terug naar het overzicht

Gemeenteraadverkiezingen Gooise Meren

U kunt in deze rubriek actueel nieuws over de verkiezingen en de kandidaten lezen, maar wij zullen niet aarzelen u aan het verleden van de kandidaten te herinneren, of hun geloofwaardigheid, mocht daar aanleiding toe zijn. U stemt immers op personen, niet op programma's, want zo staat het is de wet.


Op 18 november 2015 is het weer zover: we mogen dan onze volksvertegenwoordigers kiezen.
Met het nieuws dat nu OMM afhaakt en daarmee op schaamteloze wijze haar kiezers bedriegt openen we deze aan de verkiezingen en aan de bijbehorende retoriek gewijde rubriek.
Uw bijdrage is welkom! (en dat geldt met name voor politici)direct naar de partij-websites:

inhoud:

Weet nu nog: naar de vorige gemeenteraadsverkiezingen
U kunt hier de kandidatenlijst downloaden.
Ingezonden:

15 juni 2015

Fred toch in de Raad!

Otto krijgt postuum zijn zin.

Weet u nog dat Otto Holzhaus ijverde voor de verkiezing van Fred Winnubst in de raad van Gooise Meren? De Muiderberger Charles Wiss was ook wel goed, zo liet Otto weten, en door de slimme campagne van Harry Mock die hier op inspeelde werd het Charles, en geen Fred. Otto krijgt nu toch postuum zijn zin. Fred wordt gemeenteraadslid.

PvdA-fractievoorzitter Gerard Boekhoff stopt als raadslid. Hij heeft het met zijn dagelijkse werkzaamheden te druk. Fred heeft zat tijd over om wederom voor het algemeen belang en de de Muier belangen in het bijzonder op te komen.
Als bestuur van de PvdA Gooise Meren vindt het vertrek van Gerard Boekhoff spijtig, maar ja, het is niet anders. Gerard was een uiterst bekwaam wethouder in Bussum, en toonde ook als raadslid een grote betrokkenheid en deskundigheid.
Hij zal zijn ontslag formeel indienen bij burgemeester Albertine van Vliet, voorzitter van de Gemeenteraad. Hij neemt in de komende raadsvergadering van 15 juni, vandaag, afscheid.
Lars Voskuil zal voorlopig de fractie leiden. Nadat de fractie weer compleet is, is het aan de fractie om een nieuwe voorzitter te kiezen.

Het overwicht van de voormalige gemeente Muiden neemt met de Fred toe: nu zijn 9 van de 31 raadsleden (29%) uit onze kleine gemeenschap afkomstig. Muiden/Muiderberg heeft nog geen 12% van de inwoners van Gooise Meren.


19 december 2015

Coalitie Gooise Meren bekend

PvdA doet niet mee, GroenLinks wél

Trots wist ex-sociaal-democraat, nu GroenLinkser, Jan Portengen te melden dat niet de PvdA maar zijn nieuwe partij GroenLinks de coalitie van onze kersverse gemeente gaat versterken. "Wij maakten een veel betere, en enthousiastere indruk dan de PvdA" wist Jan. Otto Holzhaus denkt daar heel anders over.
Omdat de PvdA geen wethouder levert schuiven de raadsleden van de PvdA niet op, zodat Muier Fred Winnubst buiten de raadsboot blijft vallen.

VVD, CDA en D'66 hebben samen met 18 zetels al een meerderheid in de raad, maar laten zich toch versterken met de 3 zetels van Groen Links. Waarschijnlijk worden de Naarder wethouders Miriam van Meerten (VVD) en Marleen Sanderse (CDA) wethouder van Gooise Meren. Onverbeterlijk D'66 wil Hendrik Boland weer als wethouder. Zeker om Charles Wiss en Erik Pieter Vlaanderen een plezier te doen.
Burgemeester Albertine van Vliet liet, toen donderdag de gemeenteraad voor het laatst vergaderde, weten dat GroenLinks Gerben Struik naar voren schuift als wethouder.
Het zou zomaar eens kunnen dat Gooise Meren nog een VVD-wethouder krijgt. Dan zijn er vijf wethouders.


7 december 2015

Spieringen en Zandhazen stemmen vooral lokaal

Muiden oververtegenwoordigd door loyaliteit kiezer – behalve bij Rietje

Weet u het nog?
Uit Muiden zijn acht kandidaten in de raad gekozen:
 • VVD: Jens Duyts en Erik Pieter Vlaanderen
 • D66: Rietje Rijnja en Nico Kooij
 • PvdA: Charles Wiss
 • CDA: Arie Mastenbroek
 • GroenLinks: Jan Portengen
 • Gooise Ouderen Partij: Han van Wees
We hadden het al zo vermoed, maar weten het nu zeker: in Muiden werd er vooral op kandidaten uit Muiden gestemd, in Muiderberg vooral op kandidaten uit Muiderberg. En die trend is zelfs per stembureau zichtbaar.

VVD
Zo wist Erik Pieter Vlaanderen in Muiderberg maar liefst 53% van de op de VVD uitgebrachte stemmen te verzamelen, en in Muiden veel minder, maar toch nog 35%. Daarmee deed hij het in Muiden bijna net zo goed als zijn rivaal Ben Hagens, die tot 36% van de op de VVD in de gemeente uitgebrachte stemmen kwam. En dat voornamelijk op het stembureau PC Hooftschool, waar Ben 44 stemmen van de totaal 97 in de gemeente op hem uitgebrachte stemmen verzamelde. Verder deed Ben het met 16% van de op de VVD in de gemeente uitgebrachte stemmen niet zo goed, hij komt dan ook niet in de nieuwe raad. Jens Duyts, die dankzij zijn derde plaats op de kandidatenlijst wel in de raad komt deed het met 17% nauwelijks beter. Hij verzamelde in Muiderberg 20% van de stemmen, en in Muiden 9%, waarvan slechts 3 stemmen in de PC Hooftschool.

D66
Rietje Rijnja levert wederom een uitzonderlijke prestatie: haar voorkeurstemmen komen juist niet uit Muiden of Muiderberg. Slechts 47 van de 233 kiezers voor Rietje komen uit Muiden of Muiderberg. Waarschijnlijk is haar overwinning te danken aan het feit zij met een achtste plaats de eerste vrouw op de lijst is. In Muiden en Muiderberg kennen we Rietje, en weegt dit argument kennelijk niet zo zwaar. Onbekend maakt bemind in Naarden en Bussum.
Nico Kooij doet het een stuk beter in Muiden en Muiderberg. Waar Rietje slechts 13% van de lokale D66 stemmers aan zich wist te binden, scoorde Nico bijna drie maal zoveel: 34% van de D66 kiezers, en dat voornamelijk in Muiderberg: 45% tegen 14% in Muiden. Met 130 stemmen haalde Nico niet de voorkeursdrempel die op 142 stemmen lag.

PvdA
In Muiden deed Fred Winnubst het geweldig goed, hij wist 85% van de lokale PvdA stemmers aan zich te binden. In Muiderberg ging het wat slechter, en scoorde Fred 7%.
Fred verzamelde evenveel stemmen in de PC Hooftschool als de Kazerne.
Met Charles Wiss was het andersom: In Muiderberg 83% en in Muiden 9%. Hoewel zowel Fred als Charles de voorkeursdrempel ruimschoots haalden, komt nu alleen Charles in de raad: hij blijft met 309 stemmen Fred, die 200 stemmers verzamelde, ruimschoots voor.
In Bussum en Naarden stemde geen hond op dit tweetal, nou ja, 8 stemmen voor Charles, en 6 voor Fred. Als de PvdA een wethouder levert in de persoon van Gerard Boekhoff, dan komt Fred alsnog in de raad.

CDA
Arie Mastenbroek vertegenwoordigt Muiden in de raad voor het CDA. Hij verzamelde 21% van de stemmers op het CDA in onze gemeente (70 stemmen). Cornelis van Diets deed het ongeveer net zo goed (66 stemmen) evenals Thijs Nell (61 stemmen). Arie is populairder in Muiden dan in Muiderberg: 31% vs 5%.

GROENLINKS
Stem je GroenLinks, dan stem je in Muiden waarschijnlijk op Jan Portengen. Deze ex-sociaal democraat (ex-PvdA) verzamelde in Muiden 56%, in Muiderberg 44% en totaal 51% van de op GroenLinks uitgebrachte stemmen. Voor onze andere Muidse, Petra Vonk liggen die percentages op resp. 14%, 5% en 10%.

GOP
De Gooise Ouderen Partij heeft handig gebruik gemaakt van de populariteit van onze coryfee Han van Wees. Maar liefst 91% van de kiezers die in Muiden de voorkeur gaven aan de GOP deden dat om Han in de raad te krijgen. In Muiden was dat 93%, in Muiderberg 82%. In absolute aantallen is alleen Muiden indrukwekkend: 224 stemmen, in Muiderberg 31 stemmen, in Naarden en Bussum slechts 10. In de PC Hooftschool was met 136 stemmers zijn aanhang het grootst. Dat doet niemand hem na, zelfs Fred Winnubst met 110 stemmen niet, of Ben Hagens met 44 buurtgenoten die op hem stemden.


20 november 2015

In Muiden de PvdA goede tweede

Han van Wees stemmentrekker voor GOP

Bij het bekijken van de uitslag per kern valt op dat de PvdA het in Muiden helemaal niet slecht gedaan heeft. De partij van Charles Wiss en Fred Winnubst verzamelde 541 stemmen, waarvan er 200 naar Fred gingen, en 309 naar Charles. Dat was goed voor 21,3% van de stemmen, tegen 13,8% voor de fusiegemeente als geheel.

Fred heeft het missen van een raadszetel te wijten aan de grote populariteit van zijn partijgenoot Charles. En die heeft zijn verkiezing waarschijnlijk te danken aan de sluwe campagne van Harry Mock. Die maakte handig gebruik van een uitspraak van Otto Holzhaus, die campagne voerde voor Fred. "Maar als je niet op Fred wil stemmen, dan is Charles Wiss of Jan Portengen ook goed" wist Otto. En zo geschiedde.

De VVD verzamelde met 612 kiezers 23,2% van de stemmen. Groen Links wist het meest constante aantal stemmers aan zich te binden: in alle drie kernen rond de 10%. Jan Portengen wist van de 273 Groen Links stemmers er 165 aan zich te binden, Petra Vonk 33.

Ten tweede valt op dat de gunstige uitslag voor de Gooise Ouderen Partij geheel te danken is aan Han van Wees: op deze stemmentrekker stemden maar liefst 265 van de 280 aanhangers van deze lokale partij. En zoals te verwachten was, scoorde 't Hart voor Bussum bijzonder slecht in Muiden en Naarden.

De opkomst in Muiden lag met bijna 52 procent veel hoger dan het gemiddelde voor Gooise Meren. Dat bedroeg 41 procent.

Bekijk hier de uitslag per kern.18/19 november 2015

Uitslag verkiezingen.

VVD winnaar, acht raadsleden uit Muiden

Zojuist is de uitslag van de verkiezingen voor de gemeenteraad van de fusiegemeente Gooise Meren in het stadhuis van Bussum bekend gemaakt. Muideninfo feliciteert alle uit Muiden of Muiderberg afkomstige raadsleden, en wens hun wijsheid en succes.

De zetelverdeling is als volgt:

 • VVD: 8 - 4091 stemmen
 • D'66: 5 - 2646 stemmen
 • CDA: 5 - 2448 stemmen
 • PvdA: 4 - 2426 stemmen
 • Groen Links: 3 - 1769 stemmen
 • Gooise Ouderen Partij: 2 - 858 stemmen
 • Hart voor Bussum: 2 - 1351 stemmen
 • 50plus: 2 - 1347 stemmen
 • ChristenUnie 0 - 485 stemmen
 • Trots op Nederland 0 - 190 stemmen
Deze uitslag ligt dicht bij onze voorspelling.
De VVD doet het met 4093 stemmen en één zetel meer iets beter dan onze voorspelling, D'66 met één zetel minder iets slechter.
De opkomst ligt met 17611 stemmen juist op 41%, bijzonder slecht vergeleken met de vorige verkiezingen, waar de opkomst in de drie gemeenten 57,1% (Bussum) tot 64,8% (Muiden) was.
De PvdA heeft met 2426 stemmen juist geen 5 zetels gekregen, het CDA met 2448 stemmen juist wel. Daarmee halen ze nipt een zetel meer dan onze voorspelling. De kleinere partijen wijken maximaal één zetel af van wat we voorzagen.

Voorkeursstemmen actie succesvol.

Dat Erik Pieter Vlaanderen voldoende voorkeurstemmen vergaarde is geen verrassing. Hij vergaarde 311 voorkeur stemmen. De voorkeurdrempel lag op 142 stemmen. Andere Muiers die met voorkeurstemmen in de raad komen zijn Rietje Rijnja (D66) met 233 stemmen, Charles Wiss (PvdA) met 309 stemmen, en Han van Wees (Ouderenpartij) met 265 stemmen. Fred Winnubst had met 200 voorkeurstemmen er ook ruim genoeg voor een zetel, maar werd gepasseerd door Charles Wiss.

Daarmee komt uit Muiden in de raad:
 • VVD: Jens Duyts en Erik Pieter Vlaanderen
 • D66: Rietje Rijnja en Nico Kooij
 • PvdA: Charles Wiss
 • CDA: Arie Mastenbroek
 • GroenLinks: Jan Portengen
 • Gooise Ouderen Partij: Han van Wees

Het benoemen van wethouders uit de gekozen raadsleden levert wellicht nog meer Muiders in de raad op. Indien er een driepartijen-coalitie gevormd wordt, en dat is waarschijnlijk, dan levert de VVD in ieder geval één wethouder. De VVD kan een coalitie vormen met óf D66 en CDA, óf D66 en PvdA, óf CDA en PvdA. In het geval de liefde opbloeit tussen VVD en PvdA komt Fred Winnubst alsnog voor een raadszetel in aanmerking. Resumerend: in ieder geval komen er 8 raadsleden uit de gemeente Muiden, en na het vormen van een coalitie misschien wel 9.

Dat betekent een oververtegenwoordiging van onze voormalige gemeente in de nieuwe raad: 25,8 % van de zetels voor 11,7 % van het aantal inwoners.

Op de valreep voerde Dirk Jan Methorst nog een actie voor zichzelf. Hij wist een meelijwekkend aantal van 42 stemmen te vergaren. De zoon van Petra Nell, Thijs, deed het met 74 stemmen veel beter.

Hier is de volledige uitslag:

(naam, m/v, woonplaats, aantal stemmen)
VVD: 8 zetels
 • van Meerten-Kok, M.A. (Miriam) (v) Naarden 2121
 • Luijten, A.H.J.J. (Alexander) (m) Bussum 417
 • Vlaanderen, A.E.P. (Erik Pieter) (m) Muiderberg 311
 • Potjer-Scholten, M.H.J. (Marlène) (v) Bussum 292
 • Kruijt, J.J. (Jelmer) (m) Naarden 148
 • Duyts, J. (Jens) (m) Muiderberg 117
 • Marshall, M.J.R. (Mark) (m) Bussum 50
 • Bellaart, H.M. (Hugo) (m) Bussum 116
D66: 5 zetels
 • Balzar, M. (Maarten) (m) Bussum 1211
 • de Haan, J.G.L. (Koos) (m) Naarden 294
 • Rijnja-Stam, M.J. (Rietje) (v) Muiden 233
 • Fambach, M.T. (Theo) (m) Naarden 63
 • Kooij, N.D.J. (Nico) (m) Muiderberg 130
PvdA: 4 zetels
 • Boekhoff, G.H.F. (Gerard) (m) Bussum 1058
 • Wiss, K.P.J. (Charles) (m) Muiderberg 309
 • de Wit, M. (Mieke) (v) Bussum 299
 • Voskuil, L.H. (Lars) (m) Naarden 255
CDA: 5 zetels
 • Sanderse, M. (Marleen) (v) Naarden 1416
 • van Tilburg, N.J.C. (Nellejet) (v) Bussum 152
 • Zweers, L.J.F. (Lodewijk) (m) Bussum 145
 • Mastenbroek, A. (Arie) (m) Muiden 76
 • de Hollander jr, H.J. (Herman) (m) Naarden 78
Groen Links: 3 zetels
 • Struik, G. (Gerben) (m) Bussum 673
 • van Rooijen, M.B. (Maria) (v) Naarden 507
 • Portengen, J.P. (Jan) (m) Muiden 165
Gooise Ouderen Partij: 2 zetels
 • Kwekkeboom, J.A. (Jan) (m) Bussum 411
 • van Wees, J.J.M. (Han) (m) Muiden 265
50Plus: 2 zetels
 • Haije, A.F. (Arno) (m) Bussum 788
 • Bergh, B.D. (Barend) (m) Naarden 155
Hart voor Bussum: 2 zetels
 • Munneke-Smeets, M.C.G. (Marieke) (v) Bussum 796
 • Sweijen, R.M.M. (René) (m) Bussum 62

Gekozen kandidaten in alfabetische volgorde:
Balzar, M. (Maarten) (m) Bussum
Bellaart, H.M. (Hugo) (m) Bussum
Bergh, B.D. (Barend) (m) Naarden
Boekhoff, G.H.F. (Gerard) (m) Bussum
Duyts, J. (Jens) (m) Muiderberg
Fambach, M.T. (Theo) (m) Naarden
de Haan, J.G.L. (Koos) (m) Naarden
Haije, A.F. (Arno) (m) Bussum
de Hollander jr, H.J. (Herman) (m) Naarden
Kooij, N.D.J. (Nico) (m) Muiderberg
Kruijt, J.J. (Jelmer) (m) Naarden
Kwekkeboom, J.A. (Jan) (m) Bussum
Luijten, A.H.J.J. (Alexander) (m) Bussum
Marshall, M.J.R. (Mark) (m) Bussum
Mastenbroek, A. (Arie) (m) Muiden
van Meerten-Kok, M.A. (Miriam) (v) Naarden
Munneke-Smeets, M.C.G. (Marieke) (v) Bussum
Portengen, J.P. (Jan) (m) Muiden
Potjer-Scholten, M.H.J. (Marlène) (v) Bussum
Rijnja-Stam, M.J. (Rietje) (v) Muiden
van Rooijen, M.B. (Maria) (v) Naarden
Sanderse, M. (Marleen) (v) Naarden
Struik, G. (Gerben) (m) Bussum
Sweijen, R.M.M. (René) (m) Bussum
van Tilburg, N.J.C. (Nellejet) (v) Bussum
Vlaanderen, A.E.P. (Erik Pieter) (m) Muiderberg
Voskuil, L.H. (Lars) (m) Naarden
van Wees, J.J.M. (Han) (m) Muiden
Wiss, K.P.J. (Charles) (m) Muiderberg
de Wit, M. (Mieke) (v) Bussum
Zweers, L.J.F. (Lodewijk) (m) Bussum

Véél meer details, zoals het aantal stemmen voor alle kandidaten vindt u in het Proces Verbaal.


16 november 2015

Laat Fred de stem van Muiden zijn, vindt Fred

Er moeten betaalbare woningen komen, villa's genoeg!

In een brief, gericht aan zijn buurtbewoners, voert nu ook Fred Winnubst campagne:

Beste kiezers,
Op 18 november vraag ik om uw stem. Dan vinden de verkiezingen plaats voor de nieuwe gemeente Gooise Meren.
Muiden, Naarden en Bussum worden samengevoegd en het is belangrijk dat de stem van Muiden goed gehoord blijft worden. Ik ben Muier in hart en nieren en heb jarenlange ervaring in de lokale politiek als wethouder en raadslid. Die ervaring blijf ik graag inzetten in de nieuwe gemeenteraad, bijvoorbeeld waar het gaat over het oplossen van problemen in de zorg.

Niemand mag buiten de boot vallen, zeker onze ouderen niet! Maar ook is het belangrijk dat er in de nieuwe gemeente genoeg betaalbare woningen bij komen. Voor mensen met een krappe of een iets bredere beurs. Villa's krijgen we genoeg. Ik heb mij altijd ingezet voor een mooie groene wijk op het KNSF terrein, passend bij de maat van Muiden. Dat is nog lang niet in kannen en kruiken.
Laat mij ook daarom in de nieuwe gemeenteraad uw stem zijn, de stem van Muiden!

Fred Winnubst
Stem PvdA, betrokken en sociaal
Stem Fred Winnubst, lijst 3 kandidaat nummer 4


16 november 2015

Laat EP zijn klus afmaken! Vindt EP.

“Bouwen op Muidermaat”

Otto Holzhaus neemt het op voor Fred Winnubst, maar er is nog een raadslid dat zich kandidaat stelt voor de Raad van Gooise Meren, die opviel door verantwoordelijkheidsbesef en hart voor Muiden en Muiderberg: Erik Pieter Vlaanderen.
Opvallend veel hield deze VVD-er zijn woord, althans in vergelijking met die andere VVD-er, Ben Hagens, die het bestond van het door de VVD geaccepteerde raadsprogramma af te wijken, en de toenmalige wethouder Fred Winnubst naar huis te sturen. Erik Pieter is altijd redelijk gebleven, en heeft Fred gesteund waar hij opkwam voor de belangen van Muiden. De derde VVD-er in onze raad, Jens Duyts, blinkt uit in scherpe en kritische analyses, maar in zijn stemgedrag vind je daar helemaal niets van terug: Hij stemt doodleuk met de coalitie mee.

Onder het motto “Verantwoording en vooruitkijken” voert Erik Pieter Vlaanderen campagne. Hij is kansrijk met voorkeurstemmen gekozen te worden, en neemt zich voor in de gemeenteraad van Gooise Meren het voor Muiden en Muiderberg op te nemen. En Erik Pienter is slim, sluw volgens sommigen. U kunt het hier mee eens zijn of niet, het is realistisch of niet, maar als het aan hem ligt gaat de nieuwe gemeente de gehele Bredius driehoek alsnog opkopen en komt hier een sportcomplex met minimaal drie voetbalvelden, minimaal twee hockeyvelden, een schaats/atletiekbaan, een sporthal (waar ook twee gymlokalen inpassen) en een "Brede school". En wordt er gebouwd op Muidermaat en de Muider behoeften. Daar past geen hotel van 22 meter hoog bij met 15.000 m2 oppervlakte.

Voor wat betreft het Kruitbos verwijt Erik Pieter zichzelf dat hij onvoldoende overtuigingskracht heeft getoond om de aantasting van de natuur in het Kruitbos te voorkomen. Hij was tegen de massale woningbouw en voor behoud van zoveel mogelijk groen. De nieuwe raad biedt hem daarbij nieuwe kansen.

Aldus de leaflet die Erik Pieter recentelijk verspreidde. Als u de moeite neemt deze te lezen, dan weet u meer.


16 november 2015

Ook Harry beveelt Charles Wiss aan.

Stem op personen, niet op partijen.

Otto Holzhaus voert campagne voor Fred Winnubst. Hij beveelt ook Charles Wiss aan.
Deze aanbeveling neemt Harry Mock ter harte. Hij gaat woensdag op Charles Wiss stemmen, ook al is hij geen PvdA'er. Hij kiest namelijk niet voor een politieke kleur, maar voor persoonlijke kwaliteit. Dat is Muideninfo natuurlijk uit het hart gegrepen, want wij wijzen er al 15 jaar op dat u niet op partijen en programma stemt, maar op personen. En daarbij kan Muideninfo uw leidraad zijn.

Charles Wiss behartigt al tien jaar de belangen van onze gemeente als voorzitter van de Bewonersvereniging Muiden/Muiderberg (BVMM). Volgens Harry kan hij goed luisteren, is een heldere denker, verbaal sterk en van onbesproken gedrag.16 november 2015

Volkstuinen nu ook onderwerp van verkiezingspropaganda

Petra vergist zich, of: je moet niet alles geloven wat je op facebook leest

Op facebook staat een discussie tussen voornamelijk Otto Holzhaus en Petra Vonk. Guus en Willem Kroon en Jan Hylkema dragen hun bescheiden steentje bij. De discussie gaat over de rol van raadskandidaat Petra Vonk bij het verkwanselen van de volkstuinen: die werden door de gemeente verkocht aan de KNSF om opgenomen te worden in het bestemmingsplan "de Krijgman".

Guus verwijt alle politieke partijen onvoldoende stelling te nemen tegen (wij veronderstellen) deze transactie en in ieder geval tegen de plannen met het KNSF-terrein. Jan Hylkema reageert met duidelijke facebook turbo-taal: "Guus Kroon als PvdA hebben wij al heel vaak tegen deze idiote plannen te zijn" .
Guus en Willem geven te kennen niet aan de goede bedoelingen van Otto te twijfelen, en dan mengt Petra Vonk zich in de discussie met een aantal opmerkelijke uitspraken over de verkoop van de volkstuinen.

Achtergrond is de actie van GroenLinksers Jan Portengen en Petra Vonk om handtekeningen te verzamelen voor behoud van het strandje bij de Westbatterij en te voorkomen dat de volkstuintjes in Muiden worden opgeofferd voor privétuinen. Heden hebben al bijna 600 mensen de petitie, ook op internet, getekend.

Otto doet deze actie om de volkstuinen voor de gemeenschap te behouden als openbaar groen af als een verkiezingsstunt. Petra werkte immers mee aan het verkwanselen van de tuintjes.

Maar Petra wijst alle verantwoordelijkheid voor de verkoop van de volkstuinen aan de KNSF van de hand, want het kwaad zou al geschied zijn voordat zij in de raad kwam. "Niet waar", schrijft Otto, "want door de coalitie te steunen stem je in met dit beleid". Inderdaad: op de eerste vergadering van de nieuwe raad, op 17 april 2014, stemde Petra ondanks waarschuwingen van de PvdA, ook afkomstig van Jan Portengen, vóór het raadsprogramma. Jan stapte in maart 2015 over naar Groen Links.


Petra Vonk
Dan vergist Petra zich: "Otto je hebt het toch mis, de verkoop van de grond was ten tijde dat Vera van Etten wethouder was en toen was ik echt nog geen raadslid" en: "de grond was doorverkocht lang voordat ik in de Raad kwam" en: "Voordat de Vaststellingsovereenkomst op tafel kwam, was de grond van de tuintjes al doorverkocht. Ver voor mijn tijd dus."
Niet eenmaal, maar driemaal, vergist de goedbedoelende Petra zich.

De overdacht van de Volkstuinen aan de gemeente was op 11 april 2014. Dezelfde dag verkocht de gemeente de Volkstuinen door aan de KNSF, slechts zes dagen voor de eerste vergadering van de nieuwe raad.
Op 3 maart 2015 maakt de Gemeente bekend de bestemming 'Volkstuin' zo snel mogelijk te wijzigen naar 'Tuinen' ten behoeve van woningbouw op het KNSF-terrein. Dat was toen allang in de vaststellingsovereenkomst afgesproken, en als raadsleden waren Jan en Petra daarvan op de hoogte.

Vera van Etten was tot eind 2011 wethouder en staat er dus buiten. Haar enige wapenfeit is dat ze de onderhandelingen met KNSF toen zo onhandig aanpakte, dat ze maar beter kon vertrekken.

Petra Vonk is vanaf 27 maart 2014 raadslid en had in kunnen grijpen. Of in ieder geval had ze de tegenwoordigheid van geest kunnen hebben het beleid te veroordelen. In de raadsvergadering van 20 februari 2014 werd de levering van de volkstuinen aan de KNSF uitgebreid besproken, maar was het kwaad nog niet geschied: pas op 27 maart 2014 werd de voorlopige koopovereenkomst gesloten. En toevallig werd Petra, en met haar de andere nieuwe raadsleden, op die dag beëdigd. Het kersverse raadslid had van zich kunnen laten horen.
De bestemmingswijziging van 'volkstuin' naar 'tuin' werd nog een jaar later bekend. En Petra bleef maar doodleuk met alle afspraken met de KNSF instemmen.

Binnenkort gaan wij uitgebreid aandacht besteden aan het volkstuinen gesjoemel. Dan weet u precies hoe het zit.

De Facebook-discussie14 oktober 2015

Jan Hylkema haalt het alleen op voorkeurstemmen.

De huidige fractievoorzitter van de PvdA Muiden/Muiderberg zal het waarschijnlijk wat rustiger aan gaan doen. Hij staat op nummer 22 op de kandidatenlijst van de PvdA bij de verkiezingen van de gemeenteraad van Gooise Meren. Volgens onze voorspelling – voor wat dat waard is – gaat de PvdA in de raad van de fusiegemeente Gooise Meren vier van de 31 zetels innemen. Dat zou betekenen dat Fred Winnubst (op plaats 4) het ook zonder voorkeursstemmen haalt, indien er niemand anders voldoende voorkeursstemmen verzamelt om Fred voorbij te streven. Bijvoorbeeld Jan Hylkema.

Gerard Boekhoff (53) is tijdens de afdelingsvergadering van de PvdA Gooise Meren als lijsttrekker benoemd voor de herindelingsverkiezingen voor de nieuwe gemeente Gooise Meren. Hij is sinds 2006 wethouder Financiën en Zorg & Welzijn in Bussum en is sinds 2006 wethouder. De kandidatenlijst van de PvdA ziet er verder zo uit:

 • 1 Gerard Boekhoff (Bussum)
 • 2 Lars Voskuil (Naarden)
 • 3 Mieke de Wit (Bussum)
 • 4 Fred Winnubst (Muiden)
 • 5 Rolien Bekkema (Naarden)
 • 6 Tony van Waveren (Bussum)
 • 7 Charles Wiss (Muiderberg)
 • 8 Pieter Hoekstra (Bussum)
 • 9 May-May Meijer (Bussum)
 • 10 Wouter van der Schaaf (Bussum)
 • 11 Maaike van 't Hull (Bussum)
 • 12 Hans Verheesen (Naarden)
 • 13 Julie Prat (Muiderberg)
 • 14 Daan Prat (Bussum)
 • 15 Anja Runderkamp-Biggelaar (Muiderberg)
 • 16 Martijn Koopal (Bussum)
 • 17 Nick Bijvoet (Bussum)
 • 18 Joost de Kort (Bussum)
 • 19 Nicolien van Duinen (Muiderberg)
 • 20 Herman ten Kroode (Naarden)
 • 21 Hette Zijlstra (Muiderberg)
 • 22 Jan Hylkema (Muiderberg)
 • 23 Jan Landsaat (Steenwijkerland)


14 oktober 2015

De samenstelling van de Raad van Gooise Meren

Een kwart van de zetels naar Muiden? kandidatenlijsten bekend.

Voorspellen altijd moeilijk, zeker als het de toekomst betreft. Maar we kunnen wel aan de hand van de uitslag van de vorige gemeenteraadsverkiezingen inschatten wat de samenstelling van de gemeenteraad van de fusiegemeente Gooise Meren gaat worden. Daarbij gaan we ervan uit dat alle partijen, die nu meedoen, evenveel stemmen verzamelen als bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014. Er is dus geen rekening gehouden met landelijke trends, of een verandering in de populariteit van de tien deelnemende partijen. Er zijn 31 zetels te verdelen. Als we de stemmen optellen dan wordt dit de zetel verdeling in de raad van Gooise Meren:

 • VVD: 7
 • PvdA: 4
 • D'66: 6
 • CDA: 4
 • Groen Links: 4
 • Hart voor Bussum: 3
 • Gooise Ouderen Partij: 1
 • Chisten Unie: 1

Dan blijft er nog één zetel over, die naar Ons Muiden Muiderberg gegaan zou zijn. Die brengen we dan maar onder bij 50plus, ook een nieuwkomer bij gemeenteraadsverkiezingen. Hier ziet u hoe we dit hebben uitgerekend.

De hier voorspelde zetelaantallen kunt u beschouwen als een prestatienorm voor de deelnemende partijen. Krijgt een partij minder zetels, dan hebben ze slechter gepresteerd dan bij de verkiezingen in 2014. Bij meer zetels beter. Deze voorspelling is iets nauwkeuriger dan de vorige, die alleen betrekking had op de VVD. Dat komt, omdat nu niet het aantal zetels als uitgangspunt is genomen, maar het aantal uitgebrachte stemmen.
Interessant is te zien wat er zou gebeuren met voorkeursstemmen.

De voorkeursdrempel ligt, bij een gelijke opkomst als in 2014, op 203 stemmen (25% van de kiesdeler).
In Muiden had Erik Pieter Vlaanderen toen 299 voorkeursstemmen, ruim voldoende voor een zetel in de nieuwe raad. Zijn dochter Victoria doet nu niet mee, en het redelijk aan te nemen dat de 44 stemmen die naar haar gingen nu bij Erik Pieter terecht komen. En als Erik Pieter campagne voert in Naarden en Bussum levert dat mogelijk ook wel wat op. Erik Pieter Vlaanderen kan dus zeker met voorkeursstemmen in de raad komen. Fred Winnubst had overigens 135 voorkeurstemmen bij de laatste verkiezingen, op lijsttrekker Jan Hylkema werden 248 stemmen uitgebracht.
Als we in de invloed van voorkeursstemmen verder negeren komt van de Muider kandidaten in de toekomstige raad:

 • Jens Duyts (VVD)
 • Erik Pieter Vlaanderen (VVD)
 • Maarten Balzar (D66)
 • Nico Kooij (D66)
 • Fred Winnubst (PvdA)
 • Arie Mastenbroek (CDA)
 • Jan Portengen (Groen Links)

(Maarten Balzar is weliswaar naar Bussum verhuisd, maar dusdanig goed ingewerkt in de Muider problematiek dat hij voor deze gelegenheid als Muier beschouwd wordt)
Als onze voorspelling uitkomt gaan 7 van de 31 (22,5%) zetels naar Muider(bergers)s! Niet slecht voor een voormalige gemeente met 11,7% van het aantal inwoners. En dat zonder "Ons Muiden Muiderberg".
Opmerkelijk is dat Dirk Jan Methorst als lijstduwer van het CDA er kennelijk voor kiest niet de raad terug te keren.
U kunt hier de kandidatenlijst downloaden.


1 oktober 2015

Kandidatenlijst VVD: vijf potentiële raadsleden uit Muiden.

Haalt slechts één het?

Als u wilt dat Erik Pieter Vlaanderen in de raad van Gooise Meren komt, of Henny Timmerman, dan moet u dat toch maar door een voorkeursstem laten blijken. Dat geldt ook voor Marlon van der Meer, die kennelijk weer een poging wil wagen in het plaatselijk bestuur. Eerder nam Marlon daar walgend afscheid van. Onze daadkrachtige Ben Hagens, die Wethouder Fred Winnubst naar huis stuurde, (waarna alles op rolletjes liep:), staat op plaats 9.
Van Jens Duyts kan je verwachten dat hij wel in de raad komt, hij staat op plaats 3. De toekomstige raad heeft 31 zetels.
Even rekenen: als er precies evenveel stemmen op de VVD worden uitgebracht als bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, levert dat iets meer dan een kwart van de zetels op. Er zijn 31 zetels te verdelen, dat betekent 8 VVD-ers in de Raad van Gooise Meren. De landelijke trend doet hier waarschijnlijk wel iets aan af. Ben heeft pech. Zonder voorkeursstemmen komt er slechts één Muider(berger) (Jens Duyts) in de Raad.

 • MUIDEN: de VVD had 22% van de stemmen, 6600 inwoners : 11,7 % van de fusiegemeente.
 • NAARDEN: de VVD had 35% van de zetels, 17200 inwoners : 30,5 % van de fusiegemeente.
 • BUSSUM: de VVD had 21% van de zetels, 32500 inwoners : 57,8 % van de fusiegemeente.
 • De fusiegemeente heeft 56300 inwoners.
 • Het gewogen gemiddelde is 25,4 %
Miriam van Meerten wordt de nummer één van de lijst voor VVD Gooise Meren. Op dit moment is Van Meerten wethouder in Naarden, met onder andere economie, sociaal domein en toerisme is haar portefeuille.
Fractievoorzitter in Bussum, Alexander Luijten, is de nummer twee van de lijst, gevolgd door Jens Duyts uit Muiden. Fractievoorzitter in Naarden, Jelmer Kruijt volgt daarna op plaats vier.

De volledige lijst van VVD Gooise Meren:
 • 1 Miriam van Meerten
 • 2 Alexander Luijten
 • 3 Jens Duyts
 • 4 Jelmer Kruijt
 • 5 Marlène Potjer-Scholten
 • 6 Mark Marshall
 • 7 Hugo Bellaart
 • 8 Rob Niehe
 • 9 Ben Hagens
 • 10 Paul Rijpstra
 • 11 Marlon van der Meer
 • 12 Erik Pieter Vlaanderen
 • 13 Ilse Millin-Snellenberg
 • 14 Henny Timmerman
 • 15 Michael Plas
 • 16 Oscar van den Ende
 • 17 Roel Thijssen
 • 18 Adriana van den Berg-van Bart


1 oktober 2015

Otto heeft geen verstand van voetbal: Beetje Dom

Otto schreef een ingezonden stuk, dat voor zichzelf spreekt.

Een citaat: "Terug naar 2010 toen de voetbal de kans liet liggen om zich samen met de hockeyers uit te leven achter Mariahoeve. Fred Winnubst had gewaarschuwd: hun keus, Bredius, kon wel eens een gebed zonder eind worden. En dat werd het ook. De voetbal had de hand in eigen boezem kunnen steken, maar Winnubst kreeg de schuld. "
Muideninfo weet dat niet alleen Fred voor sport bij Mariahoeve was, ook het volledige college (en de Provincie). Toen Fred allang vertrokken was heeft wethouder Henny Timmerman Muideninfo speciaal uitgenodigd om dat te vertellen. Dat was in het heetst van de strijd om de Bredius; Henny hoopte dat dat onmogelijk zou blijken.
Dat zegt overigens veel over de daadkracht van deze bewindsvrouwe.


30 september 2015

Kettingmail actie voor verkiezing Fred Winnubst

Otto Holzhaus: Laat Fred de stem van Muiden zijn! - reacties op facebook

"Met wat geluk zullen er enkele Muiders gekozen worden in de 31- koppige raad van de nieuwe gemeente Gooise Meren - de fusie van Naarden, Muiden en Bussum", laat Otto Holzhaus per mail rijkelijk op tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen van 18 november aanstaande weten. Hij vervolgt: "Het is nog maar de vraag of een geknipte kandidaat als de Muider oud-wethouder Fred Winnubst, ondanks zijn bestuurlijke ervaring en zijn kennis van en hart voor Muiden, een van hen zal zijn. Om een plaats in Gooise Meren voor deze capabele bestuurder veilig te stellen zal Muiden massaal op hem moeten stemmen, net als vorig jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen. Deze keer gaat het om de gemeenteraad Gooise Meren. Geef Fred (weer) je voorkeurstem. Hij staat op plaats vier van de verkiezingslijst van de PvdA.

Laat Fred de stem van Muiden zijn!"

Reacties op Facebook
Muideninfo moet erkennen: onze ingezonden stukjes zijn achterhaald door de "sociale media", die in veel gevallen beter "a-sociale media" genoemd kunnen worden. Wij doen daar niet aan mee, immers, alles wat je op Facebook plaatst wordt misbruikt door in het gunstige geval de commercie, en in het ongunstigste geval door de overheid om je - na een onbezonnenheid - levenslang te stigmatiseren. Moest je in de voormalige DDR je buren vrezen wegens het doorspelen van gevoelige informatie aan de overheid, nu leveren de meeste onder ons deze informatie zelf uit.
Dit geschreven hebbende geven wij u de gelegenheid de huidige stand van de discussie hier te volgen. Voor zoiets als een sociaal medium staat deze op een behoorlijk hoog peil.
Er worden meerdere acties gevoerd voor het met voorkeurstemmen verkiezen van Muiers en Muiderbergers. Zo blijkt er een actie lopen voor Charles Wiss, die gevoerd zou worden door Harry Mock, en ook gesteund wordt door Otto. Otto beveelt ook Jan Portengen, ex-PvdA, nu Groen Links, aan. Maar zo komt Fred nooit aan voldoende voorkeursstemmen.


26 augustus 2015

De politieke partij Ons Muiden Muiderberg stopt ermee.

Kiezersbedrog? Of een zegening in vermomming?

De lokale partij OMM doet niet mee met de verkiezingen in november.
In aanloop van de verkiezingen in maart 2014 lieten zij weten dat hun enige wens is om Muiden/Muiderberg straks in de nieuwe fusiegemeente een stem te geven.
Nu deze fusie voor de deur staat, laten ze de kiezer in de steek.

We vroegen ons af welke stem zij van plan waren laten horen in "Groot Bussum", dat vanaf 1 januari 2016 "Gooise Meren" heet. Hun kreten zijn nietszeggend, hun voorgeschiedenis is veelzeggend. We schreven in de aanloop naar de vorige verkiezingen:

"In ieder geval steunde lijsttrekker Sandra Deuling in het KNSF-dossier – toen ze fractievoorzitter van D66 was - door dik en dun de heer Methorst (ze loopt boos weg als je het onderwerp ter sprake brengt!), sterker nog: doordat haar man voor Methorst werkte at ze mee uit de door de KNSF-directeur gevulde ruif van Methorst.
En ook over Bram van Barneveld hebben we eerder geschreven. Bram hunkert naar een rol in de politiek. Geeft niet van welke kleur.
Petra Vonk probeert – naar verluidt - de zaak bij elkaar te houden. Zij predikt “openheid” en “begrip”, maar een standpunt is niet duidelijk
."

Nu het er op aan komt, laten deze plaatselijke coryfeeën Muiden en Muiderberg in de steek.
Kiezersbedrog? Of een zege in vermomming?

Tijdgebrek zou de voornaamste reden zijn om niet meer mee te doen. Naar verluidt is de partij is tevreden over wat zij het afgelopen jaar heeft weten te bereiken. Wat dan?


terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: