stuk door blijk van niet tegen zijn verlies kunnen. Verdachtmakingen, zaken verdraaien, alles uit zijn verband trekken en verwarring stichten. Echt lelijk, terwijl hij normaal zo aardig is. Eigelijk niks voor Dick. Zal wel door verkiezingskoorts komen. Angst voor uitslag. Maar misschien wil hij er alleen maar bijhoren.
Om over na te denken
Het schrikbeeld van een ontwrichte Muider gemeenschap lach je niet weg.
6-februari-2006
VIB plakte groots uit
Stad en dorp wreven zich de ogen uit, toen op 1 februari in alle vroegte bleek dat de nog maar pas geplaatste en nog maagdelijke gemeentelijke verkiezingsborden in hun volle lengte en breedte in beslag waren genomen door de VIB, die zichzelf als 'dé lokale partij voor de gemeente Muiden' presenteert. Het was een verkiezingsstunt die klonk als een klok. Ze haalden er prompt de Gooi – en Eemlander mee. Niet de Kabelkrant, want tot grote vreugde van de gevestigde macht in Muiden is de kabelkrantredactie zo bang haar vingers aan politiek te branden, dat alles wat daar maar even naar riekt zo neutraal, zeg maar gerust zo saai mogelijk op de kabel komt of helemaal niet. Hoe het ook zij, de inwoners van Muiden en Muiderberg moesten hartelijk om de verkiezingsstunt lachen, en daar was het de VIB om te doen. Het gekke is, dat als een van de andere partijen zo'n grap had uitgehaald, dit als een greep naar de macht zou zijn beschouwd. Als jonge en nog speelse partij, die niet aan de hand van een landelijke organisatie moet lopen, kan de VIB een potje breken. Wat ze ook letterlijk deden: ze braken hun partijpotje open en daar rolden flink wat munten uit, want de presentiegelden van de raads- en commissieleden van de VIB gaan goeddeels naar een goed doel en dat is in verkiezingstijd: kosten noch moeite sparen om op z'n best voor de dag te komen. Ook al omdat de andere partijen er minder om konden lachen dan de inwoners, en woedend aan de bel trokken bij het gemeentehuis (overigens leek de PvdA de humor wel in te zien door net zo'n groot bord te eisen als de VIB had volgeplakt) werd de lokale partij voor de keus gesteld: óf vóór 1 uur de gigantische posters eraf halen en ruimte scheppen voor de anderen, of dit door de gemeente laten doen - alleen was er dan een flinke rekening te verwachten. De VIB koos ervoor het zelf te doen, temeer omdat men dit toch al van plan was, want het was maar een grap en zeker niet de bedoeling om in een ander z'n vaarwater te gaan zitten. Maar het muisje kreeg een staartje. Het werd alsnog een pamflettenoorlog. Zo bleken de posters van de PvdA zo groot dat ze de (inmiddels tot een strook teruggebrachte) boodschap van de VIB deels overlapten. Daar was overleg over geweest, maar dit stond er niet bij, zodat de bevolking het waarschijnlijk wel kinderachtig van de PvdA zal vinden. Het CDA nam wraak.

Jaap Meijer evalueert de actie met zijn partijgenoot Dick Rozendaal

Nota bene onder toezicht van de wethouder werden mes en schaar in de resterende stroken van de VIB gezet, teneinde ruimte te maken voor de CDA poster, terwijl dit toch niet nodig was. Er was zelfs ruimte over toen ze hun poster schuin opplakten. Het kwam nogal gluiperig over. De VIB werd dan ook op zijn beurt kwaad op het CDA. Het was bovendien geen papier, maar een ander vrij duur materiaal waar ze ongevraagd in hadden zitten hakken. Wat van een ander is moet je respecteren, zelfs als je CDA heet en (nu nog) de grootste partij van Muiden bent. Als het al een grap was van het CDA, dan is het een dure grap voor de VIB geweest. Wat zal er na 7 maart van het machtsvertoon over zijn?

Lachen doe je niet alleen
Het CDA kon dan niet om de grap van de VIB lachen, op hun verkiezingsposters lachen de kandidaten zich het craquelé in hun wangen. Dat is dapper, want ze riskeren wat. Hoe harder je lacht, hoe lelijker je op je bek gaat bij verlies. En Balkenende zal het CDA hier niet redden. Maar misschien wordt bij een minder gunstige verkiezingsuitslag dan binnen eigen kring wordt gehoopt, een versie met huilende kandidaten achter de hand gehouden. Kan heel Muiden lachen.
Hoezo geen woning in Muiden
De coalitie lacht, in dit geval terecht, om de aanval van de VIB op de PvdA op het bord van het Gat van Muiden, de oude winkel van Pronk. Bij de eerste de beste openbare gelegenheid zal de hoon neerdalen op de oppositie: 'Zouden jullie niet beter vriendjes kunnen zijn, als je straks samen verder wilt?' Ze hebben gelijk, want wat staat er op de VIB poster (inmiddels vervangen Loetje poster? 'Wouter Bos woont niet in Muiden.' Met andere woorden: het succes van de landelijke partij hoeft niet te betekenen dat de lokale afdeling ook wint. Dus: 'Wouter Bos woont niet in Muiden'. Het gezin dat graag in de Singelkerk wil wonen ook niet. Een kandidaat-raadslid van de VIB houdt het tegen.
D66 krijgt klap op klap
Arm D66. Het drama Dittrich, goed voor de genadeslag van D66 bij de komende raadsverkiezingen, en nu ook nog die MER rapportage, waarin de buitengaatse haven met 400 ligplaatsen, het stokpaardje van wethouder Flip de Groot, op de helling gezet wordt, omdat zo'n haven niet goed zou zijn voor de vogelstand op het IJmeer en ook niet op zijn plaats bij de Westbatterij. En dat nog wel terwijl D66 bereid was de bijna 1500 woningen op het KNSF-terrein voor lief te nemen, die haven zou er immers komen. Ze zijn er stil van. Het klinkt door op de D66 verkiezingsposters, waarop alleen D66 staat en verder niets. Een veelzeggende stilte.
Waar blijft de verjongde VVD?
Van de VVD, 'verjongd, vernieuwd en daadkrachtig' zoals deze partij volgens eigen zeggen ineens is, zou je verwachten, dat ze er als de kippen bij zijn om op de verkiezingsborden te laten weten dat ze het roerend eens zijn met het CDA en D66 dat bijna 1500 woningen tot vijf verdiepingen hoog, plus een dito kantorenwand op het KNSF-terrein heel goed is voor Muiden. Maar ook bij de VVD letterlijk nietszeggende posters. Ook hier spreekt de stilte voor zich.
Het wordt moeilijk kiezen als je van de VVD én Muiden houdt
Wie zei daar dat E.P. Vlaanderen, die druk in de weer is om voorkeursstemmen te krijgen, teneinde na lange tijd weer voor de VVD terug te keren in de raad, geen schoolvoorbeeld van betrouwbaarheid is? Wedden dat hij tot op de dag van de verkiezingen consequent blijft zeggen dat Muiden kleinschalig moet blijven? Wat hij ná die datum zegt, is natuurlijk een ander verhaal. Je kunt niet teveel van hem eisen. Blijft de vraag: op wie kun je als liberaal die Muiden graag kleinschalig wil houden, het best stemmen? Niet op Henk Bökenkamp, de grote voorman. Die ging razendsnel door de knieën nadat hij eerder zijn mond vol had over kleinschaligheid. Ook niet op Eric Hoetmer, die overliep van de PvdA, waar hij eerder de inwoners niet meer 500 woningen op het KNSF-terrein aanbeval. En al evenmin op Eric Mackay, die niet meer dan een vermindering van uiteindelijk 225 van de 1700 woningen op het KNSF-terrein uit de onderhandelingen met de KNSF wist te slepen - en die bovendien geen raadslid wordt, maar weer wethouder zal zijn, althans als de VVD straks weer mee mag doen in B&W. Blijft over Janneke Knijn. Alleen staat Janneke op een onverkiesbare plaats. Ze wil ook niet meer in de raad. Bovendien stemde ze indertijd onder druk van haar partij alsnog voor grootschaligheid. Ben Hagens misschien? Die staat al evenmin op een verkiesbare plaats. Daar komt bij: waar ben je met Ben aan toe? En waar is Ben zelf aan toe?
Bussluis bestemd voor calamiteiten
D66 biedt de inwoners via een advertentie op de kabelkrant aan klachten over de nieuwe busverbindingen door te sturen naar de provincie. Daar zal de coalitiewethouder van buszaken blij mee zijn. Meijer is er nu juist zo trots op dat hij alles zo mooi voor Muiden heeft kunnen regelen. Bijvoorbeeld de vernieuwde bussluis op de Amsterdamsestraatweg die onverminderd nuttig blijkt te zijn en helemaal niet overbodig, sinds er geen enkele bus meer door deze straat mag rijden (nog nooit zo snel bushokjes zien afbreken.) Het zit namelijk zo, dat de bussluis is bedoeld om alleen bussen door te laten en geen auto's als er een calamiteit plaatsvindt op de A1. Auto's verstoren de rust van de aanwonenden alleen maar. Maar bij een calamiteit op de A1 kunnen de auto's toch de Maxisweg op? Dat kan, maar dan staat er meteen een file op de Maxisweg. Maar je kunt die auto's toch, door de bussluis op te doeken voor een flink deel opvangen en de automobilisten helpen door ze via de Amsterdamsestraatweg te laten rijden? Nee, want die sluis is er nu eenmaal en hij is niet voor niets pas geleden vernieuwd, ook al was bekend dat de bussen hier niet meer zouden komen. Je kunt niet riskeren dat de rust van de aanwonenden alsnog verstoord wordt bij een calamiteit op de A1. Wie wonen daar eigenlijk? De wethouder zal toch wel met hen overlegd hebben?
Dicks eerste zorg voor onze toekomst
Dick Rozendaal, nooit te beroerd om de oppositie aan extra stemmen te helpen dankzij zijn grappen en olijke wartaal heeft thuis in de Singelstraat achter zijn raam een zelf in elkaar geknutseld Loetje postertje hangen met de tekst: 'Op 7 maart legt Loetje het loodje'. Dick, die voorzitter is van het COF, had al eerder in een besloten bijeenkomst in Muiderberg voor verenigingen en organisaties over de toekomst van Muiden de lachers op zijn hand gekregen. Hij zei dat hij er zich zorgen over maakte dat de feesttent te klein zal zijn gezien de grote bevolkingsaanwas die Muiden te wachten staat.
Henk toch!
Voor Muiderberger en VVD lijsttrekker Henk Bökenkamp, in de verkiezingspropaganda aangekondigd als een van de verjongde, vernieuwde en daadkrachtige kandidaten van deze partij, zijn de KNSF in Muiden en de Rijver in Muiderberg van dezelfde orde. Hij zegt althans in één adem: 'Allereerst zou de VVD graag verder gaan met het KNSF-terrein maar ook met het bouw- en restauratieplan voor de Rijver'. Muiden wat, Muiderberg ook wat. Om met de burgemeester in de laatste raadsvergadering te spreken: 'Nee meneer Bökenkamp, dit gaat niet goed'.
Kruitbos zou volgens MER al gekapt zijn
Op de kabelkrant staat dat de PvdA moeite heeft met de concept MER. Dat is zacht uitgedrukt. Wat is er aan de hand? Bij de zogeheten nuloptie – dat is de situatie als er niets verandert – is er niet alleen van uit gegaan dat de kruitfabriek terugkeert, wat natuurlijk baarlijke nonsens is, maar ook dat het Kruitbos óf al gekapt is óf vandaag of morgen gekapt gaat worden. Terwijl de concept MER de boot afhoudt voor een buitendijkse haven vanwege de vogels, is in het rapport althans geen woord terug te vinden over de unieke en bijzondere planten en dieren, die volgens het onderzoekbureau van de KNSF zelf en verschillende natuurorganisaties, in dit waardevolle oude moerasbos zouden groeien en bloeien. Ook wordt er voor het gemak alvast van uit gegaan dat de A1 maar liefst twaalf rijstroken telt. Tien tegen een dat de stukken eraf vliegen in de commissievergadering van aanstaande donderdag, waarbij de KNSF op de agenda staat. B&W heeft immers een kapvergunning geweigerd en de rechtszaak waarin de KNSF de weigering wil aanvechten (en natuurlijk hoopt in afwachting van de uitspraak alvast van de rechter met kappen te mogen beginnen) is nog niet gehouden. Woensdag 8 februari komt de zaak voor de rechter.
Kraakwacht in sluishuis
Het is nog niet duidelijk wat er met het witte sluishuis gaat gebeuren. Het sluishuis is sinds jaar en dag in gebruik bij het Waternet, dat tot voor kort DWR heette. Sinds de grote installatie voor het bedienen van de sluis die in de kelder stond opgedoekt is (er is nu zeer geavanceerde apparatuur die weinig ruimte vraagt en die ondergebracht is in het sluiswachterhuisje) wordt het sluishuis alleen nog incidenteel gebruikt voor vergaderingen. Er is een bestemmingswijziging nodig wil het pand bijvoorbeeld als woning of iets anders, misschien wel een museum, dienen, want de huidige bestemming is overheidsgebouw. Het bestuur van het Waternet beraadt zich nog over wat er moet gebeuren. In afwachting van een definitieve oplossing mag een schilder zich als kraakwacht in het pand vestigen. Hij gaat niet zelf witten, dus het zal wel een kunstschilder zijn.
Een kijkje op de politieke websites
Als je op de websites afgaat denken de oppositiepartijen PvdA en VIB hoge ogen te gooien bij de verkiezingen. De toon is strijdlustig en beide sites bieden verrassingen. Zo lijkt het erop dat de VIB de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen 2006 al binnen heeft, nog voor ze gehouden zijn. Maar nadere beschouwing leert dat de cijfers op de vorige verkiezingen slaan. Jammer, het zou een nog mooiere verkiezingsstunt zijn geweest dan die met de reuzenposters. Op de websites van de VVD gebeurt niets en de grootste partij van Muiden, het CDA, heeft wel een toekomstvisie maar geen website. De website van de D66 waarop in de tijd van Hans van der Steen de merkwaardigste dingen stonden, is van de aardbodem verdwenen. Waarom zouden ze nog?
Dooie mus op driehoek van Bredius
Je zou zeggen dat het gemeentebestuur, nadat het wethouderstrio Leupen, Schulp en Van der Steen met stille trom vertrok, wel zijn bekomst zou hebben van de sigaren uit eigen doos, die de KNSF Muiden onder dreiging van nog meer woningen aanbood, maar we zijn weer terug bij af. Bijna langs de neus weg voert de VVD als laatste speerpunt in het verkiezingsfolder het volgende aan: 'Wij zijn voor een overdekte sport- /zorgaccommodatie op het KNSF-terrein'. Het kan haast niet missen of hiermee wordt het vage plan bedoeld om op de weilanden achter Zuidwest, de zoheten driehoek van Bredius een aantal voorzieningen waaronder een sporthal te bouwen. Alleen is dit geen KNSF-terrein. Weten ze veel in Muiderberg. Klapwijk zal wel blij zijn met dit cadeautje zo vlak voor de verkiezingen. Vast staat dat Van Diest van de gelijknamige sporthal aan de Weesperweg onfatsoenlijk lang door de wethouder van een partij waarvan je zou verwachten dat ze pal staan voor ondernemers, aan het lijntje gehouden is. Een tweede sporthal, dichter bij Muiden dan de huidige, dat is niet best als je al zoveel jaar aan de Weesperweg zit. Als de aap uit de mouw komt kun je er donder op zeggen dat Muiden er een hoge prijs voor moet betalen. Terwijl er toch sowieso zorgvoorzieningen als een consultatiebureau zullen moeten komen, ook als er 'maar' 500 of 600 woningen (altijd nog twee keer Mariahoeve) worden gebouwd. Conclusie: in de ijdele hoop zieltjes te winnen maakt de VVD Muiden blij met een dooie mus.
Muiden wil gifspuit
'Muiden wil gifspuit in perk en op straat.' Kernachtiger in de Gooi – en Eemlander kan het bezuinigingsvoorstel op ons groen niet worden samengevat. Er zullen nog wel wat hartelijke woorden over vallen. Gelukkig wil B&W nog niet zo ver gaan als nota bene de milieugroep Muiden/Muiderberg die voorstelde de betonnen'druppels' in de Weesperweg bij de entree van Muiden groen te schilderen. Er wordt gras ingezaaid en er komen bloembakken, wat altijd nog beter is dan helemaal kaal zoals het aanvankelijk was. Of wethouder Meijer met de ambtsketen van Anne-Marie Worm als loco burgemeester de bloembakken officieel komt openen is de vraag. Het hangt van de verkiezingsuitslag af. Muiden was blij met de perken. Was het nu echt niet te voorzien dat de kosten uit de hand zouden lopen? Moeten we nu echt aan het gif? Zijn bepaalde gifsoorten echt zo ongevaarlijk als beweerd wordt? Vragen voor de commissie van donderdag.
Voor paal
Zou wethouder Meijer de slagboom bij de Maxis wel goed in gebruik hebben genomen? De volgende dag was-ie al weer stuk.
Veel bijval in Muiden voor Bovenlangsalternatief
Rijkswaterstaat was met een kapitaal aan mensen en materieel uitgerukt om aan een volle kazernezaal te vragen wat de bevolking vindt van de verschillende plannen voor een aangepaste of nieuwe verbinding Almere-Amsterdam-Schiphol. Het werd een merkwaardige avond. Anders dan de vorige keer waren er nu veel Muiders, van wie er overigens in de pauze nogal wat ontevreden naar huis gingen. Hoewel het protesterende platform A6-A9 overdreef met de suggestie dat Rijkswaterstaat de aanwezigen in een fuik joeg door alleen antwoorden uit te lokken die in hun kraam van pas kwamen (het ging niet om een representatieve enquête, maar alleen om een methode om de discussie te sturen) was het een schijnvertoning. Op het genante af. Technisch ging het meteen al mis. Het stemkastjessysteem werkte niet, waarna een dame van het communicatiebureau Beuk als een juf de tegenstribbelende kleuterklas vragen stelde en een lesje leerde. Toen na de pauze eindelijk over de alternatieven 'gestemd' mocht worden, ontstond een situatie waar Rijkswaterstaat niet blij mee was. Al eerder was vanuit de zaal geïnformeerd wat de ambtenaren dachten van het Bovenlangsalternatief van Jan Bovenlander: een zesbaansverbinding Almere-Diemen met metro door het IJmeer bovenlangs Pampus, inclusief een kilometerslange tunnel om het zicht vrij te houden en de natuur te beschermen. Een van de voordelen is dat Muiden en Weesp dan ontzien worden. Rijkswaterstaat wilde dit plan aanvankelijk afdoen als een mogelijkheid die ze zelf terzijde hadden gelegd, ook al omdat er al een provinciale weg door het IJmeer gepland was en het geen oplossing zou zijn om de Gaasperdammerweg minder te belasten, maar Bovenlander zelf toonde aan, dat er bij uitvoering van zijn plan wel degelijk minder verkeer op de Gaasperdammerweg zou zijn, omdat er zoveel auto's uit Almere het gebied ten Noorden van Amsterdam als bestemming hebben. Ook betoogde hij dat het mee zou vallen met de kosten. Niet alleen kan er een relatief niet zo duur caisson komen als tunnel; veel kosten zouden toch gemaakt moeten worden voor de al geplande provinciale weg. Het is duidelijk dat Rijkswaterstaat zijn eigen werk niet graag opzij schuift voor het plan van een buitenstaander, maar dat konden ze natuurlijk niet zomaar zeggen. Niet alleen is de kiezer koning - ook is Bovenlander een volhouder. Hij gaat door tot het gaatje. Zo heeft de minister zijn plan al gezien en hij heeft ook bij de Tweede Kamer gelobbyd. Het deed onze plaatsgenoot zichtbaar goed dat zijn plan, ook al werd het niet als alternatief opgevoerd, gedwongen door de druk uit de zaal als zodanig mee mocht doen aan de stemming en zoveel waardering oogstte. Het eindigde met eenderde van de stemmen direct na de lange tunnelvariant A6-A9.
'Het ware gezicht van het CDA'
Het zit er dik in dat het CDA een kijkverbod voor haar achterban en volgzame kiezers uitvaardigt voor de laatste beelden op de VIB website en een leesverbod voor de laatste aflevering van Hopsalabopsa's borrelpraat
De lat van Ome Kooistra
Jarenlang hadden tal van vaste klanten een lopende maandrekening bij Ome Ko, ook toen het café in andere handen kwam. Maar sinds de nieuwe eigenaar meer greep op de zaak kreeg; de prijzen opgetrokken werden (ze zijn al weer wat gedaald) en Ome Ko Ome Kooistra genoemd wordt, is het uit met de pret. Mokkend werd wat er nog op de lat stond betaald - en mokkend wordt voortaan meteen afgerekend. Althans door degenen, die niet elders hun heil zochten. De klanten die dachten dat daarmee de kous af, was keken vreemd op toen er eind vorige week ineens een aanmaning thuis op de mat viel. Óók bij degenen die er van overtuigd waren dat alles al hoog en breed vereffend was. Er werd alsnog een pittig bedrag van menig klant geëist. Je zou haast denken dat er administratief iets fout moet zijn gegaan. In elk geval bleken de Ome Ko klanten die de klos waren, boos te zijn. Heel boos. Met een pilsje in hun hand luchtten ze hun hart. Bij de Mol.
Tien over rood
Bas Holzhaus heeft het Muidense kampioenschap tien over rood gewonnen. Kunst, hij had het zelf georganiseerd.
Niet voor drenkelingen
Elke avond bergen de sluiswachters de reddingsboeien op in het sluiswachtergebouwtje, om te voorkomen dat ze worden gestolen, zoals na de opening van de Groote Zeesluizen gebeurd is. Dat lijkt verstandig, maar of het wel zo verstandig is? Als je te water raakt kun je dat maar het beste overdag doen. Dan zijn de sluiswachters er.
Doordenkertje
Voor de Muiers die beweren dat verzet tegen de KNSF-plannen een gevecht tegen de bierkaai is: als alle inwoners van Muiden alles zwijgend gepikt zouden hebben, hadden Schulp en Leupen allang in hun zondagse pak de eerste paal voor Kruitburg geslagen.


U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: