terug naar alles over het knsf-terrein

Alles over het KNSF-terrein
en Bloemendalerpolder


De verkiezingen zijn verlopen als te verwachten viel na de grootscheepse protesten tegen de plannen van de twee vorige colleges en KNSF. De kaarten zijn geschud. En het spel duurt voort.

ARTIKELEN TWEEDE HELFT 2010


21 december 2010

Kapvergunning Kruitbos verleend

Ook zonder kap bos voldoende veilig

De gemeente Muiden heeft een kapvergunning verleend om het opruimen van explosieven op het oostelijk deel van het KNSF-terrein mogelijk te maken, staat er in het persbericht van de gemeente.

Dat het bos al veilig is voordat de bomen gekapt worden blijkt uit de reactie van de gemeente op een zienswijze, er staat: "uit het oogpunt van veiligheid is het voldoende om voorafgaand aan het kappen van bomen op het maaiveld en direct onder het maaiveld aanwezige explosieven op te sporen en te ruimen, hetgeen dan ook zal plaatsvinden.” Kennelijk is de gemeente het eens met de zienswijze, waarin betoogd werd dat voor het ruimen van explosieven het bos helemaal niet gekapt hoeft te worden. Louter voor de volledigheid volgt nu de rest van het persbericht:


Om zoveel mogelijk bomen te sparen, gebeurt het kappen en opruimen van de explosieven stapsgewijs. De explosieven moeten worden opgeruimd om te voorkomen dat ze in de toekomst gevaar gaan opleveren. Mede daarom heeft KNSF met de overheid afgesproken de explosieven te verwijderen.

De kapvergunning is verleend in nauw overleg met het ministerie van VROM. De vergunning is beperkt tot het kappen van bomen voor zover nodig voor het opsporen en opruimen van explosieven. Het gebied waarvoor de kapvergunning is verleend, valt buiten het te behouden groengebied zoals dat is aangewezen in het in 2008 door de gemeenteraad voor inspraak vrijgegeven voorontwerpbestemmingsplan voor het KNSF-terrein.

Op het terrein heeft in 1947 een explosie van een munitiedepot plaatsgevonden. Daarbij zijn explosieven weggeslingerd en in de bodem terecht gekomen. De te kappen bomen staan binnen een cirkel van maximaal 600 meter rond het centrum van de toenmalige explosie. Dit komt overeen met het verwachte verspreidingsgebied van de destijds weggeslingerde explosieven. In het aangrenzende poldergebied zijn al in een eerder stadium explosieven geruimd.

Stapsgewijs kappen
De opruiming van explosieven en de daarvoor benodigde kap van bomen zal stapsgewijs plaatsvinden, zodat onnodige kap zoveel mogelijk kan worden voorkomen. Daarvoor is het gebied waar vermoedelijk explosieven in de bodem liggen, opgedeeld in cirkels van 100 meter breed. Begonnen wordt met een cirkel van 100 meter rond de plek waar in 1947 de explosie plaatsvond. Als de werkzaamheden binnen die cirkel klaar zijn, beoordelen het ministerie van VROM, de gemeente Muiden en KNSF op basis van de aangetroffen explosieven of opsporing en opruiming in de daar omheen liggende cirkel nodig is. Zo wordt steeds per cirkel van 100 meter breed bepaald of kappen noodzakelijk is. Daarbij wordt extra aandacht besteed aan behoud van karakteristieke bomen.

Inzage
De ontwerpvergunning heeft afgelopen najaar ter inzage gelegen. In die periode is een aantal zienswijzen tegen de voorgenomen vergunning ingediend. De zienswijzen vormen voor burgemeester en wethouders geen aanleiding om de vergunning niet te verlenen. De verleende kapvergunning voor het oostelijk deel van het KNSF-terrein is tot 3 februari 2011 in te zien in het gemeentehuis van Muiden. Tegen de beslissing om kapvergunning te verlenen is gedurende die periode beroep bij de rechtbank van Amsterdam mogelijk. De vergunning treedt in werking de dag na afloop van deze termijn. Indien gedurende deze termijn een verzoek om voorlopige voorziening is gedaan, treedt de vergunning niet in werking voordat op dit verzoek is beslist.

Meer informatie
Als u vragen heeft over deze kapvergunning, kunt u terecht bij de heer B. van der Waal van de gemeente Muiden via telefoonnummer (0294) 210210. KNSF heeft aangegeven zo spoedig mogelijk na het onherroepelijk worden van de kapvergunning te willen starten met de werkzaamheden. KNSF zal omwonenden tijdig informeren over de werkzaamheden.



17 december 2010

PvdA rectificeert berichtgeving KNSF

Maar Holzhaus is er klaar mee.

Op de website van de PvdA Muiden is te lezen:

Rectificatie

Recent is op de website van de PvdA Muiden/Muiderberg ten onrechte gesteld dat er contracten zijn tussen (de heer R. Visser van) KNSF en Jan van V., voormalig directeur van het Bouwfonds en de hoofdverdachte in het grote onderzoek naar vastgoedfraude. Voorts is ten onrechte gesuggereerd dat sprake is van gezamenlijke plannen (met betrekking tot het KNSF-terrein te Muiden) van de heer Visser van KNSF, de heer Hooijmaijers (ex VVD gedeputeerde) en de heer Van V. Ten slotte hebben wij in een op 24 november jl. in Muiden huis-aan-huis verspreid PvdA-pamflet niet willen suggereren dat Rabo Vastgoed heeft vastgesteld dat de heer Van V. betrokken is (geweest) bij de ontwikkeling van het KNSF vastgoed in Muiden.
Jan Hylkema, namens PvdA Muiden/Muiderberg

In een reactie op het van CDA-Fractievoorzitter afkomstige bericht betreffende zijn ontslag liet Ferry Holzhaus weten "helemaal klaar met de Muider politiek te zijn."
Hij stelde Muideninfo een nawoord over zijn periode als directeur van KNSF-Vastgoed II B.V. in het vooruitzicht.



16 december 2010

KNSF-vastgoed directeur kocht aandelen bedrijf CDA-fractieleider

"Onbeschaamde en Geniepige Belangenverstrengeling"

Met een persbericht liet de VVD Muiden ons weten dat Holzhaus Beheer B.V. begin dit jaar een aanmerkelijk belang heeft genomen in Forline B.V., de onderneming van CDA fractievoorzitter Dirk Jan Methorst. Dit sluit aan bij het beeld dat wij eerder schetsten van de CDA-fractieleider en de "voor wat hoort wat" KNSF-Vastgoed baas: schijnbaar in ruil voor de deelname in zijn bedrijf is de heer Methorst de buikspreekpop van KSNF-Vastgoed. Dit verklaart dat van alle partijen alleen het CDA zich afzijdig hield van Muideninfo. Zoals u weet is KNSF-Vastgoed geen liefhebber van onze waarheidsvinding. Het heeft er alle schijn van dat hier sprake is van een onbeschaamde en geniepige belangenverstrengeling. De gemeente Muiden is in een harde juridische strijd gewikkeld met KNSF-Vastgoed. De stap van Methorst, maar vooral het verzwijgen daarvan, is een politieke doodzonde voor een dienaar van de publieke zaak.

Dat is met name het standpunt van de VVD. Op de raadsvergadering van 16 december 2010 deed een overgrote meerderheid een beroep op Methorst op te stappen. Hij bleef zitten, en maakte zich daarmee nóg verdachter. Kennelijk zijn de persoonlijke belangen zeer groot.

De heer Methorst liet ons weten ons niet te woord te willen staan. Communicatief niet slim.



29 november 2010

KNSF eist intrekking weblog Hylkema

Een woordje uitleg

De PvdA in Muiden heeft onder druk van KNSF Vastgoed een bericht over het KNSF-terrein van de site gehaald. “KNSF-Vastgoed denkt financiële schade te kunnen lijden door het artikel” lezen we nu in het weblog.

"In het item werd gesuggereerd dat er een relatie is tussen Rolf Visser, eigenaar van KNSF-Vastgoed, en Jan van V., de voormalige Bouwfonds-directeur, die hoofdverdachte is in het onderzoek naar de Vastgoedfraude", lezen we in de Gooi- en Eemlander. Wij berichtten daar zelf ook al over, naar aanleiding van een persbericht dat wij ontvingen van Jan Hylkema, fractievoorzitter en lijsttrekker van de PvdA. Hylkema is kennelijk zo goed geïnformeerd dat hij herhaaldelijk door de Rijksrecherche ondervraagd wordt. (Hylkema's weblog van 17 oktober: “Tussendoor nog even voor de derde keer verhoord door de rijksrecherche. De zoektocht in Muiden gaat nog steeds verder.”)

het PvdA verkiezingspamflet
De PvdA stelde met een pamflet heel Muiden op de hoogte van de vermeende betrokkenheid van vastgoedfraude-verdachte Jan van V. Getuigen zagen hoe KNSF-Vastgoed directeur Ferry Holzhaus tijdens de bijeenkomst na de verkiezingen in het gemeentehuis in woede ontstak over deze suggestie.

Handig? Nee, want daar vestigde hij nog eens de aandacht op deze mogelijke verdachte verbintenis. En bovendien: “als het niet waar is, is er toch geen reden om je druk te maken” zal je wellicht denken.

Nóg onhandiger wordt het wanneer je je realiseert dat ook de verslaggever van de Gooi- en Eemlander aanwezig was op het verkiezingsfeestje. En dat daarmee niet alleen Muiden, maar het hele Gooi op de hoogte werd gebracht van deze beschuldiging.

Maar was het nu zo handig van Hylkema om het pamflet naar buiten te brengen, en het persbericht te doen uitgaan?

Nee, ook niet, want het pamflet was alleen leesbaar voor ingewijden, en had een hoog moddergooi-gehalte voor niet-ingewijden. En aangezien er meer niet-ingewijden zijn dan ingewijden, en het voor de laatste voor de hand ligt dat ze toch wel PvdA stemmen, kan het pamflet alleen maar contra-productief hebben gewerkt.

Wij zullen u inwijden:

Van Vlijmen Vastgoed werd in 2008 gekocht door Bouwfonds, terwijl volgens het Financieel Dagblad de projectontwikkelaar toen al dertien jaar wist dat directeur Jan van V. een riskante zakenpartner kan zijn. Toch wordt de overname doorgezet. Van V. wordt benoemd tot directeur van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling. Justitie ziet hem in 2008 als de hoofdverdachte van Nederlands grootste bedrijfsfraude ooit.
Onder leiding van Jan van V. zouden Bouwfonds en het Philips Pensioenfonds voor 130 miljoen euro zijn opgelicht, lezen we in het weekblad Elsevier op 11 juli 2008.

Waar Hylkema op duidt is een mogelijke betrokkenheid van (destijds) van Vlijmen Vastgoed bij het KNSF-terrein. Maar hij had beter zijn mond kunnen houden.

Als de gemeente effectief wil onderhandelen dient zij de positie van de tegenspeler terdege te kennen. En die kennis niet aan de tegenspeler prijs te geven. Kennis is macht, zo weet de razend intelligente KNSF-baas dr. Rolf Visser maar al te goed.
KNSF weet alles over Muiden, Muiden weinig over KNSF.
Daarom zal ieder plannetje dat Muiden met KNSF wil uitonderhandelen mislukken.

19 januari 2012: Rectificatie: de overname van Van Vlijmen Vastgoed was niet in 2008, maar veel eerder, in 1995. Toen wist het Bouwfonds al dat van Vlijmen een riskante zakenpartner kan zijn, desondanks werd toen de overname doorgezet. Niet Van Vlijmen Vastgoed, maar het Bouwfonds met Van Vlijmen als directeur, maakte de vermeende afspraken waar Hylkema op duidt.

KNSF kijkt dagelijks op Muideninfo.



23 november 2010 / 7 december 2010

Van wie is het KNSF-terrein?

Ferry 'not amused'

"De Rijksrecherche doet onderzoek naar de bemoeienissen van ex-VVD gedeputeerde Hooijmaijers met Muiden. RABO-Vastgoedfonds onderzoekt de relatie tussen KNSF-Vastgoed en Jan van V. (hoofdverdachte in Vastgoedfraude onderzoek)", laat de PvdA in een persbericht met de titel "van wie is het KNSF-terrein?" weten.

"Waar de lokale politici misschien dachten dat Muiden voor het Kruitfabriekterrein onderhandelde met Rolf Visser, eigenaar van KNSF-Vastgoed blijkt uit diverse bronnen dat er contracten zijn tussen Visser en Jan van V. Jan van V is voormalig directeur van Bouwfonds en de hoofdverdachte in het grote onderzoek naar Vastgoedfraude. Hiermee vinden er 2 onderzoeken plaats op het KNSF-terrein. Een naar Van Vlijmen, en een naar ex VVD gedeputeerde Hooijmaijers. Hooijmaijers heeft de afgelopen jaren met allerlei mogelijke middelen geprobeerd de lokale politici onder druk te zetten om KNSF zijn zin te geven. Met name fractievoorzitter Jan Hylkema van de PvdA moest het bij de heer Hooijmaijers ontgelden. Achteraf natuurlijk logisch want Hylkema was niet degene die zich zo snel liet imponeren om maar akkoord te gaan met de plannen van KNSF. Of moeten we spreken van de plannen van Visser, Hooijmaijers en Van Vlijmen"

"Ik heb al zo vaak geroepen dat de boel stinkt. Eindelijk wordt het nu ook voor anderen duidelijk. Het was niet altijd leuk. Maar ik heb ook heel veel steun gehad. Zelf hoorde ik afgelopen zomer al van de contracten tussen Van Vlijmen en KNSF. Ik heb dat toen direct doorgegeven aan de Rijksrecherche. De KNSF zal nu wel weer moord en brand gaan schreeuwen” aldus Jan Hylkema fractievoorzitter PvdA Muiden/Muiderberg. “Natuurlijk moet alles nog bij de rechter komen. Ik ben heel benieuwd wie er nog meer in het complot zitten."
Tot dusverre het persbericht van 23 november.

Heeft Jan nu de 'side-letters' van Hooijmaijers ontdekt?

KNSF-vastgoed directeur Ferry Holzhaus was 'not amused'. In het weblog van Jan Hylkema van 4 december over de verkiezingsavond lezen we:
"....naar het gemeentehuis. Onthaald met een schreeuwpartij van een projectontwikkelaar die niet te beroerd is om de hele zaal te laten weten dat ik maar een rechtsbijstandverzekering moet afsluiten. Helaas voor Holzhaus zaten er ook diverse journalisten in de zaal. (....)
Het is natuurlijk wel de vraag in hoeverre de VVD zich nu laat inpakken door onze 'charmeur' Ferry Holzhaus. Die droomt er al weer van om samen met vriendjes Flip en Mackay om tafel te mogen zitten. Ik ga er maar vanuit dat Erik Pieter verstandiger is
"



27 oktober 2010

De 'Swiss-connection' van KNSF

Hoe Visser zich met RESAG rijk rekent

Oplettende lezers van Muideninfo zullen meer dan eens de naam van de Zwitserse frima RESAG (Real Estate Services Aktien Gesellschaft) zijn tegen gekomen. Die firma is door KNSF Vastgoed II BV immers aangezocht om de 'sanering' van het terrein op zich te nemen, en heeft ook de ontheffingen van de Flora- en Faunawet verkregen in verband met de aanvraag voor de kapvergunning. Maar er is meer, daarover later.
RESAG werd, volgens het handelsregister van het Zwitserse kanton Zug, op 31 december 2004 met een kapitaal van 100.000 Zwitserse Frank aangemeld. In de directie nam Marino Willem van Lienden plaats, een medewerker van KNSF Vastgoed. De veronderstelling dat RESAG door Rolf Visser opgericht is voor de ontwikkeling van het KNSF-terrein lijkt hiermee meer dan gerechtvaardigd. Hoe dan? Zo kan dat:
De 'sanering' van het terrein wordt uitgevoerd voor RESAG. Die stuurt daarvoor een dikke rekening aan KNSF-Vastgoed. Visser betaalt deze in feite aan zichzelf, maar drijft daarmee wél de kosten van de ontwikkeling van het KNSF-terrein op. Zo snijdt het mes aan twee kanten: het vermogen van de heer Visser wordt naar Zwitserland gesluisd, en verschijnt als kosten op de begroting. En dat kan weer dienen als rechtvaardiging van een schadeclaim. Slim!
Ook werd de ontheffing van de Flora- en Faunawet, nodig voor het eventueel kappen van het Kruitbos, aan RESAG verleend. Of dat nu slim was, valt te bezien, zo'n ontheffing is niet overdraagbaar, en daarmee kan de aanvraag van KNSF Vastgoed om het bos te kappen niet gehonoreerd worden.
Maar de grootste truc komt nog: Visser heeft al op 23 december 2005 bij RESAG een hypotheek opgenomen van 115 miljoen euro, met het KNSF-terrein als onderpand. Al die jaren betaalt Visser dus rente aan zichzelf (en nogmaals: daarmee wordt het vermogen van de heer Visser naar Zwitserland gesluisd, en verschijnt als kosten op de begroting. En dat kan weer dienen als rechtvaardiging van een schadeclaim. Slim!)
Het bovenstaande is natuurlijk volstrekt legaal, maar is wél leuk om te weten.
Aardig is ook dat de gemeente de waarde van het terrein voor de OZB op 100 miljoen euro schat. Volgens Visser moet dat dus veel meer zijn, zeker 15 miljoen meer.



28 september 2010

Vraagtekens bij kapvergunning KNSF-terrein.

Vergunning deugt niet, Hooijmaijers waarschijnlijk ook niet

Niet alleen de Pvda Muiden/Muiderberg is verbaasd over het voornemen van het College om de KNSF-Vastgoed een kapvergunning te geven voor het kappen van (delen van) het Kruitbos. Natuurbeschermingsorganisaties delen hun verbazing. Hoewel het niet gaat om de 24,5 hectare bos die in het voorontwerpbestemmingsplan is opgenomen om natuur te blijven, is de PvdA van mening dat vanwege de onderzoeken door de Rijksrecherche naar mogelijke fraude door de ex VVD gedeputeerde Hooijmaijers er voorlopig geen stappen moeten worden genomen in dit project. Hooijmaijers was zeer nauw betrokken bij het KNSF-project (evenals de Bloemendalerpolder) en de PvdA vindt dat eerst het onderzoek van justitie afgewacht moet worden.

Natuurbeschermingsorganisaties hebben al diverse manco's in de vergunning ontdekt. Het is onduidelijk is in hoeverre er rekening is gehouden met alle natuurbeschermingswetten zoals de boswet, natuurbeschermingswet, Natura 2000 en Rode Lijst soorten. Het zal dan ook wel zienswijzen regenen, en als het college niet terugkomt op zijn voornemen, is een kort geding met als inzet de kapvergunning op te schorten na de behandeling van de bezwaren, en de eventuele bodemprocedure, waarschijnlijk. Overigens zal de PvdA in de komende commissievergadering vragen aan het college stellen.
“Wij zijn inmiddels in contact met de natuurorganisaties die ook gaan kijken of de voorgenomen vergunning wel verleend kan worden” zegt Jan Hylkema, fractievoorzitter van de PvdA in Muiden/Muiderberg



14 september 2010

Tóch kapvergunning KNSF-terrein

De aanhouder wint

Misschien zijn burgemeester en wethouders vergeten dat hun argument voor het niet verlenen van een kapvergunning in 2005 was dat om eventuele explosieven te ruimen er helemaal geen bomen gekapt hoeven te worden. Desondanks heeft het college het voornemen, om, in overleg met het ministerie van VROM, KNSF een vergunning te verlenen voor het kappen van bomen op het oostelijk deel van het terrein van de voormalige kruitfabriek, zover nodig voor het opsporen en opruimen van explosieven. De ontwerpvergunning ligt vanaf 15 september 2010 gedurende een termijn van zes weken ter inzage.


De te kappen bomen staan binnen een cirkel van maximaal 600 meter rond het centrum van de explosie in 1947. Dit komt overeen met het verwachte verspreidingsgebied van de destijds weggeslingerde explosieven. In het aangrenzende poldergebied zijn al in een eerder stadium explosieven geruimd.

Stapsgewijs kappen
De opruiming van explosieven en de daarvoor benodigde kap van bomen, zal stapsgewijs plaatsvinden. Begonnen wordt met een schil van 100 meter rond de plek waar in 1947 de explosie plaatsvond, gevolgd door telkens een volgende schil van 100 meter daaromheen. Als de werkzaamheden binnen een schil klaar zijn, beoordelen het ministerie van VROM, de gemeente Muiden en KNSF op basis van de aangetroffen explosieven of opsporing en opruiming in een volgende schil noodzakelijk is. Zo niet, dan worden de werkzaamheden afgerond. Op deze wijze kan zoveel mogelijk worden voorkomen dat onnodig bomen worden gekapt, zo meldt het persbericht van de gemeente.

Deze redenering loopt natuurlijk mank. Er nog vanaf gezien dat altijd onnodig is bomen te kappen is om explosieven te vinden: het niet aantreffen van explosieven in een binnencirkel wil natuurlijk helemaal niet zeggen dat er zich buiten die cirkel geen explosieven kunnen bevinden. We helpen KNSF alvast een handje, want de aan(deel)houder wint kennelijk altijd: Ferry, de meeste explosieven kunnen zich toevallig juist op een afstand van een halve kilometer bevinden. Of ze daar neergelegd zijn, of met veel energie neergeslingerd, blijft een raadsel. En als die redenering niet helpt: je kan die acteurs die destijds in de uitzending 'Muiden staat op ontploffen' zo zorgelijk keken vast nog wel een keer laten opdraven.


Het 'vlak te stellen' gebied.


Het gebied waar bomen mogen worden gekapt, valt buiten het te behouden groengebied zoals dat is aangewezen in het in 2008 door de gemeenteraad voor inspraak vrijgegeven voorontwerpbestemmingsplan voor het KNSF-terrein. Wel staat in het te kappen gebied een aanzienlijk aantal karakteristieke bomen. Deze bomen mogen alleen worden gekapt indien dit strikt noodzakelijk is voor het opsporen of opruimen van explosieven. Zo worden ze zoveel als mogelijk behouden en later in de woningbouwplannen ingepast, zo kabbelt het persbericht voort.

Kennelijk vergeet de gemeente dat een voorontwerpbestemmingsplan geen enkele status heeft, en nog niets vaststaat zonder goedgekeurd definitief bestemmingsplan. Of dat overeen zal stemmen met het voorontwerpbestemmingsplan is hoogst onzeker. U weet wel waarom, lees het volgende artikel over de bij deze ontwikkeling nauw betrokken ex-gedeputeerde Hooijmaijers maar eens.
KNSF wil dan ook zo spoedig mogelijk na het onherroepelijk worden van de kapvergunning starten met de werkzaamheden. Ze zullen omwonenden tijdig informeren over de werkzaamheden. De aan- en afvoer van materieel en bomen zal plaatsvinden via de tijdelijke bouwbrug aan de westkant van het KNSF-terrein.

Inzage
De ontwerpvergunning voor het kappen van de bomen ligt vanaf 15 september 2010 gedurende 6 weken ter inzage in het gemeentehuis van Muiden. Met inachtneming van de ingediende zienswijze(n) neemt het college van B&W vervolgens binnen enkele weken daarna een beslissing. Het definitieve besluit wordt op de reguliere wijze gepubliceerd. Tegen deze beslissing is beroep bij de rechtbank van Amsterdam mogelijk.



13 september 2010

Het net sluit zich om Hooijmaijers

(bron: onder meer NRC)
Zoals wij al in mei berichtten richt het onderzoek van justitie naar ex-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (VVD) zich onder meer op betalingen van een bouwbedrijf in verband met gebiedsontwikkeling in de Bloemendalerpolder bij Muiden.
Hooijmaijers is verdacht van ambtelijke omkoping en corruptie.
Bouwbedrijf Van Erk uit Bergambacht een groot deel van de Bloemendalerpolder in bezit. Recent is gebleken dat van Erk betalingen aan Hooijmaijers deed. "Vergoedingen voor advieswerk na mijn aftreden als gedeputeerde", verdedigt Hooijmaijers zich.
Justitie vermoedt echter dat het gaat om een beloning voor Hooijmaijers’ bemoeienis met de Bloemdalerpolder.
Van Erk kreeg in 2001 een groot deel van het gebied in handen door samenwerking met de Amsterdamse vastgoedhandelaren Tom van Damen en John Wijsmuller. De laatste is omstreden. Wijsmuller had in de jaren 90 een vastgoedbedrijf met onder anderen Willem Endstra en Jan-Dirk Paarlberg. Endstra werd in 2004 vermoord en Paarlberg kreeg onlangs 4,5 jaar cel voor witwassen, fraude en oplichting. De grondspeculanten Wijsmuller en Van Dam verkochten in 2007 hun belang in de grond aan Van Erk. Het bouwbedrijf ging daarop een financiële samenwerking met Bouwfonds aan.

Snelle vastgoedjongens
Grondspeculanten dreven de grondprijzen op. U kent het resultaat: het aantal woningen in de polder moest steeds verder worden opgeschroefd. In het belang van de provincie, zegt Hooijmaijers, maar volgens justitie vooral in het belang van de projectontwikkelaars en hemzelf. Door de plannen van de provincie zijn de moerassige weilanden ineens goud waard. Snelle vastgoedjongens bieden de boeren kapitale bedragen.
Zo worden Gerrit en Hendrik Roest schatrijk. In november 2001 verkopen de twee alleenstaande zestigers de grond van hun melkveebedrijf, 35 hectare langs de A1, voor 7,7 miljoen euro aan de eerder genoemde Amsterdamse zakenlieden Tom van Dam en John Wijsmuller. Ze beuren ruim 20 euro per vierkante meter – twee tot vier keer de prijs die landbouwgrond normaal gesproken opbrengt.
Maar die snelle vastgoedboys zijn niet gek. Als er straks gebouwd gaat worden, dan is de weidegrond in de Bloemendalerpolder misschien wel het drievoudige van de aanschafprijs waard.

Gerard van As
Vastgoedmakelaar Gerard van As, op dat moment ook fractieleider van de LPF, probeert een koper te vinden voor de twee speculanten. Gerard van As zijn wij eerder tegen gekomen: hij beloofde destijds, in maart 2004, in de Tweede Kamer tegen de plannen voor het KNSF-terrein te stemmen, maar kwam die belofte niet na. Zo was er net geen meerderheid tegen de plannem, en zit Muiden met de "nu ontstane situatie".



30 augustus 2010

"Proefterpen" in Bloemendalerpolder

    Vanaf begin september worden in de Bloemendalerpolder twee zogenoemde proefterpen aangelegd, dit zijn zandophogingen. De plannen voor de Bloemendalerpolder zijn nog niet definitief, maar als er te zijner tijd huizen worden gebouwd, wordt een deel van het huidige land in de polder opgehoogd met zand. Vóór het zover is, moet duidelijk zijn hoeveel en hoe snel dit zand zal zakken en de bodem zal inklinken. Daarom wordt hier nu al onderzoek naar gedaan.
De terpen zullen gedurende vijf jaar regelmatig worden onderzocht op hun invloed op de veenbodem. Het onderzoek maakt deel uit van een landelijk onderzoeksprogramma naar bodemgedrag bij bebouwing.
 
De proefterpen worden aangelegd op een perceel grasland ten zuiden van het volkstuincomplex aan de Papelaan. Deze locatie is gekozen, omdat hier een goed bodemprofiel is en de afstand tot de bestaande infrastructuur klein is. 
     
Er komen twee terpen, die ieder ongeveer 36 bij 26 meter groot zijn. Het zand wordt tot een hoogte van drie meter aangebracht. De proefterpen zullen gedurende vijf jaar regelmatig worden onderzocht op hun invloed op de veenbodem.
 
De vrachtauto's die het zand aanvoeren, rijden via de Weesperweg, de Korte Muiderweg en dan via de Leeuwenveldseweg en de Hogewyselaan naar het begin van de Papelaan. Het zand wordt bij de kruising van de Hogewyselaan en de Papelaan gestort en van daaruit met lichte voertuigen naar het perceel getransporteerd. Er wordt een bouwweg met rijplaten gemaakt en vanaf de Papelaan wordt over het water naar het perceel een tijdelijke dam aangebracht.
 
Het project start in op 6 september aanstaande. De eerste werkzaamheden zijn onder meer de aanleg van de dam, het maken van de basis voor de terpen en het installeren van de meetapparatuur. In de week van 18 oktober wordt de bouwweg aangelegd en wordt het zand aangevoerd. Dit gebeurt in de periode tot eind januari 2011 in vijf fasen, met telkens een tussenliggende periode van twee tot drie weken. In totaal zullen er over de hele periode gezien zo'n 300 tot 400 vrachtauto?s met zand rijden.
Eind januari 2011 is het ophoogwerk klaar. De proefterpen worden afgedekt met een antistuifmiddel. Ze blijven liggen tot september 2015.



17 augustus 2010

Muiden verliest rechtszaak

KNSF moet betalen

Zo wil je wel wat vaker een rechtszaak verliezen. KNSF is veroordeeld tot het betalen van 415.000 euro achterstallige kosten aan de gemeente, de schadevergoeding die de gemeente aan KNSF moet betalen staat lang niet vast. Er zijn goede redenen om aan te nemen dat deze nihil zal zijn, ondanks dat KNSF, in een 'powerplay' heeft aangekondigd dat het om tientallen miljoenen zal gaan.


Een woordje uitleg: de gemeente is alleen schadeplichtig omdat zij van maart 2006 tot april 2008 tekortgeschoten is in haar verplichting voldoende voortvarend te zijn bij de uitvoering van de afspraken met KNSF (de aanvullende intentieverklaring). Logisch, want VIB en PvdA hadden in maart 2006 de verkiezingen gewonnen en gingen, op goede gronden, voor 600 woningen. Daarmee zou ruimschoots aan de eisen van de eerste intentieverklaring voldaan zijn: anders dan KNSF stelt, en de rechtbank als een 'feit' presenteert, vigeerde in 2002 een streekplan dat 13,4 ha woningbouw toeliet ofwel 400 woningen. KNSF stelde op de rechtszitting dat het om 17,4 ha ging en 500-600 woningen. Dat is, voor zover we hebben kunnen nagaan, niet door de gemeenteadvocaat, mr. Otten, weersproken, maar wél heel belangrijk. Om u te overtuigen een citaat uit het structuurvisie van bureau Zandvoort, nota bene in juni 2001 betaald door KNSF:
“Op het terrein van de KNSF zal maximaal 10 ha bruto worden ingericht als bedrijventerrein en maximaal 13,4 ha voor woningbouw, infrastructuur en bedrijven in het groen. Van het gedeelte bedrijven in het groen moet ca. 50% openbaar toegankelijk groen zijn. De sportvelden ten westen van Muiden (4ha) kunnen onderdeel zijn van deze 13,4 ha. Als de 13,4 ha buiten de sportvelden gezocht worden, mogen de sportvelden binnen de streekplanperiode niet bebouwd worden”
De aanvullende woningbouw waarmee de 'aanzienlijke kosten' van bedrijfsbeëindiging en sanering betaald moet worden zijn, zoals u weet, 6 miljoen euro. Als er 600 woningen in plaats van 400 gebouwd worden, dat zijn die 200 extra woningen ruim voldoende om die 6 miljoen euro op te brengen, en blijft er bijzonder ruime winst over. Omdat KNSF echter het onderste uit de kan wil – tot wel 170 miljoen euro winst – hebben ze er wel een paar ton advocaatkosten voor over om hun ambitie te realiseren.

Gezien het bovenstaande was er, in de omstandigheden van 2006, en de kennis van toen, helemaal geen reden om aan te nemen dat KNSF schade zou leiden wanneer er uiteindelijk 600 woningen gebouwd zouden worden. De nu door hen toegegeven maximale winstverwachting van 170 miljoen zou natuurlijk niet gerealiseerd worden; wanneer de gemeente in hoger beroep gaat (en dat doet ze), zal de rechter ongetwijfeld overwegen dat dat een normaal bedrijfsrisico is. Kortom, in hoger beroep zal de rechter beslissen dat de terughoudendheid in de periode maart 2006-april 2008 niet verwijtbaar is, en de gemeente complimenteren met de zorgvuldigheid waarmee zij in deze periode te werk is gegaan. Een beetje minder zorgvuldig, en de politieke moed om KNSF te vertellen dat zij de – op valse aannames gebaseerde - afspraken op haar buik kan schrijven had meer recht gedaan aan de verkiezingsuitslag.

En als het vonnis bevestigd wordt, dan nog is het zeer moeilijk om aan te tonen dat er werkelijk schade ontstaat door een vertraging die er uiteindelijk toe leidt dat de woningen niet tijdens een crisis te koop kunnen worden aangeboden.

Naar het commentaar van Jan Hylkema, fractievoorzitter PvdA (pdf-26kb)
naar de bijdrage van D66/CDA
naar het commentaar van Hugo Jut



16 augustus 2010

VVD kent vonnis niet, maar trekt wél alvast conclusies

uitslag verkiezingen reeds bekend.

Wij ontvingen voor 'onmiddelijke publicatie' een persbericht van de VVD-fractie dat als volgt begint:

"De VVD Muiden heeft kennis genomen van het feit dat de rechter uitspraak heeft gedaan in de bodemprocedure die KNSF Vastgoed heeft aangespannen tegen de Gemeente Muiden. Naar het oordeel van de rechter heeft KNSF Vastgoed recht op een compensatie van geleden schade. KNSF Vastgoed heeft via de pers laten weten tientallen miljoenen te willen vorderen.
Zodra de VVD het vonnis heeft ontvangen kan worden vastgesteld in welke mate en voor welk bedrag de gemeente aansprakelijk is
."

Interessant dat de VVD blijkbaar het vonnis niet kent, maar wél alvast haar conclusies trekt (Wij hebben dat nog eens nagevraagd: op het moment van publicatie dezes was de VVD niet in het bezit van het vonnis) . Zij achten nu 'meer dan ooit' een constructieve dialoog noodzakelijk. Alsof Muiden zich niet voortdurend heeft ingespannen deze dialoog aan te gaan. Visser wil - en hij bevestigt dit in 'Quote' - 170 miljoen aan zijn project verdienen, en hij kan dit alleen maar bereiken wanneer het volledige terrein voor woningbouw wordt bestemd. En dat is in strijd met het oordeel van de voorzieningenrechter, want deze besliste dat een deel van het Kruitbos bos moet blijven. Niet Muiden, maar KNSF lapt gerechtelijke uitspraken aan zijn laars.

Onderhandelen heeft geen zin. In plaats daarvan dienen bestuurders de publieke zaak boven die van private ondernemers te stellen.

Naar het persbericht van de VVD
U leest daar bijvoorbeeld dat VVD-wethouder Mackay er in slaagde het woningaantal van 1700 naar 1350 (nu: 1475) terug te brengen, maar niet dat deze 20% reductie goedkope en sociale woningen betrof, waar KNSF-toch niets aan zou verdienen. Nogmaals is de VVD prematuur: “Daarnaast zijn er op 24 November 2010 Gemeenteraadsverkiezingen. Afgaande op de feiten kan het niet anders dat er een andere wind gaat waaien in de Gemeente Muiden”. Dus: wat de VVD betreft zijn de verkiezingen overbodig want 'de feiten' zijn bekend.


20 juli 2010

SC Muiden niet ontvankelijk in bezwaar Brediusgronden

SC Muiden heeft bezwaar gemaakt tegen de plannen van de Provincie van de Provincie om de Brediusgronden te bestemmen voor woningbouw. Zij willen daar, nadat zij door hun huisbaas en sponsor KNSF verjaagd zijn van de huidige locatie, verder voetballen. Omdat de SC Muiden geen gronden in bezit heeft in het plangebied (de Bloemendalerpolder) heeft de Provincie gemeend hun bezwaar niet ontvankelijk te verklaren.

KNSF beloofde SC Muiden handhaving huidige locatie:

Uit hun informatieblad, oktober 2004.

Van hun website, heden, juli 2010.



Bizar genoeg valt er geen onvertogen woord van SC Muiden jegens de veroorzakers van al dit ongerief: KNSF en de toenmalige gemeentelijke machthebbers, waaronder CDA roerganger Methorst.



Ondanks hun woordbreuk zijn voetbal-liefhebbers chef Methorst en (nu) VVD commissielid Thesingh dikke maatjes met hun 'sponsor' KNSF.




7 juli 2010

Projectgroep Bloemendalerpolder vindt sportvelden hinderlijk

gaat verkeer op Korte Muiderweg hinderen, en neemt CO2-uitstoot omrijden voor lief.

Op het 'Sportlandgoed' aan de A1 is plaats voor wel bijna twintig voetbalvelden: 9,8 ha. Als je daar een kwart van bestemd voor SCMuiden is ruimschoots aan hun behoefte voldaan. In een reactie op deze suggestie aangaande de ontwikkeling van de Bloemendalerpolder verklaart de Projectgroep dat aanleg van sportvelden op het Sportlandgoed géén alternatief zou zijn, onder meer vanwege 'mogelijke overlast' naar de nabij gelegen bebouwing. Dat argument geldt natuurlijk ook voor de eventuele aanleg van sportvelden op de Bredius-driehoek ten aanzien van de bestaande woningen in Klapwijk. Toen jaren geleden er sprake was van verhuizing van de sportvelden naar de Bredius-driehoek stak er in de buurt een storm van protest op. Het zou interessant zijn te onderzoeken hoeveel inwoners van Klapwijk voetbalvelden (zoals de gemeente wenst) prefereren boven een rustige woonwijk (zoals de provincie wenst).

Verder laat de projectgroep weten door 'aanpassingen en regulering' te bewerkstelligen dat iedereen kilometers langs het Amsterdam-Rijnkanaal naar Weesp gaat omrijden in plaats van de Korte Muiderweg te pakken. Dat de bijkomende CO2-uitstoot van deze door de gemeenten Weesp en Muiden 'gewenste route' zo ongeveer een milieumisdrijf is, is de gemeenten kennelijk worst. Niets nieuws onder de zon, de overheid gedraagt zich wel vaker als 'milieuzwijntje', in het bijzonder door auto's te dwingen kilometers om te rijden. De voor de hand liggende centraal gelegen ontsluiting op de plaats van de Papelaan spaart het milieu, kosten en kilometers. De ontsluiting langs het Amsterdam-Rijnkanaal zou gewenst zijn, omdat dan de groen/blauwe structuur niet onderbroken wordt.
Maar er is hoop: de variant met een ontsluiting op de plaats van de Papelaan zal in de MER worden onderzocht.



6 juli 2010

KNSF hoopt 170 miljoen te verdienen

Topman Visser ontkent schatting Muideninfo niet

U moet toch werkelijk eens de 'Quote' van juli 2010 lezen. In een vijf pagina's lang artikel is de strijd tussen Muiden en KNSF-topman Visser beschreven. De schatting van de mogelijke winst op de grondexploitatie door KNSF-vastgoed, die Muideninfo jaren geleden deelde met de politiek, wordt in dit artikel door KNSF-baas Visser onderschreven: “Naar ik hoop wordt die berekening van 170 miljoen euro waarheid” zegt hij. Omdat de zogenaamde 'Open Begroting' uitgaat van een kostendekkende ontwikkeling zit daar dus, zoals wij eerder berekenden, 170 miljoen 'risicodekking' in: een 'vergissing' waar Oranjewoud, die de begroting in opdracht van de Provincie onderzocht, al op wees. Visser vindt er dergelijk grote risicovoorziening logisch, omdat er 300 jaar een kruitfabriek stond. Hij vermeldt niet dat hij, toen hij het terrein overnam, weldegelijk de risico's heeft onderzocht. Quote suggereert een mogelijke verklaring voor het Oost-Indisch doof zijn van de politiek voor de waarschuwende geluiden van Muideninfo, Oranjewoud en ook later Capgemini. Die zouden gezocht moeten worden in mogelijke 'kickbacks' aan bestuurders zoals Ton Hooijmaijers. Deze gesjeesde gedeputeerde is verdacht van het aannemen van steekpenningen en het frauderen met bouwvergunningen.

Daarnaast dreigt Visser, zoals onze wethouder Fred Winnubst ondervond, met 'persoonlijke aansprakelijkheid' voor de door vertraging opgelopen schade.


terug naar alles over het knsf-terrein

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: